Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Laatste nieuws van

  1. Weekoverzicht: Bel20 sluit licht in het rood

    De Brusselse beurs kon, na de eerste handelsdagen van de week in het rood gedoken te zijn, vrijdag toch het verlies beperken van meer dan 2 procent eerder in de week tot 1,1 procent. De Bel20 sloot af op 3.721 punten.

    De volatiliteit lag deze week dan wel wat lager dan in de afgelopen weken, maar met de rentevergaderingen van volgende week dienen zich opnieuw belangrijke handelsdagen aan. "We verwachten een aanhoudende volatiele markt tijdens een schokkerige overgangsperiode", zei CIO Mark Haefele van UBS. Hij wees ook op de aankondiging uit China, waar coronamaatregelen eindelijk worden versoepeld.

    "De definitieve heropening van de Chinese economie verwachten we in het derde kwartaal van 2023", aldus de marktkenner.

    Het nieuws uit China woog afgelopen week niet op tegen de rentevrees die zo nu en dan weer de kop opsteekt. De nieuwste banencijfers uit de Verenigde Staten creëerden twijfels over het rentepad van de Federal Reserve. De markt hoopt op kleinere rentestappen van de centrale bank, nadat voorzitter Jerome Powell daarop leek te hinten.

    "In het algemeen zijn beleggers dezer dagen alleen maar bezig met de rente en inflatie. Over de onzekere economische vooruitzichten nemen ze een afwachtende houding aan", aldus econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

    Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets gaat men nu uit van een renteverhoging door de Federal Reserve van 50 basispunten volgende week, maar is er nog onduidelijkheid over wat er in januari gebeurt.

    De Amerikaanse producentenprijzen toonden vrijdag een iets sterkere stijging op maandbasis dan verwacht. Op jaarbasis was er echter een duidelijke groeivertraging te zien.

    Volgende week volgen nog de consumentenprijzen in de VS op dinsdag, waarna de Fed op woensdag zijn rentebesluit bekendmaakt. Donderdag is het de beurt aan de Europese Centrale Bank en de Bank of England. De markt hoopt van alle centrale banken vooral inzicht te krijgen in het beleid voor 2023. ABN AMRO en Rabobank denken dat alledrie centrale banken volgende week de rente met 50 basispunten verhogen.

    Europese inkoopdata lieten afgelopen week een krimp zien voor de dienstensector in november. Econoom Chris Williamson van S&P Global ziet een grotere kans op een recessie in de eurozone, maar de economische terugval blijft beperkt.

    In de VS was het beeld voor de dienstensector gemengd. De inkoopmanagersindex van S&P Global toonde een krimp, wat volgens Williamson een tijdig signaal is dat de gezondheid van de Amerikaanse economie verslechtert. De inkoopmanagersindex van ISM liet in november juist een sterkere groei zien in de dienstensector.  

    De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,054.

    WTI-olie werd op weekbasis 10 procent goedkoper. OPEC+ maakte afgelopen zondag bekend dat het zijn productieafspraken handhaaft, waar eerder werd gedacht dat het kartel de productie mogelijk zou verhogen, met het oog op de Europese olieboycot en het prijsplafond op Russische olie die sinds begin deze week van kracht zijn.

    Stijgers en dalers

    • IBA 13,260 +0,15%
    • WDP 25,760 +3,12%
    • Gimv 44,800 +0,67%
    • UCB 121,200 +1,00%

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht