Forum Vastned geopend

1.686 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 80 81 82 83 84 85 | Laatste
junkyard
1
Mee eens, hoewel dit binnenstedelijke vastgoed nu wel meer last heeft van de corona maatregelen. Op termijn moet dit weer aantrekken.

Vanwege de hogere verwachte waardevastheid van dit type vastgoed is Vastned al beter blijven liggen dan fondsen als Wereldhave, URW, ECP, Klepierre. Een winkelcentrum (waar deze fondsen zich op richten) heeft als nadeel dat er hogere vaste (service) kosten zijn, in stadscentra worden deze lasten (onderhoud, voorzieningen straten en pleinen) gedragen door de gemeente.
Coons
0
Gaan ze deze periode ook het vastgoed portfolio uitbreiden? Lijkt me dat het beter is te investeren nu de marktprijzen wat dalende zijn. Dat vastgoed in de binnenstad stijgt op termijn heus wel weer in waarde. Mensen willen die mooie steden graag bezoeken en lekker ronddolen. Terrasje pakken en winkelen. Aantal bezienswaardigheden bezoeken. Dat verdwijnt niet met 1 virus.
Adjan
0
Wel op anderhalve meter coons, dan zakt de winstgevendheid van een terrasje snel in > dalende huurprijs
junkyard
0
Bij dalende vastgoedwaarden stijgt de schuldgraad (LTV) tot boven het gewenste niveau. Nieuwe aankopen zijn dan alleen mogelijk wanneer extra kapitaal wordt opgehaald, een emissie lijkt uitgesloten op dit niveau.

Dus nee, Vastned zal geen panden aankopen, dit is niet in het belang van aandeelhouders. Wie wil profiteren van 'lage prijzen' kan aandelen bijkopen.
Coons
0
Inmiddels zijn de beurskoersen van Vastned weer iets toegenomen. Die panden blijven gewoon waarde houden vermoed ik, gaat de ene huurder eruit komt er een andere voor terug. Dat is het voordeel van die mooie locaties.
voda
0
Uitgelicht: vastgoed hervindt weg omhoog

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Eurocommercial Properties
15,16 0,72 4,99 % Euronext Amsterdam
NSI NV
36,50 0,70 1,96 % Euronext Amsterdam
UNIBAIL RODAMCO WFD nominatif adm
70,72 7,02 11,02 % Euronext Paris
Unibail-Rodamco SE & WFD Unibail-Rodamco
70,72 7,02 11,02 % Euronext Amsterdam
Vastned Retail
21,45 0,70 3,37 % Euronext Amsterdam
Wereldhave
9,915 0,43 4,53 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Waar de Nederlandse vastgoedsector sinds half maart met het stilvallen van de economie de gebeten hond op Beursplein 5 was, profiteert de sector nu van de voorzichtige heropening van de economieën.

Met name het zwaar getroffen Unibail-Rodamco-Westfield wist afgelopen week de versoepeling van de lockdown-maatregelen om te zetten in koerswinst. Het aandeel steeg op weekbasis maar liefst 48,3 procent.

Sectorgenoten als Eurocommercial Properties, Wereldhave, Vastned en NSI zaten afgelopen week ook stevig in de lift. Eurocommercial steeg op weekbasis 32,8 procent in waarde, Wereldhave won 30,2 procent, Vastned steeg 19,4 procent en het aandeel NSI werd een meer bescheiden 6,9 procent duurder.

Hoofd Research Robert Woerdeman van zakenbank Kempen is sceptisch en niet zo zeer alleen over de vastgoedfondsen.

"Met het versoepelen van de coronamaatregelen zie je dat alle aandelen die zijn achtergebleven nu een inhaalslag maken. Wat het vastgoedfonds betreft: Ja de eerste data zijn positief, maar zelfs de mensen met een enorme winkel-aversie vinden het nu leuk om te gaan winkelen. Bovendien, mensen die nu gaan winkelen gaan over het algemeen nu ook echt winkelen. Dat doen ze massaal en ze kopen veel", aldus Woerdeman.

De analist verwacht dat vastgoedfondsen nog een paar dagen zullen profiteren van de hausse, maar dat de stijging daarna zal afvlakken, waarna de markt zal zoeken naar een nieuwe balans.

Analist Corné van Zeijl van Actiam leek enigszins verrast te zijn door het sterke herstel van de sector, aangezien hun machtspositie volledig onderuit gehaald is door de crisis.

"Als klanten [hun huur] niet meer betalen, dan heb je een probleem. En nu er een recessie aankomt, kun je wel dreigen met uitzetting, maar komt er niemand voor in de plaats. Je zit met veel vaste kosten. Dus de winst giert onderuit. Bovendien daalt daardoor de waarde van het vastgoed, terwijl de schulden wel blijven staan", zei hij.

Waarom die aandelen nu in zo’n korte tijd zo weten te stijgen, weet van Zeijl ook. “Die shorters moeten zich niet suf kopen in een markt die niet zo liquide is.”

De lockdownmaatregelen als gevolg van de virusuitbraak hakten er met name bij Unibail-Rodamco-Westfield hard in. Hoewel het vastgoedfonds tijdens de prestatie van de resultaten over het eerste kwartaal nog zei dat het te vroeg was om een betrouwbare inschatting te geven van de impact van de corona-pandemie op de resultaten in 2020, zei het wel dat de tegenwind in het tweede kwartaal nadrukkelijker gevoeld zal worden. Dat het concern eind maart al zijn outlook voor 2020 introk en slotdividend schrapte, sprak boekdelen.

Afgelopen week zei het concern verrast te zijn door het tempo waarin het zijn 90 winkelcentra kan openen. Inmiddels zijn 65 van de 90 winkelcentra weer operationeel. Unibail verwacht dat tegen 15 juni 87 procent van de winkelcentra weer open zal zijn.

Kredietwaardigheidsbeoordelaar S&P sprak van goed nieuws, maar waarschuwde voor een langdurig herstel. Berenberg haalde het vastgoedfonds half maart vanwege de voorziene effecten van het coronavirus op de activiteiten van het bedrijf al van zijn kooplijst.

Volgens Woerdeman van Kempen heeft Unibail momenteel veel schulden en komt er een moment waarop het vastgoedfonds het eigen vermogen zal moeten opvijzelen. De analist is met name benieuwd wat de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de komende tijd zullen laten zien. Daarnaast is een afwaardering van de portefeuille met 10 tot 15 procent volgens hem niet onwaarschijnlijk.

Ook de activiteiten van Wereldhave kwamen fors onder druk te staan vanwege de effecten van het coronavirus. Het vastgoedfonds sprak van een "significant" effect. Het concern trok zijn outlook in, schrapte het slotdividend over 2019 en zei geen dividend uit te keren in 2020. Moody's verlaagde de kredietwaardigheid van Wereldhave naar junk met een negatieve outlook.

Wat Wereldhave betreft is Woerdeman hoopvol gestemd. Het concern heeft volgens hem met CEO Matthijs Storm een energieke nieuwe CEO die 'out of the box' durft te denken. De analist is benieuwd met wat voor verfrissende en vernieuwende maatregelen de CEO gaat komen om Wereldhave toekomstbestendig te maken. Een tweede punt van focus is volgens Woerdeman het vrijmaken van kapitaal door desinvesteringen om de schuldpositie te verbeteren. Overigens is Storm een oud-aandelenanalist van Kempen, waarbij hij zich toelegde op vastgoed.

Eurocommercial Properties voerde half maart aanpassingen door aan het dividendbeleid vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het concern zei, hoewel de omzet in de winkelcentra moeilijk te voorspellen is, evenals de huren, dat er weinig kans is op financiële nood bij het bedrijf. Het vastgoedbedrijf zei samen te werken met huurders over uitstel van betaling voor de kleinste partijen in winkelcentra in België, Frankrijk en Italië, waar de samenleving volledig op slot zat. In Zweden, waar het bedrijf ook actief is en waar het 'gewone' leven niet werd ingeperkt, was sprake van aanhoudende groei.

Behalve Unibail haalde Berenberg half maart ook Eurocommercial van zijn kooplijst.

Volgens analist Woerdeman gaat Eurocommercial gebukt onder een verouderde visie op online retailing. Ook de schuldgraad van circa 40 procent is volgens hem te hoog. Bovendien is het tijd dat het concern naar zijn kostenstructuur gaat kijken. "Die moet met 10 tot 15 miljoen euro per jaar omlaag kunnen", aldus Woerdeman.

Vastned kreeg van hetzelfde laken een pak en verlaagde zijn dividendvoorstel voor 2019, trok de outlook in en schrapte het interimdividend in 2020. Ondanks alle onzekerheden zei Vastned nog steeds te rekenen op een groei van het direct resultaat in 2020. Berenberg zei begin mei in reactie op de kwartaalcijfers van het vastgoedfonds te verwachten dat de optimalisatie van de portefeuille in de afgelopen jaren nu zijn vruchten zal afwerpen. Berenberg handhaafde het Houden advies.

Vastned laat volgens Kempens' Woerdeman eenzelfde neergaande trend zien als zijn sectorgenoten. Woerdeman is met name benieuwd naar de evaluatie van de strategie, die het concern heeft aangekondigd. "Wat dat betreft liggen alle opties open.”

Vanuit NSI bleef het relatief stil. Het vastgoedfonds zei half maart goed gepositioneerd te zijn om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden en huurders daar waar nodig te ondersteunen. "We hebben de afgelopen drie jaar gebruikt om het bedrijf te herstructureren en daarom zijn we goed voorbereid op de onzekere en ongetwijfeld uitdagende periode die voor ons ligt", zei CEO Bernd Stahli.

Woerdeman heeft alle lof voor Stahli en wat hij tot dusver heeft gedaan, waaronder de verkoop van een groot deel van de retailportefeuille, een focus op ontwikkeling, kostenbeheersing en een verbetering van de schuldgraad. Bovendien is de kantoorportefeuille goed gepositioneerd om optimaal te kunnen profiteren van van het feit dat steeds meer mensen weer 'normaal' naar kantoor gaan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
1.686 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 80 81 82 83 84 85 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 5 jun 2020 17:35
Koers 21,450
Verschil +0,700 (+3,37%)
Hoog 22,400
Laag 20,800
Volume 178.265
Volume gemiddeld 103.428
Volume gisteren 70.237

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group