Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Technische analyse AEX: Opwaartse druk intact

TA: Wat een beweging

De AEX was vrijdag een van de weinige Europese indices die zijn jaartop een stuk verder wist op te hogen. Dit kwam natuurlijk door het onverwachte bod dat werd uitgebracht op zwaargewicht Unilever.

Na alle perikelen die dit weekend naar buiten kwamen betreffende dit bod, is het nog niet te voorzien hoe dit vandaag een verdere uitwerking zal hebben op zowel Unilever als de AEX zelf.

In eerste instantie sloot de AEX nog de kleine eerdere opwaartse gap tot aan de 490,90. Hierna viel de index verder terug tot het volgende steunpunt, de 489,90. Hier ligt de bovenkant van de wekenlang durende smalle consolidatiefase die de AEX sinds 20 december in zijn greep hield.

Stijgende wig

In het zeerkortetermijnbeeld is er tot op heden slechts sprake van een kleine beperkte terugtest. De belangrijkste te breken steun ligt bij de stijgende bodemlijn sinds de bodem van december. Die lijn startte bij 445,65 (begin december) en loopt langs de bodem van januari bij 476,70.

Vandaag ligt deze opgaande bodemlijn bij 486,20. Pas een structureel slot onder deze lijn zal het startsein kunnen worden vanuit de grafiek zelf voor de al langer verwachte correctie. Wekelijks loopt deze opgaande steunlijn ongeveer 3,50 tot 4 indexpunten op.

Opvallend is dat deze opgaande bodemlijn al wekenlijn gelijk oploopt en bijna gelijk ligt aan het 50-daags gemiddelde. Een ander opvallend punt is dat in de AEX de contouren beginnen te ontstaan van een stijgende wig. Dit zijn potentiële toppatronen waarbij de bodems sneller oplopen dan de toppen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vals of niet?

Na deze kleine beperkte intraday-terugtest tot aan de 489,90 zagen we aan de bovenkant een verdere verhoging van de jaartop ontstaan afgelopen vrijdag. Daarbij werd de eerdere top van 497,10 ongeveer 2 punten opgehoogd naar 499,10.

Hiermee werd het eerdere hanging man-toppatroon opgeheven en de stijgende toppenlijn sinds de zomer van vorig jaar werd gebroken. Deze toppenlijn ligt vandaag bij 497. Een neerwaartse doorbraak hiervan zal betekenen dat het net als vorige week woensdag slechts een kortstondige valse doorbraak betrof.

Blijft de AEX hierboven dan kan de opwaartse druk toch weer verder toenemen. Daarbij werd vrijdag de volgende en kortere stijgende toppenlijn precies getest. Die startte bij de eerdere jaartop van september vorig jaar (466,20) en loopt langs de top van begin januari (489,90). Vandaag ligt die bij 499,50.

Verder omhoog

Een doorbraak en slotkoers hierboven zorgt voor een verdere versteiling en meer opwaartse ruimte naar de zone 506 tot 510. Een dergelijke beweging verwachtte ik de afgelopen weken zeker niet en ook nu vraag ik me af of het zover komt in de komende tijd.

De markt oogt dus nog steeds krachtig en mijn eerdere verwachtingen van de start van een correctie zijn niet uitgekomen. Na het behalen van de bovenkant van mijn doelzone eind vorig jaar bij 475 tot 485, wist de AEX zijn jaartop begin dit jaar nog verder te verhogen naar 489,90.

Er was sprake van een smalle consolidatiefase, die we eigenlijk nooit in de maand januari zien, tussen de 480,40 en 489,90. Eind januari leek de correctieve verwachting een vervolg te krijgen met de neerwaartse doorbraak van 480,40. Dit bleek een vals signaal waarna de bovenkant bij 489,90 verder werd verhoogd.

Waar komt de top?

Toch blijven de risico’s nog steeds aanwezig en blijf ik bij mijn mening dat in de komende tijd een correctie zal plaatsvinden. De eerdere bewegingen in januari bleken echter slechts een correctie in de tijd en niet in punten die ervoor gezorgd hebben dat er een hogere kortetermijnbodem werd gevormd.

Ook is de euforie onder beleggers en analisten zeer hoog, een contra-indicator. Dit geeft echter niet aan waar en wanneer een top gevormd kan worden.

Verder is er in de technische indicatoren nog steeds sprake van negatieve divergentie waarbij de RSI onder de 70 blijft. Deze divergentie zien we ook in de VIX die vanaf een zeer laag niveau al hogere bodems maakt in tegenstelling tot de hogere toppen in de S&P 500 zelf nog de laatste weken.

Omkeermomenten

Ondanks de risico’s blijft de markt zijn toppen verhogen en moeten we blijven zoeken naar omkeermomenten en uiteindelijk de neerwaartse doorbraak van de stijgende kortetermijnbodemlijn. Deze bodemlijn is het belangrijkste niveau voor de komende tijd om te doorbreken en ligt vandaag bij 486,20.

Zal er opnieuw sprake zijn van een tijdelijke overshoot waarna in de komende de neerwaartse druk weer toeneemt? Of wordt ook de volgende versteiling gestart boven de tweede stijgende toppenlijn die vandaag bij 499,50 ligt? Onder de 489,90 treedt een eerste verzwakking op.

Als we verder kijken naar de andere indices, zoals de DAX en de Stoxx Europe 600 dan zien we daar geen verdere verhoging van de jaartoppen. De Stoxx en DAX blijven onder hun zware weerstanden.

In de Eurostoxx 600 is een stijgende wig te zien. De koers bleef ruim onder de stijgende toppenlijn en zette vrijdag zelfs zijn stijgende bodemlijn onder druk. Onder deze stijgende bodemlijn lijkt de top voorlopig te zijn gezet en ontstaat aanzienlijk meer neerwaartse ruimte.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dit geldt ook voor de DAX, daar werd de stijgende bodemlijn vrijdag ook bijna getest. Hier is ook duidelijk te zien dat een lagere top lijkt te zijn gevormd. Meer zekerheid ontstaat pas onder de stijgende bodemlijn.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Er is dus een discrepantie afgelopen vrijdag ontstaan tussen de AEX en de andere indices, het Unilever-effect. Maar we zullen vandaag zien hoe dit verder gaat verlopen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht