Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Aandeel

ASML Holding NL0010273215

Laatste koers (eur)

852,400
  • Verschill

    0,000 0,00%
  • Volume

    1.271.289 Gem. (3M) 589,7K
  • Bied

    860,400  
  • Laat

    860,400  
+ Toevoegen aan watchlist

FONDSEN UITGELICHT: ASML en USG

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 19 april 2013 18:21
    FONDSEN UITGELICHT: ASML en USG


    Door Marleen Groen en Andre Sterk

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--In een handelsweek die werd gekenmerkt door grote pieken en dalen op de aandelenmarkten, domineerden hernieuwde zorgen over de wereldeconomie het sentiment en werd men in de Verenigde Staten opgeschrikt door een terroristische aanslag tijdens de marathon van Boston. ASML maakte een goede week door dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten, waarbij de chipmaker tevens het vertrek van topman Meurice aankondigde, terwijl USG People onder druk kwam door een stroom aan tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid.


    KWARTAALCIJFERS ASML VOORAL IN TEKEN VERTREK CEO

    De presentatie van de kwartaalcijfers van ASML (ASML.AE) woensdag stond niet alleen in het teken van hoe de chipmaker het de eerste drie maanden van het jaar heeft gedaan, maar ook vooral van het aangekondigde vertrek van chief executive Eric Meurice. Voor veel marktvolgers kwam dit als een verrassing.

    Meurice, die aanblijft als chairman van ASML en adviseur van het bestuur en de RvC tot zijn contract volgend jaar afloopt, wordt per 1 juli opgevolgd door de huidige financieel directeur Peter Wennink, die bij de presentatie van de kwartaalcijfers benadrukte dat men geen significante wijzigingen van de strategie hoeft te verwachten door de managementwisseling.

    Het vertrek van Meurice leidde tot uiteenlopende reacties. Zo merkte Jos Versteeg van Theodoor Gilissen op dat de topman "een zegen was voor ASML" die de "flexibiliteit van het bedrijf [heeft] vergroot en de balans verbeterd." De analist vindt het dan ook een teleurstelling dat Meurice "zo ver voor de pensioenleeftijd weg gaat."

    Philip Scholte van Rabobank was met name verrast over de timing en de snelheid van de opvolging, maar ziet geen reden voor zorg. "Meurice blijft als chairman en Wennink is de afgelopen jaren een hele goede CFO gebleken", zo stelde de analist.

    Na de eerste reacties kwamen ook de speculaties los over de reden van het vertrek. ABN Amro analist Robin van den Broek sprak de gedachte uit dat Meurice mogelijk naar een toppositie bij Intel verkast. Volgens hem zou dit het tijdstip van de terugtreding verklaren, als ook het gegeven dat ASML de lippen zelf stijf op elkaar houdt over het waarom. Van den Broek concludeerde dat een eventuele overgang van Meurice naar Intel ook gunstig zou kunnen zijn voor ASML vanwege de nauwe banden tussen de twee chipmakers.

    ASML was woensdag het eerste bedrijf aan de AEX dat zijn kwartaalcijfers bekendmaakte. Cijfers die, ondanks een dalende winst en omzet, beter waren dan verwacht, maar wel enigszins ondersneeuwden door de aandacht voor het vertrek van CEO Meurice.

    Bij het openen van de boeken bleek dat de omzet in de periode januari-maart daalde naar EUR892 miljoen van EUR1,252 miljard een jaar eerder. De nettowinst nam af naar EUR96 miljoen van EUR282 miljoen. Geraadpleegde analisten hadden een winst voorzien van EUR82,9 miljoen en een omzet van EUR858,6 miljoen.

    CFO Wennink verklaarde in een toelichting op de cijfers dat de dalingen vooral te wijten zijn aan de zwakke markt voor PC's, die onder druk staat door de opkomst van tablets, die doorgaan minder chips nodig hebben.

    In het eerste kwartaal stegen de nieuwe orders, exclusief die voor EUV-systemen, naar EUR715 miljoen, tegen EUR667 miljoen in dezelfde periode in 2012, terwijl er 25 nieuwe systemen werden verkocht, gelijk aan het aantal in de eerste drie maanden vorig jaar. Tegenvallend, zo vond analist Versteeg. Hij merkte op dat er een verbetering was beloofd, die er eigenlijk niet was.

    De gehandhaafde outlook voor heel 2013, waarbij de omzet uit moet komen rond het niveau van 2012, noemde de analist "ambitieus".

    "Ze moeten een goed tweede halfjaar krijgen", concludeerde hij.

    In navolging van de cijfers, werd ASML deze week verder beloond met een buy-advies van Deutsche Bank en een aantal koersdoelverhogingen van ondermeer UBS en Rabobank. Deutsche Bank verhoogde naast het advies, ook het koersdoel en omdat de analist opwaarts potentieel ziet dankzij de overname van het Amerikaanse Cymer door ASML.

    Zo sloot ASML een enerverende handelsweek positief af, vrijdag won het aandeel 0,9%, en eindigde het op weekbasis 5,8% hoger op EUR55,47.
    met de slotnotering van vrijdag 10,3%.

    Door Marleen Groen en Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; amsterdam@dowjones.com

1 Post
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in
Premium Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht