Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Houdt het beleggersoptimisme stand na de verkiezingen?

Kiest u voor de optimisten?

Deze week zijn de verkiezingen in Nederland. Als de populisten winnen, dan gaat dit iets zeggen over Europa en dus over Frankrijk en Duitsland. Er is dus wel iets van invloed op de euro en de indices.

Toch heb ik te lang bij banken gewerkt en ben ik wars geworden van politiek. Ik word dan ook gek van de posters langs de weg, de politici op de radio en andere politieke bullshit. Maar we ontkomen er dus niet aan. Dit weekend hadden we zelfs een politieke rel met de Turken dat weer van invloed wordt op onze uitslag.

The sky was the limit

Snel maar weer naar de beurs, die vorige week weer goed geluimd was. Natuurlijk was het bod op Akzo van grote invloed. Maar nog even voor we het vergeten de schulden zijn veel hoger dan in 2008 toen we een schuldencrisis hadden.

Nu ondanks (of juist door de overheidsbemoeienis) zijn er veel meer schulden en als het nu onverhoopt weer minder goed gaat met de economie dan is er dus een heel groot probleem. Ook een volgende crisis is niet meer op te lossen op de wijze waarop we de vorige hebben opgelost. Maar wie dan leeft, dan zorgt toch?

Opvallende beweging vorige week in de eurodollar, de euro wordt sterker en de dollar ondanks de renteverhogingen juist zwakker.

Grafiek valutapaar EUR/USD

 

Een andere opvallend zaak was dat ondanks dat de olieprijs omlaag ging de beurzen nog best goed gestemd waren. Zoals u weet zijn oliebedrijven belangrijk in de grote indices en als die olieprijzen omlaag gaan...

Grafiek Brent-olieprijs

 

Crude-olie maakte een vergelijkbare beweging als Brent-olie.

Grafiek WTI-olieprijs

 

Wat ook opvallend was dat bunds omlaag gingen, de marktrente loopt op terwijl de inflatie juist daalt door de lagere olieprijs. Nu is de bund een future en was er een verandering van het maartcontract naar het junicontract wat de sprong enigszins verklaarde maar desalniettemin een behoorlijke beweging.

Grafiek Duitse bunds

 

Ook als we de langetermijngrafiek van de bunds bekijken dan zien we in de weekgrafiek dat er een echte trendbreuk zou kunnen zijn. Met een beetje fantasie zie ik er ook nog een hoofdschouder in en en dan kom ik op  een koersdoel onder de 150. Kortom, u kunt prima een turbo short nemen op de bund.

Langetermijngrafiek bunds

 

De Dow Jones Industrial Index leek even te gaan voor een trendbreuk, maar zit nog wel boven de twindicatorlijn. Een slot onder de 20.762 trickered pas een verkoopsignaal.

Grafiek Dow Jones Index

 

Voor de jarige S&P 500 Index ligt dit niveau op 2.354,15.

Grafiek S&P 500 Index

 

Zoals ik vorige week al aangaf is de Russell 2000 (de small- en midcapindex) wel al door de twindicator heen en hebben we een officieel verkoopsignaal. Zoals u weet lopen small- en midcapindices altijd voorop in de cyclus.

Grafiek Russell 2000 Index

 

Weg met Obamacare

Trump is druk bezig alles wat Obama heeft opgebouwd snel af te bouwen. Hij stuurde ook een groep gezagdragers weg die hiervoor bij Obama werkten en gooit allerlei onwaarheden op Twitter en komt overal mee weg.

Hij is nu Trumpcare begonnen en de Biotechsector reageerde er even op, maar na een korte dip was het weer business zoals altijd. Voorlopig geen signalen van betekenis.

Grafiek Nasdaq Biotechindex

 

De Duitse DAX liet op vrijdag een apart patroon zien, namelijk eerst was er optimisme en aan het einde van de dag sloot de beurs lager. Is dit het begin van een trendomkeer?

Grafiek twindicator DAX Index

 

In de AEX hebben we een hamer op zijn kop en beweegt de koers bovenin de trend en dat is ook een trendomkeer als er op maandag een bevestiging komt.

Candlegrafiek AEX Index

 

Verder is het wel apart om te zien hoe de Amerikanen enorme overnames willen doen. Het motto Make Amerika Big, wordt verwezenlijkt door Europa te kopen. Na eerder een bod op Unilever was er nu een bod op Akzo.

Toen Akzo aangaf dat ze het niet leuk vond dat het gepest werd, ging iedereen er van uit dat de Amerikanen terug in hun hok gingen maar waarom? Ik denk dat de Amerikanen gewoon een bod doorzetten.

Grafiek aandeel Akzo Nobel

 

Na het intrekken van het bod blijft de koers van Unilever gek genoeg stijgen. Is iedereen na dit bod gewezen op de schoonheid van deze bruid? Of verwachten we met de opwarming van de aarde betere ijsverkopen?

Grafiek aandeel Unilever

 

Vorig jaar op de dag van de hefboombelegger in het Spant in Bussum kwam ik met een koopadvies voor Deutsche Bank. Ik werd toen voor gek verklaard want het was een failliete tent met een enorme claim van de Amerikanen en de grootste derivatenpositie van de wereld.

Kortom het bedrijf was too big too fail en herstelde miraculeus. Vorige week kwamen ze met een enorme claimemissie en dus kwam ik met een verkoopadvies voor Deutsche Bank. We hebben een verkoopsignaal in de twindicator.

Grafiek aandeel Deutsche Bank

 

Deutsche is dus best leuk gelopen en ook snapte ik Snap, want hoewel ik niet short kon omdat er nog geen stukken waren deed het aandeel wat ik gedacht had: namelijk dalen. Ik denk dat het nog veel lager kan maar we gaan het beleven.

Grafiek aandeel Snap Inc

 

Caterpillar daalde op een schandaal en dat is ook best vreemd want dit aandeel is echt een Trump-herstelplan-aandeel, het zat dus in een megatrend omhoog. Maar door het schandaal hebben we verkoopsignalen en zelfs trendbreuken.

Grafiek aandeel Caterpillar

 

Opel en Peugeot gingen samenwonen, nou ja echte liefde was het niet het was gewoon een overname van de Amerikanen. Peugeot staat nu weer op de oude high en Frans-Duitse overnames zijn nooit echt heel gemakkelijk geweest dus wellicht een mooi moment om afscheid te nemen van uw aandelen Peugeot.

Grafiek aandeel Peugeot

 

TomTom ging omhoog op de overname van Opel. Wellicht komt TomTom nu ook in de Opel. Ik had eerder al de weerstandslijn aangegeven en dat hij best beslecht kon worden. Trend dus nog omhoog.

Grafiek aandeel TomTom

 

Ik wijs al langer op het patroon van het aandeel Tesla: een klassiek hypepatroon met een koersdoel van 180 dollar.

Grafiek aandeel Tesla Motors

 

BMW is een mooi plaatje.

Grafiek aandeel BMW

 

Als u dan toch een autoaandeel wil kopen, zou ik BMW kopen. Ik ga ze long in de hoop dat ik van de winst een nieuwe M3 kan kopen. ?

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht