Draadje - Bijzaken en geleuter in de marge!

288 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Medicijntekort vorig jaar bijna verdubbeld

Zorgverleners, apothekers en patiënten grijpen vaker naast hun medicijnen: het aantal keren dat een geneesmiddel in Nederland tijdelijk of definitief niet meer te verkrijgen was, is vorig jaar bijna verdubbeld. Dat concludeert apothekersorganisatie KNMP op basis van een eigen onderzoek via KNMP Farmanco. In 2019 liep het medicijntekort op naar 1492. In 2018 was dat nog 769.

'Het zijn duidelijke cijfers', zegt voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP in een toelichting. 'Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van', aldus Prins over het feit dat artsen, apothekers en patiënten vaker naast het door hun gewilde medicijn grepen.

Vooral crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten, zoals ranitidine, waren niet of moeilijker leverbaar. Deze worden door grote patiëntengroepen gebruikt.

Oproep: leg voorraden aan

KNMP wijt het medicijntekort enerzijds aan problemen in productie- en distributieketen en aan de gebrekkige kwaliteit. Anderzijds spelen economische factoren een rol. Zo staat Nederland 'achteraan de rij', aldus de apothekersorganisatie. 'Ons land is door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal geen aantrekkelijk afzetgebied.'

Volgens de apothekersorganisatie helpt het als er voorraden worden aangelegd en de productie van geneesmiddelen die nu in andere delen van de wereld geschiedt, naar Europa terug te halen. 'In beide gevallen vergt dat investeringen', aldus Prins. En tijd, omdat het om een lang proces gaat om in Europa weer medicijnfabrikanten te krijgen. 'De beweging richting China en India werd eveneens niet op een dag gemaakt. We zijn nu erg afhankelijk geworden van deze verre landen.'

fd.nl/ondernemen/1331677/medicijnteko...
voda
0
8 fouten die u niet moet maken als buy & hold-belegger

Door Belegger.nl op 24 jan 2020 om 14:10 | Views: 1.703

Als een buy-and-hold-strategie goed wordt uitgevoerd, kunnen enkele van de meest voorkomende beleggingsfouten worden voorkomen.

De strategie is aantrekkelijk voor beleggers met een lange horizon. Het kopen en lang vasthouden van aandelen impliceert een zeker vertrouwen dat de toekomst beter zal zijn dan het heden waar het investeringen betreft.
Yahoo Finance wijst op acht misstappen die een buy-and-hold-strategie om zeep kunnen helpen.

1. Niet ver genoeg uitzoomen
De markt is zelfs op de beste dagen onvoorspelbaar en het is belangrijk om de volatiliteit in het juiste perspectief te houden.

Volgens Scott Knapp, beleggingsadviseur bij CUNA Mutual Group, is de belangrijkste fout die gemaakt wordt bij een buy-and-hold-strategie dat beleggers hun hoofd verliezen wanneer de marktomstandigheden verslechteren; ze bezwijken voor het zogenoemde 'recency effect'. Dat wil zeggen dat beleggers meer belang hechten aan de meest recente gegevens, zonder de historische basis ervan in aanmerking te nemen.

"Door het recency-effect geloven beleggers dat de huidige gebeurtenissen, vooral negatieve, ongekend zijn en serieuzer dan wat ze ooit hebben gezien. Dan laten ze hun buy-and-hold-strategie varen en zo missen ze de herstelbewegingen op de beurzen," aldus Knapp.

2. Handelen met emotie
Emoties kunnen grote schade berokkenen aan elke beleggingsstrategie. Paniekverkopen of kopen uit vrees om de boot te missen kunnen slecht uitpakken voor beleggers, waarschuwt Arian Vojdani, beleggingsstrateeg bij MV Financial.

Ook kunnen beleggers potentiële winsten mislopen of hun blootstelling aan volatiliteit vergroten door niet goed gespreid te zijn. Volgens Vojdani is het belangrijk om voorzichtig, gedisciplineerd en consequent te blijven in een buy-and-hold-strategie om emotionele besluiten te voorkomen.

3. Verliefd worden
Hoewel het juist de bedoeling is om aandelen lang vast te houden in een buy-and-hold-strategie, kunnen beleggers volgens Vojdani toch de fout maken om te lang te wachten met de verkoop van een slecht presterend aandeel.
Een oud gezegde luidt dat je niet verliefd moet worden op een aandeel. Dit maakt het moeilijker om het verlies te beperken en afscheid te nemen van een aandeel, ondanks dat het rationeel gezien de beste stap is.

4. Een onevenwichtige portefeuille houden
Herbalancering is bedoeld om een portefeuille in overeenstemming te houden met de doelstellingen en risicotolerantie van de belegger.

"De belangrijkste fout die we zien bij mensen die een buy-and-hold-strategie inzetten, is dat ze niet periodiek hun portefeuilles terugbrengen naar de oorspronkelijke verhouding van aandelen en obligaties", aldus Ben Pace, chief investment officer bij Cerity Partners. "Bij gebrek aan evenwicht kan een portefeuille per ongeluk risicovoller zijn dan de belegger oorspronkelijk voor ogen had."

5. Bedrijven kiezen die niet zijn gebouwd voor de lange termijn
Aangezien het de bedoeling is om aandelen in een buy-and-hold-strategie lang vast te houden is het belangrijk om te kijken of de bedrijven wel activiteiten hebben die daarbij passen.

"Je wilt zeker weten dat je niet investeert in een bedrijf dat een product maakt dat op de lange termijn niet levensvatbaar is", aldus pensioenplanner Mark Farnan. "Zelfs als het bedrijf een goede financiële status heeft maar een product maakt dat overbodig gaat worden, is het misschien tijd om elders te gaan kijken."

6. Niet weten wat uw risicotolerantie is
Risicotolerantie lijkt een eenvoudig concept, maar beleggers in een buy-and-hold-strategie nemen niet altijd de tijd om het grondig te begrijpen. Dat kan tot misstappen leiden.

Volgens Eric Aanes, president en oprichter van Titus Wealth Management, kan dit worden voorkomen door een plan op te stellen dat de risicotolerantie van beleggers beschrijft, met een inkomensanalyse als ze dividenden of andere inkomsten uit hun portefeuille trekken.

"Zo heb je een investeringsplan dat helpt om op koers te blijven wanneer de volatiliteit op de markten toeslaat", aldus Aanes.

7. Proberen de markt te timen
Pogingen om de juiste timing te vinden voor aankopen of verkopen van aandelen zijn tijdverspilling.

"Investeerders moeten het juiste moment kiezen om uit de markt te stappen en op het juiste moment terugkeren. Maar zelfs de slimste en meest ervaren institutionele beleggers hebben moeite om dat consequent te doen", beweert Michael Sheldon, chief investment officer bij RDM Financial-Hightower Advisors.

Deze aanpak zou volgens Sheldon op korte termijn meer winst kunnen opleveren, maar werkt in de loop van de tijd juist tegen een buy-and-hold-strategie. De betere aanpak vereist volgens hem studie, de investeringen voortdurend in de gaten houden en een focus op het grote plaatje.

8. Gedwongen worden tot verkoop
Een buy-and-hold-strategie werkt alleen als beleggingen zich jaren, zo niet tientallen jaren kunnen vermenigvuldigen, zei Stephen Caplan, financieel adviseur bij Neponset Valley Financial Partners. "Het is je doel als belegger om de kans te verkleinen dat je op enig moment wordt gedwongen om te verkopen."

Met een noodpot en goede verzekeringen kunnen beleggers volgens Caplan voorkomen dat ze vroegtijdig hun langetermijninvesteringen moeten aanspreken bij ziekte of ongelukken. Deze vangnetten kunnen investeringen de ruimte bieden die ze nodig hebben om te groeien.

Lees verder: 7 tips voor aartsluie beleggers

www.belegger.nl/Column/481275/8-foute...
Bijlage:
voda
0
Flitshandelaren verdienen miljarden ten koste van marktdeelnemers - media

(ABM FN-Dow Jones) Flitshandelaren verdienen jaarlijks gezamenlijk bijna 5 miljard dollar op de wereldwijde aandelenmarkten door te profiteren van een minieme informatievoorsprong. Dit blijkt uit een rapport van de Britse toezichthouder, the Financial Conduct Authority.

Het maandag vrijgegeven rapport werpt licht op de zogenoemde 'latentie-arbitrage', waarbij handelaren via computers sneller op marktbewegende informatie kunnen reageren dan andere partijen. Dergelijke informatie kan variëren van bedrijfsnieuws tot de vrijgave van macro-economische data, tot prijsschommelingen in andere aandelen of markten.

In Europa en in Amerika wordt momenteel de politieke druk opgevoerd om financiële transacties te belasten, waardoor 'high frequency traders' de wind uit de zeilen wordt genomen.

Flitshandelaren stellen dat zij door veel te handelen voor meer liquiditeit zorgen, waardoor het verschil tussen de bied- en de laatprijs kleiner wordt, en de kosten voor marktdeelnemers juist dalen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Als ze maar de Pharming konijnen maar met rust laten!

Campagne moet Belgen meer konijn doen eten: dierenorganisaties over de rooie

KOKEN & ETEN
Belgen eten te weinig konijn, vindt een promotieorgaan dat namens de lokale overheid opereert. En daarom start vrijdag een campagne om mensen aan te moedigen ze vaker in de pan te stoppen. Dierenorganisaties vinden de oproep misplaatst en stellen dat het leed in de kwekerijen moet stoppen.

Redactie Koken&Eten 29-01-20, 11:00 Laatste update: 11:23

Mager en vol van smaak. Bron van omega 3-vetzuren. IJzersterk stukje vlees. Eten dus, die konijnen, vindt het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), een organisatie die lokaal geproduceerd voedsel promoot in opdracht van onder meer de overheid.

Tijdens de Week van het Konijn haalt het instituut alles uit de kast om konijn te promoten. Niet om het diertje in huis te halen en in een hokje te zetten, maar om het in de pan te stoppen. In samenwerking met slachthuizen, supermarkten en slagers worden ter inspiratie enkele recepten gedeeld.

Lees ook
Hilariteit op Twitter: ‘Zeg Me Dat Het Schnitzel Is’ van Frank Boeijen

Wijnkenner: Alcoholvrij is als seks met een opblaaspop

Knaagdier
Konijn kampt met een verouderd imago

VLAM
Volgens de initiatiefnemers eten Belgen jaarlijks gemiddeld amper 220 gram konijnenvlees, in vergelijking met bijvoorbeeld 5,5 kilogram varkensvlees. Dat is minder dan één procent van het totale vleesverbruik in België. Jaar na jaar gaat de verkoop ervan achteruit.

Momenteel koopt slechts 17 procent van de gezinnen konijn, een aantal dat sinds 2002 is gehalveerd. Vooral jongeren en mensen met kinderen vullen hun winkelkarretje niet meer met het bekende knaagdier. ‘80 procent van het konijnenvlees wordt gekocht door 50-plussers’, stelt het VLAM vast. De Belg geeft nog amper 2,20 euro per jaar uit aan konijn.

Schattig snuitje
Dat komt vooral door beeldvorming, aldus het VLAM. ‘Konijn kampt met een verouderd imago. Een recept met konijnenvlees is in de ogen van veel mensen een traditioneel gerecht. Zo wordt konijn in een hokje geduwd van gerechten op ‘grootmoeders wijze’.’

Vooral de hoge aaibaarheidsfactor speelt kwekers parten. ,,Dat is inderdaad dé reden waarom vooral jonge gezinnen het vlees niet meer kopen", zegt bioloog Dirk Draulans. ,,Het is een grappig beestje, met een schattig snuitje en blinkende oogjes. Een huisdiertje dus dat je niet zomaar opeet. Een konijn is geen varken, is ook geen koe.”

Toch eten mensen al heel lang konijn - en is dat goed, zegt de bioloog. ,,Het was vlees dat zeer makkelijk op de plank kon komen, veel gezinnen kweekten die beestjes vroeger zelf. Vandaag zijn er ook weinig grootschalige kwekerijen meer.” Dertig jaar geleden waren er nog honderd kwekerijen in België, daar zijn er nog maar circa twintig van over.

Choquerend
Dierenrechtenorganisaties Animal Rights, Be Vegan, Bite Back, EVA, GAIA, Hopster en Veganov reageren op de VLAM-campagne met de hashtag #teamkonijn op social media. Ze sporen de Vlaming aan juist géén konijn te eten en zijn met een eigen site Weekvanhetkonijn.be begonnen om mensen juist te wijzen op het dierenleed. Dit als tegenhanger van de site die de consumptie promoot.

Op de site maken de actievoerders duidelijk waarom konijnen eten volgens hen geen goed idee is. ‘In België worden jaarlijks zo’n 700.000 konijnen gekweekt voor hun vlees’, melden ze. ‘Er zijn 2 systemen waarin konijnen worden gehouden: kooisystemen en parksystemen. In het ‘parksysteem’ leven vleeskonijnen in groepen van minstens 20 dieren met 800 cm² per dier (12,5 konijnen/m²). De verrijkte kooien zijn een ‘verbetering’ van de batterijkooien (625 vierkante cm per kooi), die sinds 1 januari 2020 verboden werden voor konijnen. Verrijkte kooien (800 vierkante cm² per kooi) zijn nog toegelaten tot en met 31 januari 2024. De verrijkte kooien hebben een mattensysteem, waardoor de dieren niet meer op roosters lopen zoals in de batterijkooien.’

Volgens de site zijn er in Vlaanderen nog drie fokkers aan het werk met verrijkte kooien. Samen zouden ze ongeveer 300 000 konijnen per jaar fokken. De rest van de kwekers - zo’n 17 in totaal - is omgeschakeld naar ‘parksystemen’, waarbij ongeveer 400 000 konijnen per jaar worden gefokt. ‘In beide systemen is de sterfte voor ze de slachtleeftijd bereiken erg hoog", aldus de actievoerders. ‘Dat is doorgaans het gevolg van spijsverteringsstoornissen, darmontstekingen of ademhalingsproblemen.’

De campagne is dan ook misplaatst, vindt Animal Rights. Stichting Konijn in Nood heeft beelden naar buiten gebracht om het dierenleed in de fokkerijen onder de aandacht te brengen. ,,Hier moet een einde aan komen”, aldus de actiegroep.

Voor meer, zie link

www.ad.nl/koken-en-eten/campagne-moet...
Bijlage:
voda
0
Flitshandel: deal with it

0,000005 seconde. In die onvoorstelbaar korte tijd wordt het verschil gemaakt om als eerste een beursorder door te geven. Knipperen met je ogen kost meer tijd. Over deze snelheidsstrijd – latency arbitrage – presenteerde de Britse markttoezichthouder FCA vorige week nieuwe inzichten. Conclusie: door de aanwezigheid van flitshandelaren betalen institutionele beleggers te veel voor hun beurstransacties, zo’n 17%.

Voor enkele high frequency traders als IMC en Flow Traders FLOW€20,58-2,19% is dat de dik belegde boterham. Daar staat tegenover dat ze de markt op gang houden met hun grote aantal transacties. De FCA laat het prijskaartje zien van deze snelle jongens, maar ontkracht tegelijkertijd het idee dat ze zich op slinkse wijze verrijken ten koste van gewone beleggers met hun race-algoritmes.

De argwaan over high frequency traders is opgelaaid door de handelaar Brad Katsuyama. Hij ontdekte met zijn beursorders telkens achter het net te vissen. Elke keer als hij dacht een succesvolle order te hebben gedaan was één van de snelle jongens hem voor. Steevast eindigde hij met een hogere prijs voor het aandeel door de snelheidsrace. Deze handelaar is de hoofdpersoon van het boek Flashboys (2014) van Michael Lewis. In de strijd tegen flitshandelaren richtte Katsuyama een eigen beurs op, de IEX.

Uniek was dat deze aandelenbeurs een snelheidsdrempel kreeg: een ingebouwde vertraging voor de orderdoorgifte. In de VS was de weerstand groot. Beurzen verzetten zich tegen de nieuwkomer. De handelsregels zijn veranderd zodat de Amerikaanse markttoezichthouder SEC de beurs in het stelsel kon laten. Echter, IEX was een kort leven beschoren. Afgelopen najaar gooide de alternatieve beurs de handdoek in de ring. Simpelweg omdat er te weinig bedrijven waren die overstapten naar de nieuwe beurs waar flitshandelaren hun snelheid werd ontnomen.

Uit het mislukken van IEX kunnen we een belangrijke les trekken. Gevestigde belangen doen er alles aan om de status quo vast te houden. Traditionele beurzen en de flitshandelaren hebben met elkaar contracten over handelstarieven en -omzetten en zijn niet van plan dat te laten doorbreken. Pas als er iets beters voor in de plaats komt, verandert de status quo. Blijkbaar is in geval van de alternatieve beurs IEX met snelheidslimieten het voordeel onvoldoende zichtbaar voor beleggers en bedrijven.

Daarmee laat de praktijk zien wat de FCA-studie op basis van onderzoek aantoont: flitshandel heeft nadelen. Maar die nadelen zijn nu niet zo groot dat het alternatieve systeem, zonder high frequency traders en hun markliquiditeit, beduidend beter is. Die balans kan omslaan als de flitshandelaren te veel marktmacht krijgen, maar vooralsnog is de boodschap in handelstermen duidelijk: deal with it.
Ria Roerink werkt bij DNB; de column is niet per definitie de mening van de bank.

fd.nl/beurs/1333394/flitshandel-deal-...
voda
0
Batterijenmaker Panasonic helpt Tesla vooruit

Gepubliceerd op 3 februari 2020 21:21 | Views: 130

SAN FRANCISCO (AFN) - Automaker Tesla heeft duidelijk de wind in de zeilen. Waar het bedrijf onlangs vriend en vijand verraste met beter dan verwachte kwartaalresultaten, was het nu samenwerkingspartners Panasonic die onder meer beleggers in Tesla enthousiast maakte. Dit na de eerste kwartaalwinst ooit voor de gezamenlijke batterijentak van de bedrijven.

Tesla werkt voor de vervaardiging van accu's samen met het Japanase Panasonic. Lange tijd waren de prestaties van dit onderdeel niet om over naar huis te schrijven, onder meer door vertragingen en productieproblemen. De Japanners beloofden de productie verder op te voeren. Dat zorgt onder meer voor lagere kosten voor materiaal, wat weer goed is voor de winstgevendheid.

Het aandeel Tesla is sinds de zomer van 2019 zo'n 300 procent meer waard geworden. Het aandeel kreeg recent een impuls na een veel hoger dan verwachte kwartaalwinst die de maker van elektrische auto's in de boeken zette. Ook werd de productie in de Chinese fabriek van Tesla opgevoerd.

Analisten waren onverminderd enthousiast. In een beleggersrapport werd maandag een vertienvoudiging van de beurswaarde van Tesla voorspelt tegen 2024. Het aandeel Tesla beleefde een koerssprong op Wall Street.
voda
0
BinckBank: kleine belegger niet bezorgd om coronavirus

Gepubliceerd op 5 februari 2020 16:21 | Views: 156

AMSTERDAM (AFN) - Particuliere beleggers in Nederland volgen het nieuws over de ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus, maar een overgrote meerderheid is niet bevreesd voor grote schade op de financiële markten. Volgens een peiling door onlinebroker BinckBank denkt 84 procent van de kleine Nederlandse beleggers dat de uiteindelijke impact van het virus op de aandelenbeurzen gering zal zijn.

Bijna 65 procent van de beleggers gaat er van uit dat de problemen met het virus de komende weken verder zullen verergeren, maar slechts 10 procent geeft aan echt bezorgd te zijn, aldus BinckBank. Circa 45 procent denkt dat het virus de markten de komende weken onder druk blijft zetten, maar een even grote groep denkt dat dit uiteindelijk mee zal vallen, meldt de onlinebroker na een steekproef onder beleggende klanten. Aan het onderzoek deden rond de vierhonderd mensen mee.
voda
0
Koers NMC Health stuitert door nieuwe reeks schokkende berichten
Op maandag 32% erbij en dinsdag weer 14% eraf. De beursweek van NMC Health is behoorlijk geanimeerd van start gegaan. Niet voor het eerst, en waarschijnlijk ook niet voor het laatst, leert een blik op de koersgrafiek van de in Londen genoteerde zorgonderneming uit de Verenigde Arabische Emiraten. En het gaat om serieus geld: ook na dinsdag is NMC op de beurs nog altijd bijna £2 mrd waard.

Met het coronavirus heeft deze hectiek nu eens helemaal niets te maken. NMC en zijn bestuurders zorgen zelf voor de nodige beroering. De laatste episode begon maandag met het bericht dat het bedrijf twee grootaandeelhouders uit de board heeft gezet: oprichter R.B. Shetty en Khalifa al-Muhairi. De reden: ze hebben de grootte van hun respectievelijke belangen waarschijnlijk jarenlang verkeerd gemeld.

Wie is eigenaar?
Aandelen op naam van Shetty zouden in feite gecontroleerd worden door al-Muhairi en de derde grootaandeelhouder van NMC, Saeed al-Qebaisi. Bovendien zou Shetty een deel van zijn aandelenbelang gebruiken als onderpand voor leningen. Ook is onduidelijk op welke rekening en bij welke bank Shetty een deel zijn aandelen nu precies aanhoudt.

Beurswaakhond FCA bekijkt de zaak. Shetty zegt 'juridisch onderzoek' te doen naar de daadwerkelijk omvang en situatie van zijn eigen aandelenbelang.

Shortseller
Geen al te vertrouwenwekkende situatie bij een bedrijf dat al onder vuur ligt, na een vernietigend rapport van shortseller Muddy Waters. Deze partij, die speculeert op een koersdaling van het bedrijf, trok in december de financiële rapportages van NMC in twijfel. Ook zou de zorgonderneming volgens de Financial Times geprobeerd hebben buiten eht zicht van investeerders geld te lenen.
Hoe kon het aandeel maandag dan toch zo spectaculair in waarde stijgen? Doordat NMC maandag ook wist te melden dat het 'zeer prille' overnamegesprekken voerde met twee investeerders: het onbekende GKSD en de Amerikaanse private equity-investeerder KKR.

KKR ontkende dinsdag met kracht dat het NMC zou willen kopen. Prompt verdampte een fors deel van de koerswinst weer. Dat GKSD tegenover Reuters wel bevestigde interesse te hebben, kon de pijn nauwelijks verzachten.

Vergelijking met Enron
Dit alles is natuurlijk koren op de molen van Muddy Waters. Het fonds van oprichter Carson Block ging dinsdag nog maar eens vol op het orgel, met theorieën over het gebruik van de gewraakte leningen met aandelen als onderpand. Shortsellers vergelijkt het bedrijf zelfs met de gevallen energiehandelaar Enron. Ook wijst Muddy Waters op niet-gemelde transacties met gerelateerde partijen.

Het wordt weer een roerige beursweek voor NMC Health. Niet voor het eerst, en vrijwel zeker ook niet voor het laatst.

fd.nl/beurs/1334386/koers-nmc-health-...
288 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 feb 2020 17:35
Koers 1,221
Verschil -0,142 (-10,42%)
Hoog 1,325
Laag 1,205
Volume 23.057.650
Volume gemiddeld 12.709.983
Volume gisteren 5.619.707