Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De Show is over: Iedereen bedankt

De Show is over: Iedereen bedankt

Met pijn in ons hart plaatsen we vandaag de afscheidscolumn van Cees Smit. Na achttien jaar trouwe dienst als toonaangevende beurscolumnist, heeft hij besloten dat het genoeg is geweest. Wij zullen hem en zijn - soms onnavolgbare, altijd uitgesproken - input ontzettend missen.

Dank je wel Cees (en Frank)! Het ga je goed.

IEX Redactie


Het begon met een pseudoniem; in 1999 debuteerde ik op deze site onder de naam Frank van Dongen. Dat was een grap, maar ook een praktische maatregel om de complianceregels van mijn toenmalige werkgever te omzeilen.

Als er door leidinggevenden onder eigen naam gepubliceerd werd, dan moest dit door de juridische afdeling bekeken worden en sowieso was er vooraf toestemming nodig van de spreekwoordelijke halve bank.

Van Dongen

Waarom Frank van Dongen? In die tijd had ik samen met Gerard Kaldewaaij (later bekend als mijn twin-broer Ronald van Dongen) een bedrijfje dat beurscommentaren per fax verzond, onder de naam Market Masters (MM). We hadden dat opgericht samen met een marketinggoeroe uit Dongen.

Met die betaalde fax-service die naar meer dan vijfhonderd man ging voorspelden we in 1998 de Azië-crisis en het herstel daarna. Door slecht marketingbeleid en een gebrek aan boekhouding (de taak van de marketinggoeroe) werd het echter geen commercieel succes.

Maar het leidde begin 1999 wel tot gesprekken met de twee oprichters van IEX.nl (dezelfde mannen die later Hyves startten). Zij kenden de fax en vonden dat zoiets op internet moest komen. Ik had daar, gezien de toenmalige snelheid van surfen met 56K8-modems, weinig vertrouwen in, maar zij zagen het briljant.

Nadat ik in 2001 werkloos werd door de aanslagen op de Twin Towers ging ik daytraden en kwam ik bijna dagelijks met columns op IEX.nl. Ik deelde al mijn optie- en futuretrades en het traden leidde na behoorlijke winsten tot een start van een eigen bedrijf.

Reagluurders

Tegenwoordig hebben we het bij IEX over leden, maar ik heb het ook regelmatig over reagluurders gehad. Ik ben vanaf dag één becommentarieerd door types met namen als Biertje538 en Piranha666 (beide gefingeerd), die op de een of andere manier ook altijd beter en succesvoller waren dan ik.

Nu heb ik in de afgelopen achttien jaar iedereen dingen willen leren en heb ik grotendeels onbezoldigd uitleg gegeven van mijn trades. Ik zou een accountant de resultaten ervan kunnen laten bevestigen.

Grafiek AEX Index

 

Wellicht arrogant

Maar voor ik daarop verder ga, eerst nog even terug naar de periode vóór IEX. Ik ben in 1986 bij een grootbank begonnen en om wat salarisstappen te maken en mijn functie te verbeteren heb ik meerdere overstappen gemaakt. Ik vond recent tijdens het opruimen van de kelder een doos met knipsels uit de goede oude tijd.

Mijn grootste trade in AEX-futures was 7500 contracten in een paar dagen (7500*200*300 index punten), oftewel een tegenwaarde van 450 miljoen short, een hedge.

De grootste bond-optietrade was voor het obligatiefonds van mijn toenmalige werkgever; we haalden de voorpagina met tienduizenden opties in één trade. Ik heb grote pensioenfondsen en bedrijven (mede) geadviseerd in corporate finance-deals en het afdekken van portefeuilles, en porties van vele honderden miljoenen (mede) gerund.

Privé heb ik vele tonnen verdiend en soms ook weer deels verloren met trading. Maar altijd de markt overleefd, nooit stuk gegaan en heel veel mensen geholpen om niet stuk te gaan. In 2000 beloofde ik een ijszaak te openen als de beurs niet zou crashen en we weten hoe dat gelopen is.

In 2001 zat ik short voor de aanslagen op de Twin Towers, maar dat geld heb ik weggegeven aan goede doelen. In oktober 2007 heb ik grote shortposities in banken en financials geopend en later dat jaar in Utrecht de Crashcursus van Koen en Cees gegeven.

Beursrampjaar 2008 was daardoor juist een topjaar voor de Actief Offensief-portefeuille, waarin ik meer dan 230% rendement maakte. Jarenlang waren die trades volledig transparant te volgen op IEX, in de Lage Landen-portefeuille op de voorpagina.

Ik ben er klaar mee

Zoals ik al zei, ik heb genoeg criticasters gehad in al die jaren. Ze hadden natuurlijk ook gewoon kunnen stoppen met lezen, maar zo werkt het niet op internet. In die achttien jaar ben ik, los van de vele anonieme beledigingen, ook meerdere keren bedreigd met de dood.

Het was immers mijn schuld dat de internetbedrijven waren omgevallen. Waarom? Omdat ik als daytrader short zat in die aandelen. Het is in de ogen van deze mensen dus niet zo dat ik ze heb gewaarschuwd.

Nee ik heb Amazon, Intel, WOL en menig ander IT-aandeel hoogstpersoonlijk om zeep geholpen met mijn bescheiden shorts. Ik heb een dikke huid en kan veel hebben, maar na achttien jaar mag je ook wel eens concluderen dat je er zo langzamerhand wel een beetje klaar mee bent.

Bijna een BN-er

En dus stop ik vandaag met het delen van mijn mening over de beurs op de grootste beleggerssite van Nederland. Ik richt nog wel een spreekwoordelijk standbeeld op voor de redactie van IEX.nl, die meer dan achttien jaar lang mijn dyslectische teksten hebben mogen nakijken en er iets moois van maakten.

Eenzelfde standbeeld maak ik voor de mensen die mijn columns wel op waarde konden schatten. Bedankt voor jullie aandacht. Jullie zullen me ongetwijfeld wel weer ergens vinden op het net.

Tot slot moet ik eerlijk bekennen dat ik het ook leuk vond op te doen. Ik werd regelmatig op vakantie of bij een winkel herkend en kreeg dan even het gevoel dat ik een heuse BN-er was. Het is dus niet alleen masochisme waardoor ik gedreven werd, maar ook een hang naar bekendheid.

Iedereen succes in de komende crash en ik hoop dat ik ondanks mijn gratis columns toch iets van waarde heb kunnen overbrengen.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht