Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Olies en Unies: goed of fout?

Olies en Unies: goed of fout?

 

Yammie, de lente komt er aan en dus... asperges!

 

 

U beseft toch wel dat u met een klik op dit stukje u een Zwitserse gletsjer afsmelt en een handvol zeehonden in de Waddenzee koppie onder douwt? De IEX-servers draaien op bunkerolie :-) Ja, het valt niet mee om helemaal duurzaam, milieuvriendelijk, klimaatneutraal, fijnstofvrij en polico te leven.

Opmerkelijk dat verreweg de twee grootste beursfondsen van Nederland tegelijk in opspraak zijn over hetzelfde onderwerp, maar om een andere reden. Uiteraard heb ik het over Royal Dutch Shell (202 miljard euro) en Unilever (133 miljard euro), die precies de helft van de waarde van het Damrak vormen.   

De hoekstenen van onze beurs en ook van ons land, gelet op economisch belang, werkgelegenheid en dat ze met hun dividend ons pensioen(stelsel) overeind houden. In de ene hoek treft u Unilever CEO Paul Polman aan, die té duurzaam zou zijn en te weinig oog zou hebben voor omzet-, winst en margegroei.

In de andere hoek staat Royal Dutch Shell CEO Ben van Beurden, die kop van jut is omdat Shell al decennia geleden wist dat de CO2 uitstoot door fossiele brandstoffen onze planeet uiteindelijk naar de gallemiezen helpt.  En er vervolgens niks mee deed. Ga letterlijk maar kijken:

 

 

Goud of fout

Aan goed of fout doen wij hier niet op IEX, hanteer uw eigen ethiek en in hoeverre dat uw beleggingsbeleid bepaalt. Maar misschien zijn zowel Polman als Van Beurden een beetje goed en een beetje fout. Uiteindelijk bepaalt namelijk eenvoudig vraag en aanbod hoe goed en fout ondernemingen zelf zijn.

Als wij wereldwijde consumenten echt voedsel-, verzorgings- en schoonmaakproducten willen die aan alle keurmerken voldoen, zorgt Unilever daar zeker voor. Net als als haar concurrenten, tot die hardcore rekenmeesters van Kraft Heinz aan toe. Zo niet, dan red je het uiteindelijk niet als bedrijf.

Royal Dutch Shell heeft die film uit 1991 zeker niet onder depet gehouden en sinds die tijd gooien wij nog gewoon onze tankjes vol. Allemaal fout dus. Dat verandert nu. We willen schoon. Shell speelt daar onder andere op in door de overname van BG Group (schoon gas) en door windmolenparken aan te leggen.   

Het kan zijn dat Unilever wat te snel op de troepen vooruit is gelopen en Shell wat te afwachtend is geweest. Even tussendoor, eerlijk gezegd begrijp ik niet goed waarom zo'n gigantisch groot bedrijf nog altijd zo afhankelijk is van zoiets grilligs als de olie- en gaspijs. Dan wil je toch risico spreiden...?

Enfin, hoe u het ook wendt of keert, het verhaal van nieuwe, schone energie is prachtig, maar de rendementen zijn nog om te huilen. Tegen de tijd dat dit mogelijk is omgedraaid, zit Shell denk ik aan de goede kant. Niettemin kan het geen kwaad eens op bezoek te gaan bij de marketingafdeling van Unilever.  

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht