Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Laatste nieuws van

  1. Weekoverzicht: Bel20 lichtjes lager

    De Brusselse beurs had weer een volatiele week achter de rug. Uiteindelijk eindigde de Bel20 de week op 3.923 punten, dicht bij zijn niveau van vorige week. Eerder in de week was de hoofdindex er toch nog in geslaagd terug te keren tot het niveau van 4.000 punten, maar de vrees voor een recessie heeft de koersen weer omlaag geduwd.

    Er heerst onder beleggers nog altijd veel onzekerheid. Over de hoge inflatie en het monetaire beleid van centrale banken in reactie daarop, maar ook de oorlog in Oekraïne en de coronabeperkingen in China.

    Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell zei deze week in een paneldiscussie dat hij gelooft in een 'min of meer' zachte landing van de Amerikaanse economie in plaats van een harde terugval in een recessie. Dat betekent echter niet dat het verkrappen van het monetaire beleid compleet pijnloos zal zijn, aldus Powell, die sprak van een 'softish' landing.

    De Fed-voorzitter zei ook dat de centrale bank niet zal twijfelen om de rentes te laten stijgen tot een neutraal niveau totdat er een duidelijk signaal is dat de inflatie onder controle is.

    Dit alles leidt tot zorgen onder beleggers dat de rentes in een hoger tempo verhoogd kunnen worden, volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

    De markten hielden volgens de analist al rekening met een verhoging met 50 basispunten in mei en juni. "Maar nu wordt er ook gesproken over eenzelfde verhoging in juli", aldus Hewson.  

    Sterke groeivertraging China

    Op macro-economisch vlak werd deze week bekend dat de detailhandelsverkopen in China in april flink zijn gedaald. Dat gold ook voor de industriële productie in dezelfde maand. Ook de autoverkopen waren mager.

    "Deze cijfers duiden op een sterke groeivertraging van de op één na grootste economie ter wereld", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Hij wees op een lichtpuntje voor de Chinezen, namelijk dat Sjanghai na weken van lockdown voorzichtig van het slot gaat.

    "En dat is hard nodig, omdat de Chinese economie vorige maand behoorlijk tot stilstand is gekomen", aldus Wiersma, die de angst voor een recessie nog wel overdreven vindt.

    • EVS 33,100 +1,38%
    • Xior 24,750 +0,20%

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht