Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Is de eerste AEX-correctie van dit jaar gestart?

TA: Doorbraak!

Met een forse neerwaartse candlestick brak de AEX gisteren door de sinds december stijgende bodemlijn. Dit betekent een belangrijke verzwakking in het tot op heden zeer krachtige opwaartse beeld van de AEX. De kans dat voor de komende tijd de top in de AEX is gezet bij 521,50 is daarmee reëel geworden.

In de afgelopen maanden werden al meerdere startsignalen gegeven voor een correctie. Die bleken in de zeer euforische markt echter telkens vals te zijn. Elk correctiesignaal werd binnen enkele dagen weer opgeheven.

Het bekendste correctiesignaal was eind januari na een wekenlange beweging binnen een zeer smalle zijwaartse consolidatiefase tussen 480,40 en 489,90. De beweging eind januari onder de 480,40 zorgde echter niet voor de start van een correctie, maar slechts voor een hogere kortetermijnbodem bij 476,70.
 

Verzwakking!

Dit zien we geregeld in een zeer euforische markt en ook in februari en maart vonden dergelijke valse neerwaartse doorbraken plaats. Dit resulteerde uiteindelijk in een meermaals geteste steil opgaande bodemlijn vanaf de decemberbodem bij 445,65. Langs deze bodemlijn liggen raakpunten bij:

  • 476,70 in januari
  • 491 in februari

Ook in de afgelopen weken werd deze bodemlijn meerdere keren (bijna) getest. Door het grote aantal raakpunten werd de kracht en het belang van deze lijn steeds groter.

Gisteren werd deze opgaande bodemlijn doorbroken, wat een duidelijke verzwakking in het kortetermijnbeeld betekende die naar mijn mening kan resulteren in de eerste correctie van dit jaar.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere jaartop

De AEX was samen met de breed-gespreide Stoxx Europe 600 een van de laatste indices die in de afgelopen weken zijn sinds december stijgende bodemlijn nog niet had gebroken. Beide indices wisten in de afgelopen week nog hun jaartop iets verder te verhogen in tegenstelling tot de meeste andere indices.

  • De DAX brak al eerder door zijn stijgende bodemlijn en daarvoor was het al de beurt aan indices als de Nasdaq 100, S&P 500 en de Chinese aandelenmarkt. Die indices bevonden zich al in het beginstadium van een dalende tendens.

  • Indices als de voorlopende DJ Transportindex en de Nikkei zitten al middenin een krachtige correctieve beweging. Beide zijn al ruim 5% teruggevallen en ook daar zit nog meer neerwaartse ruimte in het vat.
     

Springplank

Uiteindelijk moet deze eeste correctieve beweging, na de zeer euforische opgaande beweging, zorgen voor een volgende belangrijke hogere middellangetermijnbodem. Dit zou dan de springplank moeten worden voor een verdere stijging naar hogere niveaus in de komende maanden.

Voordat mijn uiteindelijke doel voor 2017 (top van 2007 bij 564) wordt behaald, zullen nog meerdere correctieve bewegingen kunnen plaatsvinden.

In de afgelopen weken is al een krachtige weerstandszone ontstaan bij 519 tot 521. Hier werden sinds medio maart een groot aantal belangrijke toppatronen gevormd:

  • twee bearish engulfing-patronen
  • een hanging man
  • een dark cloud cover

Top gezet 

Pas een structureel slot boven de 521 zou meer ruimte vrijmaken richting de 529 tot 531. Maar ik achtte de kans op een structureel vervolg naar aanzienlijk hogere niveaus al klein, vooral door de start van correctieve bewegingen in andere indices.

Door de zware horizontale weerstandszone bij 519 tot 521 en de sinds december opgaande bodemlijn die gisteren rond de 515,50 was te vinden, werd de bewegingsruimte steeds kleiner. Ik gaf al aan dat de kans op een neerwaartse doorbraak het grootst was.

Inmiddels heeft deze doorbraak gisteren plaatsgevonden en lijkt de top voorlopig te zijn gezet en staan we aan het begin van een correctieve beweging naar mijn mening. Ook de verslechterende technische indicatoren geven al enige tijd deze neerwaartse kansen aan.

Hoe nu verder?

De neerwaartse doorbraak door de krachtige opgaande bodemlijn sinds december is een aanzienlijke verzwakking. De eerste doelen liggen bij de recente bodem van 506,25 en de februaribodem van 491. Maar ik acht de kans op een verder en dieper vervolg reëel.

Vooral na de zeer euforische markt van de afgelopen maanden waarbij de markten steeds steiler gingen oplopen.

Weerstand in het kortetermijnbeeld is nu te vinden bij de gisteren gebroken en voormalige stijgende bodemlijn van 516,30. Daarboven staat verder nog een kleine neerwaartse gap van eind vorige week open tussen de 516,90 en 517,50. Als laatste belangrijke zone is de 519 tot 521 boven de markt te vinden.

De kans in de komende dagen op een kortstondige herstelbeweging is aanwezig voor de vorming van een lagere zeerkortetermijntop. Het eerste steunpunt ligt bij de recente bodem van 506,25 en daaronder bij het nog steeds oplopende 50-daags gemiddelde van nu 505,50.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht