Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

KK DD Dinsdag 19-3-2013 Belastingparadijzen

108 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 maart 2013 18:48
    Hoeveel soorten belastingheffingen zijn er eigenlijk in Nederland? Een exact aantal is moeilijk te noemen omdat er een aantal zijn verscholen onder het hoofd ‘diversen’. Wie geïnteresseerd mocht zijn in de details, moet maar eens googlen op: Fiscale kengetallen 2012- Rijksoverheid. Op die officiële site zijn er toch al gauw een dertigtal te vinden met daarbij de opbrengst over de diverse jaren. Onder meer is er te vinden dat we over 2012 met zijn allen toch maar het lieve sommetje van € 232 miljard hebben afgedragen om Mark en collegae in staat te stellen de rekeningen te voldoen. Tenminste dat wil zeggen bijna , want zijn huishoudboekje is nog niet echt sluitend te krijgen en daarom moeten er af en toe nog wat slordige miljarden her en der worden bij geleend. Maar gelukkig heeft Mark samen met zijn nieuwe vrienden beloofd om orde op zaken te stellen. Daarbij geldt dan wel als strikte voorwaarde dat wij als burgers iets meer betalen en daar minder voor terug kunnen verwachten. Dat klinkt allerzins redelijk, dunkt mij. Per Nederlander praten we dus al gauw over € 14.000 per jaar, jong of oud, arm of rijk. Dat die Cyprioten dus zo zeuren over een eenmalige heffing van een paar procent van hun bezit is volkomen onbegrijpelijk omdat ze veel minder soorten belasting kennen. Voordeel lijkt wel dat maar weinig Cyprioten naar Nederland zullen emigreren als ze een beetje inzicht hebben in ons fiscale stelsel.

    Nederland is een belastingparadijs. Dat stond enkel jaren geleden in een Amerikaans rapport en daar waren ‘ze’ in Den Haag echt niet blij mee. Inmiddels denk ik te begrijpen hoe de vork destijds in de steel zat. Allemaal kunnen we ons nog wel de beelden herinneren van Jan Peter B. . die op bezoek was bij die andere B. in het Witte Huis. Jan Peter was duidelijk onder de indruk en oogde nerveus en we weten ook dat zijn Engels verre van vlekkeloos was. Waarschijnlijk heeft hij toen op een onverdacht moment gezegd dat Nederland een paradijs was om belasting te heffen. Dat hoef je maar een beetje te verhaspelen en het kwaad is al geschied. Nederland op lijst van fiscale schurkenstaten, kan het nog gekker? Toen heeft men vanuit Den Haag de juiste gegevens doorgestuurd om het misverstand op te lossen. De Amerikanen zullen zich waarschijnlijk kapot zijn geschrokken over het aantal en de hoogte van de diverse belastingen en sindsdien de Nederlandse belastinginners schurken hebben genoemd. Maar goed, dat hoort weer op een andere lijst thuis. Waarschijnlijk zal Mark voorlopig niet uitgenodigd worden in het Witte Huis. Die ziekte zou immers besmettelijk kunnen zijn en dat kunnen ze in de VS natuurlijk absoluut niet gebruiken.

    Met de gegevens over de belastingheffing over 2012 kunnen we ook een ander probleem definitief uit de wereld helpen. Ergert u zich immers ook regelmatig aan die patserige ondernemers?. Het type lijkt wel bekend, wel doorvoed, een dikke sigaar en altijd in gezelschap van een blonde stoot. Je hoeft niet eens te kijken om te weten dat er een veel te dikke Mercedes, BMW of Audi foutief voor de deur staat geparkeerd. En al snel na de eerste borrel begint de litanie: “ze’ werken eigenlijk alleen maar voor de belastingdienst, 80 uur per week keihard werken met als beloning dat toch zeker 90% van de duur verdiende centjes naar de belastingdienst gaan. En dan praten we nog niet eens over al die formulieren die ze moeten (laten) invullen. Nee, een beetje ‘vrije jongen’ heeft eigenlijk niets in Nederland te zoeken als het om geld verdienen gaat. De gemiddelde modale werknemer houdt door al die subsidies meer netto over en die hoeft er, met al die mogelijkheden voor dat soort groepen, nauwelijks voor te werken. Het is dat hun lieve moeder nog hier in Nederland leeft , anders wisten ze het wel: emigreren naar een gebied waar er nog echt kapitalisme heerst en de fiscus met een goeie fooi genoegen neemt. Eigenlijk komen ze af en toe wel in de verleiding om ook zo’n luizig kantoorbaantje te nemen, maar het ondernemen zit nu eenmaal in de genen. In 2012 is echter per saldo zo’n half miljard euro aan inkomstenbelasting uitbetaald en dus is er per saldo geen cent binnengekomen. En dat zal echt niet komen door die paar fiscale voordeeltjes als HRA en dergelijke waardoor u en ik loonbelasting terugkrijgen. Dat komt vast omdat die ondernemers nauwelijks iets betalen. De volgende keer bent u dus voorbereid om een dergelijk nonsensverhaal meteen af te kappen.

    Cyprus is wel degelijk een echt belastingparadijs in die zin dat de burgers nauwelijks loonbelasting of inkomstenbelasting betalen. Ook voor bedrijven die er gevestigd zijn, is het fiscaal regime bijzonder gunstig. De vennootschapsbelasting is erg laag en er kunnen afspraken worden gemaakt voor langlopende belastingvermindering bij vestiging op het eiland., Hierbij wordt meestal dan slechts de voorwaarde gesteld dat er een minimum aantal Cyprioten in dienst moeten worden genomen. Maar net als overal ter wereld zal de overheid toch geld moeten innen om de uitgaven te voldoen en die uitgaven vallen nog niet mee voor een eiland dat voor de kust van Turkije ligt, maar waar letterlijk alles via Griekenland moet worden geïmporteerd of geëxporteerd. De Cyprioten betalen daarom minstens evenveel BTW al wij ( en in Nederland is de BTW-afdracht al vrijwel even groot als de Loon/ Inkomstenbelasting ). Daarnaast zijn er forse heffingen op toerisme en levert de exploitatie van havens ook veel belastinggeld op. Veel sociale voorzieningen zijn er niet en het bruto- en netto salaris ligt aanzienlijk lager dan bij ons. Werknemers van buitenlandse bedrijven worden over het algemeen wel goed betaald en men mag zich dus gelukkig prijzen dat er daar zoveel van zijn. Per saldo mag je er wel van uitgaan dat de eenmalige heffing op spaargeld de ‘gewone’ Cyprioot’ minstens even hard zal treffen als dat bij ons het geval zou zijn. Belastingparadijzen hoeven geen paradijs te zijn voor alle inwoners, evenmin als dat in Nederland geldt.

    Vandaag was het Cyprus-effect op de AEX vrijwel nihil, zijn 'we' het morgen al weer vergeten of zal de klap alsnog komen. een nachtje slapen en dan zien we wel weer.

    Agenda

    AMG Advanced Metallurgical Group - Jaarresultaat 2012
    BMW (Bayerische Motoren Werk) - Jaarresultaat 2012
    Cryo Save Group - Jaarresultaat 2012
    Italië - Industriële productie - januari
    Nationale bank van België (BE) - Consumentenvertrouwen België
    TMC - Jaarresultaat 2012
    TMC - Jaarverslag 2012
    Verenigd Koninkrijk - Consumptieprijsindex Verenigd Koninkrijk
    Verenigd Koninkrijk - Inflatie Verenigd Koninkrijk
    Verenigd Koninkrijk - Producentenprijsindex Verenigd Koninkrijk
    Verenigd Koninkrijk - Vastgoed Verenigd Koninkrijk
    07:00 BMW (Bayerische Motoren Werk) - Jaarverslag 2012
    07:00 Koninklijke Wessanen NV - Vaststelling dividend
    10:00 BMW (Bayerische Motoren Werk) - Persconferentie
    11:00 Duitsland - Economisch Sentiment ZEW Indicator
    11:00 Europese Unie - Bouwproductie - januari
  2. Stokertje 18 maart 2013 19:43
    En dan nog dit...

