Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Beleggers zijn eigenlijk verkapte spaarders die geen rente krijgen

Wat maakt het uit?

Afgelopen week verhoogde de Fed de rente in de Verenigde Staten van 0,75 naar 1,00% en de Fed meldde dat er nog minimaal twee vervolgrenteverhogingen aankomen dit jaar.

Denkt u dat een hogere rente met de enorme schuldenberg die we hebben pijnlijk kan worden, dan ziet u dat het allemaal niets uitmaakt. Want de beurzen reageerden alsof het om een renteverlaging ging.

Er waren verkiezingen in Nederland en de wereld keek met ons mee, we maakten ruzie met Turkije en er werd gedreigd ons te overspoelen met vluchtelingen. Maar opnieuw geen reactie.

En of de olieprijs omlaag of omhoog gaat; ook dat maakt nauwelijks uit. De G20 mislukte en de vrijhandel ligt op sterven, maar gelukkig zijn we optimisten. Alles ging dan ook omhoog zelfs goud.

Grafiek goudprijs

 

De oude Dow Theorie zegt dat de transportindex vooruit loopt op de normale markt. Ik heb dan ook nieuws voor de optimisten: de transportindex is namelijk in negatief terrein. We hebben verkoopsignalen...

Grafiek Dow Jones Transportindex

 

Om iets over de staat van de economie te zeggen is het altijd goed om naar de bankensector te kijken. Ook om te zien wat voor impact een renteverhoging heeft, is het goed om naar de banken te kijken. Om eerst enig historisch besef te hebben kijk ik als voorbeeld even naar de langetermijngrafiek van Citigroup.

Ik zie een patroon uit het boekje (lees het berenboek) en al tijden een soort vlakke lijn. Natuurlijk procentueel ging het de afgelopen tijd best redelijk, maar als u ooit op 500 bent ingestapt dan moet u de nodige procenten stijging nog krijgen.

Grafiek aandeel Citi

 

Op kleinere schaal: Bank of America (BAC) heeft op korte termijn ook een negatief patroon dat we eerder op lange termijn gezien hebben. BAC heeft ook een verkoopsignaal in de Twindicator. Technisch zou het zo 100 dollar lager kunnen op deze patronen.

Grafiek aandeel Bank of America

 

Alle banken hebben het na Trump heel goed gedaan, Goldman heeft het helemaal geweldig gedaan. Hier bijna een verkoopsignaal dus als de koers iets lager gaat een heel mooi signaal.

Grafiek aandeel Goldman Sachs

 

De Dow Jones dreigde eerder ook een paar keer een verkoopsignaal te geven, maar die werden steeds niet bevestigd. Kortom eerlijkheidshalve zou ik wel willen wachten op de officiële verkoopsignalen.

Grafiek Dow Jones Index

 

In de AEX waren we ook vooruitgelopen op een mogelijk verkoopsignaal en ondanks dat de volatility laag was en dus de puts goedkoop, was de afgelopen expiratie (vrijdag jl.) een pijnlijke dag voor me.

Ik wil dan ook geen huilie huilie horen als ik binnenkort ineens wel veel geld binnenhaal met puts. Ik heb de afgelopen tijd genoeg contributie betaald aan de bulls dus ik wil geen maatregelen tegen shorting van stocks als het wel een keer mijn kant opkomt.

Grafiek twindicator AEX Index

 

Afgelopen vrijdag heb ik dus weer afgeschreven op puts, want even leek het allemaal weer te gaan gebeuren. Maar ook Trump wordt door Yellen geholpen en de centrale banken houden het nog goed vol. Het is dat ik zelf nog het nodige rendement maakte in de bunds.

Ondanks de rentebeweging in de bunds is het zo dat alles wat voor de AEX gold, dat geldt ook voor de Duitse DAX. Wat dat betreft heeft Erdogan het wel juist door ons een soort Duitsers te noemen. U begrijpt, we moeten net als Rutte maar blijven lachen om dit extreem ernstige verhaal.

Grafiek twindicator Duitse DAX Index

 

In de indices is dus helaas weinig te beleven. Nike is een van mijn longs en dat aandeel doet het goed. Ik denk dat iedereen voor de zomer er weer goed uit wil zien. De grafiek is positief en er is een onderperformance ten opzichte van de consumentenproductensector.

Grafiek aandeel Nike

 

Ook sporthorloges- en andere gadgets-bedrijf Fitbit begint op te klimmen. Ik zit nog long.

Grafiek aandeel FitBit

 

Een ander gokje is Michael Kors Holding, ook deze grafiek begint uit te bodemen. Zo heb ik toch nog een hedge tegen aantrekkende economie, want dan wil iedereen weer tassen van Michael Kors.

Grafiek aandeel Kors

 

Nog even goed om te zien wat er met Snap gebeurt, die koers ging vrijdag even onder de 19 dollar. Dit kan niet goed zijn voor het vertrouwen van andere BS-aandelen zoals Uber die ook naar de markt willen.

Grafiek aandeel Snap Inc.

 

Bill Ackman die bekend staat als contrarian investor verkocht vorige week zijn belang in Valeant Pharmaceuticals. Hij deed het om belastingaftrek te krijgen maar dat was natuurlijk niet het eerste idee achter de aanschaf.

Ik zou hem eigenlijk een cursus technische analyse bij mij op kantoor cadeau willen doen. Want min 95 was niet nodig als hij naar de grafieken had geluisterd. Immers het was een patroon uit het berenboek.

Grafiek aandeel Valeant Pharmaceuticals

 

Afsluitend een waarschuwing voor hogere rente.

Grafiek 6,5% Italiaanse rente tot 2027

 

Ik sluit af met de grafiek van de 6,5% Italië tot 2027. Dit was een echte lange bond en geeft mooi de trend weer. De opgaande trend lijkt nu gebroken en ik zie negatieve patronen. Iets om in de gaten te houden.

Als de bondmarkt gaat dalen, gaat dit bij veel mensen echt pijn doen. Immers veel beleggers zijn eigenlijk verkapte spaarders die geen rente krijgen.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht