Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Wall Street koerst af op nagenoeg vlakke opening
Beeld: ABM Financial News

Wall Street koerst af op nagenoeg vlakke opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag naar verwachting een verdeelde opening tegemoet. Alleen de Nasdaq kleurde voorzichtig groen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ongeveer een half uur voor de opening nagenoeg onveranderd.

Beleggers in de VS kijken al uit naar woensdag, als zij een vrije dag hebben vanwege Juneteenth, wanneer het einde van de slavernij wordt herdacht. Er wordt wel enige volatiliteit op de markten verwacht in de aanloop naar de zogeheten 'triple witching' op vrijdag. Die situatie doet zich voor wanneer aandelenopties, aandelenindexfutures en aandelenindexopties op dezelfde dag aflopen.

“Beleggers zullen zich afvragen of deze rally kan doorzetten, nu er kleine scheurtjes beginnen te verschijnen in de Amerikaanse economie", stelden analisten van Lynx. "Daarnaast wordt de rally door een steeds kleiner groepje gedragen." De analisten zien ook technische signalen die duiden op een mogelijke correctie.

Na een periode met veel economische cijfers over de arbeidsmarkt en inflatie, is de kalender deze week wat minder gevuld. Wel staan de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de industriële productie op het menu. 

“Naar verwachting zal de economische bijdrage van de consument in de tweede jaarhelft wat afkoelen", stelde hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot. Diens spaaroverschotten zijn inmiddels flink geslonken en nu al spaart het gemiddelde gezin slechts een klein deel van zijn inkomen. "Het vermogenseffect vanuit sterk gestegen aandelenkoersen werkt dan weer ondersteunend”, aldus Aben.

Verder werd bekend dat de index van de Federal Reserve voor de industrie in de regio New York in juni flink verbeterd is, maar nog wel een negatieve stand vertoonde. De index verbeterde van -15,6 naar -6,0. Vooraf werd door economen gemiddeld gerekend op een index van -10,5. 

Ook zullen weer verschillende leden van de Federal Reserve spreken, onder wie bestuurders Lisa Cook en Adriana Kugler. Dit weekend liet Neel Kashkari, voorzitter van de Federal Reserve van Minneapolis, weten het een "redelijke voorspelling" te vinden  dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar de rente één keer verlaagt en daarmee tot december wacht.

Qua bedrijfscijfers zal er aandacht zijn voor de huizenbouwers Lennar en KB Home. Ook publiceren adviesbureau Accenture en supermarktketen Kroger cijfers. En retailgigant Walmart zal in de belangstelling staan, met de start van zijn Walmart+ shoppingevenement, dat alleen toegankelijk is voor leden.

De olieprijzen stabiliseerden wat en een vat WTI-olie noteerde 0,5 procent hoger op 78,83 dollar, na de beste week sinds april.

De rentes liepen wat op en de Amerikaanse tienjaarsrentes steeg 6 basispunten tot 4,27 procent.

De euro/dollar steeg licht naar 1,0706.

Bedrijfsnieuws

The Wall Street Journal meldde dat Starboard Value een belang van ongeveer 500 miljoen dollar heeft genomen in de maker van ontwerpsoftware Autodesk en aandringt op veranderingen. Het aandeel steeg voorbeurs 4,5 procent

De aandelen van chip- en softwaremaker Broadcom stegen 3,2 procent voor de openingsbel en liggen daarmee op koers voor de zevende dagwinst op rij. Vorige week zei Broadcom dat het van plan was een aandelensplitsing van 10 tegen 1 uit te voeren.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 leverde vrijdag  fractioneel in, na de recordstand van donderdag, en sloot op 5.431,60 punten, terwijl de Dow Jones index 0,2 procent prijs gaf op 38.589,16 punten. De Nasdaq steeg 0,1 procent op 17.688,88 punten en dat was opnieuw een all time high. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 22 juli

  1. Prijzen bestaande koopwoningen juni (NL)
  2. Chicago Fed activiteitsindex juni (VS)
  3. SAP Q2-cijfers
 2. 23 juli

  1. Consumentenvertrouwen juli (NL)
  2. Investeringen mei (NL)
  3. Acomo Q2-cijfers
  4. AkzoNobel Q2-cijfers
  5. CM.com Q2-cijfers
  6. Randstad Q2-cijfers
  7. Wereldhave Q2-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht