Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Oh, die analistenadviezen II

Oh, die analistenadviezen II

 

Zojuist las ik Arend Jans bijdrage van deze week over analisten-meninkjes. Zijn het inderdaad meningen of goed onderbouwde analyses? Na een doorsnee mening zou mijn inziens de koers weer snel terugvallen naar de waarde van voor het advies. Zie mijn analyse van Geert Schaaij vorig jaar met vele views en reacties.

Bij goed onderbouwde analyses komt er informatie tot de markt die nog niet geprijsd was. De koers zal op het nieuwe niveau blijven. Ik heb in 2014 een stuk geschreven over analistenadviezen in Nederland van 1995 tot 2013. Naar aanleiding van Arend Jans column heb ik gekeken hoe het zit bij kleinere bedrijven.

Dus heb ik naar de bedrijven gekeken die in de periode 2010-2013 minder dan 100 adviezen hebben gekregen. Het Is een arbitraire grens, maar dat leverde bedrijven op als Accell, Acomo, Besi, Draka, Exact et cetera. Uiteindelijk waren er voor deze kleinere bedrijven:

  • 279 downgrades
  • 1535 adviesherhalingen
  • 229 upgrades

Deze heb ik even vergeleken met de totale sample van 2010-2013, dus inclusief kleine en grote bedrijven. Dat leverde het volgende plaatje op:

 

 

De grootste koerswijziging vindt plaats op de dag van het advies: +1,7% voor upgrades en -1.3% voor downgrades bij kleine bedrijven. Ook op de dag ná advieswijziging zie je gemiddeld gezien nog koerseffecten. De effecten zijn groter dan als je kijkt naar de gehele sample.

Dat is inderdaad in lijn met je observatie dat de koersen van kleinere bedrijven heftiger reageren. Ik heb verder niet naar de significantie hiervan gekeken, maar als je één ding kunt concluderen, is het in ieder geval dat de koers niet teruggaat naar de pre-advieskoers.

En daarmee zijn de adviezen, ook op kleine bedrijven, meer dan meninkjes.Overigens nog een kleine toelichting: ik heb de grafiek zo ingesteld dat die eigenlijk weergeeft wat je als particulier nog kan met een advieswijziging, nadat de koersreactie op de dag van afgifte al is verwerkt.

Dus wat ik al schreef, koerswijziging op adviesdag is de +1.7% voor upgrades (steile stijging van dag -1 naar dag 0) en -1.3% bij downgrades.

Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse liggen op het gebied van Financile Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nader bekeken. Gerritsen belegt in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en certificaten.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht