Forum: ABN AMRO » ABN AMRO 2017 » Pagina: 3 | Beursduivel.be

ABN AMRO 2017

452 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 19 20 21 22 23 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
A3aan
0
Vreemd koersverloop vandaag. Reden....geen idee. Is het op voorhand reageren op Griekenland of Italië met zijn bijna failliete banken?
Koers moet volgende week wel weer omhoog. Vrijdag lopen geschreven puts 21,00 en 22,00 af. Komt koers onder genoemde koers moet ik de aandelen kopen of de puts sluiten met ??? verlies of doorrollen. Het zal wel doorrollen worden naar de maart 21,50 en 22,00
Slnc
0
vandaag wat gekocht op 21.62 ben benieuwd volgens mij komen ze volgende week wel met goede cijfers
[verwijderd]
0
Opnieuw rechtszaak om ondergang Fortis
Door: Jan Kleinnijenhuis - 09/02/17, 15:13

© anp.
JURIDISCHE STRIJD De ondergang van Fortis, alweer in 2008, wordt opnieuw onderwerp van juridische strijd. De organisatie Consumentenclaim zegt namens ruim duizend beleggers opnieuw naar de rechter te gaan. De beleggers vinden een vorig jaar overeengekomen schikking over de schade die zij leden toen Fortis onderuit ging te mager.

Bijna een jaar geleden sloot de Belgische verzekeraar Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, een schikking met verschillende belangenorganisaties om de schade van beleggers te compenseren. Ageas trekt in die overeenkomst 1,2 miljard euro uit als compensatie voor beleggers, die hun aandelen Fortis in 2008 in korte tijd vrijwel waardeloos zagen worden.

Het akkoord kwam tot stand na lange onderhandelingen en verschillende rechtszaken. Ageas sloot het akkoord met onder andere de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), en de Belgische tegenhanger Deminor. Daarnaast sloten ook enkele claimorganisaties, zoals FortisEffect van advocaat Adriaan de Gier, zich aan bij het akkoord. Consumentenclaim liet destijds al weten zich nog te willen beraden, maar liet gisteren dus weten definitief niet akkoord te gaan met de schikking.

Hoorzitting


Volgende maand staat er bij het Gerechtshof Amsterdam een hoorzitting gepland over de compensatieregeling
Volgens de organisatie krijgen gedupeerde beleggers onder de schikking slechts een fractie van hun schade vergoed. Consumentenclaim zegt de regeling te hebben laten doorrekenen door externe deskundigen, waaruit zou blijken dat de schade voor beleggers vijf tot zes keer zo hoog zou zijn als de geboden compensatie. "Bij doorgang van de huidige regeling schiet een gemiddelde belegger met 1000 aandelen Fortis er minimaal 4000 euro bij in", aldus de claimorganisatie.

Volgende maand staat er bij het Gerechtshof Amsterdam een hoorzitting gepland over de compensatieregeling. Belanghebbenden kunnen daar laten weten wat ze vinden van de schikking. Dat had een opmaat kunnen zijn voor het algemeen verbindend verklaren van het akkoord. Of de aangekondigde rechtsgang van Consumentenclaim dat tegen kan houden, is nog onduidelijk.


Daardoor zijn beleggers mogelijk op het verkeerde been gezet, aldus de rechtbank destijds
De basis voor de schikking werd in 2014 al gelegd toen de rechter bepaalde dat Fortis-beleggers recht hadden op schadevergoeding omdat ze door de bank waren misleid. In 2008 raakte Fortis in de problemen, mede doordat het veel geld had neergelegd om concurrent ABN Amro over te nemen samen met Royal Bank of Scotland en Santander.

Die last, en het verslechterde financiële klimaat als gevolg van de ondergang van Lehman Brothers en de daarop volgende financiële crisis, leidde ertoe dat Fortis eind 2008 in twee stappen werd gered door de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid. In die periode communiceerde de bank steevast dat de kapitaalsbasis heel sterk zou zijn, terwijl intern al duidelijk was dat er grote problemen waren. Daardoor zijn beleggers mogelijk op het verkeerde been gezet, aldus de rechtbank destijds.
hangklok
0
Laat maar komen die cijfers. De analisten verwachten niet veel, dus het kan alleen maar meevallen.
voda
1
Beursblik: winst ABN AMRO lager door reorganisatiekosten

Analisten verwachten stabiele inkomsten.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO zal over het vierde kwartaal naar verwachting 14 procent minder winst boeken door reorganisatielasten. Dit blijkt uit een consensusverwachting die de bank heeft gepubliceerd.

De achttien geraadpleegde analisten rekenen gemiddeld op een nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders van 221 miljoen euro, tegen 256 miljoen euro een jaar eerder.

Reorganisatie

De kwartaalwinst wordt gedrukt door de reguliere bankenheffingen maar ook door een aantal eenmalige verliesposten, waaronder een reorganisatielast van bruto 169 miljoen euro, een daar aan gerelateerde afschrijving van 35 miljoen euro voor leegstaande kantoren en een voorziening van 25 miljoen euro voor compensatie van klanten voor overkreditering bij het creditcardbedrijf. ING-analist Albert Ploegh verwacht ook nog 55 miljoen euro extra kosten voor de reeds lopende compensatieregeling voor aan MKB'ers verkochte renteswaps.

Door de bijzondere posten is de verhouding tussen kosten en inkomsten naar verwachting verslechterd tot 79,6 procent, ondanks opnieuw lage voorzieningen voor slechte leningen.

Stijgende rentebaten

Het onderliggende resultaat is stabiel, verwachten de analisten, met een lichte stijging van de netto rente-inkomsten van 1,50 miljard naar 1,53 miljard euro, terwijl de fee-inkomsten licht dalen tot 442 miljoen euro. De netto rentemarge zal naar verwachting 146 basispunten zijn.

Het operationele resultaat zal naar verwachting uitkomen op 425 miljoen euro. De bulk van dit resultaat is afkomst van de Nederlandse retailbank en de zakenbank, die samen goed zijn voor ruim een half miljard. De private bank droeg naar verwachting 50 miljoen euro bij, terwijl de groepsfuncties een verlies 229 miljoen euro laten zien, verwachten de analisten.

Leningengroei

Volgens analisten van Deutsche Bank trekt de leningengroei met name in hypotheken en zakelijke leningen weer aan. Bij de hypotheken wint ABN AMRO marktaandeel dankzij de lange looptijden van vijftien jaar of meer die de bank aanbiedt en die worden gefinancierd met gedekte obligaties tegen een marge van meer dan 1,5 procent, volgens Deutsche.

Herstellende grondstoffenprijzen beperken intussen het risico van nieuwe voorzieningen voor energie-, grondstoffen- en transportfinanciering.

Basel 4

De uitgestelde besluitvorming over de zogenaamde Basel 4-kapitaalregels voor banken blijft hangen boven ABN AMRO. Door zijn grote hypothenportefeuille zou ABN AMRO hard geraakt kunnen worden als de interne modellen waarmee de bank zijn kapitaaleisen wist te verlagen, grotendeels ineffectief zouden worden door de aangekondigde aanpassing van de mondiale kapitaalregels.

De bank zal daarom voorzichtig blijven over hoeveel kapitaal er de komende jaren kan worden uitgekeerd, hoewel de buffer momenteel "zeer solide" is, volgens ING-analist Albert Ploegh.

De kernkapitaalratio wordt voorzien op 16,6 procent en de leverage ratio op 3,8 procent.

Het aandeel ABN AMRO stond maandag 0,5 procent lager op 21,50 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
A3aan
0
Dat laatste bericht maakt mij wat onzeker en neig te geloven dat, als cijfers werkelijk in de buurt komen, koers van het aandeel negatief zal reageren. Is wel flink in tegenstelling tot adviezen die zijn gegeven dat koers naar 26,00 tot 27,00 euro kan.

Zit met geschreven put opties a.s. vrijdag op 21,50 en 22,00. Aandelen heb ik al genoeg, dus ik wil de aandelen niet. Koers niet net boven 22,00 dan ga ik maar doorrollen.
A3aan
0
Het blijft kwakkelen. Koers moet naar richting 22,00 voor gunstige afwikkeling opties vrijdag a.s. Terugkopen nu nog te duur in verhouding met koers.
996
0
Zou er misschien weer een pluk aandelen onderhands geplaatst zijn?
Of is de vorige serie die eruit ging in november op 20,40 inmiddels verhandelbaar en wordt daar nu winst op genomen?
Slnc
0
hangklok
0

Lage voorzieningen stuwen resultaat.
(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal de winst verrassend zien stijgen, ondanks een stevige reorganisatielast, dankzij sterker dan verwachte rente- en overige inkomsten en zeer lage voorzieningen voor slechte leningen. Dit maakte de bank woensdag voorbeurs bekend.
De nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders steeg van 272 miljoen euro een jaar eerder naar 333 miljoen euro. Dit was fors hoger dan de 221 miljoen euro waar geraadpleegde analisten vooraf gemiddeld op rekenden.
De kwartaalwinst werd gedrukt door een reorganisatielast van netto 153 miljoen euro.
Door de bijzondere posten verslechterde de verhouding tussen kosten en inkomsten tot 77,7 procent, van 74,5 procent een jaar eerder, ondanks de lagere voorzieningen voor slechte leningen. De kredietvoorzieningen daalden sterker dan verwacht, van 124 miljoen euro naar 35 miljoen euro, waar analisten rekenden op 98 miljoen.
Het onderliggende resultaat was stabiel, met sterker dan verwachte rente-inkomsten van 1,57 miljard euro, terwijl de fee-inkomsten zoals verwacht licht daalden tot 440 miljoen euro.
De kernkapitaalratio steeg ook sterker dan verwacht naar 17,0 procent en de leverage ratio kwam uit op 3,9 procent. Analisten rekenden op respectievelijk 16,6 en 3,8 procent.
ABN AMRO stelt aandeelhouders een slotdividend in het vooruitzicht van 0,44 euro per aandeel, waarmee de uitkering over heel 2016 uitkomt op 0,84 euro per aandeel. Een jaar eerder was dit nog 0,81 euro.
Het aandeel ABN AMRO sloot dinsdag op een vlak Damrak 0,3 procent hoger op 21,71 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
February 15, 2017 01:38 ET (06:38 GMT)
© 2017 ABM Financial News. All rights reserved.

CT ABN AMRO GROUP
NL0011540547
A3aan
0
En weer lijkt het goed af te lopen met koers boven 22,00 euro. Alle geschreven puts/feb tot 22,00 komen waarschijnlijk weer binnen. Alleen een plukkie geschreven calls/feb op 22,00gaan misschien een verliesje opleveren, maar bij 22,25 speel ik met die positie quitte.
voda
0
Beursblik: rentebaten ABN AMRO zeer sterk

Kepler Cheuvreux rekent op hogere winstramingen

(ABM FN-Dow Jones) De vierdekwartaalcijfers van ABN AMRO bevatten veel goed nieuws, hoewel de winst voor belastingen slechts 1 procent hoger was dan verwacht. Dit stelde analist Benoit Pétrarque van Kepler Cheuvreux woensdag in een rapport.

De netto rentebaten waren echter zeer sterk en zouden moeten leiden tot hogere winstramingen van analisten, meende Petrarque.

Ook de verwachtingen van analisten voor de kredietvoorzieningen lijken erg aan de voorzichtige kant, volgens de analist, na de opnieuw meevallende kredietkosten in het vierde kwartaal. De vrees bij beleggers over faillissementen in de grondstoffensector bleek ongegrond.

Geschoond voor eenmalige posten waren de rentebaten 4 procent hoger dan verwacht, op 1,63 miljard euro. Dit wijst voor 2017 op een inkomstenbron van 6,5 miljard euro, terwijl analisten op dit moment gemiddeld uitgaan van niet meer dan 6,2 miljard.

Daarbij was de groei van het leningenboek sterker dan verwacht, met 0,3 miljard voor de hypotheken ondanks aflossingen voor het einde van het jaar, 0,2 miljard groei voor de MKB-leningen, en 3,8 miljard groei in de energie-, grondstoffen en transportsector.

Petrarque blijft van mening dat ABN AMRO op termijn 60 tot 70 procent van de winst kan gaan uitkeren als dividend, hoewel de bank vasthield aan een uitbetalingsratio van 50 procent van de nettowinst in 2017, tegen 45 procent in 2016.

Kepler Cheuvreux houdt vast aan het koopadvies voor ABN AMRO met een koersdoel van 25,60 euro. De bank blijft voor de analist de favoriet in de Benelux, voor ING Groep en KBC Groep.

Het aandeel ABN AMRO noteerde woensdag op een nipt hoger Damrak 3,6 procent in het groen op 22,47 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Update: winst ABN AMRO stijgt ondanks reorganisatielasten

Lagere krediet- en MKB-voorzieningen stuwen kwartaalresultaat.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal ondanks stevige reorganisatiekosten de winst zien stijgen, dankzij sterke rentebaten, lagere voorzieningen voor de compensatie van MKB-derivaten en vrijvallende voorzieningen voor slechte leningen. Dit maakte de bank woensdag voorbeurs bekend.

De nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders steeg van 272 miljoen euro een jaar eerder naar 333 miljoen euro. Dit was fors hoger dan de 221 miljoen euro waar geraadpleegde analisten vooraf gemiddeld op rekenden.

Het onderliggende jaarresultaat kwam op 2,08 miljard euro, wat 8 procent meer was dan in 2015. Het resultaat in het vierde kwartaal is doorgaans lager vanwege kosten voor bankheffingen en regulering.

"De verbeterde winstgevendheid werd gerealiseerd dankzij een toename van de kredietverlening in hypotheken, MKB en zakelijke kredieten en significant lagere kredietvoorzieningen", stelde CEO Kees van Dijkhuizen in een toelichting bij de cijfers.

De bank was voor het tweede jaar op rij de grootste verstrekker van nieuwe hypotheken in Nederland en zag zowel de hypotheken- als de MKB-leningen voor het eerst in jaren weer groeien.

Het rendement op eigen vermogen was vorig jaar met 11,8 procent nagenoeg gelijk aan de 12 procent van een jaar eerder.

Kosten en voorzieningen

De kwartaalwinst werd gedrukt door een reorganisatielast van netto 153 miljoen euro voor een digitaliseringsslag die de bank wil maken. Ook nam de bank voor 74 miljoen euro aan aanvullende voorzieningen voor een compensatieregeling voor complexe renteswaps die werden verkocht aan MKB-bedrijven en andere niet-professionele beleggers. Een andere gemaakte misstap, overkreditering van creditcards, kostte de bank 63 miljoen euro.

Daar stond tegenover dat de kredietvoorzieningen sterker daalden dan verwacht, van 124 miljoen naar 35 miljoen euro, waar analisten rekenden op 98 miljoen. De daling was te danken aan vrijvallende voorzieningen door de sterkere Nederlandse economie en voor internationale zakelijke leningen.

Hogere rentebaten

De totale inkomsten stegen in het laatste kwartaal op jaarbasis met 7 procent tot 2,2 miljard euro, evenveel als in het derde kwartaal. De netto rentebaten stegen met 5 procent tot krap 1,6 miljard, dankzij hogere marges op hypotheken, groei van de internationale leningen voor energie, grondstoffen en transport, en lagere betaalde spaarrentes.

Bij de internationale zakelijke leningen wordt de focus op energie, grondstoffen en transport uitgebreid naar natuurlijke grondstoffen, hernieuwbare energie, de voedingsaanvoerketen en elektriciteitsbedrijven, meldde de bank.

De stijging van de rentebaten werd gedrukt door de voorziening voor overkreditering van creditcards. De fee-inkomsten daalden op jaarbasis met 14 miljoen tot 440 miljoen euro, vanwege lagere tarieven voor betaalpakketten.

De overige inkomsten stegen met 79 miljoen tot 180 miljoen euro, door betere hedge resultaten en lagere voorzieningen voor de MKB-derivaten dan een jaar eerder.

Over heel 2016 steeg de cost/income ratio van 62 naar 66 procent. Zonder de reorganisatiekosten bleef de kostenratio gelijk.

Sterkere buffers

Door het beter dan verwachte nettoresultaat steeg ook de kernkapitaalratio sterker dan verwacht naar 17,0 procent, waar analisten rekenden op 16,6 procent. De ongewogen leverage ratio, van oudsher een zorgenkindje, kwam uit op 3,9 procent, waar analisten rekenden op 3,8 procent.

ABN AMRO stelt aandeelhouders een slotdividend in het vooruitzicht van 0,44 euro per aandeel, waarmee de uitkering over heel 2016 uitkomt op 0,84 euro per aandeel, of 45 procent van de nettowinst. Een jaar eerder bedroeg het dividend nog 0,81 euro per aandeel.

Het aandeel ABN AMRO sloot dinsdag op een vlak Damrak 0,3 procent hoger op 21,71 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
Slnc
0
quote:

Slnc schreef op 10 feb 2017 om 18:17:


vandaag wat gekocht op 21.62 ben benieuwd volgens mij komen ze volgende week wel met goede cijfers


en weer verkocht zie de koers niet veel verder stijgen
voda
0
ABN AMRO prijst Basel 4 al in bij nieuwe hypotheken

Bank kan tarieven verhogen dankzij hoge marktaandeel.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft de marge op Nederlandse hypotheken verhoogd, omdat de bank verwacht straks aanzienlijk meer kapitaal te moeten aanhouden voor zijn hypothekenportefeuille door nieuwe regelgeving vanuit Basel. Dat zei CEO Kees van Dijkhuizen woensdag in een toelichting op de cijfers van de bank over het vierde kwartaal van 2016.

Bij het bepalen van het tarief voor nieuwe hypotheken gaat ABN AMRO er zeker al een jaar van uit dat de gemiddelde risicoweging voor Nederlandse hypotheken in de toekomst twee keer zo hoog wordt als deze nu is..

De risicoweging bepaalt hoeveel eigen vermogen de bank op de balans moet hebben per uitgeleende euro aan hypotheken. Deze weging lag in de afgelopen jaren rond 15 procent, maar de bank prijst de hypotheek inmiddels in op "meer dan 30 procent", zei Van Dijkhuizen woensdag tijdens een persconferentie aan de Amsterdamse Zuidas. "Want dat is waar de huidige voorstellen uit Basel op uitkomen."

Onder de meest sombere scenario's onder Basel IV, zoals het raamwerk heet, zou ABN AMRO zelfs drie tot vier keer zoveel kapitaal moeten aanhouden voor zijn hypothekenportefeuille, zei Van Dijkhuizen vorig jaar al bij de presentatie van kwartaalcijfers.

Overigens kan de bank zich de tariefsverhoging veroorloven dankzij de sterke concurrentiepositie en het hoge marktaandeel in hypotheken, zei de CEO, die eraan toevoegde dat het "nog maar de vraag" was of de bank de tarieven niet zou hebben verhoogd als Basel IV niet in aantocht was. De historisch lage marktrente, waardoor ABN AMRO de hypotheken goedkoop kan financieren, maakt het ook makkelijker om de marges te verhogen.

Een definitief besluit over Basel IV werd in januari uitgesteld, door onenigheid tussen Europese en Amerikaanse toezichthouders in het Bazels Comité voor het bankentoezicht, dat de internationale kapitaalregels voor banken opstelt. De Amerikanen hebben geen fiducie in de interne modellen waarmee Europese banken hun kapitaaleisen kunnen verlagen en willen ze het liefst in de prullenbak laten verdwijnen. Dit gaat echter ten koste van het rendement van Europese banken met relatief veel veilige leningen, zoals ABN AMRO in de markt te boek staat.

Wanneer de nieuwe regels ingaan is nog niet duidelijk, maar er is gesproken over een geleidelijke invoering tot 2025. "Wij draaien scenario's op mogelijke uitkomsten van de voorstellen, en vervolgens van de wijze waarop die uitkomsten worden uitgevoerd", lichtte CFO-ad interim Alexander Rahusen toe.

Een geleidelijke invoering stelt de bank in staat om hogere kapitaaleisen geleidelijk door te berekenen bij de afloop van de rentevaste periode van de hypotheek. Daar kan de bank echter niet op rekenen bij de langere vaste looptijden van 15 en 20 jaar die momenteel populair zijn.

Van Dijkhuizen noemde het een slechte zaak dat de besluitvorming over Basel IV is uitgesteld. Duidelijkheid voor de bankensector is belangrijk, vindt hij. Dat betekent niet dat hij hogere kapitaaleisen dan ook voor lief neemt, omdat dit toch kan worden doorberekend in de prijs. "We vinden het ook belangrijk dat het voorstel rekening houdt met het risico van de portefeuille."

Het aandeel ABN AMRO noteerde woensdag 3,3 procent hoger na publicatie van de kwartaalcijfers. De bank boekte meer winst dan verwacht, mede door hogere rentebaten en lagere voorzieningen voor slechte leningen.

Ook liet de hypothekenportefeuille voor het eerst sinds 2010 weer groei zien, evenals de leningen aan het Nederlandse MKB. ABN AMRO profiteerde van betere marges op herfinanciering van bestaande hypotheken.

De hypothekenportefeuille groeide met 0,3 miljard euro tot 147,4 miljard euro in het vierde kwartaal, ondanks dat nog steeds veel klanten vervroegd aflosten op hun hypotheek. Het marktaandeel in nieuwe hypotheken steeg volgens de bank van 23 procent een kwartaal eerder naar 26 procent afgelopen kwartaal. "We zijn daar echt marktleider en verwachten dat verdere groei van die portefeuille mogelijk blijft", zei Van Dijkhuizen.

De pas recent aangetreden topman noemde het ook "heel prettig" dat de portefeuille met MKB-leningen weer groei vertoonde, na een jarenlange krimp met 5 procent per jaar.

Analisten reageerden positief op de kwartaalcijfers en met name op de sterke rentebaten. ABN AMRO verwacht dat het de rentemarge ook dit jaar kan handhaven op het huidige niveau van iets meer dan 152 basispunten, zei financieel directeur Rahusen.

Weliswaar is er niet veel ruimte meer om de spaarrente te verlagen, nadat die vorig jaar daalde van 0,7 procent tot een ongekend lage 0,25 procent, door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Met name bij de grootzakelijke leningen ziet ABN AMRO echter nog wel ruimte om de rentemarge op te krikken dit jaar, zei Rahusen. De financieel directeur ad interim is normaal gesproken hoofd Controlling bij ABN AMRO, maar viel woensdag in als CFO, omdat voormalig CFO Van Dijkhuizen de rol van bestuursvoorzitter heeft overgenomen van de recent vertrokken topman Gerrit Zalm.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
452 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 19 20 21 22 23 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23-jan-20 17:35
Koers 15,785
Verschil +0,085 (+0,54%)
Hoog 15,830
Laag 15,560
Volume 4.015.875
Volume gemiddeld 2.782.895
Volume gisteren 3.133.910

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group