Forum: TomTom » 29 juni-5 juli tomtom, het aandeel met veel potentiee... » Pagina: 45 | Beursduivel.be

29 juni-5 juli tomtom, het aandeel met veel potentiee...

924 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
quote:

Girakian2 schreef op 3 jul 2015 om 17:17:


[...]

Hoop , dat het grootste deel van de Grieken, slimmer is, als de huidige regering, anders wordt het een Nee, ben ik bang....


de regering kan zich geen JA veroorloven, dus n.m.m. wordt het een NEE
Noah010
0
Ik vrees dat het een nee wordt

Zie onder andere de Guardian www.theguardian.com/news/datablog/201...

Bovendien dit weekend nog volop propaganda

Dus ik ga zonder aandelen het weekend in. Dat is mijn tactiek :)
Rolootje
0
Aandelen komen over de tijd wel goed! Twijfel meer over turbo's maar ik denk dat ik ze op deze manier aardig afdek!
Jammer dit!!
0
Bij NEE, is er nog steeds niets aan de hand.....alleen zegt de EU dat nu niet...want dan wordt het zeker een NEE....
Noah010
0
quote:

Girakian2 schreef op 3 jul 2015 om 17:33:


Bij NEE, is er nog steeds niets aan de hand.....alleen zegt de EU dat nu niet...want dan wordt het zeker een NEE....


Op de lange termijn is dit hele Griekenlandgebeuren een non-event. Maar de markten zijn nou eenmaal niet rationeel. Bij een 'nee' zal er flink gedumpt worden komende maandag bij opening. (is mijn verwachting). En dan weer goedkoper instappen :)
[verwijderd]
0
quote:

boemel schreef op 3 jul 2015 om 08:39:


Meldingen short register 02-7-15.

WorldQuant 0,86 ( was 0,71)
Hound Partners 0,60 (was 0,73)
JPMorgan Asset 1,01 (was 1,19)
Marshall Wace LLP 0,60 ( was 0,51)WorldQuant, LLC 0,91
JPMorgan Asset Management (UK) Ltd. 0,9
Hound Partners, LLC 0,51
Jammer dit!!
0
quote:

Toastmaster schreef op 3 jul 2015 om 17:35:


[...]

Op de lange termijn is dit hele Griekenlandgebeuren een non-event. Maar de markten zijn nou eenmaal niet rationeel. Bij een 'nee' zal er flink gedumpt worden komende maandag bij opening. (is mijn verwachting). En dan weer goedkoper instappen :)


Dat hoop je...NEE, ik blijf zitten HERE.....:)
Mojo
0
quote:

Girakian2 schreef op 3 jul 2015 om 17:44:


Nog meer mensen uitgstapt, ivm Griekenland??


Moi, gisteren al op 10,28. Zelfs bij een JA kan ik ze maandag goedkoper terug kopen. Had niet verwacht dat de koers onder de 10,00 ging.

Hoop dat het een JA wordt, dan hebben we iig geen gedoe in Europa. Fijn weekend
pwijsneus
1
quote:

Girakian2 schreef op 3 jul 2015 om 17:44:


Nog meer mensen uitgstapt, ivm Griekenland??


Nope, Griekenland waait wel weer over, en verwacht dat ze ja gaan stemmen, voor wat het waard is. Wat een stelletje pannenkoeken hebben ze daar aan het roer staan, niet voor lang trouwens, want een ja is waarschijnlijk.

Geniet van het weer, en een UBERgoed weekend.
WEBJE
0
Heb een derde verkocht de grieken blijven in de euro ,met weeral wat krediet en oplossingen die nooit opgelost gaan geraken .
Oncko
0
Aardig stukje van Albert Jellema van 1 juli:

Wat is de waarde van TomTom?

Een uitdagende vraag gezien de scherp opgelopen koers van TomTom en de op handen zijnde verkoop van de kaarten business van de concurrent van TomTom: Nokia HERE. Sinds ik de aandelen TomTom in mijn portefeuille heb opgenomen staan ze 90% in de plus. Zit er meer in het vat of moet ik snel afscheid nemen?

Ik ga op een tweetal manieren de waardering van TomTom bepalen om u zo een goed gevoel te geven van de mogelijkheden. Vanzelfsprekend krijgt u geen garantie op onderstaande aannames.

1. In mijn eerste waardering kijk ik naar Tom Tom als stand alone onderneming waarbij ik de kaarten als integraal onderdeel van de waardering meeneem.
2. Bij waardering 2 bepaal ik de waarde van de kaarten als separaat onderdeel.

TomTom verkoopt navigatiekastjes…..
Voor ik naar de waardering ga denk ik dat het goed is om even stil te staan bij wat TomTom doet. Veel mensen kennen TomTom van de navigatiekastjes. Dat is het TomTom van 7 jaar geleden. Nu doet TomTom veel en veel meer. Het besef dat geautomatiseerd rijden niet mogelijk is zonder goede kaartinformatie, dat er 400.000 voertuigen gebruik maken van de telematics software van TomTom en dat de onderneming samen met Nike sporthorloges maakt is niet iets wat veel beleggers zich beseffen.

Eerst even terug naar de kern. De producten en diensten die TomTom aanbiedt zijn terug te leiden naar een drietal kerncompetenties.

1. Kaarten – onderhoud, ontwikkeling en verbetering
2. Verkeersinformatie – TomTom nummer 1 positie
3. Software – slimme routes, fleet management, geautomatiseerd rijden

De 4 divisies van TomTom maken allemaal op een andere wijze gebruik maken van de bovengenoemde competenties.

1. Consumenten: verkoop van navigatiesystemen en onder andere sporthorloges met Nike.
2. Automobiel: ingebouwde navigatiesystemen (met internetconnectie), verkeersinformatie, navigatiesoftware. Als losse modules te leveren. Samenwerkingsverbanden met onder andere Fiat, Daimler, Toyota, Volkswagen, Ford, Renault.
3. Licentieverkopen: verkoop van licenties aan bijvoorbeeld internetbedrijven, mobiele telefonie bedrijven en overheden.
4. Telematics: software platform om logistieke processen van ondernemingen te optimaliseren aangaande onder andere brandstofverbruik en logistieke planning. Ruim 400.000 abonnementen wereldwijd en snel groeiend. Europees marktleider met winstmarges van 30%.
Oncko
2

Waardering 1:

Tom Tom als stand alone onderneming waarbij ik de kaarten als integraal onderdeel van de waardering meeneem. Eigenlijk een waardering gebaseerd op winstverwachtingen. Geen rekening houdende met de (seperate) waarde van de kaarten.Waarde divisies op basis van gemiddelde verwachting analisten.

1. Waarde consumenten divisie (0,5 tot 0.75 x EV/Sales 2015): € 315 miljoen tot € 475 miljoen. Per aandeel € 1.37 tot € 2.06.
2. Waarde automobiel en licenties (8 tot 10 x EV/EBITDA 2016): € 1.82 miljard tot € 2.19 miljard. Per aandeel € 6.37 tot € 7.97.
3. Waarde Telematics: (14x EV/EBITDA 2016 = waardering Fleetmatics): € 780 miljoen. Per aandeel € 3,40.

Waarde per aandeel op basis van de divisies ligt tussen € 11,47 en € 13,76 (inclusief € 0,33 netto kasmiddelen per aandeel) ten opzichte van de huidige koers van € 10,38 een stijgingspotentieel van 10% tot 32%.

Oncko
0
Waardering 2:

TomTom staat voor het volgende dilemma: kan TomTom zelf de waarde uit de mapping assets halen op basis van het huidige bedrijfsmodel. Gezien de interesse van de grote automobielfabrikanten, Uber, Baidu, Apax en andere grote spelers in de industrie zoals Google een lastige opgave lijkt mij. De betrokkenheid van dit soort wereldspelers geeft duidelijk aan dat de verwachtingen voor onder andere geautomatiseerd rijden een enorme vlucht gaat nemen de komende jaren. Extreem betrouwbare kaarten zijn hiervoor van essentieel belang. De combinatie van sensoren, software en actuele kaart en verkeersinformatie is een cruciaal onderdeel van de trend richting geautomatiseerd rijden.

Er zijn slechts 3 mapping database leveranciers in de wereld. Nokia HERE, Google en TomTom. Betrouwbare kaarten zijn essentieel voor het aanbieden van locatie gebaseerde diensten, auto navigatie en in de toekomst geautomatiseerd rijden. Het unieke van deze oligopolie zien we nu niet terug in de winstgevendheid van de ondernemingen HERE en TomTom, maar dat het een schaars goed is blijkt wel uit de overweldigende interesse voor HERE.

TomTom database met 44 miljoen navigatiekilometers in 126 landen
HERE database met 43 miljoen navigatiekilometers in 95 landen

HERE heeft op dit moment een groter marktaandeel bij automobielfabrikanten, maar TomTom wint de laatste tijd veel terrein in deze. Op andere gebieden zoals smartphones is TomTom duidelijk beter dan HERE. Volgens veel onafhankelijke experts is het nieuwe kaartplatform van TomTom duidelijk beter dan dat van HERE. Ik ga er van uit dat de plussen en minnen tegen elkaar opwegen en dat de waarde van de kaarten van TomTom vergelijkbaar is aan die van HERE.

De laatste genoemde mogelijke waarde van de HERE assets ligt op € 3,5 miljard ($ 4 milard). Stel dat de waarde van TomTom vergelijkbaar is dan zou de waarde per aandeel van enkel en alleen de kaarten op € 15,28 per aandeel liggen. Tel ik hier de onderkant van de waardering van de consumentendivisie (€ 1,37 per aandeel) en de telematics (€ 3,40 per aandeel) divisie bij op dan kom ik tot € 20, – per aandeel TomTom. Stijgingspotentieel van bijna 100%.

Oncko
0
De waarde van de kaarten kan dus een enorme impact hebben op de totale waarde van TomTom. Hieronder een aantal transacties om de waarde van de kaarten in perspectief te plaatsen.

1. TomTom kocht Teleatlas voor € 2,9 miljard in 2007
2. Nokia kocht Navteq voor € 5,7 miljard in 2008
3. Alibaba kocht AutoNavi holiding voor $ 1,5 miljard – populaire Chinese kaartleverancier (qua aantal in kaart gebrachte kilometers 10% van Nokia Here en TomTom).

Dat er veel waarde in de mapping assets zit lijkt me duidelijk. Spijtig genoeg is het TomTom (nog) niet gelukt deze bezittingen in sterke winstgroei om te zetten. Ik zie voldoende potentieel in aandelen TomTom en blijf beleggen in de aandelen. Grootste risico is een veel lager dan verwachte opbrengst uit de verkoop van HERE.
Oncko
1
Sorry dat het 4 achtereenvolgende stukjes zijn geworden, maar het verhaal was te lang om in 1 keer te kunnen plaatsen. Vond het een duidelijk en simpel verhaal, al is het voor de meesten natuurlijk gesneden koek.
Mvg
O
Jammer dit!!
0
Ik kijk met veel vertrouwen de komende weken toe.....De Grieken. ...evt verkoop HERE...cijfers tomtom. ...en misschien overname (geceeltelijke) tomtom zelf.....We gaan het zien. ....
924 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17-jan-20 17:35
Koers 10,242
Verschil +0,299 (+3,01%)
Hoog 10,490
Laag 9,722
Volume 1.251.796
Volume gemiddeld 446.543
Volume gisteren 396.356

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group