Bitcoin en andere cryptocurrencies « Terug naar discussie overzicht

Blockchains

73 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
DeZwarteRidder
2
Hardwell stapt in blockchain
7 min geleden

Amsterdam - Hardwell gaat als eerste dj zijn rechten en betalingsstromen vastleggen in een blockchain. De Nederlandse dj verwacht dat de technologie binnen afzienbare tijd gaat zorgen voor meer transparantie en een eerlijkere verdeling van rechten en gelden.

De muziekindustrie staat bekend om zijn ingewikkelde structuur van afrekenen, met veel betrokken partijen en weinig transparantie. De blockchain-technologie moet uitkomst bieden, omdat deze onnodige tussenpersonen kan uitschakelen en het registreren en beheren van intellectueel eigendom sneller, efficiënter en goedkoper maakt.

Het blockchain-platform stelt Hardwell in staat om zijn activiteiten te controleren en alle streaming-inkomsten van zijn eigen nummers meteen te ontvangen.
DeZwarteRidder
0
Aegon onderzoekt mogelijkheden blockchain

AMSTERDAM (AFN) - Aegon onderzoekt samen met zijn Duitse en Zwitserse branchegenoten Allianz, Munich Re, Swiss Re en Zurich de mogelijkheden van blockchaintechnologie voor verzekeraars. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Het consortium wil vaststellen in welke mate de technologie achter de virtuele munt bitcoin dienstverlening sneller, prettiger en veiliger kan maken. In theorie kan de technologie het aantal benodigde documenten en contracten verkleinen en geldstromen versnellen, verwachten de verzekeraars.

De voordelen kunnen echter alleen benut worden als de technologie op een consistente en onderling uitwisselbare basis wordt ingevoerd, aldus de bedrijven. Daarom wordt nu met een gezamenlijk pilotproject proefgedraaid.
DeZwarteRidder
0
Creditcardbedrijf treedt toe tot blockchain-initiatief

Synchrony Financial, een van de grootste creditcardmaatschappijen van de Verenigde Staten, treedt toe tot het blockchain-initiatief R3. Het is voor het eerst dat een creditcardbedrijf zich aansluit bij het consortium van 70 banken en andere grote financiële instellingen.

Synchrony, onderdeel van General Electric, geeft ruim 40% van alle whitelabel creditkaarten in de Verenigde Staten uit. Het bedrijf werkt onder meer voor Amazon, Walmart en Gap.

Het internationale samenwerkingsverband R3 doet onderzoek naar blockchain technologie. Het doel is om tot een standaard te komen waarmee blockchain veilig in het financiële verkeer ingezet kan worden. Aanvankelijk deden er alleen banken mee in R3. De laatste tijd treden er ook andere financiële instellingen toe, zoals verzekeraar MetLife en leenbedrijf Toyota Financial Services.

Blockchain is het bekendst van bitcoin. Daar dient het als een database voor onlinetransacties. De technologie kan echter ook gebruikt worden om tussenpersonen uit te schakelen. Blockchain zorgt voor een efficiëntere, veiligere en snellere informatiestroom. Het is in de kern een controlesysteem om de identiteit van de ontvangende en betalende partij te verifiëren.

Maandag maakten Commonwealth Bank of Australia en Wells Fargo bekend dat ze voor het eerst een grensoverschrijdende transactie gedaan hebben over de blockchain. Een lading katoen werd van China naar de Verenigde Staten volledig gevolgd met blockchaintoepassingen. Een primeur in het zakenverkeer.
DeZwarteRidder
0
News
Russian, Chinese Central Securities Depositories Partner on Blockchain
Oct 25, 2016 at 15:07 | Stan Higgins
Central securities depositories (CSDs) in Russia and China are partnering on blockchain.
==========================================
News
Consumers’ Research Publishes Bretton Woods Blockchain Paper
Oct 25, 2016 at 13:23 | Stan Higgins
Consumers' Research has published a new white paper months after organizing a meeting of lawmakers and blockchain entrepreneurs at Bretton Woods.
=================================================
News
Credit Insurance Firm Partners With Blockchain Startup Fluent
Oct 24, 2016 at 22:49 | Pete Rizzo
Blockchain startup Fluent has partnered with credit insurance provider and Allianz subsidiary Euler Hermes.
==============================================
News
Capital One Testing Blockchain for Healthcare Claims
Oct 24, 2016 at 19:31 | Stan Higgins
US financial services company Capital One is working with blockchain startup Gem on a new healthcare claims project.
================================================
News
BTCC Previews New Mobile Bitcoin Wallet 'Mobi'
Oct 24, 2016 at 17:50 | Pete Rizzo
BTCC has high hopes for Mobi the new mobile app it released today at Money2020 in Las Vegas.
===================================================
News
IBM Blockchain Pilot Seeks to Solve 'Last Mile' of Delivery
Oct 24, 2016 at 17:37 | Stan Higgins
IBM is working with a Singapore startup to develop a network of storage lockers connected via blockchain.
==================================================
News
Commonwealth Bank, Wells Fargo Test Blockchain for Cotton Trade
Oct 24, 2016 at 16:06 | Stan Higgins
Commonwealth Bank and Wells Fargo have announced they are testing blockchain for use in trade finance, focusing on the global cotton market.
====================================================
News
Huawei Joins Hyperledger as Blockchain Group Adds 10 Members
Oct 24, 2016 at 13:30 | Pete Rizzo
Smartphone giant Huawei is now supporting the Linux Foundation-led Hyperledger blockchain project.
======================================================
News
Blockchain Ideologies Clash as Money2020 Spotlights Capital Markets
Oct 24, 2016 at 01:35 | Pete Rizzo
A conversation about blockchain in capital markets highlighted the contrasting ways innovators are seeking to change financial systems.
=====================================================
News
Identity and Aleppo Kick Off Money2020 Blockchain Discussion
Oct 24, 2016 at 00:01 | Pete Rizzo
The human cost of financial exclusion was the central focus of Money2020's first panel to focus on blockchain.
DeZwarteRidder
0
Ook consument gaat elektriciteit kopen en verkopen met bitcoin-techniek
Wouter van Bergen

De blockchaintechnologie waar ook de bitcoin op draait, lijkt bij uitstek geschikt om een belangrijke rol te spelen op de energiemarkt, als in de toekomst de meeste stroom zal worden opgewekt op vele duizenden daken, in plaats van in een handvol centrales.

Met de verkoop van één megawattuur zonnestroom voor €45 door het Belgische Yuso aan het Nederlandse Priogen vond vrijdag tijdens het Emart Energy-congres in Amsterdam de eerste Europese energiedeal via de blockchain plaats.

Normaal gesproken vinden dergelijke transacties tussen professionele energiepartijen van enige omvang via energiebeurzen plaats, die in ruil voor een stevige vergoeding zijn leden een professioneel handelsplatform met de noodzakelijke liquiditeit biedt.

Voor een toekomst waarin een groot deel van de stroom door consumenten wordt opgewekt en verhandeld, zijn de platforms waar de groothandel plaatsvinden ongeschikt, al is het maar vanwege de kosten. „Kleinere partijen handelen daarom ook al buiten de beurs. Die regelen hun transactie per e-mail en betalen via de bank”, zegt Michael Merz van het Duitse bedrijf Ponton, dat de blockchainomgeving Enerchain ontwikkelde waarover Yuso en Priogen hun transactie uitvoerden.

Lees hier het gehele artikel over stroomopwekken via de blockchain.

www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/26969...
DeZwarteRidder
0
FD:

Het gaat al jaren over blockchain, maar de eerste toepassing op grote schaal moet nog gebouwd worden. Is er sprake van een blockchainhype?

'De wereld zou binnen twee jaar totaal veranderd zijn door nieuwe technieken op basis van blockchain. De realiteit is dat we nog lang niet zo ver zijn. Partijen in de sector zijn daar zo teleurgesteld over dat ze blockchain al bij het vuilnis gezet hebben. Ik denk dat het daar te vroeg voor is. De blockchain werkt prima op kleine schaal, maar moet wel meer zijn dan een gedeelde database tussen twee bedrijven. Ik verwacht dat het nog vijf tot tien jaar duurt voordat blockchain de verwachtingen nakomt.'

Zo'n platform lijkt verder weg dan ooit. Afgelopen week stapten Santander en Goldman Sachs uit R3, het blockchain-initiatief van zeventig grote financiële instellingen. Begint R3 scheurtjes te vertonen?

'R3 levert in ieder geval niet op wat deze partijen ervan verwacht hadden. De kans is groot dat er meer op zullen stappen, te beginnen met Morgan Stanley. R3 is het pad ingeslagen van open source. Bij zo'n businessmodel wordt het wel heel lastig om als bank je investeringen in R3 te gelde te maken. Waar deze partijen aanvankelijk in investeerden, een industriestandaard voor gegevensuitwisseling, de nieuwe Swift, is iets heel anders geworden. De verwachtingen zijn vanaf het begin te hooggespannen geweest. R3 zou het bankenlandschap opschudden. Dat is erg voorbarig gebleken. R3 had zich beter op een klein geografisch gebied kunnen richten om de techniek te testen. Door de hele wereld te willen veranderen, hebben ze zich te veel op de hals gehaald.'
DeZwarteRidder
0
Blockchain voor het eerst gebruikt bij internationale handelstransactie

Door Mark Hendrikman, maandag 24 oktober 2016 19:15, 68 reacties

De financiële instituten Commonwealth Bank of Australia en Wells Fargo hebben onderling een transactie opgezet die afgehandeld wordt met behulp van een blockchain. Het zou de eerste keer zijn dat bij een dergelijke handeling de technologie gebruikt wordt.

De twee banken maken gebruik van een blockchain en van wat de Sydney Morning Herald smart contracts noemt. De details en voorwaarden van de transactie staan in de contracten in de blockchain versleuteld opgeslagen, waar ze voor beide partijen leesbaar zijn en niet zomaar door iemand kunnen worden aangepast. Wanneer de goederen in kwestie, 35.000 dollar aan katoen, van beginpunt VS naar eindpunt China vervoerd zijn in november, worden ze in de haven gescand en wordt er digitaal een update aan de contracten doorgevoerd. Op dat moment wordt in de blockchain de wijziging meteen opgenomen in de administratie: het geld krijgt groen licht om van A naar B te gaan en de lading katoen komt op naam van de koper te staan.

Bij deze manier van handeldrijven komt minder tot geen papier en onderlinge communicatie kijken. Daarnaast is de kans op fraude aanzienlijk kleiner omdat de 'lijntjes' veel korter zijn wanneer een blockchain gebruikt wordt, die toegankelijk en inzichtelijk is vanaf ieder punt waar internettoegang is. Bovendien kan een enkele partij geen wijzigingen doorvoeren aan een blok data waarbij meerdere partijen betrokken zijn, tenzij die partijen akkoord gaan.

Volgens het Amerikaanse Wells Fargo is deze aanpak interessant genoeg om te proberen, maar moeten de details op het gebied van wet- en regelgeving en toezicht nog uitgewerkt worden. De Australische bank heeft meer interesse in toekomstige herhalingen van deze aanpak, maar geeft geen indicatie van wanneer het dat zou willen doen. De banken zijn volgens de krant beide verbonden aan het R3 Consortium, net als meer dan 50 andere financiële instellingen wereldwijd die interesse hebben in wat de groep distributed ledgers noemt.

Blockchain is ook de technologie die transacties registreert van de cryptovaluta Bitcoin, wat waarschijnlijk de bekendste toepassing is van de blockchain. In 2014, een jaar waarin Bitcoin veel bekijks trok, schreef Tweakers ook een achtergrondverhaal over de blockchain.

tweakers.net/nieuws/117109/blockchain...
DeZwarteRidder
0
Overheid gaat blockchaininnovaties financieel steunen

Door Olaf van Miltenburg, vrijdag 28 oktober 2016 15:26, 26 reacties • Feedback

Het kabinet gaat geld beschikbaar maken voor bedrijven die werken aan toepassingen van de blockchaintechnologie. Minister Kamp van Economische Zaken steunt een voorstel om de ontwikkeling van dit soort toepassingen te stimuleren.

Het kabinet maakt in 2017 budget vrij voor het stimuleren van 'veilige uitwisseling van digitale informatie via blockchain-technologie'. Het amendement hiertoe kreeg donderdag steun van de minister bij de bespreking van de begroting van het ministerie van Economische Zaken.

Bedrijven die in aanmerking willen komen voor subsidie, kunnen volgend jaar een aanvraag doen met een SBIR-oproep. SBIR staat voor Small Business Innovation Research. Met steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunnen bedrijven hierbij in aanmerking komen voor financiële steun waarmee ze hun project verder kunnen ontwikkelen.

Het amendement werd ingediend door Tweede Kamerlid Verhoeven van D66. Die ziet het liefst dat de overheid de blockchain zelf ook gaat inzetten: "De overheid heeft veel data en ingewikkelde processen, zoals uitbetalingen van huurtoeslagen, zorgtoeslagen, het bijhouden van het register van de Kamer van Koophandel. Met blockchaintechnologie kan dit beter verlopen."

Een blockchain is te vergelijken met een gedistribueerd grootboek om transacties veilig en transparant in vast te leggen. De technologie is met name bekend als het achterliggende platform van de Bitcoin. Ze zijn niet alleen geschikt om transacties vast te leggen, maar kunnen voor allerlei afspraken in zogenoemde smart contracts gebruikt worden.

tweakers.net/nieuws/117291/overheid-g...
DeZwarteRidder
0
Chronicled is bringing physical objects to the Blockchain in our first 'Internet of Things' investment...

...They have passed their minimum funding goal of $600,000 and our qualifying investors can co-invest with Pantera Capital and other VC's...

Chronicled is leading the integration between physical objects and Blockchain technology and is now live to our qualifying investors.

You may have seen in the recent press that Chronicled has put together tech giants such as Bosch, Cisco, Gemalto and more to team up in order to integrate the Blockchain with physical objects.

The Internet of Things (IoT) simply refers to - physical objects connected to the internet, which brings both huge potential and great risk.

On the plus side, the transition from ‘dumb’ to ‘smart’ devices represents a change in the way we think such as - cars which drive themselves, apartments which become self-regulating environments and appliances which optimise automatically for each user’s unique preferences.

But every connected device is another attack surface for a hacker to target.
Chronicled is aiming to solve this problem by integrating the Blockchain with IoT devices and qualifying investors can check out their pitch here.


bnktothefuture.us2.list-manage.com/tr...
DeZwarteRidder
0
ING doet geslaagde test met blockchain

Gepubliceerd op 22 feb 2017 om 14:45 | Views: 2.332

AMSTERDAM (AFN) - ING en Société Générale hebben een geslaagde test gedaan met het gebruik van blockchaintechnologie. De test was volgens ING de eerste complete en realistische gebruik van de technologie in de handelsfinanciering. Dat maakte ING woensdag bekend.

De blockchaintechnologie, die bekend werd door de digitale munt bitcoin, zorgt ervoor dat transacties sneller en efficiënter uitgevoerd kunnen worden. Bij de test werd de duur van een transactie voor een naar China verscheepte lading ruwe olie uit Afrika teruggebracht van 3 uur naar slechts 25 minuten.

ING verwacht dat verdere toepassing van blockchain tot een grote transformatie in de sector zal gaan leiden.
DeZwarteRidder
0
Einde aan fraude concertkaartjes
Vandaag, 14:22 Gabi Ouwerkerk

Amsterdam - Malafide handelaren die concertkaarten massaal opkopen en voor woekerprijzen doorverkopen zijn een doorn in het oog. Het systeem van de Amsterdamse startup GUTS gaat de zwarte handel tegen.

Het toverwoord is blockchain. „Deze technologie maakt het mogelijk de levensloop van een kaartje van a tot z te volgen”, legt oprichter Maarten Bloemers uit.

Bloemers is net als medeoprichters Tom Roetgering en Ivo van der Wijk niet afkomstig uit de muziekbranche. „Ik ben advocaat en volgde vanuit die hoedanigheid de blockchaintechnologie. Door contracten vast te leggen in blockchain, is tussenkomst van een rechter minder snel nodig en kun je geld besparen.”

Het idee voor ticketverkoop via blockchain ontstond nadat Bloemers een radioprogramma luisterde dat over de zwarte handel van tickets ging. „Iemand zei dat niemand de authenticiteit van kaarten kon garanderen en ik moest direct aan blockchain denken.”

Met goede vriend Roetgering besloot hij een hackathonwedstrijd rond het idee uit te schrijven in Oekraïne. Het werd een succes. „We zaten met een beproefd concept terug in het vliegtuig.”

Het systeem van GUTS maakt het voor artiesten en promoters mogelijk om kaarten rechtstreeks aan fans te verkopen. Van elk kaartje is te zien wie het in bezit heeft. Als een kaartje wordt doorverkocht genereert het systeem een nieuwe barcode en verdwijnt de oude kaart. Hierdoor wordt fraude uitgesloten.

Ook woekerprijzen kunnen een halt toe worden geroepen. „De promotor kan aangeven of de prijs vast staat of dynamisch is. Dit is achteraf niet meer te wijzigen. Bij een dynamische prijs kan hij wel een boven- en ondergrens aangeven.”

De grootste concurrent is Live Nation. Bloemers verwacht niet dat de ticketgigant blockchain snel zal integreren. „De techniek is nieuw. Bovendien is één van hun grootste verdienmodellen gebaseerd op wederverkoop. Naast TicketMaster zijn ze immers ook eigenaar van Seatwave.”

Een bekende Nederlandse artiest gaat dit jaar kaarten verkopen via het systeem van GUTS. Om wie het gaat, mag Bloemers nog niet zeggen. Ook bedrijven buiten de muziekbranche hebben interesse, waaronder een vliegtuigmaatschappij.
voda
0
Western Australia’s Mining Companies Urged to Adopt Blockchain Technology
Published on Wed, 01 Mar 2017

Resource companies in Western Australia that form a multi-billion-dollar mining industry can benefit greatly from adopting blockchain technology, according to one expert.

While blockchain technology, FinTech’s poster-child has seen rampant development and early deployment in the financial services industry, other industries are catching on to research the innovation toward practical applications in core processes.

The energy industry, as an example, is making notable efforts toward exploring and testing blockchain applications. For instance, Wien Energie, Austria’s largest utility company revealed a blockchain-based model for energy trading this month. A significant majority of the energy industry in Europe’s economic giant, Germany, was revealed to be interested in adopting blockchain technology. Spanish electricity giant Endesa announced the launch of a blockchain laboratory to encourage and foster blockchain-solutions for the energy industry.

While European resource companies explore blockchain solutions, Western Australia’s mining and energy companies are missing a trick, according to blockchain industry experts.

Western Australia’s mining and energy industry has been the driving force behind the region’s booming economic growth over the past decade. While wider Australia has shown considerable interest in blockchain technology, particularly in the case of the country’s largest securities exchange, local energy companies are slow to move on the technology.

According to a report by regional publication The West, blockchain-specific client workshops hosted by a major law firm are pushing the industry to adopt the innovation.

Mr Bernadette Jew a partner at Gilbert + Tobin said that “There comes a point where they are going to have to invest a little bit in the skills because when it ramps up, they won’t be able to build those skills quickly enough.”

The workshops, hosted with New York-based blockchain specialist George Samman, has pointed to a number of advantages offered by blockchain technology. This includes enhanced, real-time tracking of goods from their very origin, immutable recording and sharing of exploration results in mining research, enhanced means of measuring product quality during transportation and more.

Samman points to a notable increase in blockchain interest among Australian companies since the turn of 2016. The ‘hype’ phase of blockchain technology has already passed, according to the consultant.

In quotes reported by the publication, he added that it’s only a matter of time before they’re (resource companies) either a piece of a supply chain that is using blockchain, part of a consortium which is using blockchain to do something or they’re forming their own blockchain technologies to use throughout their organizations.

Corporates cannot afford to wait much longer in adopting the transformational innovation, according to Jew, who also points to the opportunity of creating entirely new blockchain-based business models to generate revenue.

Notably, Australian blockchain startups have already partaken in micro-trading models. Power Ledger, a Perth based startup in Western Australia conducted an eight week trial where a peer to peer blockchain grid for energy trading was put to use toward the end of 2016. WA is also home to a housing project of solar powered one-bedroom apartments developed by the region’s government, where excess energy will be traded over a blockchain.

Source : Crypto Coins News
Bijlage:
DeZwarteRidder
0
Private Blockchains

BitGo builds custom blockchains for real world finance.

We believe that in the future many assets will be digitized and transacted on a blockchain. BitGo’s history of innovation and track record of solving the most difficult technical, security and compliance problems associated with blockchains uniquely positions us to help clients create a solution that works for them in the real world.

Many blockchain companies do proofs-of-concept. BitGo moves beyond proof-of-concept into design, development, and delivery of real-world applications.

We approach private blockchain construction in pursuit of the same end goal that has guided our work on public blockchains: making digital currencies function as mature systems with enterprise-scale tools.

The BitGo Process

Asking the right questions before building the right solution. Before accepting a blockchain project, we work closely with our client to explore questions in each of our blockchain construction practice areas:

Blockchain Evaluation

Does this application need a distributed ledger?

Peer to Peer Architecture

Should this be a permissioned network, open, or a hybrid?

Feature Set Analysis

What rules does the blockchain need to achieve the business goal?

Consensus Code Development

Is it best to customize existing open source blockchain code or start from scratch?

Compliance

What government or industry standards and rules are important and how do we make the blockchain compliant from day one?

To learn more about how the BitGo platform works with the Bitcoin Blockchain.

www.bitgo.com/solutions#blockchains
DeZwarteRidder
0
FD.nl
Ook het Kadaster experimenteert met blockchain

De tijd dat het Kadaster landaktes met de hand uitschreef, op een typemachine uittikte en met carbonpapier kopieerde, ligt al weer decennia achter ons. Maar volledige automatisering van alle transacties is ook nog geen realiteit, vertelt strategieadviseur Bert Beentjes van het Kadaster.

‘Aan één perceel kunnen diverse rechten en afspraken verbonden zijn. Dat maakt sommige transacties zo complex, dat automatisering meer kost dan het oplevert.’

De helft van de vastgoedtransacties wordt nu geautomatiseerd verwerkt, nieuwe technieken zijn in aantocht. Een voorbeeld is blockchain, een techniek waarbij transacties met versleutelde handtekeningen worden opgeslagen in één block en in meerdere computers. Zo kan het hele spectrum van betrokkenen, van (ver)koper tot financier, op hetzelfde moment inzage hebben in een transactie.

Meteen actueel

Omdat iedereen zijn eigen administratie bijhoudt, zijn wijzigingen meteen actueel. Beentjes: ‘Dat kan de snelheid en efficiëntie en in sommige landen de betrouwbaarheid flink vergroten.’ De rol van tussenpersonen wordt kleiner en transparanter. Nuttig voor landen met onbetrouwbare papieren administraties, waar landdeals vaak omgeven zijn met macht en intransparante processen.

Maar de techniek is nog niet volwassen, weet Beentjes. Zo moet iedereen een digitale identiteit hebben en een eigen computer, die weer allemaal met elkaar verbonden zijn. ‘Dat is in Nederland nog niet 100% geregeld, laat staan in het buitenland.’

Energieslurpers

Ook is het systeem nog beperkt schaalbaar en daarmee nog niet geschikt voor complexe landtransacties. Sommige blockchains slurpen energie. ‘Zo zal de bitcoinblockchain over drie jaar evenveel energie verbruiken als heel Ierland, is de schatting.’

Tot slot moet er ook politieke wil zijn om blockchain door te voeren, aldus Beentjes. Dat is ingewikkeld in landen met een hoge corruptiegraad, zoals in Honduras — dat in 2015 een blockchainproject probeerde op te zetten voor een digitaal kadaster. ‘In dit soort landen heeft niet iedereen meer baat bij transparantie.’ Een aantal landen onderzoekt de techniek, maar in bijvoorbeeld Honduras is het project inmiddels stopgezet.
DeZwarteRidder
0
Blockchain is zover dat Singularity Nederland het in zijn programma opneemt

‘Rutger van Zuidam is in de Bay Area. Misschien wil je hem ontmoeten?’ De tip komt vrijdagochtend van een goede (blockchain)bron in San Francisco. Om half negen die avond haal ik Van Zuidam uit de veel te lawaaierige Steins Beer Garden in Mountain View, oftewel Google-town, drie kwartier rijden ten zuiden van San Francisco.

In de wat rustigere Olympus Caffe & Bakery aan Castro Street vertelt Van Zuidam — ondanks een jetlag en twee lange dagen met trainingen — onder het genot van een green tea enthousiast dat hij eind deze week voor het eerst voor de groep staat bij Singularity University Nederland. Dit komt feitelijk neer op een officiële erkenning van blockchain, een jonge ‘wetenschap’ waar voor de komende jaren nog heel veel onderzoek en ontwikkeling in zit.

Een blijvertje

Bij blockchain worden (financiële) transacties en documenten cryptografisch versleuteld vastgelegd op meerdere computers, met verificatie van alle informatie door een digitale notaris, waardoor het systeem vele malen veiliger, betrouwbaarder en efficiënter is. Dat SU het in zijn curriculum opneemt, geeft aan dat het — ondanks allerlei open eindjes ten aanzien van de verdere ontwikkeling — een blijvertje is.

Blockchain-frontrunner Van Zuidam uit Groningen is afgelopen week op het Amerikaanse hoofdkwartier van SU in Mountain View voorbereid op zijn Nederlandse debuut. Samen met hem zijn nog zes nieuwe specialisten ‘geprept’: cybersecurity, artificial intelligence, neurowetenschappen, energietransitie, nanotech, medtech en datawetenschappen.

De minimapas

Van Zuidam werkt al sinds 2010 met blockchain en houdt sinds 2016 zijn nieuwe bedrijf DutchChain in de lucht, met vier vaste medewerkers en ‘een hoop’ betaalde freelancers. Het meest tastbare softwareproject is een minimapas die draait op blockchain. De pas werkt nu al een jaar in de stad Groningen.

‘Met deze pas is bijvoorbeeld geregeld dat mensen zes keer per jaar gratis naar het zwembad mogen’, zegt de 33-jarige Van Zuidam. ‘De hele administratie die daarbij hoort, inclusief de financiën, is in het systeem geregeld. Het gaat hier dus om geoormerkt geld, vergelijkbaar met vouchers. Dit past bij maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar zorgt ook voor meer participatie in de samenleving. Zo hebben bijvoorbeeld zorgverzekeraars interesse getoond om mee te betalen aan de sportvereniging van de kinderen van minima. Voor mij is hier automatiseren of efficiency ook niet ‘key’, maar dat het goed werkt voor de inwoners van de stad. Het is bovendien toegankelijker voor bedrijven, want het geeft minder bureaucratie.’

Nederland toonaangevend

Van Zuidam heeft de passie en het geloof in de toekomst die past bij SU. ‘De markt voor blockchain ligt open, er zijn volop kansen. Waarom zou Nederland daar niet toonaangevend in kunnen zijn? Het wordt al volop gesteund. Er is veel zogenoemde horizontale samenwerking, tussen bedrijven die niet in dezelfde sector of silo zitten, maar bijvoorbeeld uit de financiële dienstverlening, zorg, energie en logistiek komen. Die kunnen dan samen een start-up beginnen. Zodra je een ‘founding customer’ hebt, komt de investering die je nodig hebt vanzelf. Daarvoor hoef je in Nederland niet meer naar de bank. Er zijn ontwikkelingsmaatschappijen, familiefondsen, bedrijven met een venture-capitalafdeling en de reguliere vc's. Nederland zit hiermee al in de buurt van de kopgroep, die bestaat uit het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Duitsland, Singapore, Dubai, de VS en China.’

Hackaton

Van Zuidam heeft in februari in Groningen de grootste hackaton voor blockchain ter wereld georganiseerd. Meer dan vijftig teams deden mee, met deelnemers uit twaalf landen. ‘Naast de vijf winnaars zijn er zeker meer dan vijftien teams die hun product verder gaan ontwikkelen,’ zegt Van Zuidam trots, ‘met inhoudelijke en soms ook financiële steun van bijvoorbeeld de pensioenbeheerder APG, en van Deloitte, IBM, Microsoft, ING diverse ministeries en ook de KvK en DUO. Een van de winnaars werkt bijvoorbeeld aan het mogelijk maken om gegarandeerd groene energie te versturen via Whatsapp. In mei gaan de winnaars laten zien hoever ze sinds februari zijn gekomen, eventueel gaan ze dan op Europees niveau verder. In september starten we het volgende seizoen van de Dutch Blockchain Hackaton. Tegen die tijd zullen er ook een aantal bouwstenen beschikbaar worden gemaakt vanuit de afgelopen editie, zodat deelnemers een vliegende start kunnen maken bij het aanstaande seizoen. Ik verwacht dat er binnen drie jaar al diverse bedrijfsmodellen die gebruikmaken van blockchain echt kunnen werken.’

fd.nl/blogs/1194330/blockchain-is-zov...
DeZwarteRidder
0
Wiki:

A distributed ledger (also called shared ledger) is a consensus of replicated, shared, and synchronized digital data geographically spread across multiple sites, countries, or institutions. There is no central administrator or centralised data storage.

A peer-to-peer network is required as well as consensus algorithms to ensure replication across nodes is undertaken. One distributed ledger design is through implementation of a public or private blockchain system. But all distributed ledgers do not have to necessarily employ a chain of blocks to successfully provide secure and valid achievement of distributed consensus, a Blockchain is only one type of data structure considered to be a distributed ledger.

In 2016, numerous banks trialed distributed ledgers for international payments.

Applications

Incumbent banks are investing heavily in distributed ledgers as a cost-saving measure and a way to reduce operational risks. The future use of distributed ledgers is expected to monetize the Internet of Things in a programmable economy.

Everledger is used to track diamonds by recording numerous unique data points.
DeZwarteRidder
0
BLOCKCHAIN
Luuk Soons
Wat wordt er bedoelt met de BlockChain of blokketen?

tezos blockchain
Met de term BlockChain wordt over het algemeen verwezen naar de cryptografische internet technologie waarop Bitcoin is gebaseerd. Bitcoin heeft een unieke en ongekend extreem veilige blokketen waarop transacties worden georganiseerd en verwerkt; maar er zijn vele verschillende unieke blockchains beschikbaar, waaronder die van Ethereum, Lisk, NXT, Ripple, Stellar, Bitshares en Tezos.

De grote investeringsbanken zien de donderbuien hangen en ontwikkelen nu ook hun eigen interne centraal geleide private blockchains en sluiten zich aan bij het Hyperledger project of de Enterprise Ethereum Alliance.

Andere fintech bedrijven ontwikkelen specifieke blockchain dienstverleningen voor financiële instellingen en banken zoals de bankchain. Vele initiatieven zien deze projecten als voorbarig en ageren een beetje als Bitcoin maximalisten zoals RSK labs, terwijl ze een olijftak aanbieden aan de meest programmeerbare blokketen van dit moment: Ethereum.

stratis - blockchain as a service
Er zijn al nieuwe startups zoals Stratis, die een specifieke blockchain ontwikkelingsplaform hebben ontwikkeld voor Microsoft.Net ontwikkelaars om bedrijven zelf in staat te stellen makkelijk blokketens en DLT‘s te ontwikkelen voor het verbeteren van hun eigen bedrijfsprocessen. Stratis beschikt ook over een Blockchain-as-a-service dienstverlening. Een ander bedrijf is Factom. Factom maakt gebruik, net zoals RSK, van de Bitcoin blockchain voor het verankeren en beveiligen van haar dienstverlening. Zeer slim! Even opgelet, vooral de decentrale blockchain van Bitcoin is de belangrijke technologische doorbraak sinds de introductie van het internet en e-mail. Deze internet technologie zal onze wereld voorgoed veranderen en een paradigma verschuiving veroorzaken. Laten we eerst stilstaan wat een blokketen is en we zullen eerst de blockhain van Bitcoin bespreken. Het is de eerste en meest veilige blockchain op dit moment.

wat is de blockchain
Het is de BlockChain die Bitcoin als cryptomunt mede mogelijk maakt. De inherente waarde van Bitcoin is ook gegrondvest in de Blockchain. Technologisch gezien is het gebaseerd op zeer complexe cryptografische beginselen en probleemoplossingen. Niettemin, is het eigenlijk eenvoudig om te begrijpen. In de eerste plaats, de BlockChain is het openbare, gedistribueerde digitale grootboek van alle bitcoin transacties die ooit zijn uitgevoerd. Alle transacties worden in één keten van verschillende transactieblokken verwerkt, gevalideerd en definitief vastgelegd in de blokketen, het transparante en decentrale grootboek van alle transacties. De blockchain is een gedistribueerde grootboek technologie. In het Engels wordt vaak de term Distributed Ledger Technology (DLT) gebruikt door fintech ondernemers.

De term gedistribueerd geeft aan dat het grootboek (de totale som van alle transacties) is verdeeld over alle deelnemers. Alle deelnemers (die het vermogen hebben, de nodes) beschikken over een kopie. Vandaar, het kan in principe geen gesloten boekhouding zijn, het is een open, decentrale, voor iedereen toegankelijke boekhouding die door het gehele netwerk van nodes wordt bijgehouden en gecontrolleerd. Bij Bitcoin gebeurt dit op basis van de proof of work cryptografisch consensus algoritme en wordt elke transactie geverifieerd door vooral de zogenaamde Bitcoin Miners, die het grootboek onderhouden en beveiligen. Voor meer informatie: Bitcoin mining.

De Dash gemeenschap heeft Amanda B. Johnson de opdracht gegeven om een videoserie te maken over de werking van de blokketen in het algemeen en specifiek voor die van de Dash cryptocurrency. Op deze pagina kun je deze Dash video course voor beginners bekijken. Het geeft een zeer goede beschrijving over hoe een blokketen werkt. Bekijk ook de video hieronder voor een uitstekende presentatie over Bitcoin als cryptocurrency en de blockchain van Bitcoin:

www.bestebank.org/blockchain/
DeZwarteRidder
0
Waarom is de BlockChain, een disruptieve, geniale uitvinding?

hoe werkt de blockchain
Bitcoin als betalingsmiddel is maar 1 toepassing van de oneindig vele andere toepassingen die kunnen worden ontwikkeld dankzij deze revolutionaire, disruptieve, geniale BlockChain uitvinding. Nogmaals, de essentie van de blockchain, als openbaar grootboek, is dat door de manier waarop het is ontwikkeld, het in feite alle vertrouwde derde partijen overbodig maakt. De essentiele functie van een ”vertrouwde derde partij” wordt volledig geautomatiseerd en geprogrammeerd in het internet.

Iedere belangrijke node van het Bitcoin netwerk bevat een volledige kopie van de Blockhain. Op basis van zeer ingewikkelde wiskundige beginselen (Proof of Work algoritme) wordt elke transactie gecontroleerd om een consensus te bereiken over de staat van het grootboek en elke transactie die er in staat. Is er iets mis, iemand probeert de zaak te flessen, dan zal er geen consensus ontstaan binnen het netwerk over de transactie en zal de transactie worden geweigerd. Elke transactie is openbaar en vele duizenden nodes hebben een consensus bereikt dat de betreffende transactie heeft plaat gevonden op tijdstip X op datum Y. Je kunt stellen dat elke transactie wordt goedgekeurd door een digitale notaris. Niemand kan de boel oplichten iedereen beschikt over één gedeelde openbare bron van waarheid over wat er precies heeft plaatsgevonden. Dit heet ook wel Single Source of Truth. De Blockchain is altijd te vertrouwen want er zijn geen ”vertrouwde derde partijen” aanwezig, zoals dit het geval is met het fiat geld van de banken. Deze werken op basis van een gesloten, centraal gestuurde banksysteem gebaseerd op fractioneel bankieren voor het beheren en uitgeven van fiat geld in de vorm van schuld. Ze beheren ieder voor zichzelf een eigen (digitaal) grootboek van alle uitgevoerde financiële transacties (op basis van schuldcreatie).

De Blockchain zou je kunnen stellen is vanuit deze optiek de beste bank voor het beheren van het gezamenlijke openbare grootboek van alle transacties van de vrije, schuldvrije decentrale cryptomunten en bijbehorende activa voor het waarborgen van financiële onafhankelijkheid en vrijheid. De vertrouwde partij is automatisch decentraal, openbaar ingebakken in onkraakbare cryptografie. De Blockchain is vertrouwd omdat deze niet op basis van vertrouwen in een centrale derde partij werkt, maar op basis van vertrouwen in niet te kraken cryptografische en internet technologische beginselen.
De BlockChain voor het programmeren van digitale activa.

Waar je ook moet bij stilstaan bij het concept van de Blockchain is dat deze geen waarde meegeeft aan een Bitcoin als geld in termen van Euro’s of Dollars. Voor de Blockchain kan een bitcoin alles mogelijk vertegenwoordigen. Gebruikers kunnen zelf bepalen of een Bitcoin een waarde in Euro’s vertegenwoordigt of iets anders van waarde of bezit zoals land, een huis, een fiets, zilver, goud etc. Dit is iets wat de gebruikers zelf kunnen programmeren.

Je hoeft niet 1 Bitcoin te programmeren voor één bepaald iets. Een Bitcoin bestaat uit 100 miljoen eenheden. Elke eenheid is afzonderlijk te identificeren in de Blockchain en afzonderlijk te programmeren met bepaalde eigenschappen zoals een digitale akte over een X aantal kilo goud bij jouw in de kluis, of een aandeel in een bedrijf, een perceel, je fiets, een website etc.! Bitcoin niet alleen geschikt als p2p geld, het is programmeerbaar geld waarin je vele vormen van eigendomsrechten in kunt programmeren. Termen die je in deze zin vaak zult tegenkomen zijn smart contracts, colored coins of smart coins. Het programmeerbare en open karakter van Bitcoin stelt ons in staat om onze financiële sector en administratieve processen compleet opnieuw op te bouwen en te innoveren, ze efficiënter en transparanter te maken en bureaucratie enorm te verminderen. Compliance kan vooraf worden geprogrammeerd! De Blockchain zal een grote rol gaan spelen in de Internet of Things.
BlockChain en bitcoins als slim programmeerbaar geld.

Je kunt Bitcoin als geld ook slimmer maken en vele verschillende geldstromen aan bepaalde voorwaarden programmeren en automatiseren. De overheid zou er voor kunnen zorgen dat een toeslag voor zorg alleen gebruikt kan worden voor het betalen van ziektekosten bij vooraf goedgekeurde partijen. De regels kunnen alleen maar worden gevolgd. Je hoeft niet meer achteraf te controleren of het geld wel of niet goed is besteed. Compliance vooraf zal enorm veel geld besparen en bureaucratie vermijden! Het werk van notarissen, investeringsbanken, banken, makelaars, brokerage firms en Wall Street als financieel bolwerk kan volledig op z’n kop worden gegooid door de Blockchain en de toepassing van slim programmeerbaar geld… dit zal uiteindelijk ook gebeuren. De BlockChain zal een paradigma verschuiving veroorzaken…. de banken weten dit en investeren nu veel geld in allerlei blokketen projecten. Met behulp van het RSK netwerk en dienstverleners zoals Stratis zal de blockchain van Bitcoin het fundament worden voor een nieuw globaal decentraal economisch systeem.

ethereum blockchain
De geest is uit de fles! De Blockchain (grootboek) van Bitcoin is trouwens, maar één geest! Er zijn heel veel andere goede cryptomuntjes beschikbaar, maar deze maken gebruik van hetzelfde grootboek, die van Bitcoin. Deze alternatieve muntjes worden dan ook altcoins genoemd. Niettemin, er zijn onafhankelijke blockchains in ontwikkeling. Een zeer bijzondere nieuwe decentrale onafhankelijke cryptocurrency met zijn eigen Blockchain is Ethereum. Ethereum is de blockchain van de Ether Tokens / Ethers die dienen voor het makkelijk kunnen opbouwen van een alternatief financieel-economisch systeem met autonome organisaties. Ethereum is als blockchain veel makkelijker om te gebruiken voor derden. Het vergt veel minder programmeerkennis en maakt het netwerk veel meer open voor veel meer ontwikkelaars. Met andere woorden, je hoeft geen hoogbegaafde programmeur te zijn om allerlei handige applicaties en diensten op te zetten en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een Ethereum economisch-financieel systeem. Je kunt binnen Ethereum alternatieve cryptomuntes uitgeven en onafhankelijke, decentrale zelfsturende organisaties (DAO’s) ontwikkelen. Je kunt er zelfs je eigen bank beginnen! Ethereum is potentieel veel meer disruptief dan Bitcoin’s blockchain omdat de Ethereum blockchain over een interne makkelijk te gebruiken en te leren programmeertaal beschikt. Een goede Ethereum programmeer cursus kan elke Java- en webontwikkelaar snel afmaken om zo zelf aan de slag te gaan: Ethereum programmeer cursus!
DeZwarteRidder
0
Ukraine launches big blockchain deal with tech firm Bitfury
An interior view of U.S. bitcoin mining company Bitfury's mining farm near Keflavik, Iceland, June 7, 2016. REUTERS/Jemima Kelly

By Gertrude Chavez-Dreyfuss

NEW YORK Ukraine has partnered with global technology company the Bitfury Group to put a sweeping range of government data on a blockchain platform, the firm's chief executive officer told Reuters, in a project he described as probably the largest of its kind anywhere.

Bitfury, a blockchain company with offices in the United States and overseas, will provide the services to Ukraine, CEO Valery Vavilov said in an interview on Wednesday.

Ukraine's blockchain initiative underscores a growing trend among governments that have adopted the technology to increase efficiencies and improve transparency.

Blockchain is a ledger of transactions that first emerged as the software underpinning digital currency bitcoin. It has become a key global technology in both the public and private sector given its ability to permanently record and keep track of assets or transactions across all industries.

Ukraine and Bitfury are expected to sign a memorandum of understanding on Thursday, Vavilov said.

Though Vavilov said he was unable to estimate the cost of the project, he said it was the biggest government blockchain deal ever so far. It involves putting all of the Ukraine government's electronic data onto the blockchain platform.

"A secure government system built on the blockchain can secure billions of dollars in assets and make a significant social and economic impact globally by addressing the need for transparency and accountability," said Vavilov.

There are other countries that have started blockchain programs, but they are smaller in scope involving one or two sectors, such as land titles and real estate ownership. Countries that have launched blockchain programs include Sweden, Estonia, and Georgia.

"This agreement will result in an entirely new ecosystem for state projects based on blockchain technology in Ukraine," Oleksandr Ryzhenko, head of the State Agency for eGovernance of Ukraine, said in an emailed response to Reuters questions.

"Our aim is clear and ambitious -- we want to make Ukraine one of the world's leading blockchain nations."

Ukraine's deal with Bitfury will begin with a pilot project to introduce blockchain into the country's digital platform. The areas being explored for the pilot project are state registers, public services, social security, public health, and energy, Vavilov said.

Once the pilot is complete, the blockchain program will expand into all areas, including cyber security.

This is Bitfury's second government blockchain project. In April last year, Bitfury signed an agreement with Georgia to pilot the first blockchain land-titling registry.

73 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 4 feb 2023 22:04
Koers 23.406,07
Verschil +11,17 (+0,05%)
Hoog 23.580,40
Laag 23.293,07
Volume 0
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 0

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront