Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Aandeel

TomTom NL0013332471

Laatste koers (eur)

7,100
  • Verschill

    -0,175 -2,41%
  • Volume

    35.333 Gem. (3M) 272,7K
  • Bied

    7,100  
  • Laat

    7,115  
+ Toevoegen aan watchlist

TOMTOM DECEMBER 2015

3.369 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 169 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. harrysnel 30 november 2015 19:53
    Op verzoek zal ik hierbij het nieuwe maanddraadje openen. In plaats van te schrijven over het bedrijf TomTom zelf kies ik ervoor om het over het aandeel TomTom te hebben. Mijn uitgangspunt is dat de koers van een aandeel altijd "de juiste" is en door kopers/verkopers op de markt bepaald wordt. Dat ik het mogelijk niet eens ben met de optimistische visie van de kopers, of dat ik juist denk de negatieve scenario's van de verkopers te kunnen weerleggen......dat maakt de prijs van het aandeel niet "onjuist". Als ik geld op de beurs wil verdienen zal ik moeten inschatten wie de huidige kopers en verkopers zijn. Vervolgens moet ik beredeneren hoe de ontwikkelingen bij het bedrijf TomTom de samenstelling kopers/verkopers zal veranderen. Wie zijn op dit moment de kopers/verkopers, wat zijn hun overwegingen en hoe ziet dit plaatje in de toekomst mogelijk eruit?

    Het is een decemberdraadje en in de lijn van Dickens en zijn kerstverhaal zal ik splitsing maken in drie "beursgeesten":

    1 de geest van het verre verleden: van IPO E17,50, naar E60 en terug naar E3.

    TomTom heeft met de pnd een product in handen waarvan het succes iedereen verrast. Kastjes blijken razend populair en TT doet IPO waarbij oprichters kunnen cashen. De waarde van het bedrijf loopt na de IPO verder op en koers van E60 wordt bereikt. Het bedrijf wordt gewaardeerd als groeibedrijf en de hoge koers/winst verhouding is acceptabel voor beleggers. De kopers zijn beleggers die meegaan in het groeiscenario. Ook analisten zijn positief en koersdoelen van menig analist liggen ver boven de hoogst bereikte koers. De kopers die ik me hierbij voorstel zijn ook de beleggers die in Cisco, Intel, KPN etc rond het jaar 2000 stapten. De verkopers in de rit omhoog zijn mogelijk winstnemers van partijen die bij IPO zijn ingestapt en handelaren die ritjes maken. Accent/zwaartepunt ligt bij kopers en vandaar de oplopende koers.

    Dan komt het groeiverhaal van TT ineens ter discussie te staan door opkomst gratis navigatie per telefoon. Het verdienmodel van TT lijkt niet meer houdbaar. Naast partijen die hun longs afbouwen krijg je nu ook opkomst van shortpartijen aan de verkoopkant. Het feit dat TT Tele Atlas heeft gekocht en daarbij enorme schuldpositie is aangegaan zet de zaak op scherp. Verkopers hebben de overhand en de koers keldert tot onder de E3. De kopers die er nog zijn die hebben vertrouwen dat TT na aankoop Tele Atlas nieuw verdienmodel kan ontwikkelen. Het zijn geen beleggers die op boekhoudkundige ratio's letten maar beleggers die "hun fantasie gebruiken".

    2 de geest van het recente verleden: van E3 terug naar E11,82.

    TT sluit contract met Apple en gaat deals winnen in automotive ten koste van Here. Ook de keuze van VW voor TT tbv zelfrijdende auto alsmede de samenwerking met Bosch zijn een signaal dat TT "toekomst heeft". De stijging van E3 naar op dit moment bijna E12 komt m.i. vooral doordat er een nieuw soort koper bij is gekomen. Partijen stappen in omdat de analisten met hun spreadsheets en koersdoelen de toekomstige inkomsten zichtbaar gemaakt hebben: TT lijkt een nieuw houdbaar verdienmodel te hebben met het nieuwe platform. Ook consumer, Telematics komen op stoom. De kopers zijn nieuwe longs (vergelijkbaar met partijen die na IPO instapten: kopers van een groeiaandeel) + afbouwende shorters. De verkopers zijn vooral winstnemers die laag zijn ingestapt. Daarnaast heeft de verkoop van Here ook strategische kopers als de Mol getriggerd. De afnemende volumes van de laatste weken duiden erop dat partijen positie hebben ingenomen (en de shorts zijn ook klaar).

    3 de geest van nu: wat zal de koers doen?

    De koers zal bepaald worden door extra kopers dan wel extra verkopers. Mijn idee is dat TT nu voor een groot deel al gewaardeerd wordt op de positieve scenario's van de analisten. Wellicht zelfs al te vroeg deze waardering van E11,82 en is op het moment het gat tussen huidige k/w verhouding en acceptabele k/w verhouding te groot. Ik denk dat er geen partijen meer instappen die obv koersdoelen SNS, ING, ABN kopen. Anderzijds hebben winstnemers ook genoeg tijd gehad om uit te stappen en zelfs op dagen met een laag volume blijft de koers vooralsnog goed liggen. Ik zie ook weinig nieuwe verkopers. Is dit het moment voor mij om uit te stappen? Ik denk van niet:

    Ook al is de koers van TT veel opgelopen door kopers die zich op analisten en koersdoelen baseren, de volgende shift die ik voorzie in de verhouding tussen kopers/verkopers zal gebaseerd zijn op assetwaarde. Waarom?

    1 Juist op dit hogere koersniveau staan de eigenaren/oprichters mogelijk open voor een bod.
    2 De communicatie vanuit TT en personele invulling lijken te wijzen op een strategische opsplitsing.
    3 De belangen zijn te groot op gebied van HAD/zelfrijdende auto om de maps bij TT te laten.

    Dus ook op dit koersniveau houd ik "ijzeren-voorraad" positie in TT aan. Er komen meer kopers voor de aandelen dan verkopers schat ik in.

    Succes allemaal en ik hoop op een leuke en interessante discussie!
  2. Juun 30 november 2015 20:00
    Prachtig verhaal Harry, zoals we van je gewend zijn. Goed gedaan, dat chronologische overzicht. Altijd goed om eens terug te gaan in de tijd en vandaar uit weer je te richten op waar we heden staan en naar toe zouden kunnen gaan.
  3. forum rang 5 hvasd2 30 november 2015 20:09
    Idd mooi stukje schrijven.. Ik zie de koers de laatste dagen niet snel maar wel beetje bij beetje stijgen zonder een min dag terwijl de indexen wel steeds in het (kleine) rood eindigen. Ik hoor ook niks meer over short partijen. Ik lees over bepaalde indicatoren die veel te hoog zouden staan maar TT gaat toch beetje bij beetje omhoog naar nieuwe toppen ( lekker traag want dan breek het lijntje niet )...
    Blijkbaar zijn er kopers die dit aandurven !
    Dat medische verhaal stuwt natuurlijk ook de fantasie van de lezers van dit forum en dat zijn er een heleboel ;-)
    Op naar een mooie december maand !
  4. Omnius 30 november 2015 20:14
    ab. en succes allemaal komende maand en komende jaren.. Ik hoop eigenlijk dat de koers niet al te snel wegspuit, want ik moet nog wat extra inslaan..
  5. [verwijderd] 30 november 2015 20:15
    Goed gedaan Harry een AB. Ik denk zelf dat Tomtom met gemak de 65EUR in de komende jaren kan overstijgen en ik hoop dat het bedrijf niet wordt verkocht.
  6. Juun 30 november 2015 20:21
    Die Spark is niet goedkoop, maar dat geeft niks, sterke merken zijn niet goedkoop. Een sterk merk wil je gewoon hebben. De status van Apple, die wil je hebben, dan maakt de prijs niet meer uit. Kun je als producent de vraag niet meer aan, geen probleem, verhoog je de prijs nog verder. De Spark is hier aan daar ook uitverkocht aan het raken, we gaan dus de goede kant op, met goede recensies:

    www.pcmag.com/article2/0,2817,2494603,00.asp

    Linkje werkt niet, sorry, ik krijg het niet voor elkaar.
  7. [verwijderd] 30 november 2015 20:59
    quote:

    Goudhaantjes schreef op 30 november 2015 20:28:

    Wat voor nieuws kunnen we deze maand voor de Kerstdagen nog van Tomtom verwachten?
    Dat Harold Goddijn samen met zijn vrouw van een welverdiende Kerstvakantie gaat genieten.

    Als we net zo mooi het jaar uitgaan als het chronologisch overzicht van Harry waar vele van ons in de tweede fase zijn ingestapt, dan hef ik het glas op al die mensen die het vertrouwen hebben gegeven om te blijven zitten.

    Harry, bedankt voor je opening.

    Tini
  8. Meryntje 30 november 2015 21:04
    quote:

    Juun schreef op 30 november 2015 20:21:

    Die Spark is niet goedkoop, maar dat geeft niks, sterke merken zijn niet goedkoop. Een sterk merk wil je gewoon hebben. De status van Apple, die wil je hebben, dan maakt de prijs niet meer uit. Kun je als producent de vraag niet meer aan, geen probleem, verhoog je de prijs nog verder. De Spark is hier aan daar ook uitverkocht aan het raken, we gaan dus de goede kant op, met goede recensies:

    www.pcmag.com/article2/0,2817,2494603,00.asp

    Linkje werkt niet, sorry, ik krijg het niet voor elkaar.
    Als we het toch over uitverkocht hebben plaats ik het hier ook nog maar even:

    Sold Out!!

    www.theclymb.com/all/17671/tomtom

    En bij deze een AB voor Harry.

    Groet uit Grunn
  9. lapins 30 november 2015 21:07
    quote:

    Juun schreef op 30 november 2015 20:40:

    pbs.twimg.com/media/CUvZeNPWoAECIv3.j...

    Foto vanuit een andere hoek. Wij weten wie daar onderin aan tafel zitten. Het laat me toch nog niet los, HG zit daar niet "zomaar".
    er zitten zoveel mensen in de zaal en nog lekt er niets belangrijks uit , dan zal er dus wel niks belangrijks uit te lekken zijn!
  10. [verwijderd] 30 november 2015 21:42
    quote:

    Misschien schreef op 30 november 2015 20:59:

    [...]

    Dat Harold Goddijn samen met zijn vrouw van een welverdiende Kerstvakantie gaat genieten.

    Tini
    Reactie van de dag. AB
  11. seren 30 november 2015 21:44
    goede analyse Harry. Helemaal eens met de conclusie.
    Het verleden sla ik over, heeft geen belang, het gaat om de toekomst.
    Maar ook, inderdaad, de koers is juist, alles zit al in de koers, nieuwe contracten (Ford en/of GM), sterke groei, de Spark als kersthit, etc..

    Nu gaat het om de volgende stap, wat gaat de volgende stap worden? De medische sector daar geloof ik niet in, en het is gevaarlijk om andere speculaties te laten vallen, ze gaan zo een eigen leven leven.

    De volgende stap, is een luxe positie, een luxe keuze. TT heeft geld, een goede markt en relaties. Wat gaan ze doen? Ik zal niet speculeren, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het huidige management nog een paar goede keuzes gaat maken, of eigenlijk al heeft gemaakt en deze tzt wereldkundig gaat maken.
  12. forum rang 4 nb 30 november 2015 22:24
    leuke opening.
    Punt 3 is de grote vraag. Naarmate de koers oploopt, neemt de druk toe, v.w.b. het idee dat er 'íets' gaat/moet gebeuren. Zo niet, kan t ook zomaar met euro's imploderen vanwege twijfel, waarna de koers gerust weer zal herstellen.
    In feite een redelijk 'veilige' belegging, denk ik
3.369 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 169 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht