Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waar draait de AEX?

TA: Opwaartse gap

Ondanks de gevormde toppatronen, bleef de AEX op hoog niveau consolideren in de afgelopen dagen. Vandaag zal de index zijn jaartop verder ophogen boven de 514. De zeer steile opgaande bodemlijn is nog steeds intact waardoor er in de grafiek zelf nog geen verslechtering is opgetreden.

Na de consolidatie en de vervolgbeweging boven de 514 is in principe ruimte vrijgekomen naar de volgende weerstandszone van 519 tot 521. De vraag is of het zo ver komt aangezien we in veel andere indices nog geen krachtige verbeteringen zien.

Dit was wel een belangrijke voorwaarde om een structurele verdere stijging te kunnen realiseren in de komende paar weken. Ik acht de kans nog steeds reëel dat de huidige bewegingen passen in de laatste blow off-beweging van de in december gestarte opgaande kortetermijnbeweging.

Euforische markt

Deze opgaande beweging is aanzienlijk verder doorgelopen dan ik had verwacht. Dit zien we vaker in een periode van euforie. En de markt is zeer euforisch naar mijn mening. Correcties lijken voor velen voorlopig niet meer plaats te kunnen vinden.

Elk signaal dat wijst op een mogelijke start van een correctie wordt binnen enkele dagen weer opgeheven. Hierdoor is de markt zeer krachtig. In de grafiek zijn steeds meer versteilingen ontstaan.

Vanuit het verleden weten we dat zodra de eerste en meest steile opgaande bodemlijn wordt gebroken, de kans op een krachtige neerwaartse vervolgbeweging groot is.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vals signaal

In december werd voor de vierde keer de sinds februari 2016 stijgende middellangetermijnbodemlijn getest. De AEX vormde een bodem bij 445,65. Dit was het startsein van een krachtige opgaande beweging die uitmondde in:

  • een test van de bovenkant van mijn eindejaarsdoel bij 485
  • een test van een stijgende middellangetermijntoppenlijn

In de periode van 20 december tot eind januari vond een smalle consolidatiefase plaats tussen de 480,40 en 489,90. Eind januari werd het startsein van een correctie gegeven met de beweging onder de 480,40. Dit bleek een vals signaal dat na twee dagen werd opgeheven en zorgde voor een hogere bodem bij 476,70.

Nog 7 punten omhoog

Ook was dit het startsein van een volgende krachtige opwaartse beweging die steeds steiler werd. Het patroon dat in januari werd gevormd, bleek achteraf een vlagpatroon te zijn. Inmiddels bedraagt de stijging vanaf de januaribodem (476,70) tot aan de recent gevormde top ongeveer 37 punten.

De eerdere stijging die in december plaatsvond bedroeg zelfs 45 punten. Om het precieze koersdoel vanuit het vlagpatroon te berekenen zou er dus nog 7 punten opwaartse ruimte zijn, wat overeenkomt met de weerstandszone 519 tot 521.

Grafiek Dow Jones Transportindex
Grafiek Dow Jones Transportindex
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Risicosignalen

Nog steeds zien we dezelfde risicosignalen in de markt, de wiggen in veel indices zoals in de DAX en de Stoxx Europe 600. De grafiek hierboven van de DJ Transportindex nodigt ook niet uit om een krachtige verdere vervolgbeweging te verwachten. Verder is er nog de negatieve divergentie in de VIX.

In andere technische indicatoren is de situatie ook risicovol. In het kortetermijnbeeld is er sprake van een stijgende bodemlijn maar in het technische beeld over de afgelopen maanden blijft de situatie van negatieve divergentie aanwezig. Ook zien we een stijgende wig in de RSI van veel indices.

Als laatste blijft de afstand tussen de stand van de index en het 200-daags gemiddelde rond de 10% liggen, een afstand die in het verleden wees op een vergrote kans op een forse tegenreactie.

Ruimte tot 519

Toch geven deze signalen niet het precieze omkeermoment aan en wijzen vooral op de risico’s die in de markt aanwezig zijn. De stijgende middellange- en langetermijntrend zullen dit jaar gewoon worden vervolgd naar mijn mening.

Mijn langetermijndoel voor dit jaar ligt bij 564, maar een stijgende trend wordt gevormd door de correctieve tegenreacties en we hebben ondanks een stijging van 445,65 naar de 514 nog geen enkele correctieve tegenreactie gezien.

Met de opwaartse doorbraak van de 514 is in principe ruimte gecreëerd richting de volgende weerstandszone van 519 tot 521. De recente doorbraak boven de 510,50 betekende in het middellangetermijnbeeld ook een krachtig signaal voor de rest van dit jaar.

Verslechtering onder 510,30

Maar we moeten zeer alert blijven op verslechteringen in de markt. De AEX zal vandaag waarschijnlijk met een opwaartse gap starten boven de 514, waarbij we vooral weer op moeten letten op eventuele toppatronen en een sluiting van deze gap onder de 514.

Toch zal een eerste verslechtering pas optreden onder de zeer steile (vanaf februari) stijgende bodemlijn die vandaag alweer bij de 510,30 ligt. Bevestiging moet daarna optreden onder de meest recente kortetermijnbodem van 508,65. Zolang dat niet gebeurt, blijven hogere toppen mogelijk.

Een structurele verslechtering en einde van de huidige opgaande kortetermijnbeweging treedt echter pas op onder de stijgende bodemlijn langs de bodems van 445,65 en 476,70. Die ligt vandaag bij 499,20.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht