Fugro « Terug naar discussie overzicht

CEO Heine doet een Nina Brinkje..

14 Posts
Mr.J.bonds
3
Beste Mark,

Kort door de bocht, wat denk je wat je aandeelhouders gaan doen, als de CEO van een grote beursgenoteerde onderneming zoals Fugro haar eigen aandelen weggeeft met 6% korting op de laatst genoteerde koers..
Klaarblijkelijk, zo redeneren uiteraard de grotere institutionele beleggers met diepe zakken zoals pensioenfondsen, vindt de CEO het eigen bedrijf niet meer waard dan die 11,25 per € aandeel Terwijl het een dag daarvoor nog bijna € 12 noteert..

Waar denk je dat dan de koers naar toe gaat..

Exact gelijk Nina Brink. WOL(World Online) ging voor € 42,00 naar de beurs, eerder die week eerder had Mevrouw Brink een groot percentage van haar stukken voor € 7 in een paar OTC-deals verkocht aan een paar grote investeerders..
"Aha", zeiden de grotere VS-beleggers die ingeschreven hadden op de IPO €42, toen ze hiervan leerden, "mevrouw Brink vind haar eigen stukken maar 7 waard en verkoopt snel pré-IPO, zij weet vast meer, anders zou ze niet met een dergelijke discount verkopen.."
De rest is history.. Kelderen harder dan de Titanic in 1912 deed..!

Met alle respect maar hoe dom kun je zijn? Man man, Ok Heine weet alles van bodemonderzoek af en hoe verse klanten aan te boren.. Maar dit is wel heel erg jammer.. Prachtige Q-cijfers, beter dan de consensus, dikke winsten, een gevulde orderportefeuille, en allemaal verkwanseld door dit ongelukkige verhaal..

10 miljoen stukken GVD! ja een lockup tot 28e.. Maar de aandeelhouders die meegedaan hebben, hádden al stukken en hebben die nu al winst genomen en gedumpt voor een stuk(je)..

We staan nu 5% lager, bijna op die 11.25 met 600K volume, betekend dat er 300K stukken verkocht zijn. Op 10 mihoen, betekend 300 dagen koersdruk voordat de markt al die stukken geabsorbeerd heeft..

Ik denk dat CEO Mark Heine door de uitgevende instellingen, de zakenbanken(die altijd miljoenen verdienen aan dit soort emissies) te pakken is genomen..
"Doe maar mark, de goede Q-earnings zorgen er wel voor dat die domme aandeelhouders wel tegen de klippen op alles blijven opkopen.."Betaal je wat minder rente voor je bestaande leningen, dit is écht een goed idee voor Furgo.."
(niet voor Fugro, maar wel voor de uitgevende banken....

maar die domme aandeelhouders, zeker de kleinere waren al buitenspel gezet door deze insider OTC-transacties met een dikke korting voor de onderschrijvers..
(Dit zou trouwens eigenlijk verboden moeten worden, beetje de standaard aandeelhouder buiten spel zetten, door buiten de reguliere beurshandel om, enorme hoeveelheden aandelen te verkopen met dikke kortingen in een paar OTC-deals, alleen maar omdat het om een wat groter volume gaat.. Waarom dan überhaupt een beurs aan houden zoals de AEX? de helft van alle aandeelhouders aan de AEX staan dan toch al per definitie buiten spel als het er om gaat! Is gewoon idioot oneerlijk voor elke (particuliere) aandeelhouder in Nederland! AFM en VEB, neem hier actie tegen. Level playingfield voor iedereen toch!? of niet.. Moet je het gewoon eerlijk zeggen, dan stop ik direct met beleggen, F*ckers!!

Is in feite ook een vorm van voorkennis, want die pre-plaatsing met een bepaalde koers en dito korting zegt in feite ook iets over de beursgenoteerde onderneming..
Als de Q-cijfers en het orderboek van namelijk Fugro slecht was geweest, had geen investeerder meegedaan aan deze emissie van 10 miljoen stukken.. Ergo: Voorkennis!!!!!!!!!


Bovenstaande casus is Les 1 in het handboek van elke emissie begeleidende zakenbank: "hoe verdien ik waanzinnig veel pecunia aan commissiekosten en naai ik de private investeerder voor een emissie, (en de beursgenoteerde onderneming, in dit geval Furgo, want koers en reputatieschade, but who cares..)

Dus vandaag -4.5% lager openen op beter dan verwachte Q-earnings van Furgo..

Mmm, zeggen de emissie begeleidende banken dan, private handelaren hadden dit geintje toch sneller door dan verwacht en kopen niet of onvoldoende.., da's wel heel snel en beetje pijnlijk opvallend dat dit compleet mislukt is, in feite ook voor onderschrijvers emissie, want die 11.25 gaan we natuurlijk niet heel hard meer voorbij.., weet je wat, we bellen wat bevriende analisten op en laten we ze PB-tje plaatsen, uurtje in reguliere beurstijd..
Misschien trappen er nog wat particulieren in kunnen we onze klanten, kunnen de onderschrijvers emissie nog mooi wat aandelen over hun koppen laten uitschijten.. Dit is hoe dit geintje werkt..
En anders: Swa, zeggen die snelle zakenbankjongens tegen elkaar, fuck it, niet ons probleem toch? en ze laten vervolgens nog eens dikke scheet al lachend op het dek van hun 24 meter bonusjachten, afgemeerd aan de Frans Riviera, al Moet Champagne flessen opentrekkend a raison € 6000,-...

Beursblik: Fugro overtreft verwachtingen
10:05 26/07/2022
K
V

FUGRO
B
11,31 -0,54 -4,55%
(ABM FN-Dow Jones) Fugro heeft in het eerste halfjaar de verwachtingen overtroffen, maar aandeelhouders kijken door de kapitaalverhoging aan tegen een verwatering. Dit stelde analist Luuk van Beek van Degroof Petercam dinsdag.

"De halfjaarresultaten waren solide, aangejaagd door een redelijke verbetering in Marine en een sterke verbetering in Land", aldus Van Beek. Wel werd de winst bij Marine wat gedrukt door een groot aantal droogdokken en kosteninflatie, die Fugro wel verwacht door te kunnen berekenen, zo merkte de analist op.

"Als gevolg hebben we er vertrouwen in dat de winsten bij Marine zullen aantrekken", aldus de analist. De winst in Europa en Afrika was wel wat lager, maar verbeterde in alle andere regio's. "Dit is geruststellend."

De kapitaalverhoging die Fugro doorvoerde, kwam voor Van Beek als een verrassing en was volgens hem ook niet echt nodig binnen de bestaande faciliteiten. "Aan de andere kant begrijpen we de conservatieve benadering van Fugro in de huidige onzekere periode." Fugro haalde 116 miljoen euro op met de uitgifte van 10,3 miljoen aandelen. Dit gebeurde tegen een korting van iets meer dan 5 procent.

Van Beek neemt zijn taxaties onder de loep en verwacht het koersdoel voor Fugro te moeten verlagen met 5 tot 7 procent om rekening te houden met een verwatering van 10 procent als gevolg van de aandelenuitgifte, deels gecompenseerd door een hogere winstgevendheid en minder schulden.

Degroof Petercam heeft vooralsnog een Houden advies op Fugro met een koersdoel van 14,50 euro. Het aandeel Fugro koerste dinsdagochtend 4,7 procent lager op 11,29 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999 De newsfeed is tenminste 15 minuten vertraagd en is een beperkte weergave van de totale webfeed die ABM Financial News levert.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
epb
1
Mooi verhaal over een ogenschijnlijk bedenkelijke zaak, ik hoop dat je er meer mee kunt doen dan alleen op dit forum. gr
Lekker Truitje
2
"Mr. J. Bonds", zeg es eerlijk, werk jij voor een shorter ? Iemand die een flinke partij aandelen verkocht heeft om ze later goedkoper terug te kopen. Het lijkt er wel op dat jij vandaag en gistermiddag uit alle macht probeert om de koers omlaag te drukken. Je bent wel heel opvallend bezig.
Het lijkt mij vrij logisch dat wanneer een bedrijf extra geld nodig heeft voor extra investeringen, dat wanneer ze dan om geld gaan aankloppen ze niet boven de beurskoers een aanbieding kunnen gaan doen. Voor een emissie moet de koers altijd wat lager zijn dan de dan geldende beurskoers want anders gaan partijen extra aandelen wel op de beurs kopen. En 5% onder de beurskoers dat is nou niet echt iets om je druk over te maken.
Vervelend nou dat Fugro al weer - op dit moment - 1,3% noteert boven de koers van gisteren en die slotkoers was al weer hoger dan de emissiekoers. Je boze plannetje mislukt, jammer he.
Lekker Truitje
0
dan is ie wel heel erg boos.
Gistermiddag op het andere draadje ook al een hele tijd opvallend bezig.
Lekker Truitje
1
En vergelijken met Nina Brink van de WorldOnline-zaak, dat gaat wel heel ver lijkt me. Nina had wel kort voor haar emissie een hele boel aandelen voor een habbekrats verkocht omdat ze wist dat haar tent op de fles zou gaan.
Dat is toch totaal wat anders dan een techneut die 10% extra geld ophaalt voor extra geweldige investeringsplannen en het vervangen van een dure banklening door een 50% goedkopere.
Han 2
0
Ik neem aan dat je aangifte gaat doen bij de AFM, handel met voorkennis en marktmanipulatie zijn misdrijven. Ik hoor het graag van je.
Mr.J.bonds
2
quote:

Lekker Truitje schreef op 27 juli 2022 09:25:

"Mr. J. Bonds", zeg es eerlijk, werk jij voor een shorter ? Iemand die een flinke partij aandelen verkocht heeft om ze later goedkoper terug te kopen. Het lijkt er wel op dat jij vandaag en gistermiddag uit alle macht probeert om de koers omlaag te drukken. Je bent wel heel opvallend bezig.
Het lijkt mij vrij logisch dat wanneer een bedrijf extra geld nodig heeft voor extra investeringen, dat wanneer ze dan om geld gaan aankloppen ze niet boven de beurskoers een aanbieding kunnen gaan doen. Voor een emissie moet de koers altijd wat lager zijn dan de dan geldende beurskoers want anders gaan partijen extra aandelen wel op de beurs kopen. En 5% onder de beurskoers dat is nou niet echt iets om je druk over te maken.
Vervelend nou dat Fugro al weer - op dit moment - 1,3% noteert boven de koers van gisteren en die slotkoers was al weer hoger dan de emissiekoers. Je boze plannetje mislukt, jammer he.
Nee, ik werk absoluut niet voor een shorter, sterker nog: ik haat shorters, ben per definitie een optimist en het glas is altijd halfvol bij mij.
Maar soms moet je de boel wel eens flink wakker schoppen. Ik ben an sich niet negatief over Fugro en geloof het of niet, maar ik zit echt long..

Waarom? Omdat ik denk dat Furgo het druk krijgt door de energie crisis en dat ze nog driftig aan de slag moeten voor allerlei clubs om nieuwe velden te zoeken ed. (ondanks dat ze hier roepen dat Fugro geen fossiel meer doet..) En het blijkt ook dat ze een dikke vette order porto hebben..

Maar het is gewoon jammer en onnodig dat de goede cijfers nu teniet zijn gedaan door dom gedrag op gebied van financiering door de RvB.. Ze hebben zich echt voor het karretje van de emitterende banken laten spannen, die er dik aan verdienen, ten nadele van de zittende aandeelhouders(verwatering) En het was ook niet écht nodig. dus vandaar de koersreactie ook gisteren. Maar goed, je moet het dak repareren als het droog is, zeg maar.. Dus de boel zit qua financiering wel nu dichtgetimmerd voor hopelijk vele jaren..

En dat mag nooit meer gebeuren op deze wijze.. Fugro zal er heus wel weer van herstellen op termijn. Ik heb ook nog niet verkocht.
ga ik pas aan denken als ze weer € 14 of € 15 doen..

Als ze trouwens dividend gaan uit keren of eigen aandelen gaan inkopen, of liefst een combo van beide, houdt ik ze langer en gaan de pensioenpot in..! Dus Heine..! ;-)
JJJS
0
En zo is het. Wat de mogelijkheden qua financiering waren, weet ik niet, al lijkt het mij ook stug dat een emissie onvermijdelijk was, maar op het gebied van communicatie zijn ze in ieder geval evident tekort geschoten.
Lekker Truitje
2
Mr.J.Bonds, de bestaande leningen zouden in 2023 en/of '24 aflopen. Als je die nu nog (in deze tijd met stijgende rentes en terughoudende banken) kunt vervangen door nieuwe leningen tegen ook nog een lagere rente, en als je in deze tijd met stijgende orderportefeuille, met zoo veel werk aan de winkel door de noodzakelijke energietransitie, je nieuwe investeringen dan prettig gefinancierd krijgt dan is dat toch alleen maar mooi ?
Manier waarop het nieuws gebracht verdient dab inderdaad weer geen schoonheidsprijs.
Ik heb je wel een duimpje gegeven nu ;)
Mr.J.bonds
0
quote:

Lekker Truitje schreef op 28 juli 2022 10:29:

Mr.J.Bonds, de bestaande leningen zouden in 2023 en/of '24 aflopen. Als je die nu nog (in deze tijd met stijgende rentes en terughoudende banken) kunt vervangen door nieuwe leningen tegen ook nog een lagere rente, en als je in deze tijd met stijgende orderportefeuille, met zoo veel werk aan de winkel door de noodzakelijke energietransitie, je nieuwe investeringen dan prettig gefinancierd krijgt dan is dat toch alleen maar mooi ?
Manier waarop het nieuws gebracht verdient dab inderdaad weer geen schoonheidsprijs.
Ik heb je wel een duimpje gegeven nu ;)
Eens dat het voor de leningen niet slecht is.. Wel voor de aandeelhouders in Fugro. Krijg helaas wel gelijk, we staan alweer weken tussen die 11.25 emissieprijs en de 11.60 a 11.70 te dralen.. Koers zit gewoon knetter op slot door winstnemingen van de groot aandeelhouders die zijn gematst tov de particulieren in deze emissie. Heine, Pak de volgende keer gewoon alle aandeelhouders mee! Da’s wel zo eerlijk!
Lekker Truitje
0
hoi Mr., daar vind ik ook wel wat in zitten hoor, maar misschien kost dat te veel. Vijf grootaandeelhouders opbellen kost wat minder dan een heel emissiecircus met behulp van banken opzetten.
Mr.J.bonds
0
quote:

Lekker Truitje schreef op 5 augustus 2022 12:28:

hoi Mr., daar vind ik ook wel wat in zitten hoor, maar misschien kost dat te veel. Vijf grootaandeelhouders opbellen kost wat minder dan een heel emissiecircus met behulp van banken opzetten.
Man, wat is dit een saai aandeel geworden.. Terwijl het zo slecht nou ook weer niet is en er goede vooruitzichten zijn qua aanwas klanten..

Beursblik: Fugro overtreft verwachtingen
10:05 26/07/2022

K
V

FUGRO
B
11,05 -0,09 -0,80%
(ABM FN-Dow Jones) Fugro heeft in het eerste halfjaar de verwachtingen overtroffen, maar aandeelhouders kijken door de kapitaalverhoging aan tegen een verwatering. Dit stelde analist Luuk van Beek van Degroof Petercam dinsdag.

"De halfjaarresultaten waren solide, aangejaagd door een redelijke verbetering in Marine en een sterke verbetering in Land", aldus Van Beek. Wel werd de winst bij Marine wat gedrukt door een groot aantal droogdokken en kosteninflatie, die Fugro wel verwacht door te kunnen berekenen, zo merkte de analist op.

"Als gevolg hebben we er vertrouwen in dat de winsten bij Marine zullen aantrekken", aldus de analist. De winst in Europa en Afrika was wel wat lager, maar verbeterde in alle andere regio's. "Dit is geruststellend."

Van Beek neemt zijn taxaties onder de loep en verwacht het koersdoel voor Fugro te moeten verlagen met 5 tot 7 procent om rekening te houden met een verwatering van 10 procent als gevolg van de aandelenuitgifte, deels gecompenseerd door een hogere winstgevendheid en minder schulden.

Degroof Petercam heeft vooralsnog een Houden advies op Fugro met een koersdoel van 14,50 euro. Het aandeel Fugro koerste dinsdagochtend 4,7 procent lager op 11,29 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999 De newsfeed is tenminste 15 minuten vertraagd en is een beperkte weergave van de totale webfeed die ABM Financial News levert.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions tak
en in reliance thereon.
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 20 mrt 2023 17:36
Koers 11,010
Verschil +0,160 (+1,47%)
Hoog 11,020
Laag 10,490
Volume 499.438
Volume gemiddeld 482.973
Volume gisteren 690.890

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront