Akzo Nobel lijkt niet te stoppen ....../ 2014

17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
aexman
0
Met grote verbazing volg ik al een tijdje de koersontwikkeling van Akzo Nobel ...de vijfjaarsgrafiek bekijkende staat het aandeel op het hoogste punt...betekend dit dat we binnenkort met zijn allen weer de kwast ter hand gaan nemen, zijn er grote doorbraken op geneesmiddelgebied te melden of ligt er ander nieuws aan ten grondslag. Ben benieuwd naar jullie analyse's, want de analisten die er voor betaald worden, spreken elkaar weer eens tegen.

De aftredende Chief Financial Officer en lid van de Raad van Bestuur Keith Nichols lijkt de koers ook enkel positief te beïnvloeden.

Koers voor het moment: 56,61

Laatste adviezen:

Adviezen
Datum Instellingen Advies Koersdoel WPA 2014 WPA 2015
15-01-2014 KBC Securities Accumulate 57,00 3,92 4,37
08-01-2014 Theodoor Gilissen Buy 64,00
08-01-2014 Kepler Capital Reduce 42,00
gerrit 69
0
Jawel aexman.
Ik sta er ook van te kijken, dat het aandeel AKZO er sterk bij ligt
Vorig jaar heeft het bedrijf toch enorme afschrijvingen gedaan en het was bij AKZO de laatste twee jaar geen vetpot.
Op geneesmiddelen gebied dacht ik dat AKZO geen belangen meer heeft.
Het vroegere Organon heeft AKZO al jaren geleden afgestoten.
Hoewel ik positief ben op DSM staat de koers van AKZO inmiddels weer boven die van DSM.
De verklaring is eigenlijk dat DSM bijna geen cyclisch bedrijf meer is en daardoor een stabiele groei kan laten zien.
AKZO daarentegen is veel cyclischer en dat is bij toenemende economische groei gelijk ook de grote kracht van dit bedrijf.
De auto en vliegtuig industrie zitten behoorlijk in de lift en daar gaat AKZO met haar verf en speciale lakken dit jaar van profiteren.
De woningbouw is voorlopig maar bijzaak, maar de hoofdzaak gaat veel meer om industriele toepassingen.
Al met al is het aandeel AKZO naast DSM een prima belegging voor de toekomst is mijn mening.
Zelf denk ik, dat het aandeel AKZO eerder boven de € 60,00 staat dan DSM, maar dat is louter mijn beursgevoel als ik beide aandelen vergelijk.
Het advies van Keplar Capital met een koersdoel € 42,00 voor AKZO, vind ik belachelijk.

Groet van Gerrit
aexman
0
Bedankt voor de toelichting Gerrit ..ondertussen is de koers opgelopen naar 58.12 euro ..daar waar de koersen van bedrijven als RD en ASML gedrukt worden door een winstwaarschuwing, en niet al te grote resultaten van sectorgenoten van ASML.

Ik vermoed dat aandeelhouders momenteel ook overschakelen naar andere aandelen (akzo) en die rente tsja ..op gebied van werkgelegenheid zie ik nog niet echt positieve ontwikkelingen in de door jouw genoemde sectoren, maar wie weet komt dat nog.
aexman
0
Koers inmiddels 55.97 euro..was wat verbaasd onlangs met de hoge koers..wat lage rente al niet kan doen met de aandelen ..maar goed inmiddels na een afstraffing van sectorgenoot DSM ..een ophande zijnde staking bij een akzo vestiging en wat lagere koopaanbevelingen lijkt er toch wat lucht uit de koers te lopen. Zou mij niks verbazen als akzo na de cijferpresentatie weer onder de 50 euro staat.
Meneer K
0
Ik zit al enige tijd short op Akzo, ik verwacht slechte cijfers.

Bedrijf staat vrij hoog genoteerd en de verwachtingen van de cijfers zijn vrij hoog. De kans dat Akzo DSM nadoet acht ik klein. (van 58 naar 48). De kans dat Akzo echter een flink pak rammel krijgt acht ik reëel.

Niet dat DSM en Akzo zo op elkaar lijken maar mensen wegen vaak af welk van de twee ze beter vinden.
gerrit 69
0
quote:

Meneer K schreef op 29 januari 2014 23:55:


Ik zit al enige tijd short op Akzo, ik verwacht slechte cijfers.

Bedrijf staat vrij hoog genoteerd en de verwachtingen van de cijfers zijn vrij hoog. De kans dat Akzo DSM nadoet acht ik klein. (van 58 naar 48). De kans dat Akzo echter een flink pak rammel krijgt acht ik reëel.

Niet dat DSM en Akzo zo op elkaar lijken maar mensen wegen vaak af welk van de twee ze beter vinden.


Nou Meneer K
De beurs blijft een vat van onvoorspelbare emoties.
Was je begin januari short gegaan op DSM dan was dat uitstekend geweest.
Heel goed zijn de cijfers van AKZO nu ook weer niet, maar omdat de verwachtingen al niet hooggespannen waren valt het honderd procent mee en scoort AKZO zelfs een kleine winst boven de streep.
Beleggers trekken dan die lijn door, dat de cijfers verder zullen verbeteren en dat verklaart gelijk de koerssprong voor vandaag.

Gerrit
bezinteergebelegt
0
Meneer K heeft nog niet ingelogd vandaag, mss maar beter gezien zijn positie en de koers van Akzo.
The Bugs Bunny
0
quote:

bezinteergebelegt schreef op 6 februari 2014 10:44:


Meneer K heeft nog niet ingelogd vandaag, mss maar beter gezien zijn positie en de koers van Akzo.


Met een stoploss eronder heeft die meneer K nergens last van. ;)
Meneer K
0
ik heb destijds het putje hieronder gekocht

1 AKZ P APR 2014 54,00 geheel uitgevoerd 1 1,45 1,45 21-1-2014

koers staat nu op 1,70 dus tja ik heb nog winst (stond 3,20).
koers van Akzo lijkt alweer weg te zakken na een top te hebben gezet op de daggrafiek. ik verkoop hem of eind van de dag of morgen (verwacht een terugval licht eraan wat de koers vandaag nog doet)
roy2013
0
quote:

bezinteergebelegt schreef op 6 februari 2014 10:44:


Meneer K heeft nog niet ingelogd vandaag, mss maar beter gezien zijn positie en de koers van Akzo.


Ha begb, alles in orde?, heb je een tijdje niet gezien.
bezinteergebelegt
0
quote:

roy2013 schreef op 7 februari 2014 00:21:


[...]

Ha begb, alles in orde?, heb je een tijdje niet gezien.


Hoi Roy,

Ja, alles is prima hoor, zwerf dagelijks rond op deze site alleen de DD mijd ik inmiddels, lees ik af en toe nog wel maar t'is niet meer wat het geweest is. Doe nu ook meer aan stockpicking want met de index heb ik ff niet meer de touch, verder beetje drinken, beetje clubhuis vh kapitalisme bezoeken, hier en daar boel beetje op scherp zetten, soms complete zinloze postings plaatsen :-)en zo vliegen de dagen werkelijk om. Als ik dat nu nog 25 jaar kan volhouden vind ik het wel best. En jij ? Porto groen ?

gr

B.E.G.B.
Dappere Dodo nr. 6
0
Vandaag maar verkocht met mooie winst...ben wel dapper maar doe ook een beetje aan riskmanagement de laatste tijd. De RSI en ROC staan te pieken, al 5 dagen langs de bovenste bolliband, dus er kan nog best 1 €urootje bij maar de dip komt er aan. Kans op dip is groter dan kans op dikke winst, bedoel ik.
mvliex 1
0
Laag op een ranglijstje, dan minder bonus

Job Woudt, Pim Kakebeeke
dinsdag 18 februari 2014, 02:22
update: dinsdag 18 februari 2014, 06:57
ANP


Als alle scores van de onderzochte AEX-bedrijven op een schaal van 1 tot 10 worden gelegd, dan resteert een 4,9 als gemiddeld eindcijfer. Op school betekent dat zitten blijven, voor de topman een beperking van de maximaal mogelijke bonus.

Misschien gloort er hoop voor Ton Büchner. De in 2012 aangetreden chief executive officer van AkzoNobel wil de winstgevendheid van zijn onderneming vergroten. Na de goed ontvangen jaarcijfers en de positieve vooruitzichten die het bedrijf begin deze maand uitsprak, is de koers van het aandeel snel opgelopen richting €?60.

Totaalrendement
Die koerswinst kan Büchner goed gebruiken. In de jaren onder zijn voorganger Hans Wijers viel het verf- en chemieconcern op door overnames die de marktpositie moesten versterken. Maar het koersrendement en het dividend (samen het ‘totaalrendement’), bleven flink achter bij die van de directe concurrentie.

Dat het snel kan verkeren, weten ze inmiddels bij AkzoNobel. Over de periode 2007 tot en met 2009 boekte het bedrijf nog het hoogste totaalrendement op de zelf samengestelde lijst van vergelijkbare bedrijven. Een jaar later was het door alle concurrenten op deze lijst voorbijgestreefd en bungelde AkzoNobel lange tijd onderaan. Pas vorig jaar schoof de onderneming, volgens berekeningen van deze krant, weer een plaatsje op.

AkzoNobel
Die ranglijst is er niet zomaar. Het geeft aandeelhouders een richtsnoer. Het geeft duidelijkheid bij de eigen medewerkers. En net als bij een groot aantal andere AEX-bedrijven telt die lijst bij Akzo ook flink mee in de aandelenbonus. Dat is naast het basissalaris en de kortetermijnbonus een belangrijke salariscomponent voor het topmanagement.

Bij AkzoNobel werkt dat volgens het laatste jaarverslag als volgt. In de aandelenbonus voor de ceo laat het concern het totaalrendement voor 50% meewegen. De andere helft is afhankelijk van de prestaties als ‘groene’, duurzame onderneming. Hiervoor hanteert AkzoNobel een duurzaamheidsindex, in dit geval de lijst die wordt samengesteld door de Zwitserse Robeco-dochter SAM.

Aandelenbonus
Vorig jaar had AkzoNobel voor de aandelenbonus van de topman in totaal 31.900 aandelen te vergeven. Maar niets voor niets. Pas een zevende plaats op de rendementslijst van in totaal elf bedrijven geeft bij dit concern recht op een beloning. In dat geval kan de topman rekenen op 25% van het ‘totaalrendementsdeel’ in de aandelenbonus. Ofwel: een kwart van 50% van 31.900 aandelen. Dat komt neer op grofweg 4000 aandelen. Met de huidige koers is dat zo’n €?240.000.

Bij een hogere klassering loopt de teller stapsgewijs op. Een eerste plaats geeft vanzelfsprekend de hoogste bonus. Die biedt de bestuursvoorzitter van AkzoNobel uitzicht op 150% van het rendementsdeel: in dit geval pakweg 24.000 aandelen. Met de huidige beurskoers hebben die een waarde van rond de €?1,4 mln.

Mager vijfje
Als alle scores van de onderzochte AEX-bedrijven op een schaal van 1 tot 10 worden gelegd, dan resteert een 4,9 als gemiddeld eindcijfer. Dat is een mager vijfje. Op school betekent dat zitten blijven, voor de topman een beperking van de maximaal mogelijke bonus.

De pijn zit dan niet alleen bij Akzo. ­Aegon, DSM, Heineken en Wolters Kluwer hebben een positie onder in de middenmoot, met navenante gevolgen voor de aandelenbonus. Energieconcern Shell mag zich rode­lantaarndrager noemen. Maar de ranglijst is in dit geval beperkt tot vijf vergelijkbare bedrijven.

KPN
KPN moet de vergelijking aangaan met een lijst van veertien, voornamelijk Europese, telecomconcerns. Met een totaalrendement van minus 58% is het Nederlandse bedrijf in dat rijtje net als voorheen hekkensluiter. KPN heeft de afgelopen jaren niet alleen te maken met operationele tegenvallers, het schrapte ook nog eens het dividend. Ook dat tikt mee in de totaalscore. Het passeren van de winstuitkering moest ruimte maken om te kunnen investeren in de toekomst. Vooralsnog schiet KPN-topman Eelco Blok hier persoonlijk niet veel mee op: de kans dat zijn aandelenbonus, waarin in zijn geval het totaalrendement voor 75% meeweegt, omhooggaat, lijkt niet al te groot.
gerrit 69
0

Voorlopig is het aandeel AKZO vandaag flink afgeremd.
Dat is een understatement bij een daling van meer dan 5 procent.
De koersdaling van AKZO was een halve kopie van DSM, want daar ging de sluis open met meer dan 10 procent daling.
Ik verwacht wel enig koersherstel tot opnieuw € 56,00 voor het aandeel AKZO, maar een koers boven de € 60,00 zal voorlopig wat langer duren dan een volgend kwartaal.
Vrijdag 2 mei krijgen beleggers nog wel een mooi bruto dividend van € 1,12 per aandeel en daar naar toe zal het aandeel nog wel wat herstellen.

Mvrgr. van Gerrit
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 27 mrt 2020 17:35
Koers 57,890
Verschil -2,200 (-3,66%)
Hoog 59,510
Laag 56,390
Volume 1.537.105
Volume gemiddeld 1.236.371
Volume gisteren 1.350.559

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group