ASML Cijfers 4w kwartaal 2014

20 Posts
voda
0
'ASML voldoet aan eigen doelstelling'

MAANDAG 19 JANUARI 2015, 13:10 uur | 2157 keer gelezen

AMSTERDAM (AFN) - Analisten gaan er vanuit dat ASML er in het laatste kwartaal van 2014 in is geslaagd zijn omzetdoelstelling van 1,3 miljard euro te halen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de prognoses door persbureau Bloomberg. In het derde kwartaal miste de chipmachinefabrikant zijn omzetdoel. ASML publiceert de vierdekwartaalcijfers woensdagochtend.
Een omzet van 1,3 miljard euro zou een aanzienlijke daling betekenen ten opzichte van de ruim 1,8 miljard euro aan opbrengsten die ASML in het vierde kwartaal van 2013 in de boeken schreef. Over heel 2014 zou wel sprake zijn van een stijging van de opbrengsten, van 5,2 naar 5,7 miljard euro.

Veel aandacht zal zoals gebruikelijk uitgaan naar de vooruitzichten die ASML geeft voor de korte termijn. De ambities van het technologiebedrijf voor de komende jaren werden in november al duidelijk. ASML liet toen weten uiterlijk in 2020 een jaaromzet van zo'n 10 miljard euro te voorzien.

Ook eventuele uitspraken over de voortgang van ASML met EUV-lithografie zullen wederom onder een vergrootglas worden gelegd. Die technologie moet een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomstige omzetgroei. Beleggers hebben er dan ook hoge verwachtingen van, die het bedrijf tot dusver echter niet altijd waar wist te maken.

bezinteergebelegt
0
Heb vandaag 1 put gekocht, feb. 90 tegen 3,88. Komt er morgen nog 1-tje bij en als het boven de 90 gaat morgen nog 2. Reken op -3 tot -5 woensdag.
PWP
0
Zit zelf te denken aan een put juni 80,-. Misschien start morgen de rit naar beneden wel. Anders gaat deze de komende maanden zeker komen. Koersdoel 75,-
bezinteergebelegt
0
quote:

PWP schreef op 20 januari 2015 12:11:


Zit zelf te denken aan een put juni 80,-. Misschien start morgen de rit naar beneden wel. Anders gaat deze de komende maanden zeker komen. Koersdoel 75,-


We gaan het zien morgen, heb er 1 put feb 90 bijgenomen ondanks dat het boven de 90 is geweest want het blijven prijzige dingen. Cijfers zullen best wel redelijk tot goed zijn maar verwacht dus een schuiver vanwege dat EUV verhaal omdat ik denk dat ze daar weinig concreet in zullen zijn. Eurootje of 10 EUV lucht mag er dan wel uit. Zo niet, dan lig ik morgen om 9.01 met mijn ballen op de BBQ.
bezinteergebelegt
0
quote:

oiljunk schreef op 21 januari 2015 12:08:


gaat het een beetje met de putjes?:-)


nee, zijn meer dan gehalveerd tov mijn gem. aankoop :-(. Maar is februari, duurt nog bijna 5 weken tot expi en wellicht is de top op 94 gezet vandaag, maar even kijken wat er over is bij ASML om 17.35. Maar is wel ff zuur natuurlijk. Wat me wel opvalt is dat de omzetten verre van overtuigend zijn, had eigenlijk al miljoenen stuks verwacht maar we zitten slechts op 900K. Hou ze dus maar beet, mss nog 2 erbij om nog wat te middelen maar daar ben ik nog niet uit want dan moet er nog eens 320 euries bij. Nu eerst maar eens de middag aankijken, verwacht eigenlijk nog wel dat het terugvalt richting 90 vandaag.
Hobahobahi
0
hahah beste jaar ooit voor ASML en hij gaat bijna rood. lekker betrouwbaar dat beleggen.
bezinteergebelegt
0
quote:

elf schreef op 21 januari 2015 15:01:


Mooi toch ?


Zeker, denk dat de Yanks na 15.30 het laatste zetje geven, slot op 88 zou leuk zijn :-)
voda
0
ASML CEO: 'Internet of Things' groeimotor voor komende 10 jaar

AMSTERDAM (Dow Jones)--Het 'Internet of Things', de ontwikkeling waarbij steeds meer alledaagse apparaten zijn verbonden met het internet, is de belangrijkste groeimotor voor de halfgeleidersector voor de komende tien jaar, zegt chief executive Peter Wennink van ASML Holding nv (ASML.AE) tijdens een persconferentie over de jaarcijfers.

Hij wijst op de schattingen van chipproducenten dat in 2017 8 tot 9 miljard apparaten zullen worden verbonden door het internet. "Denk eens aan de infrastructuur en opslagcapaciteit die daarvoor nodig is. Dat is niet de groeidrijver voor het komende kwartaal, maar voor de komende tien jaar", zegt hij.

Volgens Wennink hebben misschien niet de eindapparaten de meest geavanceerde chips nodig, maar de infrastructuur wel. Niet alleen verwerkend vermogen, maar ook geheugen. "Daarom blijven veel van onze klanten investeren in de volgende generatie chiptechnologie", aldus de bestuursvoorzitter.

Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@wsj.com

voda
0
Geheugensector risico voor vooruitzichten ASML - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--De resultaten over het vierde kwartaal van ASML (ASML.AE) zijn sterk, vindt ING, maar de markt voor geheugenchips kan een risico vormen voor de marktverwachtingen voor 2015. Analist Robin van den Broek heeft twijfels of de consensus van EUR6,8 miljard voor het hele jaar haalbaar is aangezien hij zwakkere uitgaven aan geheugen voorziet in de tweede helft van het jaar. ING hanteert voor ASML een buy-advies. Woensdag omstreeks 9.35 uur noteert het aandeel 4,1% hoger op EUR93,18, terwijl de AEX met 0,4% stijgt. (BTZ)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Sterke EUV-doelen ASML tonen vertrouwen - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--De doelstelling voor 2015 van 1.000 chipschijven per dag voor de nieuwe EUV-machines van ASML (ASML.AE) en de 70% beschikbaarheid zijn sterke doelstellingen en geven aan dat het bedrijf vertrouwen heeft in de ontwikkeling van de nieuwe technologie, stelt SNS Securities. "Hoewel niet beter dan verwacht, blijft de voortgang van EUV doorgaan", aldus analist Edwin de Jong. De resultaten over het vierde kwartaal zijn volgens de analist veel beter dan verwacht en de guidance voor de start van 2015 conform de verwachting van SNS. De aandeleninkoop en de verhoging van het dividend zijn pluspunten, vindt hij. Het advies blijft hold. Omstreeks 9.25 uur noteert het aandeel 4% hoger op EUR93,08, terwijl de AEX met 0,5% stijgt. (BTZ)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Goed kwartaal en sterke outlook ASML - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--ASML (ASML.AE) heeft in het vierde kwartaal op vrijwel alle vlakken duidelijk boven verwachting gepresteerd, oordeelt Kepler Cheuvreux. Alleen de orderinstroom van EUR1,39 miljard was aan de lichte kant, vindt analist Bernd Laux. Ook de guidance voor het eerste kwartaal is met een verwachte omzet van EUR1,6 miljard en brutomarge van 47% boven verwachting. De ramingen in de markt lagen op EUR1,5 miljard en 44,5-45% respectievelijk. De aandeleninkoop van EUR1 miljard en de verhoging van het dividend met 15% tot EUR0,70 per aandeel zijn zoals verwacht, aldus Laux. Hij twijfelt er niet aan dat ASML de winst kan verdrievoudigen in de komende vier jaar en vindt het aandeel op 18 keer de verwachte winst over 2016 niet duur. Zijn advies blijft buy met een koersdoel van EUR100. Woensdag omstreeks 9.05 uur noteert het aandeel 4,6% hoger op EUR93,65, terwijl de AEX met 0,7% stijgt. (BTZ)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Sterker dan verwacht kwartaal voor ASML - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--ASML (ASML.AE) heeft over het vierde kwartaal van vorig jaar sterker dan verwacht gepresteerd, vinden analisten van Rabobank. De omzet van circa EUR1,5 miljard is EUR200 miljoen hoger dan de analistenconsensus, dankzij een sterker dan verwachte vraag naar machines voor geheugenchips, zeggen zij. ASML verscheepte in het vierde kwartaal in totaal 35 systemen, waar werd gerekend op 28 stuks. Ook de EBIT en de nettowinst overtroffen de verwachtingen ruim, stellen de analisten. De plannen om tot medio 2015 6 EUV-machines te verschepen komen overeen met eerdere aankondigingen. Rabo hanteert voor ASML een hold-advies met een koersdoel van EUR85. Het aandeel ASML sloot dinsdag op EUR89,51. (BTZ)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
ASML verhoogt dividend na recordjaar - Update

(Update van eerder gepubliceerd bericht 'ASML realiseert recordjaar en verhoogt dividend' om meer informatie en commentaar CEO toe te voegen)

AMSTERDAM (Dow Jones)--ASML Holding nv (ASML.AE) heeft met een hoger dan verwachte omzet in het vierde kwartaal het beste jaar ooit gerealiseerd. Daarbij verhoogt het concern het dividend met 15% en start een nieuwe aandeleninkoop van EUR1 miljard.

"De resultaten over 2014 zijn uitstekend. Het was ons beste jaar ooit wat betreft de omzet en het tweede jaar wat betreft de winstgevendheid", zegt chief executive Peter Wennink in een toelichting.

Het 'goede jaar' werd vooral gedreven door het vierde kwartaal, legt hij uit. "Dat kwam doordat geheugenklanten hun machines eerder wilden dan we dachten. Dus konden we een paar extra machines verschepen in het vierde kwartaal", vervolgt de CEO.

Dat gaat volgens Wennink echter niet ten koste van het eerste kwartaal van dit jaar. Kijkend naar het eerste halfjaar van 2015 verwacht hij een blijvend sterke omzet uit het geheugensegment en de service-activiteiten en een toename van de omzet in verwerkende chips vergeleken met het tweede halfjaar van 2014.

Voor het eerste kwartaal van 2015 rekent ASML op een omzet van circa EUR1,6 miljard met een brutomarge van 47%. De gemiddelde analistenraming voor het eerste kwartaal ligt op EUR1,5 miljard, blijkt uit data van FactSet.

De Veldhovense chipmachinefabrikant behaalde over het vierde kwartaal een omzet van EUR1,494 miljard, tegen EUR1,848 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee overtreft het bedrijf zijn eigen verwachting en de analistenconsensus van circa EUR1,3 miljard in het vierde kwartaal.

Over heel 2014 kwam de omzet daarmee uit op EUR5,86 miljard, het hoogste niveau ooit.

De kwartaalwinst daalde naar EUR305 miljoen van EUR481 miljoen in het vierde kwartaal van 2013. Over het hele boekjaar steeg de winst daarentegen, tot EUR1,20 miljard van EUR1,02 miljard.

Verder meldt ASML dat het dividend zal worden verhoogd met 15%, tot EUR0,70 per aandeel. Daarnaast zal een nieuwe aandeleninkoop worden gelanceerd van EUR1 miljard. Er zal voor EUR750 miljoen aandelen worden ingekocht om vervolgens te annuleren, plus 3,3 miljoen aandelen voor aandelen- en optieplannen voor werknemers.

Het EUV-programma - de volgende generatie technologie voor de productie nog kleinere, krachtigere en energiezuinigere chips - heeft volgens Wennink 'uitstekende resultaten' behaald in 2014. Zo werd de productiedoelstelling van 500 chipschijven per dag bij diverse klanten voor meerdere dagen behaald.

Daarnaast wordt met een vermogen van 95 watt goede prestaties geleverd, 'een goed voorteken' voor de doelstelling voor 2015 van 1.000 wafers per dag, aldus Wennink in een interview op de website van ASML.

Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@wsj.com

voda
0
quote:

sobbor2 schreef op 21 januari 2015 16:27:


ASML gaat meestal naar beneden na goede cijfers


Nu niet dus:-)

Fonds: aand. ASML
Beurs: Euronext Amsterdam

Laatste Volume Tijd
Laatste 91,79 500 17:38:28
Verschil 2,28 2,5472 %
Bied 91,78 3.767 17:35:01
Laat 91,79 6.885 17:39:46
Hoogste 94,00 09:01:56
Laagste 89,53 16:11:00
Cum. volume --- 2.972.122
Indicatieve opening ---
Open 93,14 09:00:02
Vorig slot 89,51 20-01-2015
Gemiddelde dagomzet --- 1.388.357
20 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 8 jul 2020 17:36
Koers 343,900
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 345,750
Laag 339,500
Volume 623.838
Volume gemiddeld 1.123.412
Volume gisteren 623.838

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group