Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Europese beurzen lager rond middaguur
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag lager in een markt die worstelt met renteverwachtingen en oplopende olieprijzen.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een verlies van 0,5 procent op 447,30 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,4 procent naar 15.165,60 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 0,2 procent met een stand van 7.054,63 punten. De Britse FTSE 100 daalde 0,8 procent naar 7.531,66 punten.

"De bredere zorgen zijn geconcentreerd rond het vraagstuk hoe snel de inflatiedruk afneemt nu de olieprijzen blijven stijgen en wat voor effect dit heeft op de mondiale economie, de consumentenbestedingen en de winstmarges van bedrijven", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"Het vooruitzicht dat de Federal Reserve de rentes voor een langere periode hoog moet houden, drukt verder op het sentiment en positief macro-economisch nieuws zal de druk alleen maar doen toenemen", aldus analisten van IG.

De economen van beleggingsbeheerder Giant Vanguard schatten dat de Amerikaanse centrale bank de basisrente nog een tot drie keer zou moeten verhogen om de inflatie omlaag te krijgen.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone verslechterde en kwam in september uit op 17,8 negatief in een voorlopige meting.

In de VS gaat het vanmiddag om de steunaanvragen, de definitieve raming voor de groei van de economie over het tweede kwartaal en de aanstaande woningverkopen over augustus.    

Sprekers zijn vandaag de voorzitter van de Fed Jerome Powell, voorzitter Thomas Barkin van de Fed van Richmond en Fed-bestuurder Lisa Cook.

Olie noteerde donderdag licht lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent in het rood op 93,58 dollar, terwijl voor een december-future Brent 94,11 dollar werd betaald, een daling van 0,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0528. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0507 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0503 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Banco Santander heeft groen licht gekregen om eigen aandelen in te kopen voor een bedrag van in totaal 1,31 miljard euro. Het aandeel noteerde 2,5 procent hoger.

In Frankfurt daalde het aandeel Vonovia met ruim 4 procent en moest Zalando 3,0 procent aan waarde laten gaan.

 Ryanair verloor in Londen 3,0 procent. De luchtvaartmaatschappij heeft zijn vluchtschema voor het najaar en de winter ingeperkt, vanwege een vertraging in de leveringen van nieuwe vliegtuigen door Boeing. 

Air France-KLM gaf in Amsterdam 3,5 procent prijs. CEO Anne Regail van Air France heeft kritiek geuit op de nieuwe belasting van de Franse regering op luchthavenexploitanten, omdat dit oneerlijke concurrentie in de sector zou creëren. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het rood.

De S&P 500 sloot woensdag nagenoeg vlak op 4274,51 punten. De Dow Jones-index daalde 0,2 procent tot 33.550,27 en de Nasdaq Composite won 0,2 procent naar 13.092,85 punten.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

CAC 40 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

STOXX Eur 600(P)-EUR kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen