Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Aandeel

TomTom NL0013332471

Laatste koers (eur)

6,185
  • Verschill

    -1,090 -14,98%
  • Volume

    2.045.397 Gem. (3M) 301,7K
  • Bied

    6,100  
  • Laat

    6,230  
+ Toevoegen aan watchlist

TomTom fundamenteel II

52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 xof 2 januari 2012 21:53
    Beste TT volgers.

    Ik ben geen zeer actieve poster.

    In 2010 gaf ik een positief fundamenteel verhaal met als koersdoel ruim 7 Euro. Dit is ook uitgekomen en mijn bijdrage werd indertijd erg gewaardeerd met 19 aanbevelingen. In de historie is dit nog terug te lezen.

    In mijn latere postings kun je ook teruglezen dat ik me zorgen maakte over de te langzame transitie van PND naar content en inbouw.Helaas is dat ook uitgekomen.

    De terugval ging te snel, ik was gewoon te laat.Ik had moeten handelen en verkopen.

    Ik heb nooit verkocht en moet vaststellen dat 2011 zeer teleustellend is geweest. Als lange termijn belegger heb ik een horizon van minimaal 5 jaar, ik ben geen trader.

    Ik heb een drukke baan, eigen zaak, en hoop ooit van mijn beleggingen met pensioen te gaan. Zonder het verlies op TT had ik een positief rendement op de gehele porto van 3% gemaakt, echter TT maakte mijn 2011 rendement tot een overzienbaar verlies van 6%.

    Verlies heb je pas echt als je verkoopt en datheb ik niet gedaan. Voor 2012 hou ik vast aan mijn stukken. Ik houd bewust vast aan de stukken omdat ik geloof dat de potentie er nog steeds is en dat mijn verlies zal ombuigen in een winst. Geduld is een schone zaak.

    TT heeft 222 mln uitstaande aandelen tegen een koers van 3,04 en is dus nog maar 675 mln Euro waard.

    Eind kwartaal 3 stond er op de balans aan vast activa; voorraden, debiteuren en cash 528 mln Euro op de balans. Dit zijn echte bezittingen.

    De resterende goodwill staat op 382 mln, de software-waarde op 896 mln plus een paar kleinere posten; totaal zijn de bezittingen 1.862 mln.De huidige beurswaarde van 675 mln is natuurlijk in geen verhouding.

    Goodwill en Software etc. is moelijk te waarderen em misschien moet TT nog wel eens extra impairments nemen. Ik geloof echter niet dat de goodwill "0" is en dat er geen waarde zit in het kaartenmateriaal en HD Traffic.

    Verder is TT gewoon operationeel winstgevend. De genormaliseerde winst komt in heel 2011 op zo'n 60 mln. De markt geeft dus nog maar 147 mln voor de vlottende activa en voor het winstpotentieel van TT. TT heeft indertijd bijna 3 mrd betaald alleen voor TeleAtlas.

    De impairment op goodwill in KW 2 is geen "cash-out", de balans wordt gewoon een beetje korter, de operationele winst is stabiel.

    Ik verwacht geen verdere winstdaling meer in 2012 door de kosten-sanering en betere mix van omzet met betere marges. Ik verwacht echter ook geen extreme groei van winst, men is nog in de "overgang". Een sterkere Dollar kan een positieve verrassing worden. Detransitie gaat wel veel langzamer dan ik had gehoopt, HD heeft een goed kwaliteits-image, maar de verlengings percentages liggen op ongeveer 30% (noch niet overtuigend).

    Stel ik waardeer alle vlottende activa (winstpotentie) obv een KW 10 van 60 mln; dat is dus 600 mln plus alle harde bezittingen per eind 2011 ook op 600 mln (de debiteuren en voorraden zullen nu hoger zijn tov eind KW3 528 mln) dan zijn de bezittingen minimaal 1,2 mrd/ 222 mln aandelen = 5,40 per aandeel.

    Verder blijf ik ook geloven in het synergie potentieel bij een overname door een partij die zelf geen kaartenmaterieel heeft. 100 mln synergie is niet ondenkaar voor bedrijven die dit nu zelf inkopen, bijv Garmin/Samsung etc. Met een terugverdientijd van 5 jaar, komt er nog zo'n 2 Euro per aandeel bij.

    Ik geloof dus nog steeds dat TT tussen 5,5 en 7,5 Euro waard is. 5,5 is een absoluut minimum.

    HG moet wel doorschakelen met de re-organisatie en de tent sneller en minder complex maken. Door alle innovaties en nieuwe producten is er veel geld verbrand in R&D, dit mag niet worden geactiveerd op de balans. Het is OK dat hierop nu wordt ingegrepen.

    Succes allen er is nog veel te winnen,mijn eindejaars koersdoel 6,- Euro, bij overname 8,- Euro.

    Succes allen

    XOF

  2. [verwijderd] 2 januari 2012 22:56
    Van mij ook een AB..
    Dit is tenminste een duidelijk verhaal en beter dan Tomtom met Baan en OpenTV vergelijken wat een zeker iemand hier steeds doet..
  3. forum rang 4 guusje 2 januari 2012 23:14
    quote:

    twister schreef op 2 januari 2012 22:56:

    Van mij ook een AB..
    Dit is tenminste een duidelijk verhaal en beter dan Tomtom met Baan en OpenTV vergelijken wat een zeker iemand hier steeds doet..

    Een posting van klasse van xof,beter als die nonsens verhalen van sommigen op dit forum.
  4. [verwijderd] 3 januari 2012 00:56
    Beste xof,

    Je spreekt in je stuk over de snelheid van de transitie. Allereerst moeten we dan kijken wat transitie precies is. want het is een nogal breed begrip. Ik denk dit:

    a) geografische verbreding. Door te investeren in ontwikkelen van content en lanceren van producten en diensten in o.a. Rusland, Azië en zuid-Amerika.
    b) verbreding afzetkanalen. Minder leunen op detailhandel en meer op eigen online verkoopkanaal (TomTom.com dat wat dat betreft nog beter kan), webwinkels en niet te vergeten autodealers
    c) verbreden presentatievormen van navigatie. Naast kastjes ook inbouwdeals bij autofabrikanten binnenhalen en apps voor mobiele telefoons ontwikkelen.
    d) marktontwikkeling en productontwikkeling. oa groeien in zakelijke (transport) segment en de overheid als afnemer van file informatie tbv wegbeheer en digitale borden. En ook het aanboren van nieuwe segmenten, zoals fitness
    e) verschuiving van verkoop van hardware (eenmalig) naar abonnementsvormen voor content met herhaalinkomsten en goede marges.
    f) dit alles met een kleinere wendbare organisatie met een snellere time-to-market.

    Als je deze onderdelen beoordeelt dan zie ik wel degelijk dingen snel gaan. Al gaat het bij punt e) wel de goede kant op maar nog geen exponentiële groei (wel lineair met 200k abonnees per kwartaal). En voor punt f) is nu een reorganisatie gaande. Punt c) gaat goed qua contracten in de autoindustrie (kan altijd meer), maar nog niet qua apps. En op de andere punten zie ik ook vooruitgang.

    Vraag van een heel andere orde is wanneer de transitie ook materialiseert in de omzet en winst. We zien tot nu toe mijns inziens veel nieuws dat laat zien dat de transitie in de goede richting gaat. Maar nog niet in knallende kwartaalcijfers. Al kunnen de markten daar wel op vooruit lopen als ze van mening zijn dat de transitie vorderingen maakt.

    Mijn vraag aan goddijn zou alleen nog zijn waar transitie afwijkt van dagelijkse vernieuwingen die voor ieder innovatief bedrijf structureel zijn. Het woord transitie suggereert dat het iets tijdelijks en afgebakends is met een concreet einddoel en tussentijdse mijlpalen. Met andere woorden: kun je ooit wel zeggen dat de transitie 'af' is, en zo ja, wanneer dan?
  5. forum rang 4 xof 3 januari 2012 10:29
    Allen,

    Bedankt voor de AB aanmoedigingen.

    @Justin

    Een bedrijf is inderdaad nooit klaar met vernieuwing.

    Voor mij betekent de transitie-periode bij TT dat de teruggang in toegevoegde waarde bij de verkoop van PND, minimaal gecompenseerd wordt met nieuwe marge bij content&services en dat er weer groei wordt gerealiseerd.

    Dat is vooralsnog niet het geval en TT laat feitelijk krimp zien, niet alleen in omzet maar ook in marge en operationele winst. Dit is natuurlijk funest voor de waardering en verklaart het te lage nivo.

    In mijn betoog kijk ik slechts feitelijk naar wat er op de balans staat en de lopende resultaten ten opzichte van de huidige waardering.

    Verder zie ik dat op de balans dat men afschrijft op "zachte bezittingen" als software etc.

    Bijna 80 mln per jaar wordt afgeschreven op "technology&databases", terwijl 150 mln R&D expenses als kosten worden genomen en onmiddellijk ten laste van de winst gaan.

    Het is vaak een slecht teken als ontwikkelingskosten geactiveerd worden op de balans, gelukkig doet TT dit niet. Het is conservatief en degelijk. De post van 150 mln is wel erg hoog en er komt te weinig uit, je mag het dus ook niet als een investering zien.

    Men speelt op teveel fronten tegelijk, dat blijkt ook uit de opsomming van Justin. Het is een goede zaak dat de R&D kosten/mensen meer toegewezen gaan worden aan de busisness units, korter op de bal en meer accountability.

    Ik denk dat TT nu ondergewaardeerd is en de huidige koers reflecteert hooguit de waarde van harde bezittingen.

    Schulden worden verder afgelost, gebakken lucht op de balans wordt afgeschreven en nieuwe innovatie-kosten worden onmiddellijk ten laste van de winst genomen. TT komt er vanzelf weer bovenop, maar de echte stijging is misschien pas in 2013, ik hoop eerder.

    Succes

    xof

  6. forum rang 4 Nel 3 januari 2012 10:34
    LBS markt is groeiende,laat ze daar ook eens marktaandeel op winnen
  7. [verwijderd] 3 januari 2012 11:17
    quote:

    Chiddix schreef op 3 januari 2012 10:58:

    Waarom krijg ik geen AB s? grapje
    omdat je negatief bent.

    op deze forum krijg AB alleen als je positief bent over TT.
  8. [verwijderd] 3 januari 2012 13:09
    quote:

    ilko schreef op 3 januari 2012 11:17:

    [...]

    omdat je negatief bent.

    op deze forum krijg AB alleen als je positief bent over TT.
    goh,wat vreemd is dat!

    kritisch zoals Cid weleens ,ach moet kunnen.

    ik vind cid kritisch beschouwend.laat die man ff gaan.

    het is ook geen weer om de hond uit te laten.

    maar negatief is weer een heel ander verhaal.

    en negatief zonder goede dekking v/h verhaal,helemaal.
  9. [verwijderd] 3 januari 2012 13:18
    quote:

    ilko schreef op 3 januari 2012 11:17:

    [...]

    omdat je negatief bent.

    op deze forum krijg AB alleen als je positief bent over TT.
    Als jij nou eens goed zou onderbouwen waarom Tomtom het niet gaat redden volgens jou dan kreeg je misschien ook wel een AB..
    Met gewoon dom roepen dat Tomtom mensen ontslaat omdat ze de lonen niet meer kunnen betalen krijg je i.i.g. geen AB..
  10. [verwijderd] 3 januari 2012 13:32
    quote:

    twister schreef op 3 januari 2012 13:18:

    [...]
    Als jij nou eens goed zou onderbouwen waarom Tomtom het niet gaat redden volgens jou dan kreeg je misschien ook wel een AB..
    Met gewoon dom roepen dat Tomtom mensen ontslaat omdat ze de lonen niet meer kunnen betalen krijg je i.i.g. geen AB..
    wacht maar op de cijfers..in de VS werden pnd's verkocht voor nog geen 50 dollar dat is 38 euro. en goddijn zegt markt is verzadigt...goddijn ziet de tak afzegen waar hij zelf op zit.
  11. [verwijderd] 3 januari 2012 13:34
    quote:

    ilko schreef op 3 januari 2012 13:32:

    [...]

    wacht maar op de cijfers..in de VS werden pnd's verkocht voor nog geen 50 dollar dat is 38 euro. en goddijn zegt markt is verzadigt...goddijn ziet de tak afzegen waar hij zelf op zit.

    Sorry Ilko weer geen AB voor je nederlands :)
  12. [verwijderd] 3 januari 2012 13:38
    quote:

    Guppie59 schreef op 3 januari 2012 13:34:

    [...]
    Sorry Ilko weer geen AB voor je nederlands :)
    ja ik zie ipv de moest zeker het zijn? Lekker belangrijk!!!!
  13. [verwijderd] 3 januari 2012 13:49
    quote:

    ilko schreef op 3 januari 2012 13:32:

    [...]

    wacht maar op de cijfers..in de VS werden pnd's verkocht voor nog geen 50 dollar dat is 38 euro. en goddijn zegt markt is verzadigt...goddijn ziet de tak afzegen waar hij zelf op zit.

    Er werden ook pnd's verkocht voor 200 dollar..

    Heb jij geen spellingscontrole op jou PC ?
  14. [verwijderd] 3 januari 2012 14:21
    quote:

    ilko schreef op 3 januari 2012 13:32:

    [...]

    wacht maar op de cijfers..in de VS werden pnd's verkocht voor nog geen 50 dollar dat is 38 euro. en goddijn zegt markt is verzadigt...goddijn ziet de tak afzegen waar hij zelf op zit.

    als ze ,na volledige afschrijving, voor nul in de boeken staan leveren ze toch nog 38 euro op.
  15. [verwijderd] 3 januari 2012 14:32
    Het enige wat voor dumpprijzen de deur uit is gegaan zijn oude modellen waar geen live abonnementen met herhaalinkomsten op zitten. De oude voorraden zaten wel de verkoop van nieuwe live modellen in de weg.

    Dus nu kan 2012 met een schone lei beginnen en het percentage verkochte live modellen verhoogd worden. Die worden voor normale winkelprijzen met goede marges verkocht.
  16. forum rang 5 hvasd2 3 januari 2012 15:08

    Mensen die een model van 38 euro kopen, zouden hoogstwaarschijnlijk nooit HD traffic klant geworden zijn.........

    B.t.w. TT nu in het groen ;-)
52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht