Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Plan B Unilever

Plan B Unilever

Vragen, vragen, vragen.

Wellicht lezen we verderop dit jaar nog eens hoe het wedstrijdje Kraft Heinz - Unilever nou precies verliep. Zomaar dat bod vrijdag, twee dagen later alweer de fusiebesprekingen opgebroken en een met papier bezaaide optievloer: er zijn nogal wat vraagtekens en hoofdbrekens. Komt nog wel een keer.

Eerst maar eens hoe het verder moet met Unilever. Meer in het vat? Slechts de helft van de koerswinst van vrijdag is nu verdampt. Voordeel van het gedoe is dat nu iedereen wakker is in Rotjeknor en deze sector en dat Unilever een tikkie duurder is sinds vrijdag. Want het is een klein ons-kent-ons wereldje:

 

 

De duurste van het stel heeft nu haar kaarten op tafel gegooid. Kraft Heinz, of misschien beter nog op de achtergrond 3G Capital en Warren Buffett's Berkshire Hathaway, zijn op oorlogspad. De reclamefolder ziet er als volgt uit. Dat wil zeggen: op het eerste oog is er niets of niemand in de aanbieding.

Of moet Unies gewoon even tussen neus en lippen door 50 miljard bieden voor Danone? Met een lief briefje er bij: Doe het nou maar mes amies, want anders komen die Yanken jullie vroeg of laat halen :-)

 

 

Eten of gegeten worden

Nu Kraft Heinz een blauwtje heeft gelopen bij Unies, bibberen overal de boards, vermoed ik. Zijn ze er al, staan the barbarians at the gate? Want trio Kraft Heinz, 3G Capital en Berkshire Hathaway is hardcore: strippen wat je strippen kan om de laatste promille rendement uit iedere dollar te trekken.

Helaas kan ik het niet meer googelen. maar Unilever-CEO Paul Polman gaf een jaar of twee geleden aan op zoek te zijn naar een overname, maar het moeilijk te vinden, omdat alles zo duur is. Daar viel en valt nog steeds wat voor te zeggen, maar ene Buffett vindt 24 keer de winst (bod vrijdag) voor Unies niet te duur.

Wat is duur en te duur? Lastig omdat er geen maatstaf is, maar eten, drinken en persoonlijke verzorging is wel een superdefensieve sector. Vergelijk de dividendrendementen maar met de yield op de Amerikaanse (2,4%), Duitse (0,3%) en voor mijn part ook nog Britse (1,3%) en Zwitserse tienjaars (-0,2%).

Zo bezien valt het dan weer mee met dat dure? Voor de goede orde, Nestlé en Procter & Gamble zijn de grootmachten in deze sector en Kraft Heinz is de meest hanige.

 

 

Duivels dilemma

Al met al is het een duivels dilemma voor alle partijen: want iedereen eet liever dan gegeten te worden (daar weten ze alles van in deze sector), maar je wilt ook niet té duur eten. In beide gevallen ben je kwetsbaar. Doe je niks en groei je niet hard genoeg, dan komen ze je vroeg of laat halen. Zoveel is nu duidelijk.

Het hoeft natuurlijk niet dat deze grootmachten op elkaar gaan bieden, of fusievoorstellen doen. Ze kunnen ook kleinere partijen opkopen. Unilever deed dat onder meer met de Dollar Shave Club. Ook perperduur, maar als het niet zo groot is, valt het minder op. Is Wessanen niks? Tja, dat is ook klein en duur.

Colgate Palmolive is ook een naam die al lang rond Unilever zoemt. Daarmee zou Unies meer gaan leunen op verzorgingsproducten en zou ze wat verder afdrijven van de echte voedingsconcerns. Procter & Gamble kan dan ook niet zomaar bieden, want mededingingsautoriteiten gaan zich dan roeren.

Vraag is alleen of Unilever hiermee ook aandeelhouderswaarde kan scheppen. Polman ziet het niet? Hij moet nu wel zijn benoeming als Unilever-CEO waarmaken. Dat hij zijn eigen salaris te hoog vindt, dat hij duurzaamheid een warm hart toe draagt en het beste voor heeft met de wereld is hartstikke mooi.

Hij mag nu bewijzen dat hij ook goed voor alle Unilever-stakeholders kan zorgen. Anders staat Kraft Heinz vast weer een keer voor de deur. En Unilever kent geen bijzondere beschermingsconstructies. Ik wil niet op de stoel van de aandeelhouders gaan zitten, maar er zijn sympathiekere opkopers denkbaar.

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.