Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beestachtig Besi

Beestachtig Besi

 

Zoveel beestjes om me hééhéén. U kent het liedje toch?

 

 

Ze klapten er vanochtend bij Besi zelf ook van achterover, toen ze op Het Knopje drukten en jaarcijfers 2016, outlook 2017 en persbericht uit de hoge hoed kwamen. Met wit konijn en al dit keer, want werkelijk alles bij Besi valt momenteel goed, of pakt goed uit. NIBC omschrijft het zo. Proza van de dag :-)

Besi reported 4Q16 results that were much higher than guidance and consensus estimates, caused by higher epoxy, multi module and flip chip Die Attach shipments, originating from the automotive and mobile sectors.

Wen hier niet aan, want... Besi kan de productie met 80% laten groeien of inkrimpen kwartaal op kwartaal, zei de CEO van het concern een jaartje of twee geleden ofzo op BNR. Want veel cyclischer dan Besi treft u het niet. Dat holt niet, nee, dat giert altijd een kant uit. Deze grafiek laat dat mooi zien.

 

 

Maximale flexibiliteit

U ziet koers, winst en dividend per aandeel. Ja, zo snel kan het gaan bij Besi. Het plaatje verklaart ook meteen die koersexplosie vandaag, Simpel, de markt verwacht aan de hand van vooral de outlook van Besi weer zo'n winstpuist in de grafiek en dat rechtvaardigt een hogere koers op het bord.

En anders hebt u het naar 1,76 euro verhoogde dividend nog, om die open deur ook nog even in te trappen. Hoewel, u ziet ook aan de grafiek dat Besi dat net zo gemakkelijk weer verlaagt of zelfs passeert, als het even zo uitkomt. Kortom, bij Besi is maximale flexibiliteit vereist bij alle stakeholders.

Dat maakt het aandeel ook zo superverleidelijk om mee te spelen, hoewel de bèta officieel maar 1,3 is. U ziet dat u er uiteindelijk ook prima in kan beleggen. Het fonds schept op termijn echt wel waarde. Niettemin moet u niet raar opkijken als u ook jaren op een droogje kan zitten en op een houtje moet bijten.

Zo te zien bent u ook fexibel, want behalve Besi koopt u vandaag ook ASMI omhoog. Dat komt volgende week donderdag met cijfers en de markt verhoogt alvast de lat naar aanleiding van Besi. Eén ding: ga niet in het aandeel zitten zonder een duidelijke exit-strategie. Want eens... juist. En dat gaat ook hard.  

 

 

Gewoon omdat het kan en ik nieuwsgierig ben. Vergelijk ik tot slot onze drie beursgenoteerde chippers - ASML, ASMI en Besi - met de grote Nasdaq 100. Zoals u van mij bent gewend doe ik dat inclusief herbelegd dividend en uiteraard neem ik alles en iedereen in dollars. Onze chippies doen het niet slecht!

Nota bene, terwijl de Europese beurzen de hele bullmarket al het nakijken hebben op Amerika, laat staan de grote Amerikaanse technologiebedrijven. Jammer dat er niet veel meer van dit soort bedrijven aan het Damrak zijn genoteerd. Want never a dull moment met zulke fondsen. Het hyperactieve Besi al helemaal. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht