Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Gelopen race AkzoNobel?

Gelopen race AkzoNobel?

Beetje symbolisch die foto boven dit stukje. Want PPG saneert die man natuurlijk meteen weg... :-)  Goed, wie is het nou Bloomberg? Even voor de haaien en sprinkhanen roeptoeters bij biedingen: we hebben het hier niet over de quick buck club, maar trouwe beleggers die jaren en soms decennia in aandelen zitten. 

One of the Dutch company’s biggest, long-term investors is urging Akzo to carefully evaluate any new bid from PPG, people familiar with the shareholder’s position said earlier, asking not to be identified because the discussions aren’t public.

 

 

Hier het lijstje grootstaandeelhouders van AkzoNobel uit Reuters Eikon. BlackRock Investment Management en Vanguard zijn van die weet-niet-geen-mening-trackers of ETF's, die niet praten, niet denken, niks vinden én het juist daarom zo goed doen. Die vallen als enige af als mogelijke Bloomberg-bron.

Norges Bank is trouwens het beroemde oliefonds en die zetten vooral in op duurzaam. Ach, het is niet zo heel belangrijk, want hele grote aandeelhouders zitten er niet tussen. Net als bij Unilever overigens. Niettemin, als je grootaandeelhouder(s) je richting uitgang masseren, dan is het einde in zicht?

Even tusendoor: wat bezielt een bedrijf eigenlijk om een belang van 6,66% te nemen? Beetje eng #getalvandeduivel

 

 

Kan maar zo dat het schilderwerkje zo'n beetje af is. De meeste buy & hold beleggers in AkzoNobel kunnen tevreden terugblikken, denk ik. Dit is alleen de koers, het dividend moet u er nog bij optellen. 

 

 

Good guy

Ik praat alsof het al is gebeurd en dat is inderdaad ook wat ik denk. U hebt de laatste week al die analistenschattingen voorbij zien komen dat PPG wel 85 tot 95 euro per aandeel kan bieden. Zoals gezegd, als de grootaandeelhouders dan ook nog vinden dat AkzoNobel met de Amerikanen  moet gaan praten...

Misschien is het zelfs voor u als belegger al beter om nu na te denken wat uw strategie wordt als er een bod ligt. Het kan dat de koers daar op achterblijft, want voor de handtekeningen mogen worden gezet, moeten PPG en AzkoNobel nog langs vele mededingingskantoren. Dat kan een langdurige affaire worden.

Denk aan de vele avonturen van TNT Express met FedEx en UPS. Wat ik bedoel is dat u - ik noem maar wat getallen - ze bijvoorbeeld op 85 euro verkoopt, terwijl PPG 90 biedt. U levert in, maar kunt nieuwe dingen met uw geld gaan doen, terwijl u misschien nog twee jaar op die 90 euro moet wachten. 

Of PPG veel te veel betaalt,of misschien wel op de top van de markt koopt, weten we pas achteraf. Op die 79 euro van vandaag doet het aandeel 18,7 keer de verwachte winst van 4,22 euro: Dat is voor huidige marktbegippen niet zo raar. Met die genoemde 85 ot 95 euro komt u op 20,0 en 22,5 uit.

Het lijkt mij dat die grootaandeelhouders van AkzoNobel zeker twintig keer de winst willen zien?

 

 

Heb ik nog advies voor PPG: doe het nou meteen goed. Er komt herrie in dit land als je een knock-out bod doet op AkzoNobel. Iedereen gaat zich er mee bemoeien, alsof AkzoNobel van hem of haar is. Wees dan de good guy, garandeer in eerste instantie de werkgelegenheid en research & development.

Scheelt een hoop gedoe, PPG. Want dat je kan snijden, weten we al op de beurs. De helft winstgevender op min of meer dezelfde omzet als AkzoNobel, dat zegt genoeg. 

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht