Forum: Columns » Schenken? Twee keer nadenken | Beursduivel.be

Schenken? Twee keer nadenken

Lees deze column op IEX.nl

27 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ffff
0
Ik kan het niet laten: Als zelfs een superspecialist als Jos Koets een begrijpelijke fout bij zijn publicatie maakt, is toch een duidelijk teken dat de Overheid met veel te ingewikkelde regelingen komt. Het wordt allemaal zo ingewikkeld, zodat alleen mensen die zich er helemaal in verdiepen, de consequenties begrijpen. Terwijl ook in dit geval het principe zo simpel is: geeft een ouder 100.000 aan zijn kind dan heeft dat kind 100.000 minder schuld…

Maar zoals uit de allerlaatste alinea al blijkt: Zelfs bij een op zich simpele schenking van een ouder aan zijn kind, moet er wellicht een fiscale jurist bijgesleept worden. De Overheid die het beslist allemaal veel te ingewikkeld maakt.


Peter
melkboer
1
Het is sowieso dom om de schenking voor het kopen van een huis te ontvangen. Laat het kind eerst het huis maar kopen met zn eigen middelen. Om daarna met een schenking een fors deel af te lossen.
Zo gebruik hij de schenking om zn woonlasten te beperken en niet om een te duur huis te kopen
geobeo
0
geobeo
0
quote:

melkboer schreef op 18 jan 2019 om 15:44:


Het is sowieso dom om de schenking voor het kopen van een huis te ontvangen. Laat het kind eerst het huis maar kopen met zn eigen middelen. Om daarna met een schenking een fors deel af te lossen.
Zo gebruik hij de schenking om zn woonlasten te beperken en niet om een te duur huis te kopen


Heb je de tekst wel gelezen? Welk kind (of stel kinderen) kan op dit moment een eerste huis van 300.000 EUR kopen?

Met je eerste baantjes krijg je echt geen hypotheek van 300.000 EUR hoor.
Bluescreen
0
De hypotheken die heel lang zonder aflossingsverplichting werden
verstrekt, samen met een steeds lagere rente en nu met mogelijkheid
om elk jaar een ton belastingvrij te schenken aan al je kinderen,
zijn al langere tijd ook factoren die de huizenprijzen hebben op-
gejaagd bij een schaarse woningvoorraad.
Mede dankzij het lage-rentebeleid van ECB hebben ook de rijke, soms
koninklijke huizenmelkers hun slag kunnen slaan en de huren opgedreven, zodat
de jongeren en gezinnen met een modaal inkomen soms de helft of
meer van hun loon moeten besteden aan huur voor een dak boven hun hoofd.
Om aan deze wantoestand een eind te maken is er een simpele oplossing: Elke Nederlander mag zijn eigen huis kopen of verkopen met 0% overdrachtsbelasting. Vanaf de aankoop van een tweede, derde of
meer-huis gaat de overdrachtsbelasting progressief omhoog met 10%.
overdrachtsbelasting, vanaf elk volge
objectief
0
@Bluescreen: De argumentatie (a) lijkt me onjuist en de oplossing (b) is al helemaal verkeerd.
ad.a:
1) de genoemde schenkingsvrijstelling is onjuist.(zoek dit maar op)
2) de ontwikkeling van de huizenprijzen is marktwerking, die je in ander landen ook ziet
3) de huren stijgen min of meer evenredig met de huizenprijzen

ad.b: De overdrachtsbelasting verlagen stimuleert de huizenprijzen, je zou die juist moeten verhogen naar bijv. 8% (gaat niet gebeuren want VVD en CDA verliezen daarmee kiezers)
Mugje
0
Objectief doet zijn naam niet volledig eer aan. Markten zijn onderhevig aan vraag en aanbod maar de prijsvorming is zeer zeker afhankelijk van de factoren als oa door Bluescreen benoemd. Door zowel het in stand houden van de -nog altijd riante- HRA, de extra schenkingsvrijstelling voor rijke ouders aan de kroost, de lage marktrente, de woningschaarste en gunstige fiscale regels voor huisjesmelkers hebben er allemaal gezamenlijk toe geleid dat wonen bijna onbetaalbaar is geworden. En onze lakse Overheid ziet het, kijkt ernaar en misbruikt de omstandigheden alleen maar om het de welgestelden nog wat makkelijker te maken.

De Overheid heeft zelf de huren omhoog gejaagd. Ik ga er nu nog van uit dat dit vanuit vooruitziende blik was omdat de verhuurders worden ingeschakeld de huurwoningen duurzamer te maken, maar het kan ook zomaar zijn dat men daarom nog weer extra huurverhogingen laat invoeren. I.p.v. de lage rente aan te grijpen om de HRA versneld af te bouwen, deed de Overheid weinig tot niets en zijn de woningprijzen schier onbereikbaar geworden voor de gemiddelde starter. Als je rijke ouders hebt wordt je voorgetrokken want die kunnen plots onbelast een extra schening doen. Dus behalve dat alleen de jongere van rijke komaf nog een woning kan kopen en HRA kan toucheren, kan die zelfde jongere ook nog eens een onbelast voorschot op zijn erfenis krijgen. Je hebt dan wel rijke ouders nodig.

De niet bemiddelde ouder moet zijn kroost teleurstellen, hij kan geen tonnetje als voorschot geven en die kinderen zijn aangewezen op de huursector. Daar lopen ze tegen de volgende unfaire regelgeving aan die weer in het voordeel van de bemiddelden onder ons is. Je kan -als je al wat geld hebt- heel makkelijk je concurrenten overbieden en de woning -na aankoop- direct verhuren. Aan die geldwolven zijn de kinderen van de niet bemiddelde ouders overgeleverd want ze vragen de hoofdprijs als huur. De rijkerd betaalt geen overdrachtsbelasting en als je het goed aanpakt hoef je over je huuropbrengst ook geen belasting te betalen. De overdrachtsbelasting weer invoeren voor aankopen bij meer dan 1 woning laat dan in elk geval de huisjesmelker nog een bijdrage in de staatskas doen. Het zal een aantal melkers wel wat afremmen.

Dat de regelgeving inmiddels zo ingewikkeld is geworden kan uiteindelijk maar tot één oplossing leiden; schaf alle fiscale voordelen rond die eigen woning af.Geef alleen de starters wat subsidie en verder niets. Laten we eerlijk zijn; ik denk dat ruim de helft van het geen er jaarlijks aan HRA wordt terugbetaald helemaal niets meer heeft te maken met de eerste levensbehoefte van 'wonen'. De HRA wordt misbruikt om alsmaar grotere woningen te bouwen (gezinnen kleiner en woningen groter) gewoon omdat het kan en niet zozeer omdat het moet. En de extra paardenbak moet erbij, een zwembad, dubbele garage etc etc. Allemaal 'luxe' en -het zal u niet verbazen- weer alleen beschikbaar voor de groep burgers die wat beter in de slappe was zit. Zo heeft de VVD tijdens de crisis afgewenteld op de zwakkeren in onze samenleving en worden de kadootjes vooral aan de rijken uitgedeeld.

Dus laten we met z'n allen zorgen dat we eindelijk weer een een regeringsploeg krijgen zónder deelname van de VVD eo CDA. Wellicht worden dan toch een keer de juiste stappen gezet. Versneld inperken HRA -vooral boven een bepaald norm- en dan de starters de eerste jaren wat extra onder de arm nemen. Als je de HRA deels afschaft zal de verkopende partij vanzelf met de prijs omlaag moeten. Kan hij de nieuwe woning mogelijk wat minder uitbundig bouwen. Maar dan kan je wellicht wel 2 woningen op dat zelfde perceel gaan bouwen.
Broke Even
1
Ik heb die 100k zelf verdiend en toen pas een huis gekocht. Maar dat schijnt tegenwoordig maar raar te zijn. Pappie en mammie betalen wel. 80% belasten die handel.
Broke Even
0
Swarte Durk
0
quote:

Broke Even schreef op 19 jan 2019 om 13:41:


Ik heb die 100k zelf verdiend en toen pas een huis gekocht. Maar dat schijnt tegenwoordig maar raar te zijn. Pappie en mammie betalen wel. 80% belasten die handel.

Goed van jou dat je 100k hebt verdiend, naar wat heeft dat er mee te maken? En waarom zou de regering meer recht hebben op dat geld dan de familie? Er is immers eerder al belasting over betaald.
B-rood belegger
0
En wederom eindigt een artikel van dhr Koets in een klachtenregen over de oneerlijke overheid die de arme burgers armer maakt en de rijken alleen maar laat profiteren dmv schenkingsvrijstellingen bij aankoop van woningen....
Afschaffen van HRA is al geleidelijk doorgevoerd. Los van de moeilijkheden hieromheen kan je het simpelweg niet van de ene op de andere dag (volledig) afschaffen omdat je mensen in financiele problemen helpt.

Is het sowieso niet verstandiger die 100k te lenen en de door de kinderen betaalde rente (deels) terug te schenken?

Maar idd... ik ben groot voorstander van afschaffing van alle complexiteit m.b.t. regelgeving. Mits dat over de hele linie gebeurd. Over het algemeen is het probleem namelijk dat afschaf van dingen leidt tot potjes voor de Eigen achterban en wordt er weer een toeslag of korting bedacht om hun nadeel op te vangen... Precies daarvan willen we juist af!
Belangstellende
0
@ B-rood belegger: Een complicerende factor bij het lenen van ouders is dat je bij een hypotheekverstrekker dan minder kun lenen.
Zij houden er rekening mee dat je elders ook leent voor aankoop.
Henk Snaph
0
Deze belasting vrije schenking is m.i. discriminatie.
Mijn kinderen zijn ouder dan 40 jaar. Wij zouden ons huis kunnen verkopen en kleiner gaan wonen maar kunnen onze kinderen deze 100.000 euro niet belasting vrij schenken. Deze regeling is dus alleen voor de rijken.
objectief
0
quote:

Durk de baas yn it lizzende wurk schreef op 20 jan 2019 om 12:27:


[...]
Goed van jou dat je 100k hebt verdiend, naar wat heeft dat er mee te maken? En waarom zou de regering meer recht hebben op dat geld dan de familie? Er is immers eerder al belasting over betaald.


"Eerder al belasting over betaald"..wel het zwakste argument dat er is, dat is n.l. altijd het geval als je met je geld iets doet.
boschkabouter
0
Woningen zijn onbetaalbaar geworden voor starters. Alleen met hulp van rijke ouders middels garantstelling of/en belastingvrije schenking van 100.000 kunnen kinderen van welgestelde ouders nog een huis kopen. Nieuw te bouwen huizen zijn ook schreeuwend duur geworden. En huren in vrije sector is eveneens onbetaalbaar. Sociale huur is nauwelijks beschikbaar en er is logischerwijs geen doorstroming. Er is daarnaast veel crimineel geld en geld van buitenlandse investeerders in de woningmarkt gestoken in m.n. de Randstad. Heeft geleid tot enorme prijsopdrijving van koop- en huur.

Een advies voor woningstarters. Ga zeker niet in de Randstad een woning zoeken, maar op een plek die wel nog te betalen is en die per OV een prima verbinding heeft met Randstad. Want 1 ding is zeker. Ook het autorijden gaat schreeuwend duur worden.
Van overheid zou je visie mogen verwachten. In Randstad is geen ruimte voor woningbouw, wegennet, bedrijven vestiging. Stimuleer actief dat bedrijven, werknemers, instellingen zich buiten Randstad gaan vestigen. En zorg gelijkertijd dat er veel beter OV beschikbaar komt vanuit Noord-Oost en Zuid Nederland. Met de trein is reizen naar bijv. SChiphol niet haalbaar vanuit Oost-Nl, alleen met overnachting.
ferme
0
Schenkingen zijn mooi als het huis is gekocht
Geef als ouder zijnde een hypotheek aan je kind (eren).
De ouders doen hun schenking dan jaarlijks van deze hypotheek
aftrekken, ook het rente bedrag blijft dan aftrekbaar
en jaarlijks betalen de kinderen dan ook minder rente

gerard66
0
Volgens mij is het niet zo moeilijk. In het koopcontract en
akte zetten dat beiden 50% van de woning kopen, draagplichtovereenkomst en juiste tekst in het samenlevingscontract. Eindelijk iets waar een adviseur toegevoegde waarde heeft.
Broke Even
1
quote:

Durk de baas yn it lizzende wurk schreef op 20 jan 2019 om 12:27:


[...]
Goed van jou dat je 100k hebt verdiend
Je kunt daar wel denigrerend over doen. Maar het is niet vanzelfsprekend, men gaat liever 3x per jaar naar een warm oord en 1x per jaar op wintersport en dan klagen dat ze geen geld voor een huis hebben.
Hermando
0

Dus...... overheid maakt er een puinhoop van.

Huizen kopen kan niet meer of overheid en banken hebben een bord voor hun kop.

Huurhuizen zn niet beschikbaar of je kan 1.000 euro neertellen.

Je ben niet goed voor een hypotheek van 300.000 met een aflossing van 600 euro (incl rentevoordeel)...

Maar je kan wel huis huren van 1.000 euro.

Gek wordt je ervan.

Overheid en banken zijn door geschoten en financiele crises leggen ze bij de burgers terwijl het veroorzaakt is door overheid en banken.

Hermando
0
quote:

Broke Even schreef op 22 jan 2019 om 07:30:


[...]Je kunt daar wel denigrerend over doen. Maar het is niet vanzelfsprekend, men gaat liever 3x per jaar naar een warm oord en 1x per jaar op wintersport en dan klagen dat ze geen geld voor een huis hebben.Kop in zand..

Mensen die dit kunnen zijn alleen de rijke.

Je moet 20.000 neertellen voor een hypotheek.

Even nadenken als het lukt.

Gemiddeld verdienen de mensen 2.000 euro netto... dat is 45.000 bruto wat modaal is toch ?.

Zorg en huishuur is al 1300.
Rdam adam, betaal je 1.000 euro voor huishuur of denk je met 45.000 in aanmerking te komen voor sociale woning.

Hoe ga jij als beginnend starter op vakantie en huis kopen ?? En 20.000 euro ophoesten.

Makkelijk klagen over uitgaven van mensen, maar je hebt geen idee.27 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 539,62 +5,38 +1,01% 15 feb
AMS25-24h 540,90 +1,28 +0,24% 15 feb
BEL 20 3.567,98 +47,08 +1,34% 15 feb
BRX20-24h 3.583,37 +15,39 +0,43% 15 feb
BEL Mid 5.097,73 +4,59 +0,09% 15 feb
France40# 5.165,04 +11,85 +0,23% 15 feb
Germany30^ 11.451,10 +151,30 +1,34% 03:10
Dutch15-index 15.173,21 +193,45 +1,29% 15 feb
Euro30-index 16.430,49 +291,08 +1,80% 15 feb
US30# 25.902,68 +27,78 +0,11% 15 feb
US500# 2.777,84 +3,58 +0,13% 15 feb
Nasd100# 7.059,70 +4,52 +0,06% 15 feb
Japan225# 21.242,48 +341,85 +1,64% 15 feb
WTI Crude Oil ... 55,88 +1,47 +2,70% 02:28
Brent Crude Oi... 66,29 +1,72 +2,66% 15 feb
Gold World Spo... 1.324,61 +3,20 +0,24% 03:13
EUR/USD 1,1318 +0,0025 +0,22% 03:10

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
KBC Groep 61,640 +2,080 +3,49% 15 feb
arGEN-X 106,600 +3,400 +3,29% 15 feb
ING 11,042 +0,320 +2,98% 15 feb
Dalers Laatst +/- % tijd
Proximus 21,960 -0,340 -1,52% 15 feb
Ontex 18,640 -0,180 -0,96% 15 feb
Cofinimmo 115,300 -1,000 -0,86% 15 feb

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group