Belletje voor de laatste ronde

Lees deze column op IEX.nl

169 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
jrxs4all
0
Klopt, dit is beste keuze uit de enige 2 mogelijkheden. De andere mogelijkheid is het stoppen met de euro, in ieder geval in de huidige vorm. Alle andere opties betekenen doorgaan met het huidige aanmodderen en dat is onhoudbaar.

En dan nu de hamvraag: wat wordt het en vooral wanneer ?

Ik denk inderdaad dit centrale finanancieringsinstituut, maar die laatste ronde gaat nog wel enkele maanden duren ben ik bang. En in die tijd gaat er enorme schade aangericht worden, daar draaien wij dan met zijn allen weer voor op.

Met dank aan onze politici,

JRhava
0
Een goed idee, je stopt met de euro of je gaat verder en dan moet je ook een volgende stap zetten.
Alleen nog wel enkele aanvullingen zoals een verschillend tarief voor landen, een opslag voor landen met veel schulden en een groot tekort en een afslag voor landen met weinig schulden en weinig tekort.
Ook een exit strategie voor landen die er niet in slagen hun schulden boven de 100% BNP af te bouwen.
Mr sponge
0
Een duidelijk verhaal.
Maar welk land wil opdraaien/garant staan voor de schulden van de probleemlanden? Deze landen hebben een structureel probleem. Er is te weinig werk, het werk dat er is is voor de overheid(ambtenaren). En als ze werken mogen ze vaak veel te vroeg met pensioen. Er wordt gewoon niet genoeg verdient! En daar verander je niets aan door te bezuinigen. Gevolg is dat ze steeds meer moeten lenen.

Alles centraal financieren is van uit politiek oogpunt gezien echt een ramp. Dan krijg je Belgie^2.

Financieel gezien lijkt het wel een goede oplossing.
[verwijderd]
0
De staatsschuld van NL bedraagt 271 miljard. Wanneer de rente hierdoor voor ons 0,5% stijgt, kost dit bijna 2 miljard per jaar.
Jean
0
[verwijderd]
0
Voordeel 1 kan ook een nadeel zijn voor veel burgers die helemaal geen euro willen. En dat zijn er genoeg! Het argument van de welvaart is een non-argument. Immers hoe had onze welvaart erbij gestaan als we geen euro hadden gehad? Precies, dat weten we niet. Wat we wel weten is dat het veel soevereine landen prima af gaat. Canada, Australië en Zwitserland zijn daar prima voorbeelden van.

Voordeel2: "De huidige situatie zonder centraal financieringsinstituut veroorzaakt de onrust op de financiële markten." Meen je dit nou serieus? En ik maar denken dat teveel schulden maken het probleem was... En de speculanten de schuld geven? Het begint haast een politiek statement te worden. Dat zou jij toch moeten weten.

Voordeel 3: De rijke, noord Europese EU landen hebben ook enorme staatsschulden. Die landen meer laten betalen kan de balans van de rijkere eurolanden ook ontwrichten. Lijkt mij ook niet echt de oplossing. Tevens zorgt dit natuurlijk voor een moral hazard 1e klas.

Voordeel 4: Toegegeven, dit is een voordeel, al denk ik dat dit geen enorm verschil maakt, maar goed, valide argument.

Voordeel 5: Dit probleem is door de politiek zelf gecreeerd over de rug van de belastingbetaler door de schulden van de banken over te nemen. Ik hoor het ze nog zeggen: Wellicht dat we nog wat kunnen verdienen aan deze reddingsactie! My ass!

Stoppen met de euro is de enige oplossing.

Marcel, als je nu zelfstandige bent, mag je best je politieke DNB Pet afzetten hoor!
[verwijderd]
0
De noord-europese bevolking wil het niet. Hoe wil je die overtuigen? Anders stemmen ze alle leiders weg die instemmen met een europees financieringsinstituut. De bezwaren van de noord-europese bevolking zijn ook niet financieel van aard zijn maar moreel: "Waarom moeten wij betalen voor luie volken die hun geld verjubeld hebben?".
[verwijderd]
0
Sorry foutje in mijn bovenstaande tekst. mijn conclusie (stijging met bijna 2 miljard aan renteuitgaven klopt nog steeds, maar de staatsschuld van NL (per 2010 volgens wikipedia) bedraagt geen 271, maar 371 miljard.
[verwijderd]
1
Uitstekend verhaal.

We zitten nu een situatie die ligt tussen 16 induviduele munten en een definitieve eenheidsmunt. Op beide zaken is wat te zeggen.

Persoonlijk denk ik dat Europa en dan met name Nederland en Duitsland voorop geen keus heeft om te kiezen. Nu terug naar een eigen nieuwe munt kost heel veel welvaart. De sprong vooruit naar een definitieve zelfstandige begrotingbeoordeler en financieel departement zal de NL /DLD Staat een hogere rente gaan kosten. Tegelijkertijd heeft het voordeel dat de diversen pensioenfondsen een betere dekkinggraad zullen hebben dan dat men gaat voor het aanblijven modderen.
humansRunderrated
1
Trouwens,
Voordeel nummer 6:
De Euro wordt de grootste wereld reserve munt, dan kunnen wij voortaan zeggen The Euro is our currency and your problem.
CIT
1
quote:

Grappig schreef op 11 augustus 2011 10:44:


De staatsschuld van NL bedraagt 271 miljard. Wanneer de rente hierdoor voor ons 0,5% stijgt, kost dit bijna 2 miljard per jaar.


Het kan NL zelfs geld opleveren. Voorbeeld (percentages zijn fictief):

- gemiddelde rente op alle Europese staatsschuld bedraagt 6%.
- DLD betaalt 2.5%, NL 2.9%, Spanje en Italie 9%, Griekenland 20%.
- Rente op nieuwe Europese obligatie bedraagt 3.5%.
- Europees leeninstituut leent dan aan bijvoorbeeld DLD tegen 2%, NL 2.6%, Spanje 6%, Italie 7%, Griekenland 12%.

Elk land kan er dus beter van worden. Het plan van Tak is goed mits de controle over de nationale begrotingen ook gecentraliseerd wordt. Anders hebben we over x jaar weer een zelfde probleem met landen die te veel uitgeven.

Uiteraard is het niet ondenkbeeldig dat DLD en NL meer rente gaan betalen als ze van het Europese leeninstituut lenen dan thans het geval is. Bedenk echter wel dat iedere oplossing (ECB die leningen opkoopt, een noodfonds, landen de Euro uitgooien - voor zover dat kan) de burger direct en indirect geld kost.
CIT
0
quote:

Jean schreef op 11 augustus 2011 10:46:


En wat gebeurd er met de bestaande staatsobligaties van de diverse landen?


Er zijn twee mogelijkheden:

- Het Europese leeninstituut koopt deze op.
- Obligaties worden aan het einde van de looptijd afgelost waarbij het aflossende land een lening aantrekt van het Europese leeninstituut om de aflossing te financieren.
Paulus29
0
quote:

CIT schreef op 11 augustus 2011 11:19:


[...]

Er zijn twee mogelijkheden:

- Het Europese leeninstituut koopt deze op.
- Obligaties worden aan het einde van de looptijd afgelost waarbij het aflossende land een lening aantrekt van het Europese leeninstituut om de aflossing te financieren.


Dat is natuurlijk net weer niet de bedoeling.....

Wij brave sukkels gaan (veel) meer rente betalen en de corrupte, zwartwerkende vakantievierders in het zuiden profiteren.

Wat zullen ze daar lachen zeg.
Dom-dom
0
Geweldig stuk, daar kan Geert Wilders en Minister de Jager ook nog eens wat van leren. Maar hoe breng je het over op het volk?

Geheel mijn visie en van velen, maar de politiek staart zich blind op de populisten(=stemmen).
Het is hier net als in de USA, de oplossing is simpel, maar ons zo democratische stelsel breekt ons op, omdat we geen consensus meer kunnen bereiken.
De politiek van heden is hakken in het zand zetten van vooral de kant van de PVV/SP. Dit verhaal begint net zo triest te worden als het "debt-cieling"-verhaal.

Ook hier geldt dat het volk geen politici kiezen om vervolgens een onwerkbaar instituut te creeeren.CIT
0
quote:

Paulus29 schreef op 11 augustus 2011 11:22:


[...]

Dat is natuurlijk net weer niet de bedoeling.....

Wij brave sukkels gaan (veel) meer rente betalen en de corrupte, zwartwerkende vakantievierders in het zuiden profiteren.

Wat zullen ze daar lachen zeg.


Waarom gaan wij per definitie meer rente betalen? En wat kosten de alternatieven (noodfonds, banken bail-out, einde Euro) de 'brave sukkels'?
Dom-dom
0
quote:

Paulus29 schreef op 11 augustus 2011 11:22:


[...]

Dat is natuurlijk net weer niet de bedoeling.....

Wij brave sukkels gaan (veel) meer rente betalen en de corrupte, zwartwerkende vakantievierders in het zuiden profiteren.

Wat zullen ze daar lachen zeg.


Je kunt echt niet lezen of wel, je zit maar met de uitspraken van meneer Wilders in uw kop. Interne risicoverrekening. Dit strijkt de markt nu op.

Daarnaast is de rente bij ons nu abnormaal laag DOOR de problemen. Ofwel het rare gaat zioh voordoen dat als de rente stijgt dat het een teken is dat de problemen over zijn.


NB: @ Paulus29
Trieste mensen zijn jullie, die dit soort belachelijke uitspraken doen. Hebben totaal geen kennis.
griezelbeer
0

Marcel, je kunt van mij echt minister van Financiën worden, een eenvoudig en superidee met 100% realiteitswaarde - maar waarom zie ik je niet in de kranten en in de wandelgangen van de conferenties?
Arubaantje
0
Maar EUR 2 mrd is nog altijd veel goedkoper dan de zwakke landen steunen. De minst slechte oplossing uit 2 kwaden dus.
Henk30
1
Eindelijk eens geen geleuter. Bedankt voor de neutrale en goede anlyse.

De Euroscepsiskomt verdacht sterk van over de grote plas met problemen die sterk overdreven maar heel grappig in bv. de diverse 'Kaisereport' van RT besproken worden.
Een sterke Euro bedreigt de Amerikanen en reduceerd de dollar tot wat het is. Volgens deze New Yorker mijnheer - plee papier, kapotgemaakt door de bankster jihadisten die door afpersing en omkoop van het congres miljarden winst gemaakt hebben op kosten van de amerikaaanse staat gedurende de laaste twee jaren.

Meeheulen met de anti Euro wolven is daarbij erg kortzichtig.

Mit Lira, Francs en Peseta hadden de franse perzikboeren - die deze week weer druk bezig geweest zijn met spaanse vrachtwagens om te kieperen - al tien jaar geleden vanwege de spanjaarden hun velden kunnen ruimen en was de huidige grote nederlandse landbouwexport in die landen inexistent.
Om over de rest nog niet eens te spreken.
Hoeveel minder BIP in totaal voor Nederland zouden we nu hebben met een zonder twijfel dan sterk opgeblazen gulden en zonder Euro, 20%, 40% ?

De Eurobonds moeten er nu eindelijk komen.
Voor de zwitsers hoop ik dat de frank daarmee weer daalt en dat ze daarmee ook hun banen en export houden kunnen.
60% komt daar van de export (inkl. toerisme), een groot deel in euroland.
Bij de import in Zwisterland heersen extreme woekeropslagen die door de EU leveranciers in hun eigen zak gestopt worden zodat daarmee geproduceerde produkten in de export (en het toerisme) onverkoopbaar worden.
Het momentane gedoe met CAO breuk met gratis overwerken (Wallis) - bij in dorrsnee al 20% meer werktijd per jaar als in nederland - en reele lonen die al jaren dalend zijn helpt daarbij werkelijk niet.

Op het moment is de economie daar dus extreem bedreigt door de spekulaties waarbij de grote winst in de zakken van hedge fonds - niet zelden in Amerika - vloeit, en in de zakken van de EU exporteurs naar Zwitserland. Er heersen momenteel tot 130% hoge woekerprijs toeslagen - bij gelijktijdige weigering parallelimport naast hun eigen kanalen toe te staan. Wie het probeert wordt stomweg geboykoteerd en krijgt niets meer geleverd.
Niets toont meer duidelijk aan hoe dom het is voor zo'n klein landje - 7 miljoen inwoners - NIET in de euro te gaan. Voor degene die zo graag terug willen naar de gulden: Kijk eens naar die ellende.

Ook grappig wat er laatst te horen was over de dollar schulden.
De koning betaald natuurlijk al zijn schulden terug, hij drukt er gewoon wat geld bij.
De koning is dus per definitie tripple A.
Dat rating gekletst is dus kompleet irrelevant.
De dollar schulden worden desgewenst altijd terugbetaald.
Of de dollar nog wat waard is bij de terugbetaling is een andere verhaal.
169 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

BEL 20 3.026,99 -6,58 -0,22% 12:15
BRX20-24h^ 3.026,99 -6,58 -0,22% 12:15
BEL 20 GR 8.539,38 -18,48 -0,22% 12:00
BEL Mid 5.069,65 +49,91 +0,99% 12:00
AEX 494,03 -5,82 -1,16% 12:15
AMS25-24h^ 494,11 -5,74 -1,15% 12:15
Dutch15-index 13.771,38 -113,34 -0,82% 12:00
France40 4.360,60 -77,67 -1,75% 12:15
Germany30^ 10.254,10 -102,60 -0,99% 12:15
Europe50^ 2.812,33 -45,34 -1,59% 12:15
Euro30-index 14.369,51 -236,38 -1,62% 12:00
US30^ 22.603,39 -49,65 -0,22% 12:15
US500^ 2.648,47 -10,23 -0,38% 12:15
Nasd100^ 8.028,42 -20,21 -0,25% 12:15
Japan225^ 18.961,76 -112,56 -0,59% 12:15
Gold spot 1.650,70 +1,74 +0,11% 12:15
EUR/USD 1,0861 -0,0029 -0,27% 12:15
BTC/USD 7.332,4500 +136,9500 +1,90% 12:15
WTI^ 24,38 -0,18 -0,73% 12:15
Brent^ 32,04 -0,39 -1,20% 12:15
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Telenet Group 35,800 +1,440 +4,19% 11:57
Aperam 21,980 +0,800 +3,78% 11:57
Aedifica 95,800 +3,400 +3,68% 11:55
Dalers Laatst +/- % tijd
ING 5,115 -0,172 -3,25% 11:58
AB InBev 42,620 -0,880 -2,02% 11:57
Solvay 69,160 -0,840 -1,20% 11:54

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group