Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Wordt zilver ooit duuder dan goud?

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Nel 8 augustus 2010 14:05
    Het is prachtig weer en ik hoop dat je er een beetje van kan genieten. Zelfs indien je vakantie er al op zit.

    Maar vooraleer ik straks ook van de zon ga profiteren, wil ik je graag iets meer vertellen over één van mijn favoriete grondstoffen voor de komende jaren.

    Ik ga de fundamentals van zilver voor je toelichten en ik laat het dan aan jou over om uit te maken of deze belegging potentieel heeft in de komende jaren.

    Zilver wordt al meer dan 5.000 jaar gemijnd, en dat is veel langer dan de meeste andere grondstoffen. Het werd al vrij vlug gebruikt als een betaalmiddel en die rol is het eigenlijk min of meer blijven spelen tot enkele decennia geleden.

    Goud en zilver waren betaalmiddelen, waarbij goud steevast 16 keer duurder was dan zilver. Een logische verhouding, aangezien zilver 16 keer meer voorkomt dan goud.

    Deze verhouding bleef duizenden jaren standhouden, maar kwam deze eeuw onder druk toen zilver zijn monetaire rol verloor.

    Vandaag is goud maar liefst 66 keer duurder dan zilver. Om de verhouding simpelweg terug te brengen naar 16, moet zilver 314% in waarde stijgen!

    Het is niet geheel ondenkbaar. Begin jaren ‘80 was de verhouding eventjes terug 16 omdat beleggers als de dood waren voor inflatie. Klinkt bekend?

    Ook vandaag zien we dat beleggers zich storten op goud en zilver uit vrees voor inflatie … en een inéénstorting van het financieel systeem.

    Zilver is zelfs zo schaars geworden dat beleggers die investeren in zilveren munten premies van enkele tientallen procenten betalen om er hun handen op te leggen.

    De zilver ETF, een tracker die enkel investeert in zilver, bevat nu reeds 281 miljoen ounces van de grondstof. Dat is 41% van de totale jaarproductie!

    De stijgende beleggersvraag kan wel eens de vonk zijn die de prijs doet exploderen.

    Je moet weten dat de voorbije 60 jaar de vraag naar zilver groter was dan het aanbod. Het aanbodtekort kon zonder al te grote prijsstijgingen worden opgevangen door te putten uit de bestaande voorraden.

    Probleem is echter dat de vraag naar zilver voor 65% komt uit de industrie. Er worden jaarlijks meer patenten ingediend voor nieuwe zilvertoepassingen dan éénder welke andere grondstoffen, met uitzondering van goud.

    Maar zilver wordt, in tegenstelling tot goud, amper gerecupereerd. Deze grondstof is bijvoorbeeld een uitstekende geleider en vindt zo zijn weg naar heel wat elektronische toepassingen. Per toestel wordt dan een paar gram zilver gebruikt. Niet meteen de moeite om er later weer uit te halen dus.

    Het gevolg is echter dat de bestaande voorraden de afgelopen decennia flink geslonken zijn. Ted Butler, een onafhankelijk analist die de markt al 25 jaar op de voet volgt, denkt zelfs dat zilver op dit moment … schaarser is dan goud!

    Sommigen denken zelfs dat deze schaarste op termijn leidt tot een prijs die hoger ligt dan die van goud.

    Ik weet niet in hoeverre dit realistisch is, maar het is een feit dat de prijs van zilver inelastisch is. Aangezien de meeste industriële toepassingen maar enkele gram gebruiken, maakt het slechts een zeer beperkt deel uit van de totale productiekosten.

    Bovendien zijn er amper alternatieven voor zilver. Zonder deze grondstof zouden heel wat toepassingen zelfs niet ééns bestaan!

    Maar indien de vraag hoger ligt dan het aanbod, waarom dan niet gewoon meer zilver mijnen? Wel, er zijn maar zeer weinige pure zilvermijnen. Zilver wordt vooral gemijnd als bijproduct. Een zinkmijn haalt bv. niet alleen zink naar boven maar er komen ook zeer kleine hoeveelheden zilver mee.

    De productie verhogen, kan dus niet zomaar.

    Bovendien zijn de ondergrondse voorraden voor zilver kleiner dan éénder welke grondstoffen. In een recente analyse schat de US Geological Survey de ondergrondse reserves op 270.000 … en dat is amper voldoende om de vraag in het komende decennia op te vangen!

    Ok, laten we het even samenvatten allemaal. We zitten hier met een grondstof waar de vraag al 60 jaar groter is dan het aanbod … en de vraag flink oploopt omdat beleggers het in grote aantallen in portefeuille nemen.

    Bovendien kan de productie niet zomaar verhoogd worden en zit er amper voldoende zilver in de grond om de vraag van de komende jaren op te vangen.

    Indien de factoren in de toekomst samen komen, hoe hoog denk je dat de prijs kan oplopen? Zou de oude high van begin jaren ‘80 overschreven worden? Dat betekent een stijging van 244%.

    Maar die $50 van begin jaren ‘80 is eigenlijk niet hetzelfde dan $50 vandaag. Gecorrigeerd voor inflatie hebben we het dan over $130 per ounce zilver. Dat betekent 797% winstpotentieel.

    Of zal zilver zijn schaarste volledig uitspelen en inderdaad duurder worden dan goud? Ach, het is een leuke denkoefening maar ik hou er persoonlijk geen rekening mee.

    Zilver hoeft echt niet duurder te worden dan goud om beleggers een fantastisch rendement te bieden.

    wordt het idd meer waard,u mening a.u.b
  2. forum rang 10 voda 8 augustus 2010 15:20
    Goed stuk papaa (Nel), mijn aanbeveling ! :-)

    Over de zilverprijs: ik hoop dat die flink zal stijgen. Ik ben al vele jaren geleden begonnen om fysiek zilver en goud te kopen, i.p.v. aandelen.

    Dit ter versificatie voor de aandelen porto, en als een stukje "zekerheid".
    Deze voorraad is ook voor de zeer lange termijn bedoeld. Ik kan het nog minstens 15 jaar laten liggen. (is voor mijn pensioen bedoeld)
  3. forum rang 10 voda 8 augustus 2010 15:48
    Geinig nieuwtje (over oud zilver gesproken):

    Brit vindt 52.500 Romeinse munten

    Een Britse schatzoeker heeft in Zuidwest-Engeland 52,5 duizend Romeinse munten gevonden. De waarde wordt geschat op 3,3 miljoen pond (bijna vier miljoen euro).

    Dave Crisp vond de schat in april in een veld. Nadat hij er een stuk of twintig uit de bodem had gehaald, drong het tot hem door dat ze in een pot zaten en besefte hij dat hij hulp moest halen om die uit te graven. Het bestuur van de streek Somerset zei blij te zijn dat Crisp de verleiding om zelf te gaan graven heeft weten te weerstaan en dit werk aan archeologen heeft overgelaten, waardoor belangrijke informatie bewaard is gebleven.

    In de pot, die 160 kilogram woog, bleken uiteindelijk 52,5 duizend munten te zitten. Sommige droegen de beeltenis van Marcus Aurelius Carausius, die aan het einde van de derde eeuw de macht greep in Brittannië en Noord-Gallië en zichzelf tot keizer uitriep.

    De vondst is een van de grootste die ooit in Groot-Brittannië werden gedaan, zei Roger Bland van het British Museum.

    Bron: Novum/AP

    PS:

    Zo'n 25,000 euro per kilo dus!
  4. forum rang 4 Nel 8 augustus 2010 18:39
    juist zilver is over 15-20 jaar goud waard en dus nu een goede investering voor het pensioen
  5. [verwijderd] 8 augustus 2010 18:52
    En hoe kun je daar dan het beste in beleggen. Als je het als munten en baren koopt betaal je veel meer dan de zilver prijs. Een turbo is door zijn beperkte looptijd ook niet geschikt. Blijft over een tracker maar hoe betrouwbaar zijn die. Zijn ze wel echt gedekt door puur zilver.
  6. forum rang 4 New dawn 8 augustus 2010 19:39
    De sterke stijging van zilver begin jaren 80 is een specifieke zaak. Het was destijds groot nieuws. Twee amerikaanse broers die geld ervoor leenden bij banken hadden besloten de gehele voorraad zilver op te kopen.

    De gebr. Hunt moesten doordat het helemaal mis ging met hun systeem zelfs voor een amerikaanse senaatcommissie verschijnen. Maar de banken waren m.i. hoofdschuldigen omdat zij de munitie leverden. Zilver was toen veel meer dan nu belangrijk voor de productie van fotogevoelig papier.

    Ook goud wordt wel gebruikt waar goede electrische geleiding vereist is en is altijd beter wat dat betreft omdat het niet corrodeert. Zilver "roest" zwart en is niet een echt edelmetaal. ook de sieraden roesten dus.
    Maar het is goedkoper dan goud dus vaker ingezet in de electronica.

  7. forum rang 4 New dawn 8 augustus 2010 20:21
    Er is genoeg van de Hunt brothers op het internet te vinden. Zelfs heeft de VPRO meen ik er destijds een documentaire over gemaakt. Het was nieuws omdat iedereen zich er over verbaasde dat slechts twee mannen de zilverprokslieten exploderen

    Plaatje: de broers gefotografeerd door de pers.
  8. [verwijderd] 8 augustus 2010 21:22
    gemalen kippenveren gaan ook duurder worden dan goud, en shell heeft in plaats van olie gemalen kippenveren voorraden dus moet je aandelen shell kopen.
  9. [verwijderd] 8 augustus 2010 21:25
    quote:

    pi333 schreef:

    En hoe kun je daar dan het beste in beleggen. Als je het als munten en baren koopt betaal je veel meer dan de zilver prijs. Een turbo is door zijn beperkte looptijd ook niet geschikt. Blijft over een tracker maar hoe betrouwbaar zijn die. Zijn ze wel echt gedekt door puur zilver.
    Hou me ten goede, ik heb hier geen verstand van en stel dus een vraag in de hoop dat iemand die kan beantwoorden.

    Ik lees geregeld dat je bijfysiek goud of zilver kopen teveel betaalt. ETF's is ook wat mee.

    Is het niet mogelijk een "call futures" te kopen en uiteindelijk te laten leveren?
  10. nobahamas 8 augustus 2010 21:34
    Geweldig mooi stuk Nel. Ik ben het geheel eens met de toenemende vraag naar zilver als electrisch geleider.
    Maar dit geldt niet allen voor zilver (of goud).
    Ook koper zal veer meer toepassing vinden omdat onze wereldwijde energieopwekking meer middels generatoren opgewekt zal gaan worden. En transport over land zal in brede zin meer gebruik gaan maken van elektromotoren.
    (Generatoren en electromotoren bevatten ongeveer 20-40% gewichtseenheden aan koper.
    Kortom, kopermijnen en zilvermijnen zijn in mijn visie zeer sterke beleggingen voor de komende decennia.
    Voor koper en goud ben ik belegd in Ivanhoe Mines
    www.ivanhoemines.com/s/Oyu_Tolgoi.asp...
    Welke mijnbouwer voor zilver?
  11. Procambarus 8 augustus 2010 21:55
    Dat zilver aan de vooravond van flinke prijsstijgingen staat, daarvan ben ik overtuigd. Over goud heb ik mijn twijfels. Centrale banken en instituten hebben gigantisch grote voorraden in kluizen liggen, waar niets mee gebeurt. Integendeel, er komt alleen maar bij en er gaat nauwelijks iets af, omdat er praktisch geen industrieel verbruik is. De wereld-goudvoorraad wordt dus ieder jaar groter. Zou er dus een forse verandering komen in de goud/zilver ratio, dan zou dat best wel eens kunnen gebeuren door een prijsdaling van goud en een (forse) stijging van zilver. Binnenkort staan diverse regeringen zwaar in de bezuinigingsstand wat zal leiden tot aanbod van goud door particulieren en wellicht ook door Centrale Banken. Zilver is dan voor sieraden een prachtig alternatief.
  12. [verwijderd] 8 augustus 2010 21:59
    quote:

    nobahamas schreef:

    Geweldig mooi stuk Nel. Ik ben het geheel eens met de toenemende vraag naar zilver als electrisch geleider.
    Maar dit geldt niet allen voor zilver (of goud).
    Ook koper zal veer meer toepassing vinden omdat onze wereldwijde energieopwekking meer middels generatoren opgewekt zal gaan worden. En transport over land zal in brede zin meer gebruik gaan maken van elektromotoren.
    (Generatoren en electromotoren bevatten ongeveer 20-40% gewichtseenheden aan koper.
    Kortom, kopermijnen en zilvermijnen zijn in mijn visie zeer sterke beleggingen voor de komende decennia.
    Voor koper en goud ben ik belegd in Ivanhoe Mines
    www.ivanhoemines.com/s/Oyu_Tolgoi.asp...
    Welke mijnbouwer voor zilver?
    Bijvoorbeeld:

    www.riotinto.com/whatweproduce/218_ou...
  13. forum rang 4 Nel 9 augustus 2010 19:13
    zilverbaren moet je idd eerst smelten om er iets nutigs van temaken,wel een stuk goedkoper dan munten,munten zijn verhandelbaar,maar als de vraag idd over 10 jaar flink toeneemt wil de juwelier om de hoek de zilverbaren graag van je overkopen.
  14. forum rang 6 Fred 62 9 augustus 2010 21:34
    de vraag is niet of zilver duurder word dan goud ?
    maar word goud goedkoper dan zilver?

    fred
  15. [verwijderd] 23 augustus 2010 23:32
    Zilver zal bij de huidige ratio langzamer zakken dan dat het goud gaat doen. Of zilver gaat sneller stijgen dan dat goud gaat doen. Ratio schommelt al jaren tussen de 60 en 72.

    Oud Nederlands zilvergeld(72%) is niet al te duur. Op die manier heb je voor 485/500 euro al een kg fijnzilver.En als je toch denkt dat er schaarste gaat onstaan wordt ook het zilvergeld veel waard.

    Kijk maar eens bij Linders munthandel of de goudsmelterij en zilvermontain. Die rekenen ongeveer dat bedrag en geen btw.
    Voor de overige munten betaal je een premie die bijna net zo hoog ligt als de btw die je normaal op baren zou betalen
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.281
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.064
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.861
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.141
Aedifica 2 828
Aegon 3.257 319.986
AFC Ajax 537 7.010
Affimed NV 2 5.734
ageas 5.843 109.775
Agfa-Gevaert 13 1.853
Ahold 3.536 73.977
Air France - KLM 1.024 34.302
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.681
Alfen 12 15.960
Allfunds Group 3 1.122
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 324
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.755
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.147
AMG 965 125.576
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.512
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 379
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.101
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.570
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.087
Aroundtown SA 1 175
Arrowhead Research 5 9.247
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.523
ASML 1.762 76.395
ASR Nederland 18 4.117
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.615
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.657

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht