Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel: Daar komt de cavalerie

AkzoNobel: Daar komt de cavalerie

Het spel is op de wagen bij Akzo. Hoewel het management van Akzo er niet aan wil, wordt de druk door PPG en Akzo-aandeelhouders verder opgevoerd. Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat de Akzo-top gaat bewegen en uit de paniekstand komt.

Akzo werd onaangenaam verrast door de interesse van PPG. Het was nu juist van plan zelf de stoute schoenen aan te trekken en op overnamepad te gaan. In het jaarverslag verwoordt het management het zo:

"This stronger operational and financial foundation means AkzoNobel is more agile and better able to seize growth opportunities, including acquisitions. The company maintains its financial guidance for 2016-2018."

Kortom, we hebben ons eigen straatje schoongeveegd en gaan nu eens bij een ander kijken. Dan is het op z'n zachtst gezegd irritant dat PPG net haar oog op dat mooi schoongeveegde straatje van Akzo laat vallen. 

Grootaandeelhouders roeren zich

De grote aandeelhouders roeren zich dusdanig dat de Akzotop weinig anders kan dan gehoor geven aan hun oproep. Doen ze dat niet, dan gebeurt het kwaadschiks. Hetzij via een aandeelhoudersvergadering, hetzij via een vijandig bod. 

Causeway Capital bijvoorbeeld, dat al vanaf juli vorig jaar een belang van 6,74% heeft, zegt het volgende in een brief (via FD.nl)aan de aandeelhouders:

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Uiteraard vinden ze 90 euro te laag, maar er moet wel gepraat worden. Ik weet zeker dat ze 90 euro meer dan genoeg vinden, de huichelaars zijn vanaf juli 2013 gefaseerd ingestapt tegen een gemiddeld aankoopniveau van naar ik schat 50 euro.   

Hoe verweert Akzo zich?

We kunnen gerust stellen dat Akzo in een behoorlijke kramp is geschoten. De aankondiging van het te koop zetten van de chemische divisie lijkt vooral op een paniekreactie. Maar het bedrijf doet meer.  

Nationalistische kaart

Ten eerste wordt de nationalistische kaart gespeeld. De hashtag op twitter is #Dutchpride. Akzo adverteerde vrij agressief op twitter met onderstaande tweets: 

 

 

Deze meneer viel het ook al op:

 

 

Maar hoe Nederlands is Akzo eigenlijk? Akzo is actief in 80 landen en heeft 629 vestigingen. 17 daarvan staan in Nederland, waaronder natuurlijk het hoofdkantoor. Dat beeld vertekent een beetje, omdat van die 629 locaties er maar liefst 211 in Groot-Brittannië staan. 

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

Dat zijn de Dulux Decorative Stores, die Akzo destijds bij de overname van ICI mee verwierf. Engeland is goed gedekt, zeg maar.  Het personeelsbestand geeft een beter beeld. Van de 47.000 werknemers werken er ruim 10% in Nederland.    

De polderpolitiek

Zo Nederlands is Akzo dus niet, maar het betaalt hier wel belasting natuurlijk. Daarom wordt ook de politiek in stelling gebracht. Dat kwam mooi uit zo vlak voor de verkiezingen.

Helaas zijn de zeteltjes inmiddels verdeeld en hebben de politici nu weer andere (of sommigen: geen) zaken aan hun hoofd. Gelukkig is er altijd nog Henk Kamp.  

 

 

Ook andere politieke partijen worden voor het Akzo-karretje gespannen: 

 

 

Mooie beloftes aan aandeelhouders

De derde kaart die Akzo speelt, is het doen van beloftes aan de huidige aandeelhouders. Afgekeken van Unilever en PostNL. Je belooft de aandeelhouders een strategie update, waarmee je de achterban weer even rustig houdt.

Twee maanden later kom je dan met een slap verhaal waarin je belooft de marges op te krikken, nog eens de onrendabele activiteiten tegen het licht te houden eventueel wat shareholderscandy (extra dividend, inkoop eigen aandelen) uitdeelt. 

Met een beetje geluk is de storm dan over en leeft iedereen nog lang en gelukkig. 

Zowel PostNL als Unilever (moet nog komen) kwamen hiermee op de proppen. Uiteindelijk is dat weinig geloofwaardig, want dat hadden ze natuurlijk al veel eerder moeten bedenken. Maar goed, op korte termijn werkt het wel.   

Wat kan Akzo nog meer doen?

Wat kan Akzo nog meer doen om zich PPG van het vege lijf te houden? De beste bescherming is natuurlijk een hoge beurskoers, maar daarvoor is het nu te laat. Er zijn diverse opties, maar die zijn niet allemaal even relevant. Ik noem er een aantal op.

Kroonjuwelen verkopen

Helaas doet Akzo nu precies het tegenovergestelde: ze gaat de chemische tak verkopen zodat de verfpoot overblijft. Juist daar is het PPG om te doen. 

Witte ridder

Akzo kan op zoek gaan naar een witte ridder, de zogenaamde white knight. Dat betekent dat een bevriend bedrijf Akzo zou moeten overnemen, of met Akzo zou moeten fuseren. Dat lijkt op korte termijn niet haalbaar, en brengt Akzo waarschijnlijk ook van de regen in de drup. 

Beschermingsconstructie in werking stellen

Helaas heeft Akzo die nauwelijks. Een constructie zoals bij KPN bijvoorbeeld, dat een stichting extra aandelen liet uitgeven zodat het belang van de Mexicaan Carlos Slim sterk verwaterde, is niet mogelijk. Uberhaupt is Akzo wat dat betreft niet goed beschermd.

Zelf op overnamepad gaan

Dat is de achterliggende gedachte waarmee Akzo speelt. Eerst wil het de chemische tak verkopen, daarna op overnamepad. Misschien is het beter andersom te handelen, want dan wordt je een stuk duurder en dat kan PPG afschrikken. 

Het risico hiervan is dat het overbetaalt straks. Het Finse Tikkurila bijvoorbeeld, is al door vele beleggers ingeslagen voor het geval dat Akzo nog moet langskomen. 

In de tegenaanval gaan

In een enkel geval zie je wel eens dat de prooi de jager aanvalt. Akzo zou dus een bod kunnen doen op PPG. Eens kijken hoe ze daar op reageren. De bedrijven zijn immers bijna even groot.

Dat strookt echter niet met de conservatieve manier van bedrijfsvoering binnen Akzo, en de rationale is veeleer andersom, omdat PPG extra winst uit Akzo denkt te kunnen persen, en dat andersom niet mogelijk is.  

Vijandig bod?

Mocht Akzo nog steeds geen sjoege geven, dan mag een vijandig bod niet worden uitgesloten. In het geval van Unilever (reputatie Buffett) en PostNL (vriendelijke Belgen) was dat geen optie, maar dit is een ander verhaal. 

Charme-offensief PPG

PPG heeft gisteren haar kant van het verhaal verteld in de Nederlandse pers. Dat kunnen we een charme-offensief noemen, feit is dat het bedrijf bijzonder onaangenaam verrast is door de halsstarrige houding van Akzo.

Enkele jaren geleden heeft PPG de Amerikaanse verftak van Akzo overgenomen. Op basis van de goede ervaringen destijds opgedaan verwacht PPG zelfs nog hogere synergieopbrengsten dan de voorgestelde 750 miljoen dollar. 

De bezwaren van Akzo, verwoord in het zespuntenplan (hier leest u daar meer over) worden allemaal gepareerd. Zo is de leverage volgens PPG helemaal geen probleem omdat met de hoge cashflow de schulden vrij snel kunnen worden afgebouwd.

Verbazing alom

Dat Akzo nu de chemische tak wil verkopen, verbaast PPG. Een maand geleden was dat nog totaal niet aan de orde, nu wordt het een speerpunt van Akzo. Dat is natuurlijk ingegeven door de overnameinteresse van PPG. 

Topman McGarry laat zich niet uit over de toekomst van de chemische tak mocht PPG Akzo in bezit krijgen. PPG heeft zelf al in 2012 afscheid genomen van haar chemische activiteiten en het lijkt dan ook logisch dat men op termijn ook Akzo's chemische tak te koop zet.

Paard achter de wagen

Het ironische is dat dat nu juist de eerste tegenzet van Akzo is. Met andere woorden: mocht Akzo erin slagen haar chemische tak binnen korte tijd te verkopen voor laten we zeggen 9 miljard euro, dan wordt het restant voor PPG alleen maar aantrekkelijker.  

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

Hierboven ziet u hoe PPG haar bedrijfsmodel in de loop van de jaren heeft aangepast. Het is duidelijk dat men zich toespitst op coatings, verf dus.  

In dat opzicht is het misschien verstandig voor PPG om nog eventjes geduld te hebben en te wachten tot de chemiepoot is omgezet in een zak met geld. Alhoewel daar wel het gevaar in schuilt dat Akzo die zak met geld gaat gebruiken om agressief eigen aandelen in te kopen en zo de koers zelfstandig richting 80-85 euro duwt. 

Risico vijandig bod 

Topman McGarry gaf al aan in de media een vijandig bod niet uit te sluiten. Of het daadwerkelijk zover komt, valt nog te bezien, want het maakt de situatie voor PPG er niet gemakkelijker op. Maar om nu zomaar weg te lopen is voor PPG óók geen optie. 

Daarom is het beter dat Akzo in ieder geval in gesprek gaat met PPG. Het verschil tussen beurskoers en bod is dusdanig dat PPG met een redelijke kans van slagen via een vijandig bod een groot belang kan verwerven. En ze zijn er gek genoeg voor om dat te doen ook.  

Dan wordt het management binnen korte tijd vervangen en gaat de deal alsnog door. Buchner en co kunnen nu wel klagen, maar de aandeelhouders hebben uiteindelijk het laatste woord. En de willen gewoon 90 euro. 

In deze video ziet u de argumenten van die CEO Ton Buchner tegen de overname door PPG aanvoert. 

 

 

Inberg heeft geen positie in AkzoNobel.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 wiegveld 24 maart 2017 09:24
    Maar wat heeft Buchner de aandeelhouders nou te bieden gehad de afgelopen jaren?
    Dankzij PPG is de koers 20% gestegen nu alen het bod ligt 40% hoger! Wanneer had Buchner dat gehaald?

    Wat ik niet helemaal snap is hoe de analisten de afgelopen jaren Akzo gewaardeerd hebben. Ten opzichte van PPG is nu toch te zien dat alles beter had gekund, van bedrijfsvoering tot financiering met goedkoop geld i.p.v. eigen geld.
    Geldt dat niet voor veel meer NL bedrijven?
  2. [verwijderd] 24 maart 2017 09:34
    @wiegveld: daarom is Akzo ook zo goedkoop, het is ongeveer even groot als PPG, maar haalt minder winst uit die omzet. De reden dat ze een maand geleden 50-60 euro waard geacht werden was omdat ze voldoende eigen vermogen hebben, en een degelijke markt. Waren ze agressief gaan snijden en jagen a la PPG, dan stond de koers vermoedelijk hoger.
  3. henk b. 24 maart 2017 09:38
    Beste Nico,

    Goed stuk. Jammer dat je Causeway huichelaars noemt, want dat slaat nergens op. Zij beleggen gelden voor hun cliënten met als doel een zo goed mogelijk rendement. Niets meer, niets minder.

    Je had nog wat meer de hypocrisie van Akzo kunnen benadrukken. Hun bezwaren zijn niet juist/relevant en over een aantal zaken zijn afspraken te maken. Als ze dat niet eens zou lukken...

    En als zij de chemie alsnog kunnen verkopen, zal de nieuwe eigenaar absoluut in de kosten gaan snijden. Zeker als dit voor de hoofdprijs gaat. Dat gaat dan zeker ten koste van banen etc. Precies één van de 'argumenten' van Akzo zelf, gebruikt tegen de overnameplannen van PPG. Dan is het niet meer erg?

    Het bod ligt nog steeds bijna 20% hoger dan de huidige koers; dat is absurd voor de Akzo-aandeelhouders. Het huidige bestuur onthoudt de aandeelhouders miljarden euro's, onder slappe toezeggingen.

    Henk
  4. forum rang 4 holenbeer 24 maart 2017 11:32
    quote:

    henk b. schreef op 24 maart 2017 09:38:

    Beste Nico,

    Goed stuk. Jammer dat je Causeway huichelaars noemt, want dat slaat nergens op. Zij beleggen gelden voor hun cliënten met als doel een zo goed mogelijk rendement. Niets meer, niets minder.

    Je had nog wat meer de hypocrisie van Akzo kunnen benadrukken. Hun bezwaren zijn niet juist/relevant en over een aantal zaken zijn afspraken te maken. Als ze dat niet eens zou lukken...

    En als zij de chemie alsnog kunnen verkopen, zal de nieuwe eigenaar absoluut in de kosten gaan snijden. Zeker als dit voor de hoofdprijs gaat. Dat gaat dan zeker ten koste van banen etc. Precies één van de 'argumenten' van Akzo zelf, gebruikt tegen de overnameplannen van PPG. Dan is het niet meer erg?

    Het bod ligt nog steeds bijna 20% hoger dan de huidige koers; dat is absurd voor de Akzo-aandeelhouders. Het huidige bestuur onthoudt de aandeelhouders miljarden euro's, onder slappe toezeggingen.

    Henk
    Hoi Henk,

    als ze net doen of ze niet tevreden zijn met 90 euro, maar dat eigenlijk wel zijn, zijn ze inderdaad huichelaars, en dan mag je zo ook zo noemen.
    Dat ze een hoog rendement najagen, niks mis mee, doen we allemaal, maar daar geeft Nico ook geen waardeoordeel over.

    Wat betreft de argumenten van Akzo, lees Nico's verhaal van gisteren even, daar fileert hij ze behoorlijk.

    Zo Nico, schrijf maar verder aan je volgende verhaal, got you covered :-)
  5. henk b. 24 maart 2017 14:09
    Holenbeer, ik begrijp de gedachte alleen vind ik het niet schijnheilig. Het is een zakelijke benadering. Bovendien, daar laat Nico zich wel over uit, is het maar de vraag of zij die 90,- genoeg vinden. Mogelijk wel, maar recente grote overnames in deze branche gingen voor hogere multiples. Dat kan ook gewoon hun uitgangspunt zijn.
    Vergeet niet, er zitten overal slimme lui te rekenen. En Goldman Sachs begeleidt PPG dus over de financiering hoeven wij ons (nu) geen zorgen te maken.
    Je hoeft Nico niet te verdedigen hoor! Het is geen kritiek. Nico is een aanwinst voor IEX.

    Het verzet is natuurlijk het grootst op het hoofdkantoor. Die moeten vrezen voor hun mooie baantjes. PPG is natuurlijk meer no nonsense.

    Henk
  6. [verwijderd] 24 maart 2017 16:00
    Beste Nico, ik zit net als jij long in Aegon. Zou je die binnenkort ook nog eens tegen het licht willen houden? Ik ga er nu even vanuit dat die solvency ratio betekent dat Aegon minder werkgeld overhoudt en dat dit omzet en winst raakt. Deze koersreactie hebben we al gezien na de presentatie van de jaarcijfers en toen burpte via de achtergang hetzelfde naarboven. Waarna het aandeel weer herstelde.

    Is dit nu heel ernstig dan wat jou betreft?

    Alvast bedankt.
  7. [verwijderd] 24 maart 2017 16:20
    quote:

    BeursJunkie schreef op 24 maart 2017 16:00:

    Beste Nico, ik zit net als jij long in Aegon. Zou je die binnenkort ook nog eens tegen het licht willen houden? Ik ga er nu even vanuit dat die solvency ratio betekent dat Aegon minder werkgeld overhoudt en dat dit omzet en winst raakt. Deze koersreactie hebben we al gezien na de presentatie van de jaarcijfers en toen burpte via de achtergang hetzelfde naarboven. Waarna het aandeel weer herstelde.

    Is dit nu heel ernstig dan wat jou betreft?

    Alvast bedankt.
    Beste beursjunk,

    In mijn ogen is dit niet heel erg. Het probleem zit bij de Nederlandse tak, waar Aegon wacht op antwoord van DNB. Het gaat dan op de manier waarop de LAC DT, het verliescompensatievermogen van de uitgestelde belastingen, meegeteld mag worden. DNB geeft hier maar geen duidelijk antwoord op en tot die tijd gaat Aegon ook geen dividend vanuit de NL tak naar de holding overmaken.

    www.toezicht.dnb.nl/3/50-234725.jsp

    Aegon neemt in deze nu het zekere voor het onzekere en dat betekent dat de solvabiliteitsratio's omlaag gaan. Die verzekeraars worden helemaal gek van al die nieuwe richtlijnen en toezichthouders die aan alle kanten ingedekt willen zijn.

    Een ieder dient zijn eigen afweging te maken maar ik houd ze stevig vast.
  8. [verwijderd] 24 maart 2017 16:53
    Bedankt Nico. En Arend Jan ook trouwens.

    Jullie verhalen nu samenvattend: Aegon wil liever geen Delta Lloyd verhaal dus doet de broek op de enkels, keurige 90 graden houding en zegt tegen DNB... vooruit dan maar. Geen zin in ruzie dus ros 'm er maar in.

    Het is dan maar de vraag waar DNB straks weer mee komt. Eigenlijk zou het me nu helemaal niets meer verbazen als Aegon straks gaat zoeken naar een buitenlandse partner en via de nooduitgang zich uit dit land laat kopen. Wat is erger, een buitenlandse partij of de DNB vraag ik me nu hardop af. Misschien dacht Delta Lloyd dat ook, wie weet.

    Even opletten of meneer De Mol straks instapt, maar misschien is hij te druk met TMG :)

    Ik hou ze dus ook nog maar even vast. Aegon zal voorover bukken ook wel een keer zat worden.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links