Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Brussel met verlies het weekend in
Beeld: Euronext

Brussel met verlies het weekend in

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag gedaald. Bij een slotstand van 3.833,37 punten verloor de Bel20 0,9 procent. Op weekbasis leverde de sterindex 1,7 procent in.

KBC wees op een duidelijke risico-aversie vanaf het begin van de handelsdag, vooral te wijten aan de aanstaande parlementsverkiezingen in Frankrijk.

"Niemand, van links tot rechts in het politieke spectrum, wil met de gestigmatiseerde Franse president de verkiezingen ingaan. Het vergroot alleen maar de kans op een sterke verkiezingsuitslag voor de extremen", klonk het in de marktenzaal.

Een duidelijke overwinning voor Marine Le Pen's extreem-rechtse partij, iets wat de peilingen momenteel suggereren, kan leiden tot een beweging weg van de begrotingsregels van de Europese Unie, waarschuwden analisten van Pepperstone.

Als de partij van Le Pen aan de macht komt, kan het renteverschil tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente meer dan 80 basispunten worden, waardoor de CAC 40, Franse bankaandelen en de euro verder omlaag gaan, volgens marktkenners.

De Franse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,114 procent en daarmee op weekbasis licht hoger, terwijl de Duitse tienjaarsrente op 2,35 procent stond en op weekbasis zelfs bijna 27 basispunten daalde. De Amerikaanse variant daalde zo'n 23 basispunten op weekbasis tot 4,21 procent op vrijdag, na een week die in het teken stond van meevallende Amerikaanse inflatiecijfers en een zeer voorzichtige Fed, die nog maar één renteverlaging voorziet in 2024.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor het rentebesluit van de Bank of Japan, dat geen verrassingen bevatte. De Japanse centrale bank liet de rente ongemoeid, maar kondigde ook aan dat het overweegt om de aankopen van Japanse staatsobligaties af te bouwen.

Verder bleek het Amerikaanse consumentenvertrouwen verder gedaald, terwijl de inflatieverwachting van de Universiteit van Michigan stabiel bleef op 3,3 procent tussen eind mei en half juni.

De euro/dollar handelde rond het slot onder de 1,07, terwijl de olieprijzen vrijdag stabiliseerden en op weekbasis op koers lagen voor een stijging van circa vier procent.

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex waren er nauwelijks stijgers. Argenx steeg 0,6 procent en koploper UCB won 1,4 procent. 

Deutsche Bank verlaagde het koersdoel voor Umicore van 21,00 naar 16,00 euro, met handhaving van het advies Houden. Het aandeel daalde 2,9 procent en tekende daarmee opnieuw voor één van de sterkste dalingen. Afgelopen woensdag kwam Umicore met een winstwaarschuwing en vervolgens verlaagden heel wat analisten hun koersdoel voor het aandeel.

Solvay verloor 3,1 procent en hekkensluiter Syensqo gaf 4,1 procent prijs.

Op de brede markt ging EVS tegen de trend in hoger met een winst van 2,4 procent. Shurgard won 1,8 procent. Barco en Deceuninck daalden 2,7 en 2,9 procent.

Bij de smallcaps gaf Unifiedpost 5,1 procent prijs, waarmee het verlies van eerder op de dag wel deels werd weggepoetst. Analist Michael Roeg van Degroof Petercam wees op nieuwe concurrentie in Frankrijk van Esker. Meer concurrentie is niet positief, dus daarom gaat het aandeel onderuit, zei de analist tegen ABM Financial News.

BioSenic verloor ruim 3 procent. BioSenic heeft goedkeuring ontvangen voor het herstructureringsplan ingediend bij de Ondernemingsrechtbank van Nijvel.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 22 juli

  1. Prijzen bestaande koopwoningen juni (NL)
  2. Chicago Fed activiteitsindex juni (VS)
  3. SAP Q2-cijfers
 2. 23 juli

  1. Consumentenvertrouwen juli (NL)
  2. Investeringen mei (NL)
  3. Acomo Q2-cijfers
  4. AkzoNobel Q2-cijfers
  5. CM.com Q2-cijfers
  6. Randstad Q2-cijfers
  7. Wereldhave Q2-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht