Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Unilever is wakker

Unilever is wakker

 

Het gaat in hoog tempo en de handen zijn echt uit de mouwen in Rotterdam. Zo hoort dat ook daar. De board van Unilever maakt de laatste week korte nachtjes. Kijk eens even wat er zojuist doorkomt op Reuters. Kraft Heinz is de deur nog niet gewezen, of het concern werkt aan al een strategie-update.

 

 

Want er is zeker werk aan de winkel. Unilever moet gewoon rendabeler worden en/of harder groeien, klaar uit. Dit staatje van The Financial Times maakt klip en klaar duidelijk dat als de marges van Unies niet omhoog gaan, ze overnameprooi blijft. Nestlé is een maatje groter dan de Rotterdammers.

 

 

Geen vijandige ovename

Intussen is het aan alles merkbaar dat Unilever er alles aan gaat doen om zelfstandig te blijven en - we wachten in spanning op die strategie-update - of dat overnames, desinvesteringen of grote besparingsacties gaan worden. Misschien denkt het concern zelfs over anti-overnameconstructies na. Wie weet.

Vandaag zijn er opmerkelijk veel achtergrondverhalen op de grote networks over de mislukte coup van Kraft Heinz bij Unilever. Hier Bloomberg dat u er aan herinnert dat Warren Buffett de gouden regel heeft dat hij geen vijandige overnames doet. Wall Street Journal denkt zelfs aan desinvesteringen.

 

 

Ik kom voor de fijnproevers ook nog een mooie fundamentele analyse tegen:

 

 

Grootste risico

The Financial Times heeft het mooiste verhaal, een uiterst gedetailleerde reconstructie.  Zo gedetailleerd zelfs - tot op de broodjes aan de lunch aan toe - dat ik CEO Paul Polman er van verdenk zelf met de krant te hebben gebeld, of dat dit met zijn medeweten is gebeurd. Zou niet eens raar zijn bij zo'n grote zaak.

Want het gaat hier uiteindelijk om een slordige 150 miljard euro aan beurswaarde plus grote economische, politieke en prestigebelangen in zowel Nederland als ook in het VK.

 

 

Wat er uit het verhaal naar voren komt, is hoe slim Unilever hardcoretrio Kraft Heinz, 3G Capital en Warren Buffett heeft gepareerd. Het zal, vandaar dat ik ook concludeer dat Unilever en Financial Times een een-tweetje doen. Als Unies echt zo slim is, gaat ze nu zo even voor aandeelhouderwaarde zorgen, toch?  

Zonder gekheid, dat doet het bedrijf al decennia voorbeeldig. Bovenstaand staatje en die overval van die Amerikanen maakt echter duidelijk dat het nóg beter moet. Anders blijft het bedrijf op het menu staan en de hele sector is nu aan het rekenen en opties bestuderen. Want er gaat i.e.t.s. gebeuren, maar wat.         

Gokje, ik denk dat Danone kanonnenvoer is: niet te groot, niet te duur en er valt nog een hoop te snijden. Maar ja, dan krijg je wel met Franse politiek en vakbonden te maken. In ieder geval moet Polman zelf wat minder duurzaam praten en wat meer fundamenteel rekenen en dat lijkt hij nu te doen. 

Als aandeelhouder van Unilever vindt u het denk ik prima wat er allemaal gebeurt, de koers vaart er wel bij en het aandeel gaat links- of rechtsom meaner & leaner worden. Verreweg grootste risico is dat Unies nu zelf een paniekerige, grote, veel te dure overname gaat doen. Denk maar aan Arcadis. Wordt vervolgd! 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht