Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

30% taks op koerswinst (1 april)

30% taks op koerswinst (1 april)

Uiteraard was onderstaand artikel een (misplaatste) 1 aprilgrap. Mijn excuses aan diegenen die zich ruw overvallen voelden, we kregen ruim 350 mails binnen van verontruste lezers die zich uitspraken tegen deze plannen.

Kennelijk was de fantasie minder veraf van de realiteit dan ik dacht. En kreeg ik het vriendelijke advies het wat bij de serieuzere zaken te houden: 

 

 

Nee, niet iedereen kon er om lachen:

 

 

Maar dat de realiteit nog extremer is dan in mijn wildste fantasie werd me pas na het onderstaande bericht duidelijk: 

 

 

Laten we daarom de échte plannen van de club van Jesse en zijn volgelingen er eens bij pakken. In dit document van het CPB kunt u op pagina 303 e.v. de voorstellen lezen inzake vermogen en inkomen.

Vermogensaanwasbelasting

Koerswinst op aandelen wordt inderdaad belast, en nog wel tegen een hoger tarief dan ik bedacht had. GroenLinks noemt dat vermogensaanwasbelasting, en dat gaat de vermogensrendementsheffing vervangen.

Daar staat wel tegenover dat over het vermogen zélf geen belasting wordt geheven, dus alléén over de aanwas, de groei van het vermogen. In verliesjaren dus geen kosten, maar ook geen teruggave. Die vermogensaanwasbelasting is progressief en ziet er als volgt uit:

  • 0-1000 euro rendement: vrijgesteld
  • 1000-20.000 euro rendement: 35% belasting
  • 20.000-60.000 euro rendement: 42% belasting
  • boven 60.000 euro: 52% belasting

 

Verschil in de praktijk 

Op de site van knab.nl kunt u via een eenvoudig tooltje uw eigen situatie uitrekenen. Laten we eens kijken wat een en ander inhoudt voor iemand met een vermogen van 100.000 euro. 

Stel u hebt 100.000 euro en maakt dat jaar een rendement van 7%. Effectief stijgt uw vermogen dus met 7000 euro. Eerst kijken we eens naar de oude situatie (1,2%) en de inmiddels aangepaste berekeningswijze die vanaf dit jaar opgeld doet.

 

Vorig jaar betaalde u in deze situatie nog effectief 1,2% van de belastbare som (75.563) is 906 euro. Doordat de rente al jaren erg laag is heeft de overheid met de hand over het hart gestreken en de 4%-rendementseis losgelaten.

Dat betekent dat u in hetzelfde geval dit jaar in plaats van 906 euro maar 645 euro betaalt. Dat komt omdat de belastingdienst in dit geval uitgaat van een rekenrendement op spaargeld van 1,63% en op beleggen van 5,39%. Uiteraard worden deze rendementen nergens gegarandeerd, en zijn ze gebaseerd op resultaten uit het verleden... 

Die nieuwe situatie wordt hieronder nog even verduidelijkt. 

 

 

Wanneer u nu over dit jaar een gemiddeld rendement van 7% zou halen (de AEX heeft die score al bereikt en dan moeten de dividenden nog binnenkomen) bent u als het GroenLinks betreft meer geld kwijt.

U verdient dan 7000 euro. De eerste 1000 euro is vrij. Over de volgende 6000 euro betaalt u 35% is effectief 2100 euro. Dat is dus een stuk hoger dan de 645 euro die u nu moet aftikken.

Arme rijken...

Bent u de gelukkige bezitter van een miljoen of zeven, en maakt u eenzelfde rendement, dan zijn de rapen echter gaar. Kijken we eerst eens naar de oude situatie:

 

 

De aloude 1,2% resulteert in een afdracht van 83.706 euro. Uitgewerkt naar de nieuwe situatie ziet dat er zo uit:

 

 

Als het aan GroenLinks ligt, mag u van die vermogensaanwas van 490.000 euro echter 247.050 euro afdragen aan de staatskas. Dat bereken ik als volgt:  

(19.000 * 35%) + (40.000 *42%) + (430.000 *52%) = 247.050 euro. En laten we het dan maar niet hebben over die jaren waarin u 20% of meer maakt. Arme rijken....

Geen belasting bij verliezen

Het goede nieuws is dan weer dat u niets hoeft af te dragen wanneer u verliezen maakt op de beurs. In het huidige geval bent u dan gewoon belastbaar voor het bedrag dat u op 1 januari onder beheer had, dus die 645 euro, of als man van 7 miljoen, 83.704 euro.

Nu is dit slechts één van de voorstellen van GroenLinks of financieel gebied, er zijn er nog veel meer die u als eigenaar van een beursgenoteerde onderneming zullen en kunnen raken.

Ik noem bijvoorbeeld een verhoogde bankenbelasting (1 miljard euro), de hogere vennootschapsbelasting (van 25 naar 27%), de innovatiebox die wordt afgeschaft, beperking van de aftrekbaarheid van de rente voor bedrijven, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het CPB heeft alles keurig uitgewerkt en bijgehouden. U kunt dat, nogmaals, hier vinden. Wie vandaag geen voetbal of wielrennen kijkt kan zich daar prima een paar uurtjes mee vermaken.  

Om ook GroenLinks recht te doen hun standpunten uit te leggen kunt u hier hun volledige verkiezingsprogramma vinden en hier de verkorte versie daarvan. Fijne zondag verder en tot morgen. 

  


 

Vandaag, zaterdag, wordt een cruciale dag in de onderhandelingen inzake de vorming van het nieuwe kabinet. De formatie dreigt in een impasse te komen nu GroenLinks heeft gedreigd uit het overleg te stappen als haar voorstellen inzake een in te voeren beursbelasting niet worden gehonoreerd.  

Uit uitgelekte documenten, in het bezit van IEX, wordt duidelijk dat GroenLinks-voorganger Jesse Klaver een aantal verregaande voorstellen heeft gedaan waarbij het Belgische model van vorig jaar volledig verbleekt.   

 

 

Onze zuiderburen moesten het afgelopen jaar 30% van de winst die zij maakten op aandelenbezit (mits de aandelen binnen drie maanden verkocht zouden worden) inleveren bij de schatkist.

Inmiddels is die maatregel weer afgeschaft omdat het administratief verwerken ervan meer kostte dan het aan extra inkomsten genereerde.

Uit het uitgelekte document zou blijken dat GroenLinks-voorman Jesse Klaver desondanks een dergelijk model in Nederland wil invoeren. Het voorstel zou de volgende bepalingen bevatten: 

1 Vermogensrendementsheffing op beurswinsten van 30%

Volgens het GL-document is de AEX de afgelopen 8 jaren met 150% gestegen en is het daarom niet meer dan logisch dat 30% van die beurswinst (het gaat immers om winst op vermogen) wordt afgedragen aan de staat.

Mensen zonder vermogen zouden niet in staat zijn geweest via de beurs extra vermogen te genereren. Een geheime bron in Den Haag zegt dat de beurs de afgelopen twee regeerperiodes alleen maar omhoog is gegaan.

"Die 150% winst op de AEX is verkregen met pure speculatie en niet met hard werken. Logisch dat de Staat daar dan ook van meeprofiteert", aldus die geheime bron. 

2 Dividendbelasting omhoog naar 35%

GroenLinks kijkt hier vooral naar de ons omringende landen, waar de dividendbelasting een stuk hoger is. Ook hier gaat het weer om het afromen van vermogenswinst. 

Een voorstel waarin bedrijven verplicht werden alle dividendbetalingen boven de 2% aan de Staat te betalen zou het overigens niet hebben gehaald, omdat de partijen bang waren voor de toorn van de Oranjes. Die zitten immers groot in Koninklijke Olie. 

3 Toeslag op beurstarieven van 10 euro

Om verdere beurstransacties te ontmoedigen, stelt het document voor dat bij elke beurstransactie 10 euro extra in rekening wordt gebracht.

 8 miljard euro aan ombuigingen

Hiermee wordt voor 8 miljard euro aan ombuigingen gerealiseerd. Dat geld zou onder andere gaan naar de wederopbouw van Oost-Groningen (4 miljard euro), uitbreiding van de publieke omroep, investeringen in duurzame energie en een basisbeurs voor abstracte kunstenaars.

Een lid van een partij ter linkerzijde van het politieke spectrum verwoordde het zo: 'we halen geld van de ene beurs en besteden het aan een andere beurs!'

Uit het memorandum komt verder naar voren dat het uiteindelijke doel is het terugdringen van de macht van het grootkapitaal. Door mensen flink te belasten op vermogenswinsten zou de beurs als platform voor de rijken aan kracht verliezen. 

Vermogen opbouwen juist nu belangrijk

Uiteraard zijn wij het hiermee niet eens. De beurs is juist nu, met de extreem lage rentes, bij uitstek een plaats om vermogen op te bouwen. Wanneer de regering met haar begerige vingertjes de winsten gaat afromen heeft het opbouwen van vermogen geen enkele zin.

Als belegger loopt u wel de risico's (wanneer we de verkeerde aandelen in onze portefeuilles opnemen) maar als het per ongeluk goed gaat snoept de overheid lekker mee. Zo zijn we natuurlijk niet getrouwd. 

Krachtig protest

Omdat D'66 beslist niet met de ChristenUnie wil regeren, is zij naar verluidt geneigd grotendeels in de plannen van GroenLinks mee te gaan. Het is daarom belangrijk dat wij als beleggers krachtig protesteren tegen deze vorm van kapitaalvernietiging.

IEX, als platform van beleggers, voor beleggers wil dan ook een petitie aanbieden aan mevrouw Schippers waarin we krachtig afstand nemen van deze onzalige plannen.

Bent u het daarmee eens, kopieer dan onderstaande tekst en stuur die op naar redactie@iex.nl:

 

'De beurs is als centrale marktplaats voor vermogensopbouw en vermogensverschaffer onmisbaar voor een goed functionerende samenleving. Ik ben tegen een belasting op beurstransacties en op vermogenswinsten.'

 

Hoe meer handtekeningen we verzamelen, hoe krachtiger het signaal. We rekenen op u, of eigenlijk, iedereen die vermogen wil opbouwen in de toekomst rekent op u! Voor veel jonge mensen mag Jesse dan als Verlosser gelden, met deze plannen maakt hij van het de rijkere Nederlander juist een verliezer.  

 

 

 

  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Advocaat van de Duivel 31 maart 2017 18:45
    Tsja, dat krijg he ervan als je met mensen aan tafel gaat zitten die denken dat gratis geld bestaat!

    Basisbeurs voor kunstenaars...dat is dus gewoon de oude BKR weer in ere herstellen. Kunnen ze lekker lanterfanten op kosten van de belastingbetaler en geweldig creatief zijn.

    In België is de speculatietaks al weer afgeschaft omdat het vreselijk veel werk was en niemand meer iets ondernam op de beurs!
    35% dividendbelasting is waanzin maar goed het is als voorheffing verrekenbaar dus daar wordt een mens niet armer van....

    Een advies aan Mark Rutte: gauw buitenschoppen die drammer die gaat NL meer kosten dan ons lief is!
  2. thepouw 31 maart 2017 19:00
    In Finland geldt dit ook: 30% belasting op koerswinst. Dit is wel netto winst. Met andere woorden: als je 1000€ wint bij 1 fonds en 1000€ verliest bij een ander, dan betaal je niks. En je betaalt alleen als je daadwerkelijk verkoopt.

    Belachelijk natuurlijk,en zorgt ervoor dat mensen weg vluchten van de beurs, zeker als de rente straks weer gaat stijgen. Langjarig gemiddelde winst op de beurs is 7% als ik me niet vergis. Als hier ruwweg een derde vanaf gaat, houdt je nog 4,9% over, en kan je dus beter sparen of bijvoorbeeld ledencertificaten kopen.
  3. antiflow 31 maart 2017 19:02
    De meeste particulieren maken verlies en hopen op rijkdom. Dit zou de banken veel geld gaan kosten als al die gokkende particulieren het bijltje erbij neer gooien. Jesse Klaver heeft waarschijnlijk zelf nooit gespeculeerd en denkt dat het geld voor het oprapen ligt op de beurs. Die linkse rakkers zijn echt ongelooflijk naïef en dom.
  4. forum rang 6 NewKidInTown 31 maart 2017 19:09
    De eerste 1 april grap ?

    quote:
    rene l schreef op 31 mrt 2017 om 09:54:

    BREAKING NEWS:

    Morgen, voor opening van de beurs, zal er een overnamebod op Arcelor Mittal gelanceerd worden.

    endquote

    NKIT schreef:

    BREAKING NEWS:

    Morgen 01 APRIL is Euronext bij uitzondering geopend, i.v.m. een te verwachten overnamebod op Arcelor Mittal. Volgens "ingewijden" van IEX zal het beginbod rond de 65 euro liggen. Damn, daar gaat mijn vrije weekend, doorwerken dus, je wordt bedankt ;-)

    endquote

    www.iex.nl/Forum/Topic/1342441/55/Maa...
  5. Willem29m 31 maart 2017 19:12
    90% van de beleggers verliest geld, dus de overheid kan maar beter flinke voorzieningen gaan treffen om 30% van alle verliezen te gaan compenseren. Mochten ze zo debiel om daadwerkelik alleen de gerealiseerde winst en niet de verliezen te belasten, dan is het over en sluiten. Beleggen is dan totaal niet meer rendabel omdat het risico-rendementsprofiel dan compleet scheef komt te liggen.
121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links