    Cyprus zorgde voor commotie op de financiële markten, met name de beslissing om spaarders met een spaarbedrag tot 100.000 euro mee te laten betalen aan de redding van Cypriotische banken is een novum. De vraag is wat het Europese depositogarantiestelsel nog waard is, als politici op elk gewenst moment anders kunnen beschikken dan het garantiestelsel garandeert. Het is wat mij betreft echter niet alleen de nu gekozen oplossing waar over gesproken moet worden. Het gegeven dat Rutte en Dijsselbloem, samen met de andere Europese leiders, überhaupt aan tafel gaan met mensen waarvan je jezelf moet afvragen of zij wel zuiver op de graat zijn stuit mij al tegen de borst. Europese politici hielden en houden Griekse politici die malverseerden en honderden miljoenen deden verdwijnen al de hand boven het hoofd. De verantwoordelijken werden nooit vervolgd, over de mogelijkheid is zelfs niet eens gesproken. Nu heeft Europa een deal gemaakt met Cypriotische politici, die verantwoordelijk zijn voor de aanwezigheid van een enorm zwartgeld systeem. Werd in Griekenland de gewone burger de dupe, datzelfde gebeurt op Cyprus met de kleine spaarder. Europese politici houden hun vriendjes in Griekenland en nu ook die op Cyprus echter uit de wind, er zal nooit één politicus voor de Europese rechter komen. Het zijn en blijven namelijk maatjes van elkaar, het is een kaste. Dat vind ik persoonlijk nog het meest stuitend aan alle 'deals' die achter de schermen worden bekokstoofd, handeltjes waarbij de werkelijke schuldigen steevast buiten schot worden gehouden en anderen het gelag betalen. -Ad Nooten-
  3. [verwijderd] 18 maart 2013 19:58
    Wij moeten ons ook maar stil houden, hier ten lande gebeuren ook allerlei dingen die niet deugen, Bonussen, belasting faciliteiten voor multinationals en bedrijven die eigenlijk geen enkele binding met ons hebben behalve dan belasting onthouden van hun Vaderland en medelangenoten.
    We hebben met dit dik boter op het hoofd, producten verkopen met bijbehorende lening aan zuidelijke landen waarvan je weet dat de schuld ze al aan de lippen staat.
    Hier ten lande de crisis zoveel mogelijk op de doorsnee burger afwentelen met allerlei gniepige belastingtrucjes.
    Ons past grote bescheidenheid in het Europese schuldencircus.
  4. [verwijderd] 18 maart 2013 23:27
    De Japanse beleggers herstellen alweer 1,5% in de future handel, daar kan Euroland en AeNiKs in het bijzonder nog een puntje aan zuigen! :-)

    Let op dé Driver naar Speed:
    11:00 Duitsland - Economisch Sentiment ZEW Indicator

    Ciao!
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 19 maart 2013 09:20
    Ab-tje Realist,

    De belastingdruk wordt ook steeds verder opgevoerd en de burger houdt de hand op de knip of zou het zo kunnen zijn dat steeds meer burgers minder te besteden hebben.

    Heel veel tijd bij de overheid gaat verloren aan vergaderen, waarschijnlijk ook aan het nadenken over zaken waar nu nog geen belasting wordt geheven, dat wordt wel steeds moeilijker want de mogelijkheden raken onderhand een beetje uitgeput.
  6. forum rang 7 bezinteergebelegt 19 maart 2013 09:25
    zo, weer een dagje saaiheid op 0 omzetten, ik denk dat de toog vandaag heel vroeg bevolkt zal worden. De diehards wens ik succes vandaag maar denk dat het kijken naar groeiend gras vandaag spannender zal zijn.

    gr

    B.E.G.B.
  7. Back 19 maart 2013 09:44
    Zo ga je wel de dun missen BEGB.
    De beurzen staan wereldwijd op een hoog puntje te trillen, het heeft nu nog een windstoot nodig om spectaculair naar beneden te donderen. Een dezer....
  8. bouwdroger 19 maart 2013 09:48
    Heineken is ook wel toe aan een gezonde correctie! euro of 3-4 dacht ik zo.

    ga nu weer werken, kijk vanmiddag wel weer.

    Groet,
    Tom

    p.s> wat wordt er verwacht voor de ZEW?
  9. [verwijderd] 19 maart 2013 10:03
    quote:

    Realist. schreef op 18 maart 2013 18:48:

    Cyprus is wel degelijk een echt belastingparadijs in die zin dat de burgers nauwelijks loonbelasting of inkomstenbelasting betalen.

    ...

    De Cyprioten betalen daarom minstens evenveel BTW al wij ( en in Nederland is de BTW-afdracht al vrijwel even groot als de Loon/ Inkomstenbelasting ).
    Uit je eigen geciteerde fiscale kengetallen.

    Effectieve belastingdruk op arbeid (2009).
    Nederland 35,5%
    Cyprus 26,1%
    UK 25,1%

    Alhoewel 26% lager is dan de druk in NL zou ik het niet als nauwelijks willen bestempelen.

    En de effectieve belastingdruk op consumptie (BTW+accijnsen) is in Cyprus wat lager dan in NL.

    Nederland 26,2%
    Cyprus 17,9%

    Patroon wat je bij veel PIIGS tegen komt trouwens. Lage belastingdruk op consumptie.

    NL 26,2%
    DUI 19,8%
    DEN 31,5%
    AUS 21,7%
    FIN 25,7%

    SPA 12,3%
    GRI 14,0%
    POR 16,2%
    ITA 16,3%
  10. Brievenbus 19 maart 2013 10:11
    quote:

    ONN schreef op 19 maart 2013 10:08:

    Wat een gedoe hè over dat Cyprus ?
    Volgens mij gaat het gedoe niet over Cyprus maar over het geklungel in Brussel?
  11. [verwijderd] 19 maart 2013 10:16
    quote:

    KidBackInTown schreef op 19 maart 2013 10:11:

    Goedemorgen ONN.

    BEN, zijn de NL tarieven incl. premies sociale verzekeringen ?
    Dat lijkt me wel ja.
108 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.280
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.000
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.854
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.140
Aedifica 2 828
Aegon 3.257 319.980
AFC Ajax 537 7.010
Affimed NV 2 5.732
ageas 5.843 109.774
Agfa-Gevaert 13 1.853
Ahold 3.536 73.976
Air France - KLM 1.024 34.299
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.675
Alfen 12 15.775
Allfunds Group 3 1.109
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 321
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.753
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.113
AMG 965 125.536
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.511
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 378
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.096
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.552
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.062
Aroundtown SA 1 175
Arrowhead Research 5 9.246
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.504
ASML 1.762 76.029
ASR Nederland 18 4.117
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.564
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.657

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 april

    1. Japan handelsbalans maart volitaliteit verwacht
    2. ASML Q1-cijfers
    3. Just Eat Takeaway Q1-cijfers
    4. CM.com Q1-cijfers
    5. TomTom Q1-cijfers en jaarvergadering
    6. VK consumenten- en producentenprijzen maart
    7. KPN jaarvergadering
    8. EU inflatie maart (def.) Voorlopig cijfer: 2,4% YoY. Kerninflatie: 2,9% YoY volitaliteit verwacht
    9. Abbott Laboratories Q1-cijfers
    10. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht