Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Meer nodig voor een correctie

Technische analyse 23 februari AEX Bas Heijink voor IEX

Zijn de laatste stuiptrekkingen aangebroken van de krachtige opgaande kortetermijnbeweging in de AEX die in december startte bij het dieptepunt van 445,65?

Ik zie in de Europese markten dat in de afgelopen dagen de jaartoppen verder zijn opgelopen, maar de stijgende toppenlijnen nog niet structureel werden gebroken. Er zijn genoeg risico’s in de markt, maar de euforie heeft de afgelopen tijd voor een verdere ophoging van de jaartoppen gezorgd.

Inmiddels is de AEX vanaf het dieptepunt van begin december in ruim twee maanden tijd ongeveer 55 punten opgelopen. Een stijging van zo’n 12%, bijna in een rechte lijn, met slechts een smalle tijdelijke onderbreking.

Geen correctie in januari

Er was namelijk een maand lang consolidatie in de AEX tussen de 480,40 en 489,90, een zijwaartse zone tussen 20 december tot eind januari. De totale stijging werd dus in een nog korter tijdsbestek bewerkstelligd.

Mijn eerdere idee van de start van een correctie in januari is niet uitgekomen. Destijds zagen we al een groot aan topvormingsvormingssignalen. Ook was toen al mijn eerste middellangetermijndoelzone ruimschoots bereikt.

De bovenkant van deze doelzone lag bij 485, waarna in januari een meervoudige toppenzone werd ontwikkeld bij 487,50 tot 489,90, net boven de doelzone. Na de vele topvormingssignalen leek de AEX eind januari de tijdelijke neerwaartse weg in te slaan met de beweging onder de steunlijn van 480,40.

Koopdruk verminderen

Deze beweging duurde slechts twee dagen en zorgde voor een dieptepunt bij 476,70. Een valse neerwaartse uitbraak en het startpunt van een volgende krachtige opwaartse kortetermijnbeweging, een beweging die ik niet meer had verwacht.

Toch denk ik dat de kans groot is dat eerst een normale correctie (5% tot 10%) moet plaatsvinden om de euforische stemming en hoge koopdruk te verminderen voordat de AEX structureel de 510 zal testen en doorbreken.

Mijn langetermijnvisie blijft namelijk onverminderd positief waarbij ik een test van de 564-weerstand in de loop van 2017 zeker mogelijk acht. Maar een stijgende trend wordt gevormd door de correctieve tegenreacties.

Toppenlijnen onder druk

In de afgelopen week werden de twee verschillende stijgende toppenlijnen flink onder druk gezet. De sinds de zomer van vorig jaar stijgende toppenlijn werd in de afgelopen week meerdere keren doorbroken en is vandaag te vinden bij 497,60.

Toch lag daar vlak boven nog een iets steilere stijgende toppenlijn. Deze loopt langs de eerdere toppen van 466,20 (september) en 489,90 (januari). Deze toppenlijn bleek in de afgelopen week steeds voor tegendruk te zorgen.

Gisteren werd deze toppenlijn intraday kortstondig doorbroken, maar er is nog geen sprake van een volgende opwaartse en structurele voorzetting. Deze stijgende toppenlijn is vandaag te vinden bij 500,50.

Hanging man

Overigens zou een structurele slotdoorbraak hierboven ook zorgen voor slechts een beperkt verder opwaarts potentieel naar de zone 506 – 510. Deze testen van de stijgende toppenlijnen zien we overigens ook in de DAX en de STOXX Europe 600.

Een belangrijke en zware weerstand die mogelijk kan zorgen voor een belangrijk omkeerpunt, ofwel de vorming van een tijdelijke top. Gisteren werden verder in een aantal indices ook de eerste toppatronen gevormd, veelal een hanging man.

Samen met de test van de stijgende toppenlijn mogelijk een belangrijke indicatie voor een aanstaand draaipunt. Verder is zoals eerder gezegd de afstand tot het 200-daags gemiddelde de risicozone ingegaan.

TA-indicatoren overtuigen niet

In het verleden was het vaak zo dat zodra deze afstand van de koers tot aan het 200-daags rond de 10% ligt, de kans op een correctie groter wordt. Ook weten de technische indicatoren niet te overtuigen.

In zowel de RSI als de MACD zien we de nodige afvlakking en lijken de recente stijgingen in het middellangetermijnbeeld slechts te zorgen voor een lagere top. Divergentie is te zien in zowel de RSI als de VIX (volatiliteitsindex).

De opleving lijkt dus niet breed te worden gedragen. Ondanks al deze risico-signalen wist de AEX in de zeer euforische markt steeds verder op te lopen. Het elastiek werd steeds verder en strakker aangespannen en zal op een gegeven moment voor een krachtige tegenreactie kunnen zorgen.

Correctieve beweging gestart

En dat punt lijkt dichtbij. Toch is buiten al deze risicosignalen meer nodig voor de start van een correctieve beweging. De opgaande bodemlijnen zijn in de afgelopen maanden steeds steiler geworden.

De meest steile bodemlijn startte bij 476,60 en is vandaag te vinden bij 495. Een neerwaartse doorbraak is de eerste aanwijzing dat een top mogelijk is gezet. Daaronder ligt verder nog steun bij 489,90.

De belangrijkste te breken opgaande bodemlijn loopt langs de 445,65 en 476,60 en ligt vandaag bij 488,30. Een doorbraak hieronder zou de bevestiging opleveren dat een correctieve beweging voor de vorming van een volgende belangrijke middellangetermijnbodem is gestart.

 

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

229 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Boskalix 23 februari 2017 09:26
    Het gevalletje Unilever heeft aangetoond dat AEX bedrijven structureel nog zo'n 6% ondergewaardeerd zijn. Dus kan de AEX nog zo'n 30 punten stijgen. En wel voor mei 2017.
    Dat we daar niet in een rechte streep naar toe gaan is wel duidelijk. Dus voor die tijd zullen we de steunen bij 490 of misschien zelfs de 480 nog wel een keer gaan raken. Dat is dan het ideale instapmoment.
    Na mei begint dan weer een kwakkelperiode tot september en dan gaan we eindelijk naar een all time high voor de AEX. Dat hebben we dan wel verdiend.
    De DOW is dan al lang over de 21000......
  2. diepvrieskip 23 februari 2017 09:34
    Goedemorgen Bas, Aangezien jij volgende week met een doji op je hoofd in de polonaise loopt, zou het misschien een mooi moment zijn om de column eens een dagje door een ander te laten schrijven. Ik bijvoorbeeld. Zou het publiek graag kennis willen laten maken met de theorie van Bolletje en zijn bijzondere instrumenten.
  3. [verwijderd] 23 februari 2017 09:46
    quote:

    diepvrieskip schreef op 23 februari 2017 09:34:

    Goedemorgen Bas, Aangezien jij volgende week met een doji op je hoofd in de polonaise loopt, zou het misschien een mooi moment zijn om de column eens een dagje door een ander te laten schrijven. Ik bijvoorbeeld. Zou het publiek graag kennis willen laten maken met de theorie van Bolletje en zijn bijzondere instrumenten.
    Kom maar door Kip, ik zou graag eens de theorie van Bolletje lezen.
229 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links