Citigroup winst stijgt 68% in KW3 2011 door herwaardering schuld


AMSTERDAM (Dow Jones)--De winst van Citigroup Inc (C) is in het derde kwartaal met 68% gestegen, gesteund door een boekhoudkundige aanpassing en aanhoudende sterkte binnen de internationale activiteiten, aldus de bank maandag voorbeurs.

De winst steeg naar $3,8 miljard, of $1,23 per aandeel, tegenover $2,2 miljard, of $0,73 per aandeel, in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet steeg naar $20,83 miljard, van $20,74 miljard in het derde kwartaal van 2010.

Citi boekte een boekhoudkundig voordeel van $1,9 miljard door een herwaardering van de eigen schuld. Daarnaast zorgde een voortgaande verbetering op de verliezen van slechte leningen voor een verlaging van de reserves die hiervoor bestemd zijn met $1,4 miljard. De winst van Citi was zelfs zonder het boekhoudkundige voordeel beter dan analisten hadden verwacht.

Exclusief de herwaardering van de schuld kwam de winst per aandeel uit op $0,84.

De omzet exclusief het boekhoudkundige voordeel daalde echter met 8%, tot %18,9 miljard.

Analisten geraadpleegd door Thomson Reuters ging uit van een winst per aandeel van $0,81 per aandeel op een omzet van $19,25 miljard.

Een verbetering van de omzet uit de consumentenbestedingen, met name in Azie, kon de dalende omzet bij investment banking en handelsactiviteiten niet compenseren. De omzet uit de bedrijfsvoering op de kapitaalmarkten liep met 12% terug.

Citi keerde vorig jaar terug naar winstgevendheid na intense worstelingen tijdens de financiele crisis. De bank heeft zijn aanwezigheid in snelgroeiende markten zoals Azie en Latijns-Amerika snel uitgebouwd, een strategie die er volgens chief executive Vikram Pandit voor zal zorgen dat Citi volgend jaar kapitaal naar de aandeelhouders terug kan laten vloeien.

Zowel de inspanningen voor de groei in het buitenland als hogere juridische kosten verbonden aan hypotheek-gerelateerde uitdagingen hebben de uitgaven van de bank verhoogd gedurende de afgelopen kwartalen, waardoor de bank kritiek heeft ontvangen van verschillende analisten. In het meest recente kwartaal stegen de totale kosten 8,2% in vergelijking met een jaar eerder.

Citicorp, de tak voor retail banking en commercieel- en investment banking, zag de winst met 32% toenemen, gepaard aan een omzetstijging van 8,7%. Citi Holdings, waaronder activiteiten die het bedrijf wil afstoten, boekte een minder groot verlies.


Door Elco van Groningen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; elco.vangroningen@dowjones.com