Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mooie cijfers ArcelorMittal

Mooie cijfers ArcelorMittal

ArcelorMittal koerst vandaag flink hoger na beter dan verwachte jaarcijfers. Na de lange tocht door de woestijn lijkt het eindelijk de goede kant op te gaan met het bedrijf. 

 

 

U ziet hier onder de langjarige grafiek. Een emissie was uiteindelijk onafwendbaar, waardoor de koers begin vorig jaar even een extra dip liet zien.  

 

Daggrafiek coal Index 

U ziet dat in onderstaande grafiek. Uiteindelijk trok vanaf dat moment ook de staalmarkt aan en kon de koers flink herstellen. Vorig jaar zagen we al even kort 8 euro en vandaag wordt dat niveau opnieuw opgezocht.  

 

Daggrafiek coal Index

Die Lakshmi Mittal heeft een superdag vandaag. Zijn 40,8% in Aperam wordt vandaag 66 miljoen euro meer waard. Dat is echter klein bier bij zijn belang in ArcelorMittal. Op de 1,15 miljard aandelen ArcelorMittal (37,38%) verdient de familie vandaag 687 miljoen euro.   

Importheffingen en kostenbesparingen

Importheffingen op Chinees staal, gecombineerd met een aantrekkende vraag en het besparingsprogramma resulteerden in een bedrijfsresultaat van 6,25 miljard dollar. Per aandeel werd 0,62 dollar verdiend. 

De verkoopprijzen lagen in 2016 wel substantieel lager dan in 2015, iets dat we bij Aperam ook al zagen. De volumes bleven redelijk op peil maar de omzet in dollars nam daardoor af met 10,6%. 

  

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Lakshmi Mittal is redelijk positief over dit jaar. Hij wil meer gaan investeren en voert verdere besparingen door in het kader van het Action 2020 plan. Onrendabele fabrieken worden zonder pardon dichtgegooid, zoals in Trinidad en Tobago (één van de eerste staalfabrieken die Mittal in de vorige eeuw kocht) en in Spanje. 

Over 2017 zegt hij het volgende:

 

"We enter 2017 with good momentum in the business and the market. Our increased confidence is reflected in the Board’s decision to increase capital expenditure for 2017. The improvement in performance is, however, from a low base so we will need to continue to prioritise improved returns.

Central to this will be our Action 2020 programme which will sustainably improve the underlying performance of the business. We remain fully focussed on continuing the good progress in the three areas of cost optimisation, product mix and volume growth. In addition, given global overcapacity, ensuring fair trade remains crucial and we will continue to call for a comprehensive solution to unfair trade practises.”

 

Dus, het gaat de goede kant op, maar we blijven bescheiden want we komen uit een diep dal. Er wordt meer geinvesteerd en de focus blijft op kostenbeheersing. Daarbij is de overcapaciteit in de staalmarkt nog niet verdwenen. De Chinezen moeten buiten de deur worden gehouden en dat is natuurlijk een taak voor de (vooral Europese) overheden. 

Komt dat protectionistische gedrag toch nog ergens van pas. Waar zo'n Trump al niet goed voor is. Laten we eens kijken naar de voorspellingen van ArcelorMittal zelf. Voor het komende jaar verwachten zo overal een stijgende vraag naar staal, behalve in China.   

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

U kunt rechts naast de tabel lezen hoe Mittal over de verschillende werelddelen denken. De groei in de VS is het grootst, maar ook Brazilie zou de draai gemaakt hebben. Vorig jaar nog een min van 13%, nu een eerste herstel van 3-4%.

Europa, waar AM het meeste afzet, ligt nog steeds onder druk van politieke onzekerheid. Dat zal nog wel even dooretteren met alle verkiezingen die voor de deur staan. Mocht 2016 als een template dienen voor dit jaar dan kan de groei na alle verkiezingsellende alsnog versnellen.

Daarbij: de angst voor protectionisme is eigenlijk op korte termijn alleen maar goed voor Mittal. Populistische partijen zullen nog eerder geneigd zijn dan de huidige machthebbers de Chinezen de deur in het gezicht te gooien.  

Zelfs in Rusland en omstreken wordt een lichte groei verwacht volgend jaar. 

De nettoschuld

Waar het allemaal om te doen was vorig jaar, de uit de hand gelopen schuld. Vorig jaar rond deze tijd rond de 16 miljard, inmiddels nog 11 miljard dollar. Een prestatie van formaat, de claimemissie van 3 miljard euro nam natuurlijk het leeuwendeel voor zijn rekening, maar de strikte kostenbeheersing deed ook zeker meerdere duiten in het zakje. 

Kijk mee naar de progressie van de balans, de schuld en de looptijd van de schulden. Mittal heeft een dure les geleerd, maar heeft de zaakjes nu op orde. 

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Eén ding nog. Mittal is wel afhankelijk van de politieke wil in onze Westerse wereld om de Chinese en Russische staalbedrijven buiten de deur te houden. In de presentatie wordt redelijk veel aandacht besteed aan de anti-dumpingmaatregelen die de politiek in petto heeft.

Dat is op zich nog geen gezonde basis voor verdere groei. Maar anderzijds een probleem dat zich wellicht in de tijd oplost, mits de groei in ons deel van de wereld daadwerkelijk doorzet.

Komt tijd, komt raad, of anders gezegd: wie dan leeft, wie dan zorgt. 

 

Nico Inberg heeft een longpositie in ArcelorMittal


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Teleurstelling 10 februari 2017 16:43
    Wat nou eindelijk beter met het bedrijf..... Het was het sterkst gestegen aandeel van 2016!!!!
    Afgelopen week daalde het nogal. Toen was de reactie van de analisten zoals u: dalen met de rest van de sector.
    Had nou eens voorspeld dat de cijfers van vanochtend geweldig zouden zijn.....
    Nee, altijd zeggen wat wij ook al zien. Zieners hebben wij nodig, maar die zitten niet op de IEX-site.
    Wat zeggen jullie bazen van jullie vooruit ziende blik?? Bah...
  2. [verwijderd] 10 februari 2017 20:14
    Zeg Zuurpruimestruik, Nico heeft zijn visie over AM half januari nog eens haarfijn uitgelegd bij het debat van Lynx. Beetje respect graag, hij laat zich juist positief uit, zit zelf ook long en blijkt dezelfde visie te hebben als ik op AM.
    Zelf je huiswerk doen scheelt ook een hoop en dan heb je ook verder niemand nodig om je "in te seinen".
  3. [verwijderd] 11 februari 2017 12:02
    quote:

    Kersestruik schreef op 10 februari 2017 16:43:

    Wat nou eindelijk beter met het bedrijf..... Het was het sterkst gestegen aandeel van 2016!!!!
    Afgelopen week daalde het nogal. Toen was de reactie van de analisten zoals u: dalen met de rest van de sector.
    Had nou eens voorspeld dat de cijfers van vanochtend geweldig zouden zijn.....
    Nee, altijd zeggen wat wij ook al zien. Zieners hebben wij nodig, maar die zitten niet op de IEX-site.
    Wat zeggen jullie bazen van jullie vooruit ziende blik?? Bah...
    Ik begrijp je frustratie niet goed. Dit was nou juist een aandeel waar ik heel uitgesproken over was. Stuur mij anders even een mailtje met je aanmerkingen. Wellicht kunnen we er wat mee.
    nico.inberg@iexgroup.nl
  4. blueisthecolour 11 februari 2017 22:29
    quote:

    NicoInberg schreef op 11 februari 2017 12:02:

    [...]

    Ik begrijp je frustratie niet goed. Dit was nou juist een aandeel waar ik heel uitgesproken over was. Stuur mij anders even een mailtje met je aanmerkingen. Wellicht kunnen we er wat mee.
    nico.inberg@iexgroup.nl
    Eens. Maar wat denk je dat de effecten zijn van de aangekondigde reverse split? Ik begrijp sowieso niets van de motivatie van Mittal om dit te doen. Iets over het aantal aandelen die dan weer in lijn liggen met de grote beursfondsen...
    Mijn idee is dat ze het aandeel in rustiger vaarwater willen brengen. Aandeeltjes van onder de 10 euro/dollar zijn volgens mij wat speculatiever. Ik denk dat ze zich meer willen gaan richten op de grote institutionele beleggers door de aandelen wat duurder te maken, schulden terug brengen waardoor minder kwetsbaar voor fluctuerende bedrijfsresultaten. Willen ze zich richten op de grote instellingen zullen ze ook het dividend moeten gaan hervatten. Hoewel ze zeggen dat ze dat nu niet gaan doen, verwacht ik dat als de markt hetzelfde blijft of nog iets aantrekt dat zij medio dit jaar daar toch iets over gaan roepen.
    EBITDA zal in 2017 flink toenemen. Niet vergeten mag worden dat eerste kwartaal 2016 nog helemaal niet goed was, terwijl ik verwacht dat Q12017 duidelijk beter zal zijn dan Q4 2016. Bij een gelijk verloop verder met 2016 zal de EBITDA volgens mij boven de 8 miljard gaan komen. Ik las dat ze 2,9 miljard willen investeren, dan hebben ze dus een vrije cashflow van 5 miljard in 2017. Ten tijde van de geplande vergadering 10 mei a.s. weten ze wel waar 2017 op gaat landen dus verwacht ik dat ze iets gaan roepen over dividend om daarmee ook meteen de grote partijen aan te trekken.
    Is het nog gebruikelijk dat er voor bestaande aandeelhouders nog iets van een voordeeltje zit in deze reverse split? zal wel niet
    Al met al verwacht ik dat we in mei een koers gaan zien die al duidelijk boven de 10 euro staat. ik denk dat binnen 2 of 3 weken weer de nodige koersdoelaanpassingen zullen volgen.
    Tot mei ook nog wel wat korte correcties. Voor mezelf heb ik nog de vraag of ik die correcties ga proberen te vangen of dat ik gewoon tot en met mei blijf zitten. Daarna ben ik voornemens om er even uit te gaan.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links