Akzo Nobel - 1e kwartaal 2014

14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
'Winst AkzoNobel stijgt'

DINSDAG 15 APRIL 2014, 10:46 uur | 300 keer gelezen

AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel heeft de operationele winst in het eerste kwartaal van dit jaar licht zien stijgen. Dat is de gemiddelde verwachting van analisten in aanloop naar de kwartaalcijfers die de verfspecialist donderdag voorbeurs naar buiten brengt. De omzet zal waarschijnlijk iets dalen.


Volgens analist Philip Scholte van Rabobank zullen de resultaten niet veel afwijken van de trend, maar profiteert AkzoNobel misschien iets van de zachte winter in Europa. Het eerste kwartaal is voor het bedrijf, samen met de laatste 3 maanden van het jaar, vaak het zwakst en dan is veel afhankelijk van de kostenbesparingen die worden doorgevoerd, aldus Scholte. “Er zijn uit dit kwartaal geen grote conclusies te trekken.”

De analist verwacht niet dat AkzoNobel al de vlag zal uithangen over de marktomstandigheden. “Tot op heden zijn ze terughoudend geweest wat betreft de economische opleving in sectoren als de bouw en infrastructuur. Er wordt veel over gepraat, maar tot nu toe is er geen sprake van een significant herstel.”

Winststijging

KBC verwacht eveneens een winststijging en denkt dat die, behalve aan het zachte winterweer, ook te danken zal zijn aan de makkelijke vergelijkingsbasis voor Specialty Chemicals, dat in de eerste maanden van 2013 te maken had met onder meer hoge onderhoudskosten en een brand in een fabriek in de Verenigde Staten.

Volgens de gemiddelde verwachting van analisten, verzameld door het Duitse onderzoeksbureau Vara dat vooral actief is in de chemiesector, komt de omzet van AkzoNobel in het eerste kwartaal uit op 3,44 miljard euro, iets lager dan de 3,46 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De ebitda zou 381,7 miljoen euro bedragen, tegen 375 miljoen vorig jaar. Het operationeel inkomen inclusief eenmalige kosten zou uitkomen op 221,1 miljoen euro, tegen 217 miljoen vorig jaar. Het aangepaste nettoresultaat uit voortgezette activiteiten zou uitkomen op 145 miljoen euro.

Reactie plaatsen

Share on facebookShare on twitterShare on printShare on stumbleuponShare on gmailShare on email

Zakkenvuller
0
AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2014 de omzet en operationele winst licht zien dalen. Dat was voornamelijk het gevolg van hogere herstructureringskosten en valuta-effecten. Dat bleek donderdag uit de kwartaalcijfers die de verfspecialist naar buiten bracht.

De omzet kwam 2 procent lager uit op 3,38 miljard euro. De ebitda daalde met 3 procent tot 364 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat ging licht omlaag naar 216 miljoen euro, terwijl de herstructureringslasten met 44 miljoen euro 15 miljoen euro hoger lager dan in dezelfde periode in 2013. Onder de streep steeg de nettowinst flink, met 45 procent tot 129 miljoen euro. De toename van het nettoresultaat kwam voornamelijk door lagere financieringslasten, aldus AkzoNobel.

Het bedrijf liet weten op koers te liggen om de doelstellingen voor 2015 te halen ,,ondanks het, naar verwachting, aanhoudend fragiele economische klimaat en volatiele wisselkoersen in 2014''. AkzoNobel heeft eerder gezegd in 2015 onder meer een rendement van 9 procent op verkopen en 14 procent op geïnvesteerd vermogen na te streven.

Omstandigheden

Bij de tak Decorative Paints daalde de omzet met 6 procent, vooral door de lage stand van verscheidene valuta's in Latijns-Amerika en Azië. Het bedrijfsresultaat nam met 60 procent af door hoge herstructureringslasten. ,,De omstandigheden in Europa en Latijns-Amerika bleven uitdagend'', aldus de onderneming.

Bij het gehele bedrijf hadden wisselkoersen in het eerste kwartaal een effect van 5 procent op de omzet.
Diegy
0
'AkzoNobel valt tegen door Deco'
Gepubliceerd op 17 apr 2014 om 10:04 | Views: 585

10:04 - 'AkzoNobel valt tegen door Deco'
Akzo Nobel 10:12

AMSTERDAM (AFN) - De resultaten die AkzoNobel donderdag over het eerste kwartaal naar buiten bracht vallen tegen. Dat schrijven analisten van Rabobank. Vooral de cijfers van Decorative Paints waren slechter dan verwacht.

Het bedrijfsresultaat lag met 216 miljoen euro iets lager dan Rabobank had gedacht, terwijl de herstructureringskosten van 44 miljoen euro ook minder waren dan geprojecteerd. Dat betekent dat de ebit in feite nog iets lager was dan analisten hadden gedacht.

De bank merkt op dat de eerste maanden van het jaar traditioneel zwak zijn voor AkzoNobel, maar dat de afgelopen winter in Europa zacht was. ,,Dit laat opnieuw zien dat voortgaande herstructurering nodig is om het resultaat van Deco te verbeteren.''

Schrik
Performance Coatings lag in lijn met verwachtingen, terwijl Specialty Chemicals die wel wist te overtreffen, aldus Rabobank.
Ook ING, dat een hold-advies voor AkzoNobel hanteert, is teleurgesteld over het zwakke resultaat bij Deco en merkt verder op dat de cashflow ook lager was dan gevreesd. Wel lag de autonome omzetgroei met 4 procent boven de groei in het laatste kwartaal van 2013 (3 procent), aldus de bank.
Beleggers schrokken van de cijfers van het verfconcern en zetten het aandeel AkzoNobel rond 10.00 uur 4,5 procent lager op 54,28 euro. De AEX noteerde 0,1 procent lager.
[verwijderd]
0
Wegzakken van Akzo is echt mooi koopmoment. cijfers waren onder verwachting maar voor LT ligt bedrijf op koers. Als het dan 7 % daalt pik ik het op uiteraard. Scherpe daling slaat nergens op.

Het bedrijf liet weten op koers te liggen om de doelstellingen voor 2015 te halen ,,ondanks het, naar verwachting, aanhoudend fragiele economische klimaat en volatiele wisselkoersen in 2014''. AkzoNobel heeft eerder gezegd in 2015 onder meer een rendement van 9 procent op verkopen en 14 procent op geïnvesteerd vermogen na te streven. Exclusief de herstructureringskosten zou het rendement op verkopen in het eerste kwartaal op 7,7 procent liggen. Inclusief deze kosten ligt dat nu op 6,4 procent
Beur
0
Overdreven koersreactie voor een bedrijf dat volop en goed bezig is de boel op orde te brengen en tevens aangeeft de doelstellingen voor 2015 te gaan halen. Ik heb er vertrouwen in en heb ze opgepikt voor wat langer op 52,91.
Stefan S
0
quote:

Beur schreef op 17 april 2014 11:37:


Overdreven koersreactie voor een bedrijf dat volop en goed bezig is de boel op orde te brengen en tevens aangeeft de doelstellingen voor 2015 te gaan halen. Ik heb er vertrouwen in en heb ze opgepikt voor wat langer op 52,91.


zit er ook in Beur. Twee dubbeltjes meer betaald dan jij. Nu is mijn cash op en ben ik tevreden over mijn portefeuille. Mooi aandeel. Gister ook ASML opgepikt. Succes, S
voda
0
Akzo Nobel profiteert van aflossingen, maar omzet daalt - Update
(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Akzo Nobel realiseert winststijging op licht lagere kwartaalomzet', om informatie, commentaar CFO en analist toe te voegen)

Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Akzo Nobel nv (AKZA.AE) heeft in de eerste drie maanden van het jaar 45% meer nettowinst gerealiseerd dankzij lagere financieringslasten, terwijl de omzet licht daalde, vanwege onder meer negatieve valuta-effecten.

Het verf- en chemieconcern geeft geen specifieke verwachtingen voor 2014, maar wijst op blijvend zwakke economische omstandigheden en volatiele valuta-ontwikkelingen.

"Akzo Nobel blijft op koers om de doelstellingen voor 2015 te realiseren van een rendement van 9% op de omzet, een rendement van 14% op geinvesteerd vermogen en een nettoschuld/EBITDA-verhouding van minder dan 2.0", zegt CFO Keith Nichols donderdag.

De CFO herhaalt in een toelichting aan journalisten dat de herstructureringskosten in 2014 tenminste EUR250 miljoen zullen bedragen, zoals eerder aangegeven.

"We zien dat de grondstofprijzen in het eerste kwartaal stabiel tot licht lager waren", aldus Nichols. De CFO ziet daarin vooralsnog geen grote veranderingen. "Onze focus voor dit jaar ligt op autonome groei, verbetering van rendement en niet zozeer op grote acquisities of desinvesteringen", zegt hij verder.

De nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders steeg met 45% naar EUR129 miljoen, van EUR89 miljoen in het eerste kwartaal van 2013, vooral dankzij lagere financieringslasten na schuldaflossingen. Het resultaat voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) daalde echter met 3%, naar EUR364 miljoen van EUR375 miljoen.

Het bedrijfsresultaat bleef met EUR216 miljoen nagenoeg gelijk, ondanks nadelige valuta-effecten en hogere herstructureringskosten, die vooral bij decorative paints werden geboekt. De omzet daalde met 2% tot EUR3,383 miljard, van EUR3,465 miljard een jaar eerder, mede door een negatief valuta-effect van 5%.

Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden gemiddeld op een nettowinst van EUR123 miljoen en een EBITDA-resultaat van EUR411 miljoen bij een stabiele omzet van EUR3,44 miljard.

Het rendement op de verkopen steeg met 0,1 procentpunt naar 6,4% en gecorrigeerd voor hogere herstructureringskosten was er een stijging naar 7,7% van 7,1%. De herstructureringskosten stegen in het kwartaal op jaarbasis naar EUR44 miljoen van EUR29 miljoen. Volgens CFO Nichols komt dat vooral door een gelijkmatiger verdeling van deze lasten over het jaar, waar deze in het verleden vooral in de tweede helft van het jaar vielen.

TGB-analist Joost van Beek is in een eerste reactie met name positief over deze rendementsontwikkelingen en vindt het geruststellend dat Akzo Nobel, ondanks de blijvend moeilijke Europese decomarkt en negatieve valuta-effecten vasthoudt aan zijn doelstellingen voor 2015.

Het verf- en chemieconcern zag de volumes in alle drie hoofddivisies decorative paints, performance coatings en specialty chemicals toenemen. Het bedrijfsresultaat bij specialty chemicals nam vooral door kostenbeheersing sterk toe, maar daalde sterk bij decorative paints, voornamelijk door hogere herstructureringskosten.

Bij decorative was de volumestijging met name te danken aan Azie, terwijl de markten in Europa en Latijns-Amerika 'uitdagend' bleven. De omzet daalde hier met 6% door valuta-effecten en desinvesteringen.

Bij performance coatings was er volumedaling bij de automotive en aerospace en industrial coatings.

Specialty chemicals profiteerde van verbeterde productie-omstandigheden en volumestijging bij functional chemicals.

Het aandeel noteert donderdag kort na opening 3,9% lager op EUR54,65.

Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com

The Bugs Bunny
0
Akzo is niet zo zwaar ondergewaardeerd als asml, maar dat gekul en gelul over valutaire tegenwind is het wegwuiven van de onderkende missende eigenschappen van een CFO die zijn werk niet of niet goed genoeg doet. Maak een nettingscontract en er is niks aan de hand. (Ik heb geen akzo in de porto, maar als ik mensen hoor praten over valutaire tegenwind dan is dat slap geouwehoer van de CEO.)
[verwijderd]
0
Vandaag ook ingestapt op 53,37. Koers zal volgende week herstellen als het elders rustig blijft.


Beur
0
quote:

alro schreef op 17 april 2014 17:05:


Vandaag ook ingestapt op 53,37. Koers zal volgende week herstellen als het elders rustig blijft.Zal denk ik alleen niet zo snel gaan, het is geen biotech ;)
[verwijderd]
0
Ik zou niet weten waarom de koers volgende week niet plm. 3% zou kunnen stijgen na de koersdaling van vandaag. Maar nogmaals moet het elders rustig blijven.gerrit 69
0

Gisteren een mooie schijnbeweging voor het aandeel AKZO met bijna 4 procent in de plus.
Vandaag een flinke afstraffing wat nergens op slaat.
Of de optiebeurs nog extra koersdruk heeft veroorzaakt kon ik niet peilen, maar wat ik wel weet zijn er vandaag heel wat call-opties in AKZO waardeloos afgelopen.
Het aandeel AKZO is wel precies op de steun van € 52,80 opgeveerd, maar dat is het enige positieve wapenfeit wat ik kan ontdekken.
De vertoonde kwartaalcijfers op onze beurs zijn tot nu toe van matige kwaliteit maar dat zal ook de oorzaak zijn dat onze AEX bijna niet vooruit te branden is.
Waar ik wel een beetje van begin te balen is de manipulatie die iedere keer bij een expiratie door grote partijen georkestreerd worden.
Op dat terrein hebben kleine beleggers niets te zoeken, want ze worden toch altijd door dit geweld vermalen.

Prettige Pasen iedereen

Mvrgr. van Gerrit14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 7 apr 2020 17:35
Koers 63,160
Verschil +2,840 (+4,71%)
Hoog 64,000
Laag 61,000
Volume 1.221.914
Volume gemiddeld 1.332.130
Volume gisteren 1.716.241

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group