Biotechbedrijf Curetis reorganiseert ingrijpend

Het Duitse biotechbedrijf Curetis dat een beursnotering in Amsterdam heeft, gaat ingrijpend reorganiseren. Het bedrijf sluit zijn verkoopkantoren in de meeste Europese landen, inclusief Nederland. De onderneming die diagnostische testen ontwikkelt en verkoopt, gaat zijn kaarten nog meer op de Verenigde Staten zetten.

Curetis kondigde de reorganisatie, die 30% van de werknemers hun baan gaat kosten, donderdagochtend aan. Het Duitse bedrijf heeft het al langer moeilijk. De verkoop van zijn Unyvero-apparaten en bijbehorende testen die snel de oorzaak van infecties kunnen achterhalen, komt maar moeizaam van de grond.

Uitgaven gehalveerd

Het aandeel Curetis CURE steeg donderdagochtend 6% op €1,61. Het bedrijf maakte eind 2015 zijn debuut op het Damrak, toen met een introductieprijs van €10 per aandeel.

Door de bezuinigingen verwacht Curetis komende jaar zijn uitgaven ongeveer te halveren tot maximaal €15 mln. De uitgaven dit jaar komen naar verwachting op circa €25 mln, wat al €5 mln lager is dan eerder verwacht. De hoge uitgaven in onder meer onderzoek en ontwikkeling, resulteren tot nu toe in grote verliezen.

Lees ook
Medische diagnostiek heeft de toekomst, ooit, maar nu is het sappelen

De onderneming is gedwongen de tering naar de nering te zetten, omdat het lastig is gebleken nieuw kapitaal op te halen. Een emissie van nieuwe aandelen vorige maand leverde veel minder op dan verwacht: €8,9 mln, waar het bedrijf had gerekend op €14 mln tot €18 mln. In de eerste negen maanden van dit jaar boekte Curetis een omzet van €1,2 mln.

Verkoop uitbesteden aan partner

De verkoop van zijn testen en zijn Unyvero-apparaat gaat Curetis in Europa onderbrengen bij een partner. Gesprekken daarover met een groot Europees bedrijf zijn al gaande.

Curetis richt zijn pijlen nog sterker dan in het verleden op de Verenigde Staten. De Amerikaanse markt staat bekend als veel aantrekkelijker voor medische bedrijven dan de Europese, omdat de prijzen er hoger liggen en nieuwe technologie makkelijker ingang vindt.