Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nieuw: familiebedrijvenindex

Nieuw: familiebedrijvenindex

 

Leuk bedacht van Euronext, een familie-index. Blijkbaar is het beursbedrijf het ook opgevallen dat familiebedrijven het vaak erg goed doen op en - helaas voor ons beleggers - buiten de beurs om. Een maandje geleden had ik hier zelf nog een verhaal over naar aanleiding van de verbluffende prestaties van HAL.

Waarom deze fondsen het vaak zo goed doen? Langetermijn focus, wars van de waan van de dag, risico-avers en de mogelijkheid om buiten de beurs om te beleggen. Denk hierbij aan HAL dat brilbedrijven verzamelde om ze samen als GrandVision naar de beurs te brengen. Of haar positie in CoolBlue.

Belangrijkste reden is denk ik - ik heb hier nooit wetenschappelijk onderzoek naar gezien - dat het gewoon beleggen met eigen geld is. We weten allemaal hoe fundamenteel anders beleggen en handelen is als het met ons eigen geld is en niet dat van een ander, of dat we meedoen aan een beursspelletje - of competitie.

Terug naar die index. Hier vindt u alle technische in's & out's van de Euronext Family Business Index, zoals het ding officieel heet. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • The physical person(s) who created the company, or the physical person(s) who acquired the company capital, or their spouses, parents or children or direct heirs of their children, have significant influence on the control of the business;
  • At least one representative of the family or relatives is formally involved in the governance of the company;
  • The next generation guarantees control or shows a clear-cut intention to take over the company.

Zo komt Euronext tot maar liefst de volgende negentig bedrijven voor haar index, waar er volgens haar zelfs 216 voor in aanmerking komen. 

 

 

Nu nog producten

Een index maken is één, een index verkopen en het tot een succes maken is twee. Simpel, iedere graadmeter valt of staat met de hoeveelheid producten die er op gebaseerd zijn, de liquiditeit, voorspelbaarheid et cetera. Wat dat betreft koestert Euronext Nederland haar AEX, want die is (hierdoor) zonder competitie.

Het beursbedrijf is ook eigenaar van de AMX waar ook aardig wat producten op gebaseerd zijn, maar op de AScX zijn dat er welgeteld nul. Dat heeft alles te maken met het feit dat er een paar kleine illiquide en amper verhandelde aandelen in zitten. Geen fondsen- of trackerboer natuurlijk die hier met haar volle gewicht op gaat zitten.

Goed idee van Euronext, dat wat mij betreft navolging verdient. Misschien een wereldwijde tracker of fonds op zulke beursbedrijven, waarvoor als het aan mij ligt de selctiecriteria dan worden aangescherpt. Zodat de echte pure plays als HAL, Ackermans & Van Haaren, Wendell en Berkshire Hathaway etcetera overblijven.

Nogmaals, of deze index bekend wordt hangt helemaal af van de industrie, of zij met mooie, goedkope, gemakkelijke en liquide producten op deze index komt. Het mes kan echter ook nog aan de andere kant snijden. Hier is de Top 20, maar bladert u voor de gein eens door deze Elsevier Nederlandse bedrijven Top 500.

 

 

Meer niet dan wel genoteerd

Ooit van Vittol gehoord? Rotterdamse oliehandelaren, zeg maar. En hoe. Zo gaat het maar door. De lijst staat vol met grote, mooie, maar vooral niet-beursgenoteerde bedrijven. Ik kan me voorstellen dat ze bij Euronext iedere dag knarsentandend hun werk doen: hoe krijgen we al deze concerns naar het Damrak?

In veel gevallen zullen de (families achter) ondernemingen hier niet over peinzen, omdat ze het kapitaal niet nodig hebben en al helemaal niet om publiciteit verlegen zitten. Hier naast IEX HQ in Amsterdam bouwt bijvoorbeeld Van der Valk een hotel. Daar klotst de cashflow over de plinten. Die hebben geen beurs nodig.

Misschien dat het beursbedrijf met deze index de lauwe belangstelling in deze hoek een beetje kan opwarmen...? Beetje vergezocht, maar wie weet. Tot slot, vinger opsteken wie een tracker of fonds bouwt op deze index. Oh ja, bel je even terug Alice van Euronext? Ik wil weten of jullie de index hebben gebacktest.        

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht