Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Risico’s in de markt zijn nog niet verdwenen

TA: Vierde test toppenlijn

Wat een kracht zit er in de markt momenteel. De AEX is in twee weken tijd opgelopen vanaf een jaardieptepunt bij 476,70 naar een intraday-top gisteren bij 495,20. Een stijging van ruim 3,5%.

Is hiermee de kans op de correctie verkeken in de komende tijd? Nee, naar mijn mening nog niet. Het elastiek wordt steeds strakker gespannen. Maar eerlijk is eerlijk, deze verdere verhoging tot boven de 489,90 (top begin dit jaar) had ik niet meer verwacht.

Een dergelijke beweging was niet uit te sluiten, maar de AEX brak eigenlijk zonder veel moeite door het niveau van de eerdere jaartop bij 489,90 heen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vier raakpunten

Met de doorbraak door de 489,90 ontstond ruimte richting de bovenkant van het stijgende trendkanaal. Dit trendkanaal is ontstaan in februari vorig jaar en heeft zowel aan de bovenkant als aan de onderkant vier raakpunten.

Overigens werd zowel de stijgende toppenlijn als de stijgende bodemlijn eenmaal zeer kortstondig doorbroken.

De opgaande bodemlijn startte bij de 378,50. Hier lag de zeer belangrijke langetermijnbodem van de AEX in de stijgende langetermijntrend. Daarna lagen de raakpunten bij:

  • de 410 in juni
  • de 437,50 van november
  • de 445,65 van december

Volgende versteiling

Vanaf deze decemberbodem liep de AEX snel op naar de bovenkant van dit trendkanaal dat eind december was te vinden bij 485. Dit was de derde test van deze stijgende toppenlijn eind vorig jaar. Gisteren was de vierde test van deze stijgende toppenlijn. Vandaag ligt deze opgaande weerstandslijn bij 495,50.

De vraag is nu wat er gaat gebeuren in de komende weken. Een structurele doorbraak van enkele dagen boven deze stijgende toppenlijn maakt in principe de weg vrij naar de zone 506 tot 510. Hier liggen de toppen van 2015, een zware horizontale weerstandszone.

Ik verwacht, zoals in de afgelopen anderhalve maand al vaker vermeld, pas een test en doorbraak van deze zone na een corrigerende beweging. Een test van deze zone in de komende paar weken zou betekenen dat een volgende versteiling in het kortetermijnbeeld van de AEX zal plaatsvinden.

Tijd voor een tegenreactie

Dit mogen we niet uitsluiten maar ik acht het minder waarschijnlijk. Voor de komende dagen moeten we zeer alert zijn op de vorming van nieuwe topvormingsignalen, waarbij een tijdelijke en kortstondige overshoot boven de genoemde stijgende toppenlijn in deze krachtige markt wel mogelijk is.

Begrijp me zeker niet verkeerd, de markt in zowel het middellange- als langetermijnbeeld is krachtig en opwaarts gericht. Maar na de krachtige opgaande bewegingen vanaf de decemberbodem bij 445,65 is de tijd wel rijp voor een forsere tegenreactie.

Deze tegenreactie bleef dus tot op heden uit, alleen eind januari leek de corrigerende beweging een vervolg te krijgen nadat de onderkant van de smalle en saaiwaartse consolidatiefase bij 480,40 neerwaarts werd gebroken.

Risicosignalen

Deze beweging was echter vals en zorgde bijna voor een eerste terugtest naar de bekende 475-top en het oplopende 50-daags gemiddelde. De opwaartse doorbraak van de 489,90 zorgde ervoor dat de langere zijwaartse beweging tot op heden slechts een correctie in de tijd was en niet in punten.

Ondanks de opheffing in de afgelopen dagen van de toppatronen in de zone 487,50 tot 489,90 zijn de risico’s in de markt nog niet verdwenen. Rond de huidige niveaus en de test van de stijgende toppenlijn moeten we zeer alert zijn op topvormingsignalen en de plotselinge neerwaartse draai in de markt.

De technische indicatoren gaven een verbetering aan in het zeerkortetermijnbeeld, maar de kans is groot dat het hier gaat om de vorming van een lagere top. Ook is er nog steeds sprake van nieuwe negatieve divergentie in de RSI over de afgelopen twee maanden.

In andere indices zien we vergelijkbare risicosignalen:

  • De S&P 500 testte een Fibonacci-projectieniveau bij 2330 en de stijgende toppenlijn. Dit gebeurde onder de vorming van een tweetal opwaartse gaps, wat vrij uitzonderlijk is in de S&P 500. De 2330 was mijn eerstvolgende doel na de opwaartse doorbraak van de 2150.

  • De DAX lijkt nog steeds bezig te zijn met de vorming van een lagere top.

  • De Stoxx Europe 600 brak hier al wel nipt boven, maar ketste af op de zware weerstandszone rond de 370.

    Daggrafiek Eurostoxx 600 Index
    Klik op de grafiek voor een grote versie

     

Als laatste de Dow Theorie. De DJ Industrials maakt al langere tijd steeds hogere toppen, iets wat we niet zien in de DJ Transport. Deze index test voor de derde keer een zware horizontale toppenzone over de afgelopen maanden. Ook hier is dus divergentie te zien tussen de twee DJ indices.

Daggrafiek Dow Jones Transport Index
Daggrafiek Dow Jones Transport Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Alert op 483,50

Weerstand in de AEX ligt nu bij de zone 495 tot 495,50. Daarboven ligt het volgende punt bij 497,30 en daarna gaan we de 500-serie in. Maar die kans acht ik nog steeds beperkt. Wel werd de voormalige neerwaartse gap tot aan de 493,85 al helemaal gesloten.

Het eerste steunpunt ligt bij de gisteren gevormde minuscule opwaartse gap rond 490,90 en daaronder bij 489,90. Vanaf de bodem bij 445,65 is nu een nieuwe stijgende bodemlijn te trekken die gebroken moet worden voor een eerste duidelijke verzwakking. Die ligt vandaag bij 483,50 en loopt gestaag op.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht