Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Draaisignalen in AEX zijn te zwak

TA: Uptrend intact

De candle die gisteren werd neergezet staat eigenlijk gewoon naast die van maandag; het gevaar voor een draai in het huidige patroon is daardoor wat minder sterk geworden.

Als het patroon een sterk omkeerkarakter had gehad, zou de AEX eigenlijk gisteren verder omlaag moeten gaan en minimaal de steunlijn moeten breken. Dat is niet gebeurd, de steunlijn is gewoon intact gebleven.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Er is een aantal signalen die aangeven dat de trend iets verzwakt. Die signalen vind ik overigens niet sterk genoeg, maar ik zal ze voor alle beren even beschrijven:

  • Er werd maandag een engulfing bearish-candle neergezet. Een candle met een lage betrouwbaarheid en omdat het gisteren eigenlijk gewoon weer omhoog ging is die candle zijn waarde verloren.

  • De RSI-indicator heeft een iets lagere top neergezet. Samen met de gelijke toppen in de koersgrafiek kunt u dat opvatten als negatieve divergentie, maar omdat de bodem die werd neergezet tussen die twee toppen in de RSI nauwelijks onder de 60 kwam én er gelijke toppen in de koersgrafiek staan, is die divergentie zeer zwak.

  • Dan is er uiteraard nog de potentiële dubbele top. Dat signaal is ook verzwakt met de candle van gisteren.

Het is dus wederom weer handig om in te zoomen en te kijken naar de grafieken met een korter tijdsbestek dan de daggrafiek want daar is de uptrend nog gewoon intact. Zolang 511,30 niet neerwaarts wordt gebroken op dagbasis, is dat gewoon een feit.

Steun op 511,30 voor vandaag en weerstand op de 518+ op dagbasis. Gisteren lag mijn steun op 510,50, maar omdat de steunlijn omhoog loopt, ligt dat niveau natuurlijk steeds hoger.

Uurgrafiek AEX Index
Uurgrafiek Dow Jones Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Op uurbasis zie ik het laatste trendmatige patroon beginnen in februari. Omdat er eind februari en begin maart ook bodems werden neergezet kon de trend worden getekend en die werd eind maart tegen de 506 wederom getest. Ook daar bleef de trend intact en de laatste keer dat die werd getest was gisteren.

Ook gisteren bleef de uptrend in de uurgrafiek intact zoals u kunt zien in de grafiek. Er worden dan weliswaar vooralsnog op uurbasis geen hogere toppen neergezet, hogere bodems zijn er wél en dat is in mijn optiek een minimale eis voor een uptrend.

Steun op uurbasis ligt op 512,75 en weerstand natuurlijk op de laatste top (518,32). Bij een doorbraak kan het dan vervolgens naar 521,50, een projectietarget, dat ik zal beschrijven als 518,32 breekt.

Om even een kleine zijsprong te maken naar het artikel over Technische Analyse in het FD van afgelopen week waarin omschreven staat dat een technisch analist eerst schiet en dan vervolgens de roos om het gat tekent…

Ik geef vast het target aan vóórdat ik geschoten heb, maar het is natuurlijk logisch dat eerst de laatste top moet breken om überhaubt het 521,50-target te halen. Ik hoop dat ik nog de kans nog even krijg om uit te leggen hoe die projectie in elkaar steekt, maar vrijdag schrijft Bas weer.

Op zoek naar omkeersignalen

Normaliter zoom ik steeds meer in om op zoek te gaan naar signalen die een aanwijzing kunnen zijn dat de trend draait, op uurbasis is dat vooralsnog niet het geval. Op naar de kwartiergrafiek dan maar…

Kwartiergrafiek future
Grafiek future op kwartierbasis
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Op kwartierbasis maak ik gebruik van de future in plaats van de index zelf, ik heb maandag uitgelegd waarom ik dat doe. Op kwartierbasis is te zien hoe de future de helft van de trendmatige rit heeft gecorrigeerd. Een 50% retracement levert mij een 50/50 kans dat de grafiek terugkeert naar de vorige top.

Dat klinkt wat zwak, want er is altijd wel een 50/50-kans, maar mijn theorie is als volgt.

Hoe meer de beweging word gecorrigeerd, hoe kleiner de kans is dat de vorige top (of bodem) wordt opgezocht. Bij een 50%-correctie kom ik dus eigenlijk uit op een 50%-kans, het is niet anders.

Op kwartierbasis worden er ook nog geen omkeersignalen afgegeven door de grafiek, de koersgrafiek laat nog steeds een (laatste) oplopend patroon zien en de RSI-indicator loopt ook nog gewoon op en dat is natuurlijk gewoon positief.

Het enige signaal zou in mijn optiek kunnen zijn dat er slechts een 50%-correctie wordt neergezet en dat levert dus een 50%-kans op een lagere top in de kwartiergrafiek. Een wat zwak argument...

De opening die zojuist wordt neergezet is positief, dus steun op kwartierbasis op de laatste bodem (in de FTI) op 511,15 en weerstand op de laatste top op 517,40. Bij doorbraak ervan zal ik de projectie beschrijven maar dan moet dat wel voor vrijdag gebeuren ;-)

Fijne (handels)dag!

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht