Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Europese beurzen hoger gesloten
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenmarkten zijn donderdag hoger gesloten, terwijl beleggers drie rentebesluiten evolueerden.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,9 procent hoger op 518,91 punten. De Duitse DAX steeg 1,0 procent naar 18.254,18 punten. De Franse CAC 40 won 1,3 procent tot 7.671,34 punten. De Britse FTSE steeg 0,8 procent naar 8.272,46 punten.

Donderdagochtend verlaagde de Zwitserse centrale bank de beleidsrente met 0,25 procentpunt naar 1,25 procent, een stap die breed werd verwacht. Het besluit volgt op een soortgelijke stap in maart en betekent dat de SNB haar positie behoudt als koploper in de mondiale beleidsversoepelingscyclus.

De Noorse centrale bank hield donderdag, ook zoals verwacht, haar beleidsrente op 4,5 procent en zei dat de rente tot eind 2024 op het hoogste niveau in 16 jaar zou blijven, op voorwaarde dat de economie zich ontwikkelt zoals momenteel wordt verwacht.

De Bank of England hield de rente donderdag onveranderd op het hoogste punt in 16 jaar van 5,25 procent. Ook deze beslissing werd breed verwacht.

Het besluit komt nadat woensdag vrijgegeven gegevens toonden dat de Britse inflatie in mei met 2,0 procent op jaarbasis steeg, waarmee de inflatiedoelstelling van de centrale bank werd bereikt. De markt houdt voorlopig rekening met een renteverlaging in augustus.

Verder werd donderdag bekend dat het Belgische consumentenvertrouwen in juni fors is verbeterd. In Nederland was het vertrouwen juist gedaald. Ook bleek vanochtend dat de Duitse producentenprijzen verder waren gedaald. Op jaarbasis daalden de prijzen met 2,2 procent, na een daling met 3,3 procent in april.

De olieprijzen liepen verder op vanwege verder toenemende geopolitieke spanningen en nadat donderdagmiddag bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week zijn gedaald. Een vat Brent olie werd 0,4 procent duurder op 85,42 dollar.

De rentes liepen wat op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg 5 basispunten naar 4,27 procent, terwijl de Duitse variant 3 basispunten opliep naar 2,43 procent. De Franse variant noteert momenteel op 3,16 procent.

De euro/dollar noteerde donderdag rond het slot licht lager op 1,0710. Bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag was dit 1,750.

Stijgers en dalers

In Frankfurt ging Sartorius aan kop met een winst van 4,6 procent, gevolgd door Siemens Energy dat 3,1 procent kon bijschrijven.

Rheinmetall won 1,7 procent, nadat de defensiespecialist bekendmaakte dat het de grootste order ooit had binnen gesleept ter waarde van 8,5 miljard euro.

Henkel beleefde een mindere dag en daalde 1,1 procent. Verder bleven de verliezen in Frankfurt vrij beperkt.

In Parijs was Capgemini de grootste stijger met een winst van 3,0 procent, gevolgd door Kering met een winst van 2,5 procent. Thales kon meeliften op het ordernieuws van Rheinmetall en won 2,1 procent.

Danone verloor daarentegen 2,6 procent. Het bedrijf verwacht in de komende vier jaar een vergelijkbare omzetgroei van 3 tot 5 procent te realiseren, waarbij de terugkerende operationele winst in een hoger tempo zal stijgen dan de omzet. Dit moet Danone helpen aan een structureel dubbelcijferig rendement op de investeringen.

De Amsterdamse beurs kreeg weer hulp van de chippers. ASMI ging aan kop met een plus van 5,3 procent en ASML steeg 2,3 procent.

NN Group won 0,9 procent. De verzekeraar plant een entree op de door Rabobank, ING en ABN AMRO gedomineerde Nederlandse betaalmarkt. Dit schreef Het Financiële Dagblad donderdag.

Shell steeg 0,8 procent. De geplande overname door Shell van Pavilion Energy illustreert het vertrouwen dat Shell heeft in de toekomstige vraag naar LNG, met name in Azië, aldus DBS Group in een analyse van de transactie die eerder deze week werd aangekondigd.

In Brussel steeg Umicore 2,1 procent, terwijl UCB 1,6 procent verloor. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor UCB van Kopen naar Houden, maar trok wel het koersdoel op van 115 naar 147 euro.

J Sainsbury steeg 1,9 procent in Londen. Het bedrijf verkoopt de kernactiviteiten van de bankdivisie aan NatWest sneller dan verwacht, vond Shore Capital in een analyse van de transactie, die er volgens de analisten al aan zat te komen en waar de supermarktketen zeker 250 miljoen pond aan overhoudt. De opbrengsten worden vermoedelijk uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Easyjet verwacht op middellange termijn meer dan een miljard pond brutowinst te realiseren. Dit maakte de luchtvaartmaatschappij donderdag bekend met de presentatie van nieuwe doelen. Het aandeel daalde toch 0,9 procent.

De aandelen van Ferrari stegen 1,4 procent. De Italiaanse autofabrikant vraagt voor zijn eerste elektrische auto's circa 500.000 euro, een bedrag dat volgens investeringsbank Equita SIM reëel is. De gemiddelde prijs voor een auto van Ferrari ligt op 375.000 euro. Equita was ook niet verrast door berichten in de media dat Ferrari al een tweede elektrische auto werkt.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street groen gekleurd en steeg de toonaangevende S&P 500 0,1 procent en kwam de index zelfs even voor het eerst boven de 5.500 punten uit.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 18 juli

  1. Werkloosheid juni (NL)
  2. Nedap Q2-cijfers
  3. Sligro Q2-cijfers
  4. Werkloosheid mei (VK)
  5. Abbott Laboratories Q2-cijfers
  6. American Airlines Q2-cijfers
  7. United Airlines Q2-cijfers
  8. Europese Centrale Bank rentebesluit volitaliteit verwacht
  9. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
  10. Philadelphia Fed index juli (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht