BAM mei 2019 Strong Buy

2.823 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 138 139 140 141 142 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Spider01
0

Tja ‘t kan snel gaan als je ff niet oplet..

22:07 Dow J. 26592,91 26430,14 - 0,61%
22:06 NASDAQ 8095,39 8049,64 - 0,57%

Rare lui die Amerikanen, rente onveranderd en dan zo reageren.

Vreemde zaak.

bartbas
0
Wall Street lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,8 procent tot 2.923,73 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 26.430,07 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent lager op 8.049,64 punten.

De handelsdag stond grotendeels in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve. Daarnaast verwerkte de markt de resultaten van techgigant Apple, die dinsdag nabeurs zijn bedrijfsresultaten over het afgelopen kwartaal publiceerde. Hoewel Apple opnieuw een daling van de winst en omzet boekte waren de resultaten beter dan verwacht. Bovendien signaleerde Apple dat het ergste achter de rug is wat de activiteiten in China betreft. De techreus sprak van een momentum bij de dienstendivisie, die door de markt als essentieel wordt beschouwd voor de groei van het bedrijf.

De Federal Reserve heeft zoals verwacht zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd gelaten. De zogenoemde federal funds rate werd gehandhaafd op 2,25 tot 2,50 procent en ook het discontotarief werd gehandhaafd op 3,00 procent. De centrale bank verlaagde echter wel het rentetarief op overtollige bankreserves van 2,30 procent naar 2,35 procent. De stemming was unaniem.

In de begeleidende toelichting sprak het FOMC van een aanhoudend sterke arbeidsmarkt, terwijl de economische bedrijvigheid solide groeit. "De banengroei was de afgelopen maanden solide en de werkloosheid is laag gebleven", aldus de Fed.

Daarnaast meldde de centrale bank dat de groei van bestedingen van huishoudens en bedrijfsinvesteringen in het eerste kwartaal is vertraagd, terwijl de inflatie en kerninflatie op 12-maandbasis is gedaald tot onder de 2 procent. De langetermijninflatieverwachtingen zijn volgens de centrale bank echter weinig veranderd.

"De Federale Reserve was neutraal-tot-optimistisch vanavond, wat hint op een krapper monetair beleid dan markten momenteel verwachten. Markten prijzen momenteel namelijk een renteverlaging in van rond de 20 basis punten, terwijl de Fed minimaal op 'geen verandering' lijkt af te stevenen. Dit heeft een goede kans om een factor van sterkte te worden voor de Amerikaanse dollar voor de komende maanden", zei valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe in reactie op het rentebesluit.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in april is gestegen met 275.000 banen, terwijl de markt rekende op een groei van 177.000 banen.

Daarnaast kreeg de markt een tweetal inkoopmanagersindices te verwerken van de industrie over april. De cijfers van het Institute for Supply Management spraken over een vertraging van de groei, waarbij de index daalde van 55,3 in maart tot 52,8 in april, terwijl Markit Economics juist van een versnelling van de groei sprak. De index steeg van 52,4 in maart naar 52,6 in april.

De bouwuitgaven in de de Verenigde Staten zijn in maart op maand- en jaarbasis gedaald met achtereenvolgens 0,9 procent en 0,8 procent.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 26 april zijn gestegen met 9,9 miljoen vaten tot een totaal van 470,6 miljoen vaten.

De juni-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 0,5 procent, ofwel 0,31 dollar, lager op 63,60 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1196. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1226 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1215 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een viertal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijn de wekelijkse steunaanvragen en data over de arbeidskosten en productiviteit in het eerst kwartaal. Later volgend de inkoopmanagersindex van New York van april en de fabrieksorders in maart.

Opmerkingen bartbas:
Bak daar maar eens brood van. Bevat nogal wat tegenstrijdige informatie. Conclusie is positief, maar onderbouwing bevat positieve en negatieve elementen. Valt in ieder geval niet tegen. maar morgen waarschijnlijk wel lager openen in Amsterdam. Ondertussen lopen de wijzers van de klok langzaam naar 8 mei. Ben benieuwd waar ing morgen mee komt. hamers zal wel wat zeggen over de ontwikkelingsrichting van de economie.

bartbas
0
quote:

Beurs2019 schreef op 1 mei 2019 23:22:


Rente is geen issue meer de komende tijd.


Wordt hierboven wel als issue genoemd. geen verlagiung voorzien, daarom koers omlaag. Waarom vind jij dat rente geen issue is?

bartbas
bartbas
1
Er werd gisteren flink in de toekomst gekeken op het forum. 8 mei wordt echt een spannende dag. Tot nu toe liep iedere kwartaalrapportage bij Bam uit op een teleurstelling en was er ook weinig beweging tijdens de aanloop naar die cijfers. Dat kan deze keer voor het eerst anders uitpakken. Overigens verwacht ik geen wonderen. Bam is een mammoettanker die in enkele maanden niet radicaal van koers verandert.

Heel belangrijk zullen de vooruitzichten zijn. Bij de verwachtingen van de cijfers moeten we realistisch zijn. Bam is groot in Infra en daar wordt nog steeds weinig verdiend. Uitbesteders (bestuurders van overheden) ervaren de hete adem van volksvertegenwoordigers in de nek en willen hun eigen fouten vaak verhalen op de bouwondernemingen. Ook moeten zij binnen vastgestelde budgetten blijven. Verder maakt strenge controle op de juiste inhuur van medewerkers de uitvoering voor de bouwbedrijven duur.

Ook speelt mee dat de concurrentie in de weg- en waterbouw veel groter is dan in de utiliteits- en woningbouw. En vindt een Nederlandse ondernemer de prijs te laag, dan is er voor de aanbesteders altijd het buitenland nog. Wel is er hoop dat Rijkswaterstaat zijn contracten gaat aanpassen en de weg, wegen en waterbouwers wat meer winst gunt. Dat is ook nodig voor de ontwikkeling van het vakgebied. Maar voorlopig wordt daar alleen nog maar over gepraat.
IK weet dat het Waterschap Rivierenland zich rot geschrokken is van de prijzen die de aannemers eisen voor de zeer omvangrijke waterbeschermingsmaatregelen die genomen moeten worden. Momenteel is men druk bezig om voor honderden kilometers dijk en uiterwaardenstroken te versoberen en naar de prioriteitstelling te kijken omdat de uitvoering van uitgewerkte plannen plannen binnen de voorgenomen planning niet betaalbaar zijn. Men is ook in gesprek met Cora van Nieuwenhuizen voor een hogere bijdrage. Deze problemen spelen bij meer waterschappen.

De bouwprijzen vliegen de pan uit maar de kosten van materialen en lonen - vooral van onderaannemers en ZZP-ers - stijgen minstens even hard. Interessant is daarom te horen of het Bam lukt om tot een margeverbetering te komen.
Winstgroei zal uit hogere marges moeten komen
De omzet zal de komende jaren wanneer ik kijk naar de prognoses nauwelijks of niet stijgen. Bam heeft daar gewoon de mensen niet voor. Betere bedrijfsresultaten zullen uit margeverhoging moeten komen en het voorkomen van kostbare missers.

Ander punt is hoe Bam naar de economische ontwikkeling aankijken. Ik schreef eerder al dat het nieuwe normaal van economische groei op de helft van wat we gewend zijn uit gaat komen. Het CPB verwacht dat dat de komende jaren op 1 % zal stabiliseren. Een teleurstellend cijfer dat niettemin wanneer het gehaald wordt meevalt mede omdat ook de bevolkingsgroei flink daalt en er daarom minder groei nodig is om de inkomens per inwoner op peil te houden. DE vraag is wel wat zo’n prognose waard is. We zien de laatste kwartalen voortdurend bijstellingen naar beneden van de groeiprognoses. De rente die centrale banken is vaststellen is extreem laag, dus is er weinig ruimte om de economie te stimuleren wanneer dat nodig is. Bovendien is de rente van de centrale banken niet gelijk aan het tarief dat banken in rekening brengen bij bedrijven.

Het viel mij op dat bam ondanks veel geruzie rond de uithoflijn gekozen is door de provincie Utrecht om de bestaande sneltramlijn voor veel geld op te knappen. Kennelijk is het zwartepieten dat tussen de gemeente Utrecht , de provincie en Bam over de enorme bouwvertraging en de overschrijding van kosten beëindigd. Men zal tot het inzicht gekomen zijn dat de problemen vooral aan de aansturing en planwijzigingen van gemeente en provincie te wijten zijn. Dat is positief. DE reputatie van bam als betrouwbare en innovatieve ontwikkelaar en bouwer kan een stootje hebben.

Wat mij verder opviel was dat de jongste cijfers over de conjunctuurontwikkelring in Europa wat meevallen. Cijfers zijn het afgelopen jaar regelmatig naar beneden bijgesteld. Maar nu vielen ze voor het eerst een beetje mee. De economie Italië is na twee maanden krimp weer ietsje gegroeid. Dat neemt niet weg dat het hele economische wereldplaatje er niet goed uitziet. De groei in China is nog steeds hoog maar wel flink lager dan voorheen, in de VS bleken vandaag de orderinstroom gedaald en het is nog steeds onzeker of de VS en China tot een oplossing van ons handelsconflict komen. Wat Trump zegt is vooralsnog whisfull thinking. Ook de Brexit blijft een probleem. En de wereldhandel is de laatste maanden fors gekrompen.
Ik heb lang geroepen dat die hele Brexit niet door zou gaan. Ondertussen denk ik dat de kans groter is dat die wel doorgaat. De Britten vinden hun onafhankelijkheid belangrijker dan de ontwikkeling van de economie. En er zijn op het gebied van geo-politieke spanningen nog wel wat meer beren te noemen. In verschillende landen vooral in Zuid-Amerika zijn er bijvoorbeeld geopolitieke spanningen en vlak het groeiende populisme in Europa ook niet uit. Dat werkt verlammend en kost veel energie, die beter besteed kan worden.
Voor bam is ook belangrijk dat de stijging van de huizenprijzen aan het afvlakken zijn. Ik ben benieuwd of deze ontwikkeling zich in april heeft voortgezet. Over twee weken zullen we het weten.

Alles wegende ben ik voor de korte termijn redelijk optimistisch over Bam. Zelfs als de economie echt zou klappen dan zullen bouwers daar op korte termijn niet veel van merken. De werkvoorraad is groot en daarmee kunnen ze nog wel een jaartje vooruit. Op het gebied van infra ligt er nog veel werk te wachten en het bedrijf heeft ondanks een aantal missers een goede naam, kan veel, heeft veel ervaring en heeft zijn activiteiten redelijk gespreid over landen en werksoorten. Voor de iets langere termijn zal de macro-economische ontwikkeling bepalend zijn. Feit is wel dat we nog steeds in een herstelfase zitten en de koers nog altijd een stuk lager is dat in 2017 op de borden stond.

Verder blijkt in de praktijk dat de prognoses vooraf een belangrijke rol spelen bij de koersvorming direct na de publicatie van cijfers. Dus laten we hopen dat die niet al te hoog zijn. Ook realistische verwachtingen op dit forum helpen om teleurstellingen te voorkomen.

bartbas
HenkdeV
0
De economische groei in Nederland laat ondernemers in de steek. In alle sectoren nemen faillissementen dit jaar toe, nog steviger dan verwacht. Die golf treft de horeca, autobedrijven en de bouw volgens ABN/Amro het hardst.
OnoMatopee
0
quote:

Beurs2019 schreef op 1 mei 2019 23:22:


Rente is geen issue meer de komende tijd.
.....Daarnaast verwerkten beleggers het besluit van de Amerikaanse centrale bank om de rente onveranderd te laten. Fed-voorzitter Jerome Powell herhaalde daarbij zijn oproep geduld te houden ten aanzien van eventuele renteverhogingen. De markt had echter gehoopt op een hint op een toekomstige renteverlaging van Powell.

[verwijderd]
0
quote:

bartbas schreef op 1 mei 2019 23:27:


[...]

Wordt hierboven wel als issue genoemd. geen verlagiung voorzien, daarom koers omlaag. Waarom vind jij dat rente geen issue is?

bartbas
Omdat de rente in ieder geval tot ver in 2021 ongewijzigd blijft
Spider01
0
quote:

Beurs2019 schreef op 1 mei 2019 23:22:


Rente is geen issue meer de komende tijd.


Als de rente geen issue meer zou zijn begrijp ik het helemaal niet meer.

In ‘t verleden steeg de beurs als de rente daalde of gelijk bleef, nu blijft de rente gelijk en daalt de Dow juist fors, vind ik een vreemde reactie.

Dat de faillissementen toenemen heeft alles te maken met de angst voor de aangekondige recessie, tenminste de veronderstelde aankomende recessie, ‘t blijkt gewoon een tijdelijke dip te zijn maar elke negatieveling maakt er gelijk mooie sier mee en gaat heel HARD staan roepen over de nieuwe zonvloed die op ons zal neer dalen.

De papegaaien steken ook de kop weer op...HenkdeV
0
quote:

Spider01 schreef op 2 mei 2019 08:50:


[...]

Als de rente geen issue meer zou zijn begrijp ik het helemaal niet meer.

In ‘t verleden steeg de beurs als de rente daalde of gelijk bleef, nu blijft de rente gelijk en daalt de Dow juist fors, vind ik een vreemde reactie.

Dat de faillissementen toenemen heeft alles te maken met de angst voor de aangekondige recessie, tenminste de veronderstelde aankomende recessie, ‘t blijkt gewoon een tijdelijke dip te zijn maar elke negatieveling maakt er gelijk mooie sier mee en gaat heel HARD staan roepen over de nieuwe zonvloed die op ons zal neer dalen.

De papegaaien steken ook de kop weer op...


Gelukkig zijn er ook nog struisvogels.
[verwijderd]
0
quote:

HenkdeV schreef op 2 mei 2019 08:52:


[...]

Gelukkig zijn er ook nog struisvogels.
Dat weten we Henk, jij bent de enige realist en hebt altijd gelijk:-)
Spider01
0
quote:

HenkdeV schreef op 2 mei 2019 08:52:


[...]

Gelukkig zijn er ook nog struisvogels.


Maar dan zijn het tenminste wel positieve struisvogels, vraag me dan ook af wie er dan er ‘t prettigs in ‘t leven staan?

Utreg1960
0
quote:

HenkdeV schreef op 2 mei 2019 08:52:


[...]

Gelukkig zijn er ook nog struisvogels.


:-) Beestenboel. ;-)
OnoMatopee
1
quote:

Beurs2019 schreef op 2 mei 2019 08:54:


Bijgaand een artikel van februari afgelopen jaar inzake een batterijfabriek van Tesla in de polder:. www.dvhn.nl/groningen/Tesla-baas-Musk...
mooi, maar daar staat nergens BAM. Zo kun je alle toekomstige ontwikkelingen wel aan Bam toerekenen. ;)
[verwijderd]
0
quote:

OnoMatopee schreef op 2 mei 2019 09:01:


[...]mooi, maar daar staat nergens BAM. Zo kun je alle toekomstige ontwikkelingen wel aan Bam toerekenen. ;)
Heb je gelijk in maar die link vind ik misschien ook nog wel.
innicksname
0
quote:

HenkdeV schreef op 2 mei 2019 08:52:


[...]

Gelukkig zijn er ook nog struisvogels.

Die kunnen dan wel weer heel hard rennen.
Zolang de werkloosheid in Nederland relatief gezien zo laag blijft als hij nu is, dan voorzie ik niet heel snel een grote economische verandering. Meer faillissementen wil niet zeggen dat er ook heel veel mensen ineens werkloos worden. Immers, iedereen schreeuwt om personeel, dus de meeste mensen vinden snel weer wat anders. Dat horeca, retail en autobedrijven het lastig hebben verrast mij in elk geval allerminst. Er is gewoon teveel horeca, retail weet niet snel genoeg mee te gaan met trends, heeft online en/ of logistiek niet op orde of is niet onderscheidend genoeg en autobedrijven zien de interesse in eigen vervoer afnemen en daarbij zijn de nieuwe voertuigen voor het gros van de 'gewone' Nederlander niet meer te betalen. Private lease is een sigaar uit eigen doos en uiteindelijk dus ook niet interessant.
2.823 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 138 139 140 141 142 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 3 apr 2020 17:35
Koers 1,245
Verschil -0,064 (-4,89%)
Hoog 1,305
Laag 1,245
Volume 2.412.297
Volume gemiddeld 2.671.947
Volume gisteren 2.898.220

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group