Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Risico's blijven groot

TA: Risico's blijven groot

De AEX blijft rommelen aan de bovenkant van het middellangetermijntrendkanaal. De vraag is of er nog een verdere versteiling komt in de komende tijd richting de zone 506 – 510, of dat dit de laatste perikelen zijn voordat een correctieve beweging wordt gestart.

Favoriete scenario

Mijn favoriete scenario blijft een correctieve beweging in de komende tijd die uiteindelijk moet uitmonden in de vorming van een volgende hogere middellangetermijnbodem. Hierna zou de opwaartse weg naar de 510 en hoger in de eerste helft van dit jaar kunnen worden voorgezet. 

Deze correctieve beweging verwacht ik al enige tijd, maar hij bleef tot op heden uit. Ruim een half jaar geleden gaf ik aan dat richting het einde van 2016 een beweging naar de zone 475 – 485 mocht worden verwacht. Na de vorming van een volgende hogere middellangetermijnbodem in december bij 445,65 werd eindelijk de zware weerstand van 458 gebroken.

Deze weerstand lag al sinds april boven de markt en was tevens de bovenkant van een 20-punten brede handelsfase die de markt tussen juli en december in zijn greep hield. Eind december werd de bovenkant van mijn doelzone bij 484,20 bereikt.

Begin dit jaar werd de jaartop nog wat verder aangescherpt naar een niveau van 489,90. De start van een correctieve beweging bleef echter uit. Sinds 20 december was een smalle consolidatiefase te zien in de markt tussen de 480,40 en 489,90.

Startsein neerwaartse beweging

Eind januari leek het laatste signaal te worden gegeven als startsein voor deze verwachte neerwaartse beweging onder de 480,40, maar dat bleek een tweedaags vals signaal te zijn waarbij een bodem in de AEX werd geplaatst bij 476,70. Een terugtest naar de oude bekende voormalige weerstand van 475 en het snel oplopende 50-daags gemiddelde. 

Deze bodem bij 476,70 eind januari bleek juist het startsein te zijn van een volgende krachtige opgaande zeerkortetermijnbeweging. In de maand februari liep de AEX op vanaf deze bodem naar een recente top bij 499,10 twee dagen geleden.

Deze overshoot boven een eerste stijgende toppenlijn had natuurlijk zijn oorzaak in de kortstondige overname perikelen van Unilever. Toch betekende dit een stijging van ruim 22 punten in enkele weken tijd, een volgende versteiling. Na de doorbraak boven de 489,90 was er namelijk meer ruimte richting de 495 – 497 in het kortetermijnbeeld.

Contraire signalen

Toch zijn de risico’s niet verdwenen in de markt, ondanks deze onverwachte verdere verhoging van de jaartop. De euforie onder beleggers en analisten begint zeer hoog te worden. Het zijn dezelfde beleggers en analisten die nu roepen dat er geen correctie meer komt, maar in de zomer en herfst van vorig jaar riepen dat de AEX de komende jaren niet meer boven de 458 zou komen.

Dit zijn contraire signalen die kunnen zorgen voor een diepere correctie dan menigeen verwacht. Toch geven zijn niet het omkeermoment aan. Andere negatieve signalen komen vanuit de technische indicatoren.

Daar zagen we in het kortetermijnbeeld twee weken geleden wel de nodige verbeteringen, maar in het middellangetermijnbeeld lijken deze klaar te zijn voor de vorming van een lagere top. Vooral de RSI lijkt daarbij over de afgelopen twee maanden negatieve divergentie te kunnen vormen. Dit betekent een lagere top in de RSI terwijl de AEX hogere toppen maakt.

Ook de volatiliteitsindex VIX heeft last van divergentie en is een aanzienlijk risico. Vanaf een zeer laag niveau zien we daar al een patroon van hogere bodems terwijl de S&P 500 nog hogere toppen weet te maken.

Afstand 200-daags gemiddelde

Een ander punt van zorg is de afstand tot het 200-daags gemiddelde. Vanuit het verleden weten we dat zodra de afstand tussen de koers en het 200-daags rond de 10% ligt, de kans op een tegenreactie groot wordt. De laatst keren dat deze afstand zo groot was, was in het midden van 2015. Als laatste punt (risico) zijn de testen van de stijgende toppenlijnen aan te halen. 

 

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stijgende toppenlijn

Vanaf de zomer van vorig jaar werd de eerste stijgende toppenlijn een viertal keren aangeraakt. Kijken we naar de beweging vanaf december dan zien we verder dat de AEX is opgelopen vanaf de onderkant van het trendkanaal naar de bovenkant. Deze stijgende toppenlijn is nu te vinden bij 497,20. De laatste paar weken werd deze langere stijgende toppenlijn een drietal keren doorbroken.

Eerst in januari met de top bij 489,90. De 2e keer was begin vorige week en afgelopen vrijdag voor de derde keer. Langs deze drie toppen is een steilere stijgende toppenlijn te trekken die zijn oorsprong vindt bij de voormalige jaartop van 466,20 in september vorig jaar. Vandaag ligt deze oplopende weerstandslijn bij 499,70. Dit is een nieuwe en steeds krachtigere weerstandslijn geworden. 

Hoe nu verder?

Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld? Pas een structureel slot van meerdere dagen boven de toppenlijn van 497,20 en een doorbraak van de steilere toppenlijn bij 499,70 zorgt voor verdere ruimte naar 506 – 510. Toch verwacht ik pas een test en doorbraak van de 510 na een correctieve beweging.

We moeten dan ook zeer alert blijven op topvormingssignalen in de komende tijd. Maar de belangrijkste te breken steun is de steile opgaande bodemlijn die in december bij 445,65 startte. Deze loopt langs de januari-bodem van 476,70 en is vandaag te vinden bij 486,90.

Ook in andere indices zien we vergelijkbare oplopende bodemlijnen die moeten worden gebroken om de correctie te starten. Daar werden de eerdere toppen in de afgelopen dagen echter niet opwaarts gebroken.

In veel indices is sprake van een lagere danwel gelijke top in de markt. Eerste steunpunt ligt bij 489,90 maar de belangrijkste te breken steun is bij 486,90 te vinden. 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

238 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. deBeer53Long 21 februari 2017 09:16
    had reaktie in andere draad gezet, maar die draad is nu passe.
    Dan nogmaals:

    Eens met Pakka. Sterker nog: de banken hebben er volgens mij geen belang bij als een turbo wordt uitgestopt, zal F1F niet met me eens zijn. Ze verdienen immers aan de rente zolang die loopt.
    Turbo's met een krappe stoploss moet je gewoon niet nemen. Vooral jij niet, F1F.
  2. JurjenS 21 februari 2017 09:24
    quote:

    deBeer52 schreef op 21 februari 2017 09:16:

    had reaktie in andere draad gezet, maar die draad is nu passe.
    Dan nogmaals:

    Eens met Pakka. Sterker nog: de banken hebben er volgens mij geen belang bij als een turbo wordt uitgestopt, zal F1F niet met me eens zijn. Ze verdienen immers aan de rente zolang die loopt.
    Turbo's met een krappe stoploss moet je gewoon niet nemen. Vooral jij niet, F1F.
    Daar ben ik het dan weer niet mee eens (met een knipoog)

    Hij wil ze zelf niet, maar wordt er steeds ingelokt.
  3. Henri-Trader-Zonder-Trades 21 februari 2017 09:53
    quote:

    deBeer52 schreef op 21 februari 2017 09:16:

    de banken hebben er volgens mij geen belang bij als een turbo wordt uitgestopt, zal F1F niet met me eens zijn. Ze verdienen immers aan de rente zolang die loopt.
    Dit soort dingen kan je 1000 keer hier zeggen. Mensen blijven roepen dat de turbo-uitgever ze wil naaien. Behalve de rente verdienen ze aan de spread. De uitgever geeft deze producten echt niet ongedekt uit. Uitgestopte producten brengen vooral kosten met zich mee, net als de uitgifte van nieuwe series. En bovendien: niemand dwingt je om producten te kopen met een stoploss zo dichtbij!
  4. deBeer53Long 21 februari 2017 10:05
    quote:

    Henri-2017-Discipline-Stay-or-Go schreef op 21 februari 2017 09:53:

    [...]

    Dit soort dingen kan je 1000 keer hier zeggen. Mensen blijven roepen dat de turbo-uitgever ze wil naaien. Behalve de rente verdienen ze aan de spread. De uitgever geeft deze producten echt niet ongedekt uit. Uitgestopte producten brengen vooral kosten met zich mee, net als de uitgifte van nieuwe series. En bovendien: niemand dwingt je om producten te kopen met een stoploss zo dichtbij!
    Klasse Henri - en je hebt gelijk, het zal niet helpen..
238 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links