Accell Group « Terug naar discussie overzicht

Trots en Schaamte

7 Posts
Eddy Raymann
0
Ik kocht mijn eerste aandelen Accell nog in de vorige eeuw. Ik ben altijd trots geweest op mijn Accell: een echt Hollands product, gefabriceerd in ons eigen Friesland. Batavus, Sparta, Union, vertrouwde merken die stonden voor kwaliteit.
Een goed en eerlijk management: er verliet bij wijze van spreken geen enkele fiets de fabriek zonder dat Rene Takens er eerst even een rondje op gereden had. De productie groeide en van de stijgende koers heb ik gedurende al die jaren flink geprofiteerd.
Ik was trots deel uit te maken van het Accell-sprookje.

Het eerste vege teken kwam toen ze opeens ook Finse sportapparaten gingen verkopen, zogenaamd om ook iets te kunnen verkopen als het slechte weer was. Geen gekke dingen doen , dacht ik , maar vooruit.
De vooruitzichten waren niet heel geweldig maar de opkomst van de elektrische fiets gaf een enorme impuls. Rene had het goed gezien, en er werd veel veel verdiend. Zoals het helaas vaker gaat met mooie, maar kleine Nederlandse bedrijven en artiesten zodra ze een beetje succes hebben: ze willen nu ook het buitenland veroveren. Altijd tricky (LCI, Imtech), want dat zijn andere markten die je niet kent en hoe behoud je de controle ?
Duitsland, de VS, zaten die op onze Friese fietsenmakers te wachten ?

Toen Rene Takens zijn afscheid aankondigde begon ik al te twijfelen. Want ofschoon de markt voor elektrische fietsen groeide, maakte Accell daar maar voor een deel gebruik van. Het bod van Pon kwam dan ook als geroepen, 31 euro. Het management vond de prijs te laag, en ik ging ervan uit (zoals velen) dat we op 35 wel een deal zouden hebben. Maar dat ging niet door. De haaien van Pon hadden waarschijnlijk al als voorwaarde dat er een nieuw en agressiever management zou moeten komen. En daar voelde men bij Accell niet veel voor. Ook toen al moet men daar geweten hebben van de problemen in de VS en het krimpend marktaandeel. Zij moeten hebben geweten dat 31 een heel mooie prijs was voor het aandeel.

Nee, zelf heb ik ook niet verkocht toen. Ik wilde toch nog even een iets hogere prijs afwachten, geloofde het management dat 31 gezien de groei een te lage prijs was, maar vooral: ik ging ervan uit dat Accell nu eindelijk toch eens optimaal zou kunnen profiteren van de verder
stijgende vraag naar elektrische fietsen.

Nu lees ik dat deze groei nog verder is toegenomen en zijn de resultaten van Accell een grote teleurstelling. Hoe is het toch mogelijk dat een bedrijf met zo'n enorme ervaring, reputatie en marktaandeel in eens stijgende markt geen betere resultaten weer te bereiken ?

Ik ben me gaan schamen voor Accell. Nog niet eens plaatsvervangend, want hoe heb ik zo naief kunnen zijn om tegen de tekenen in vast te houden aan mijn hoop en vertrouwen ? Rene, wat heb je voor opvolging aan Accell overgelaten ?

Ik ben altijd trouw en loyaal geweest en heb enkel af en toe wat plukjes aandelen verkocht ivm. de weging in mijn portefeuille. Ik was veel te trots op Accell weg te doen. Ik zal het ook nu niet doen, want net als in een huwelijk heb je ook getekend voor de magere jaren. Maar ik hoop dat het management bij Accell wel eindelijk eens gaat doen waar ze jaren goed in waren: fietsen verkopen in een groeiende markt en dit zomaar uit handen geven in al die opkomende internet-verkopers (want die kunnen het kennelijk wel).

[verwijderd]
0
'Mooi' verhaal Eddy.

Accell vond ook dat het een mooi bod was, ze lieten immers al weken boekenonderzoek toe. Het was pas na de AVA dat Pon plotseling de deur werd gewezen. In het FD stond destijds dat grootaandeelhouders, waaronder Teslin, tegen de overname waren en dit op de AVA kenbaar hadden gemaakt.

Ik had wel verwacht dat Pon zich niet zou laten kennen en later met een nieuw bod zou komen maar aan de andere kant, als er geen draagkracht is onder grootaandeelhouders, heeft een bod weinig kans van slagen.

Bedank de grootaandeelhouders zoals Teslin maar. Die club is tevens grootaandeelhouder bij het andere zorgenkindje Beter Bed, dus of ze bedrijven goed op waarde kunnen schatten? I rest my case.

Op overname moet je nooit hopen. Ik denk dat accell zelfstandig een mooie groeipotentie heeft, het komt er alleen niet uit. Of het nieuwe management het tij nog kan keren zullen we zien.
hjs64
0
Beste Eddy, ik voel met je mee, ben ook lange tijd aandeelhouder van Accell (10 a 20 jaar). Ben er persoonlijk zo'n 2 weken voor het bod van Pon uitgestapt (baalde ik toen als een stekker van). Ja, er is veel fout gegaan maar is dat Accell allemaal aan te rekenen? 1 a 2 jaar geleden is een zakenpartner in Taiwan er met een bak poen vandoor gegaan, de problemen in de VS komen doordat ze fietsen geleverd hebben (die nog niet betaald waren) en vervolgens gaan de afnemers failliet. Het enige dat ik het het management van Accell aanreken is een te groot vertrouwen in de medemens en tegelijkertijd siert ze dat. Misschien heb ik een roze bril op (Acccell is goed voor me geweest) maar ik geloof nog steeds in de zaak. Ik popel om ze weer terug te kopen maar wil met het huidige geweld dat gaande is in het fonds nog even afwachten tot alles weer wat rustiger is.
Eddy Raymann
0
Beste heren, bedankt voor jullie reacties. Misschien ben ik inderdaad wat te hard voor het huidig management, ook ik weet natuurlijk niet wat er achter hun deuren gebeurt. Toch roept zo'n Taiwan-incident bij mij associaties op met LCI en Imtech, en roept internationale expansie zulke risico's op als de vertrouwde controle wegvalt. Ik geef toe dat mijn stukje ook een soort hartekreet was, vanuit een teleurstelling over 'mijn' Accell. Tegelijk weet ik dat dit 'all in the game' is, en daarom houd ik ook van beleggen, de deceptie naast de euforie. En toch, toch vind ik dat ik in de huidige groeimarkt van Accell betere prestaties mag verwachten. Met jullie hoop ik op een adequate aanpassing door het management en de heropleving van een sterk bedrijf.
hjs64
0
Beste Eddy, ik heb je stuk ook als een hartekreet gelezen en was van mening dat ik er toch even op moest reageren. Zelf hanteer ik als principe dat ik niet meer dan 12 keer de (verwachte) winst per aandeel betaal, ik heb voorafgaande aan het bod van Pon voor Accell een uitzondering gemaakt, had (en heb) nu eenmaal een zwak voor Accell, maar toen de k/w zo'n 2 weken voor het bod opliep naar 14 had ik toch iets van sorry maar dan moeten ze er toch echt uit (met pijn in het hart). Baalde vervolgens uiteraard als een stekker (hoe cynisch kan het leven zijn, achteraf gezien). Met Accell komt het echt wel weer goed, Warren Buffett heeft eens gezegd 'ik ben geinteressseerd in bedrijven waar ik voor geen goud tegen zou willen concurreren', wat fietsen (en vooral E-bikes) betreft is Accell in mijn ogen zo'n bedrijf. Ik heb mijn cash even ergens anders voor nodig, maar zodra de zaak tot rust komt koop ik Accell geheid terug. Dit verdient Accell niet.
Over en uit...
0
Potverdorie zeg. De koers staat nu op 16,94.
Even een oude koe uit de sloot gehaald om deze koers in een perspectief te zetten.
www.tweewieler.nl/home/nieuws/2017/05...
Wat een drama, en met wat voor een puinhoop zijn de beleggers nog geen jaar na dato opgezadeld. En wat gaat de "Beter Bed" man doen nu. Ik weet het niet, maar heb zelf de teloorgang van de Macintosh groep gevolgd een paar jaar terug. En een naar gevoel bekruipt me toch. Andere business, maar daar zat ook een nieuwe CEO die termen als "transitiejaar" en "multi channel" strategieën bezigde. En dat is dramatisch afgelopen. Too little too late.
Hoe kun je nu in vredesnaam uitleggen aan je aan deelhouders dat je de juiste keuze hebt gemaakt als de koers weer (bijna) gehalveerd is? En dan de ambitie hebben om de "grootste" te worden, marktleider in het midden en hogere segment. En je omzet met bijna 50% op te krikken de komende jaren. Maar hoe dan? Consolidatie is noodzakelijk heeft de CEO zeer recent nog gezegd.

7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 aug 2022 17:35
Koers 57,550
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 0
Volume gemiddeld 11.097
Volume gisteren 0

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront