do 27 feb 2014, 17:00


Kendrion haalt grootste order in zijn bestaan binnen

Van onze redactie
AMSTERDAM -

Fabrikant van onder meer elektromagneten Kendrion heeft onlangs de grootste order uit zijn bestaan binnengehengeld. Een deal met een 'gerennomeerde Duitse autofabrikant' voor elektromagneten in een nieuw schokdempersysteem kan vanaf 2015 in totaal tot wel €500 miljoen opleveren.

Dat zegt topman Piet Veenema tegenover DFT in een toelichting op de jaarcijfers van het bedrijf uit Zeist. "Vanaf 2016 zal de order vol gaan bijdragen aan de omzet, en dat voor een jaar of tien. Op jaarbasis kan de order €35 miljoen omzet vertegenwoordigen."
Looptijd
In het donderdag uitgestuurde persbericht over de jaarcijfers is een bedrag van 'minstens €300 miljoen' vermeld. Volgens Veenema is dat op basis van een looptijd van zeven jaar.
"Maar als de looptijd langer wordt, kom je al snel in de orde van grootte van €500 miljoen. Daarnaast gaan we dit product mogelijk ook nog in de VS maken, dan stijgt dat bedrag nog."
Om welke gerennomeerde Duitse autofabrikant het gaat, kan Veenema niet zeggen. "Zij hebben het zelf nog niet gecommuniceerd."

Positief gevoel
De jaarcijfers van Kendrion werden donderdag goed ontvangen op de beurs. Het aandeel stond tegen vijf uur zo'n 2,5% hoger.
Zeker dankzij de goede ontwikkelingen in de Duitse auto-industrie heeft Veenema een "redelijk positief gevoel" over het lopende jaar. Wel noemt het bedrijf de situatie in China 'fragiel'. "Voor Kendrion is dat een klein deel van de omzet, maar we willen daar wel sneller gaan groeien. Daarnaast is het ook van belang voor onze afnemers, Duitse autofabrikanten."

Gaspedaal
In de automobielindustrie is Kendrion onder meer bezig met een elektromagneet die het gaspedaal automatisch in een stand zet waardoor de bijvoorbeeld auto 80 km per uur gaat rijden.
"We zijn constant bezig met nieuwe toepassingen", zegt Veenema. "Tien jaar geleden deden we nog volop aan centrale deurvergrendelingen, maar tegenwoordig is dat een massaproduct geworden."
Kendrion heeft nog zo'n €40 miljoen à €50 miljoen financiële ruimte voor mogelijke overnames, zegt Veenema. Maar het bedrijf richt zich nu eerst op de goede integratie van het vorig jaar overgenomen Kuhnke. "Maar betekent niet dat je niet altijd om je heen moet blijven kijken."