Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Brussel start vermoedelijk licht hoger na Amerikaanse feestdag
Beeld: Euronext

Brussel start vermoedelijk licht hoger na Amerikaanse feestdag

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de Euro Stoxx 50 index noteerden ongeveer een uur voor de beursbel enkele tienden van een procent in het groen.

Op een rustige handelsdag waarop er weinig nieuws te melden was, verloor de Bel20 woensdag nog 0,1 procent tot 3.861,38 punten waarbij Umicore tegengas gaf.

De CAC 40 in Parijs was met een daling van 0,8 procent wederom de grootste daler, nadat Goldman Sachs waarschuwde dat een verkiezingsoverwinning van Marine Le Pen de Franse staatsschuld zal opstuwen tot het hoogste niveau sinds 1950.

De Britse centrale bank komt vandaag met een rentebesluit. Er worden geen wijzigingen in het beleid verwacht in aanloop naar de aanstaande verkiezingen. Volgens analisten blijft bovendien de inflatie in de dienstensector te hoog om een renteverlaging te overwegen.

Ook de Zwitserse centrale bank vergadert vandaag. Beleggers zijn verdeeld over de vraag of de rente opnieuw zal worden verlaagd, nadat de Zwitsers in maart het voorbeeld gaven aan de andere Europese centrale banken.

Enkele Fed-prominenten maanden daarnaast marktdeelnemers deze week geduld te hebben voor een eventuele renteverlaging door de Fed.

De markt prijst nog steeds een renteverlaging voor september in, volgens futures van CME Group, ondanks dat sommige Fed-bestuurders zeer nadrukkelijk hinten op een eerste renteverlaging tegen het einde van het jaar, bijvoorbeeld in december.

De People’s Bank of China liet vanochtend de belangrijkste rentetarieven ongemoeid. Daarmee bleef de eenjarige zogeheten loan prime rate gehandhaafd op 3,45 procent en de vijfjarige variant op 3,95 procent.

Veel leningen in de onder druk staande Chinese vastgoedmarkt zijn gekoppeld aan de vijfjarige variant, hetgeen onder meer aanleiding was voor de PBoC om in februari nog deze rente met 25 basispunten te verlagen. 

Begin deze week bleken de prijzen van nieuwe huizen in mei op maandbasis met 0,7 procent te zijn gedaald, ofwel de grootste daling in bijna 10 jaar. Op jaarbasis bedroeg de daling 3,9 procent.

China kampt met teveel aanbod van vastgoed en de investeringen in deze belangrijke sector daalden in de eerste vijf maanden van 2024 met ruim 10 procent op jaarbasis. 

De Aziatische beurzen koersten vanochtend vrij richtingloos, mede door gebrek aan Amerikaanse impulsen.

Naast rentebesluiten hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer de wekelijkse steunaanvragen in de VS en de Philadelphia Fed index.

Bedrijfsnieuws

Een consortium bestaande uit DEME en toonaangevende kabelproducent Hellenic Cables een groot contract gekregen voor de levering en installatie van de onderzeese hoogspanningskabels voor het in de Belgische Noordzee gelegen Prinses Elisabeth Eiland. Het betreft een contract waarbij het aandeel van DEME een waarde vertegenwoordigt van meer dan 300 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street van dinsdag

De S&P 500 index steeg dinsdag 0,2 procent tot 5.487,03 punten. De Dow Jones-index sloot 0,1 procent hoger op 38.834,86 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde nipt hoger op 17.862,23 punten.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 24 juli

  1. Kering Q2-cijfers
  2. Samengestelde inkoopmanagersindex juli (Japan)
  3. KPN Q2-cijfers
  4. BNP Paribas Q2-cijfers
  5. Deutsche Bank Q2-cijfers
  6. UniCredit Q2-cijfers
  7. Consumentenvertrouwen (Dld)
  8. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (VK)
  9. Samengestelde inkoopmanagersindex -juli (eur)
  10. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht