Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Is de daling in de AEX ingezet?

TA: Waarom daalt de AEX?

Bas Heijink is vandaag vrij. Zijn vaste vervanger Rob Koning neemt de technische analyse van de AEX weer over.


Beleggers moeten na bijna drie maanden omhoog even wennen aan het feit dat het ook wel eens omlaag kan. Charttechnisch is er in mijn optiek nog niet heel veel aan de hand, de steunzone en de laatste steunlijn zijn nog gewoon intact dus is er zelfs nog sprake van een oplopend patroon.

Dat oplopende patroon is overigens wél een stijgende wig, u kunt een weerstandslijn over de toppen trekken en een steunlijn onder de bodems. Die lijnen lopen naar elkaar toe en zo’n patroon heet een stijgende wig.

Een stijgende wig is een bearish patroon, normaliter breekt de koers aan de onderkant en gaat het dus omlaag. Normaliter…

Negatieve divergentie

De RSI-indicator zet een lagere top neer dan in december waar de koersgrafiek juist een hogere top neerzet. Dat verschijnsel wordt in de technische analyse negatieve divergentie genoemd en is vaak een eerste aanwijzing dat de trend omhoog op z’n einde raakt.

Ik gebruik bij het interpreteren van de RSI-indicator een neutrale zone. Die zone ligt tussen de 40 en 60 en de RSI is vorige week aan de bovenkant de neutrale zone ingegaan.

Op zich is dat niet erg negatief, zolang het 40-niveau intact blijft is er nog sprake van een uptrend, maar als het doorzet wordt het wél duidelijker dat de beweging omlaag eind vorige week is ingezet.

Daggrafiek AEX Index
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Inzoomen

Om te zien of de markt aan het draaien is, kunt u natuurlijk gewoon inzoomen op de markt. Ik kijk naast de daggrafiek ook graag naar de uur- en kwartiergrafiek en volg de markt intraday zelfs op drieminutenbasis.

De laatste beweging omhoog die op uurbasis werd neergezet is vrijdag gebroken en de eerste twee bodems hebben niet gehouden. De onderkant van de steunzone tussen 489 en 490 (de laatste toppen uit januari) valt samen met 50%-correctie van de laatste beweging en dat kan elkaar als steun versterken.

Die zone is daardoor op uur-, maar ook op dagbasis in mijn optiek een belangrijke steunzone. De index heeft in het uurplaatje overigens iets meer dan 38,2% gecorrigeerd en als dat blijft houden, rechtvaardigt dat een conclusie dat er slechts een downtick is neergezet in plaats van dat de correctie is begonnen.

Immers, des te minder er wordt gecorrigeerd, des te sterker is de markt.

Uurgrafriek AEX Index
Uurgrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Steunniveaus

Verder inzoomen op het plaatje naar de kwartiergrafiek verandert het beeld niet enorm. De correctieniveaus blijven hetzelfde en steunniveaus zoals de laatste bodems zijn in de uurgrafiek net zo goed zichtbaar als op kwartierbasis dus die grafiek heb ik niet bijgevoegd.

De niveaus die de komende dagen intact moeten blijven zijn in mijn optiek:

  • 491,19, de bodem die de index vrijdag heeft neergezet
  • 490,70, de steunlijn van de stijgende wig op dagbasis
  • 489,80, de bodem die de index de vrijdag daarvoor neerzette
  • 489,00, de onderkant van de steunzone die wordt gevormd door de toppen uit januari; die zone ligt tussen de 489 en 490 en de bodem van 17 februari heeft deze keurig getest

De weerstandniveaus zijn natuurlijk niet erg moeilijk, ze worden gevormd door de laatste toppen en de weerstandslijn van de stijgende wig. De niveaus liggen zo tegen de 501 en de toppen uit 2015 tussen de 504 en 510 zijn uiteraard het volgende doel als 501 zou breken.

Einde stijging

Ik weet dat er de laatste tijd door Bas Heijink veel gewaarschuwd is voor een correctie en dat beleggers op hun hoede moeten zijn voor signalen die een correctie aankondigen. Dat de correctie begonnen is, kan ik op basis van de candles die ik nu zie nog niet concluderen.

Er zijn echter wél twee verschijnselen die een einde voorspellen van een AEX-stijging:

  • de stijgende wig
  • negatieve divergentie

Ik denk dat als de steunzone breekt, er een daling kan worden ingezet richting 480. Daar ligt de weerstandslijn die u over de toppen van 2016 kan trekken en die al eerder in januari een steun opleverde. Weerstandslijnen worden immers steunlijnen bij doorbraak.

Een correctie zal de index veel lager brengen, eerst maar eens kijken waar we vandaag openen. De futures zijn zojuist iets hoger geopend, dus de wig is nog intact.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht