De FCF is de enige waarde niet alleen voor WB maar ook voor ons.

38 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
boem!
3
Indien er behoefte bestaat om de FCF als maatstaf te gebruiken om de reeele waarde van TT te gebruiken ben ik ervoor om te trachten die FCF transparanter te maken met het benoemen van variabelen.
Indien daar geen behoefte aan bestaat omdat de huidige koers al aan geeft wat die waarde is heb ik daar vrede mee en zal jullie niet langer lastig vallen met wat ik TT aan waarde toedicht.
ketchup
0

Graag - begrijp,echter niet goed hoe zich dat zou vertalen naar een waardeweging om tot projectie voor een koers vh aandeel te komen

We weten dat WPA een sector en risk weging krijgen vanuit de markt om een koersdoel te projecteren, bvb x17 de winst

Bij de meeste bedrijven is het de intentie om surplus cash to requirements uit te betalen in de vorm van dividend of stock buy backs of een combinatie , maar in ieder geval geen spaarrekening
VanillaSky
0
Martin, extra info is altijd welkom dus graag.

Overigens vind ik de verwijzing naar WB niet correct, ik kan me niet voorstellen dat WB ooit dit bedrijf zou aanraken. Hij zoekt immer bedrijven met exceptioneel management met een super trackrecord (TT valt af) en heeft een hekel aan zeer ondoorzichtige manier van accounting (bij TT maakt men het zo schimmig mogelijk) en kijkt absoluut niet naar EBITDA dan wel adjusted WPA's - en enkel naar daadwerkelijke netto winsten (momenteel niet aanwezig bij TT)
VeniVidiMerui
0
quote:

VanillaSky schreef op 10 februari 2019 19:12:


[...]
en kijkt absoluut niet naar EBITDA dan wel adjusted WPA's - en enkel naar daadwerkelijke netto winsten (momenteel niet aanwezig bij TT)

Onjuist. Hij kijkt naar zgn. 'Owner earnings' wat een eigen formule is. En die is wel degelijk op cashflow gebaseerd.
boem!
2
Voor allen die nog niet volledig op de hoogte zijn van het "owner earnings" principe dat voor WB de enig ware Earnings is verwijs ik graag naar de artikelen die daar aan geweid zijn. Google :owner earnings Warren Buffet en je hebt stof tot lezen.

Het principe gaat ervan uit, dat de werkelijke verdiensten over een periode uit harde cash moet bestaan en dat de andere parameters zoals EBIT en EBITDA te beinvloeden zijn door opbrensten dan wel kosten te vroeg dan wel te laat te verantwoorden of in het geval van EBITDA helemaal niet mee te nemen.

TT is een excellent voorbeeld van de mist rond cijferpresentaties.
De outlook 2019 geeft met een omzet van 675 mio een marge van 73% en Opex van 555 mio een verlies van 63 mio terwijl in datzelfde document melding wordt gemaakt van een CFC van 68 mio positief.

In het geval TT kan er daardoor eerder sprake van te late verantwoording van baten en te vroege verantwoording van kosten dan andersom.
Met dit gegeven in gedachten is het goed eens in te zoemen op de FCF over 2017 en 2018 en proberen te reconstrueren hoe de outlook er qua Ebit maar ook qua FCF uitziet om aan die grote verschillen te voldoen.

Met jullie goedvinden doe ik hierbij een uitstap naar Assetwaarde en wat die assets ons brengen.
Uitgaande van de geleverde cijfers bij 4q is er ult 2018 een EV van 774 mio.
Onderverdeeld in:
TTT 73 mio
A&E plus Consumer 454 mio
Kas 247 mio

De kritiek dat TTT te weinig heeft opgebracht valt niet te rijmen met de 910 mio minus balanswaarde ad 73 mio. De boekwinst ad 837 mio wordt voor 750 mio belastingvrij teruggegeven aan aandeelhouders.
Dat A&E met Consumer een negatieve Ebit van 63 mio of een positieve FCF scoort van 87 mio scoort is best een reden om naar het ware verhaal op zoek te gaan en daar is dit draadje ook voor bedoeld maar de echte pijn voor de aandeel houder zit in de derde asset tw KAS.

Een Kaswaarde ad 247 mio bij het begin van 2019 die daarna via verkoop TTT met 87 mio en via de FCF met nog eens 87 mio oploopt naar 421 mio ult 2019 zonder daarbij enig resultaat te boeken voor aandeelhouders is veel verontrustender.

Geen rendement op een portefeuille van gemiddeld 334 mio zal weinig beleggers enthousiast maken.
Beperktedijkbewaking
0
Op verzoek van @martinmartin hier een tabel met zijn FCF cijfers (door hem aan mij gemailed).
Helaas valt het rechter deel van de tabel er af, dat staat nu op pg.2.
Je moet die pg.2 er a.h.w. afknippen en horizontaal naast pg.1 leggen.

In een volgende post plaats ik nog dat rechterdeel apart.

Bijlage:
[verwijderd]
0
Veranderingen werkkapitaal horen niet bij het "owner earnings" concept van Warren Buffet.

Die overigens meer kijkt of een bedrijf "moat" heeft. Een eufemistische benaming voor een natuurlijk monopolie.

Dat is bij Tom2 niet het geval.
boem!
0
Hartelijk dank @BDB en @PentaGoNix.

Ik wilde met dit overzicht slechts aangeven dat je afhankelijk van de gekozen parameter vanuit hetzelfde rekenmodel een winst FCF van 87 mio dan wel een verlies Ebit van 63 mio kan benoemen.

Waar je de meeste waarde aan hecht is een keuze.
Ik kies voor de owners earnings van Warren Buffett en daarin speelt werkkapitaal wel degelijk een rol.
BEN RisQuant geef ik in overweging toch nog maar eens een van de artikelen te lezen over de methode van WB, temeer daar de mutatie in het werkkapitaal door toepassing van deferred bij TT prominent aanwezig is.

Waar het in wezen omgaat is hoe je de kans inschat dat de afgegeven EBIT en de afgegeven CFC een reeele waarde vertegenwoordigen.

In dat verhaal gaat het over verbanden die er bestaan tussen amortization en depreciation en de daarbij behorende waarden aan vastgelegde middelen.

Ik denk dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om op basis van nu bekende gegevens een eigen EBIT te construeren voor TT.

Ik wacht met spanning die eigen inbreng af.

[verwijderd]
0
Ik heb zijn eigen brief aan aandeelhouders gelezen.

Bij een groeiend bedrijf hoort geen positieve cashflow uit werkkapitaal. Ik snap het principe voor vooruitbetaalde diensten.

De waarde van Tom2 zit met name in toekomstverwachtingen (en hoop), niet in huidige winstgevendheid/cashflow.
~Justin~
0
Wat de cash positie betreft die is nu 250 miljoen. Daar komt 160 bij (van de 910 miljoen voor telematics wordt namelijk 750 miljoen uitgekeerd). Daarnaast zal deze cash positie dit jaar groeien, de outlook is een 10% free cashflow in 2019. Al met al ga je richting een half miljard cash NA de uitkering aan aandeelhouders.

TomTom kan van deze cash positie overnames doen. Hopelijk niet alleen pure R&D, maar ook overname(s) waar omzet aan hangt. Indien TomTom 2x sales (jaaromzet) betaalt kunnen ze met 400 miljoen euro het omzetniveau terugbrengen op het niveau van vóór de verkoop van TelemTics, waarvoor tomtom 5x sales heeft ontvangen.

Nu is dat geen doel op zich, overnames moeten passen bij de investering / innovatie agenda van Tomtom. Maar er is dus cash voorhanden om groei te kopen, iets om rekening mee te houden.

~Justin~
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 11 februari 2019 16:13:


Ik heb zijn eigen brief aan aandeelhouders gelezen.

Bij een groeiend bedrijf hoort geen positieve cashflow uit werkkapitaal. Ik snap het principe voor vooruitbetaalde diensten.

De waarde van Tom2 zit met name in toekomstverwachtingen (en hoop), niet in huidige winstgevendheid/cashflow.


Een en ander kan ook verklaard worden. TomTom krimpt jaarlijks 20% in Consumer (zit werkkapitaal in, zoals voorraden PND). Maar groeit ook zo’n 20% in software en services en daar zit denk ik minder werkkapitaal in, want dat betreft veelal geen fysieke producten in doosjes.
boem!
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 11 februari 2019 16:13:


Ik heb zijn eigen brief aan aandeelhouders gelezen.

Bij een groeiend bedrijf hoort geen positieve cashflow uit werkkapitaal. Ik snap het principe voor vooruitbetaalde diensten.

De waarde van Tom2 zit met name in toekomstverwachtingen (en hoop), niet in huidige winstgevendheid/cashflow.


Juist omdat je het principe van vooruitbetaalde diensten snapt zou je ook moeten snappen dat een kleiner werkkapitaal mogelijk is bij een bedrijf dat ruim gebruik maakt van deferred revenue temeer daar TT de deferred long als current liabilities bestempelt.

Dat de waarde van TT in de toekomst ligt onderschrijf ik voor 100% dat jij momenteel geen waarde wil toekennen aan een bedrijf met een FCF van 200 mio is je goed recht maar begrijp dat anderen daar een heel ander waardeoordeel aan hangen.
Ik ga graag met je in discussie wat belangrijker is voor een bedrijf de getoonde Ebit of de harde waarheid van de cash.
[verwijderd]
0
continu krimpend werkkapitaal?

want je telt het namelijk als structureel mee. dat betekent dat het werkkapitaal jaar in jaar uit moet dalen.

casfhlow is uiteraard de belangrijkste driver. maar hoe jij aan 200mio FCF komt is mij een raadsel. als je dat echt geloofd zou ik een hypotheek nemen op je huis en volop inzetten op tom2.
[verwijderd]
0
Maar het kan nog krommer natuurlijk, als je kijkt naar de berekening van adjusted eps bij tom2.
boem!
0
Ik heb het niet over continu krimpend werkkapitaal.
Ik heb het over de keuze door TT gemaakt om deferred zo toe te passen dat er slechts een klein gedeelte van de gefactureerde omzet in de geraporteerde omzet wordt verantwoord.

De daling van het werkkapitaal vindt alleen plaats in de opbouwfase wanneer er meer wordt toegevoegd dan onttrokken. Bij TT zie je beide gebeuren een vrijval naar Consumer en een hogere toevoeging aan Automotive.
Ook bij Apex en DA komt het bij TT voor dat de DA de Apex verre overtreft en op juist dit soort verschillen is de owners earnings methode van WB alert.
Deze tijdelijke verschillen doen geen recht aan de werkelijke waarde ontwikkeling van het bedrijf.
In die gevallen prevaleert de FCF boven de EBIt volgens WB.

De waanzinnige verschillen tussen FCF en Ebit vanuit hetzelfde cijferpak geven al aan dat ieder voor zich een keuze moet maken tussen het idee of er winst of verlies wordt gemaakt in 2019.

De meerderheid heeft het over de verliezen ik behoor tot de groep die heel blij is met de voorgeschotelde FCF winst al is die wel heel prudent vastgesteld.

De 200 mio FCF in 2019 bestaat uit:
Prudent vastgestelde FCF op basis van EBIT 87 mio
Verschil tussen boekwaarde en verkoopprijs TTT 910 - 74 mio = 836 mio
Ebit halfjaar TTT 25 mio.

Totaal instroom 87 mio + 836 mio + 25 mio = 948 mio
Uitbetaling Agio 750 mio

Per saldo 198 mio FCF

[verwijderd]
0
quote:

martinmartin schreef op 11 februari 2019 17:28:


Ik heb het over de keuze door TT gemaakt om deferred zo toe te passen dat er slechts een klein gedeelte van de gefactureerde omzet in de geraporteerde omzet wordt verantwoord.


Keuze door Tom2 gemaakt? Nee, zo werkt het met vooruitbetaalde abonnementen. Je matched de omzet met de levering van de dienst (en de gemaakte kosten).
38 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 12 aug 2020 17:35
Koers 7,300
Verschil +0,120 (+1,67%)
Hoog 7,330
Laag 7,070
Volume 366.467
Volume gemiddeld 397.899
Volume gisteren 442.448

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group